Přeškolení z chorvatských průkazů na průkaz MDČR
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- Cernoch
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Přeškolení z chorvatských průkazů na průkaz MDČR
http://www.yachtnet.cz/stranky/~2014_preskoleni
Co rikate na toto preskoleni? Planoval jsem, ze si jednou udelam ceske papiry u Zindulky nebo Straky, ale tato nabidka se mi libi, netusil jsem, ze to jde udelat v takto zkracenem case...
Diky za kazdou reakci, rad to jeste zvazim a zmenim nazor!
Co rikate na toto preskoleni? Planoval jsem, ze si jednou udelam ceske papiry u Zindulky nebo Straky, ale tato nabidka se mi libi, netusil jsem, ze to jde udelat v takto zkracenem case...
Diky za kazdou reakci, rad to jeste zvazim a zmenim nazor!
To vyznělo jako že jsi o "něm" už někde slyšel.Libor píše:YachtNet i Voženílka znám, je to seriózní firma.
To je myslím málo, to si zaslouží víc. Je to také generální partner tohoto portálu, sponzor Fotosoutěže a hlavní garant akce Fajn Regatka JI.
Že češi mají mít české papíry jsem tady prosazoval a do krve se hádal už co je tento portál portálem. To je snad osm let(?). Takže tvá iniciativa se u mě setkává s pochopením a pochvalou. Aktivity tohoto směru jsou zapříčiněné skutečností, že zvěsti o problémech s HR papíry, hlavně na Apeninském poloostrově, se přetřásají stále častěji a začínám mít pocit že to bude pravda a sílící trend. Mít pouze HR papíry, nečekal bych.
Co se týká samotného školení. Tedy resp. přeškolení. Určitě se předpokládají nějaké teoretické znalosti a především praktické. To je základ toho, že člověk z praxe bude lépe vnímat o čem je řeč. Vocogo. Nemyslím si že by byl kdokoliv chopen naučit na zkoušky MD úplného eléva, protože to je o něčem jiném, než v HR na kapitanátě. Mohu posoudit. Takže předpoklad asi je ano, bude to zaměřeno především na nejdůležitější témata zkoušek. Co jsem slyšel, složitějšímu navigačnímu příkladu se nikdo nevyhne. A kdo to zažil u MD potvrdí, že to je pro nováčka a neznalého mazec.
Tím trochu odpovídám na tvou polemiku, jestli má cenu jít na školení před zkouškami. Věř mě, opravdu má.
Na druhou stranu mám informace, že školitelem bude pro mě jeden z nejlepších, "náš" Roman. To je záruka toho, že se každému dostane maximální pozornosti a snahy naučit co nejvíc. Jak ho známe, nepřipadá v úvahu, že by pouštěl kurzanty něco "zkusit". Když půjdete ke zkoušce, tak to pánové budete umět. Toť můj názor.
No a nakonec. Když už se to načalo né z iniciativy organizátora, co brání tomu aby to v rámci toho že to je partner portálu, přeci jenom přiblížil? Je spoustu mýtů a nejasností mezi lidmi, hlavně třeba kvůli prodlužování platnosti, což je banalita ač se podsouvá opak....
- Bilardos
- aktívní jachtař

- Reputace: 4
Také o tom uvažuji. Psal jsem jim minulý týden mail, zatím bez odpovědi, což přikládám veletrhu v Brně.
No za mě je tady u YachtNetu prostor ke zlepšení - reakce na maily.
U mě je největší strašák papíry na rádio, hlavně tedy pak při přechodu na B-čko. Ale to jsem četl, že se zase dá řešit SK průkazem
No za mě je tady u YachtNetu prostor ke zlepšení - reakce na maily.
U mě je největší strašák papíry na rádio, hlavně tedy pak při přechodu na B-čko. Ale to jsem četl, že se zase dá řešit SK průkazem

papiry na radio doporucuji RYA. jiz jsem zde resil, ze nemam platne na radio s pouzitim DSC. Vyresil jsem to tak, ze slozim zkousku pod RYA a budu mit casove neomezeny prukaz radiooperatora - SRC. Coz je u nas prukaz i pro MDCR B.
Resp. Nyni vlastne jiz neni prukaz pozadovan k zadnym zkouskam. Ale pro radio na lodi ano. A ja mam na lodi vysilacku s DSC, proto jsem to resil. Takhle to je
prukaz potrebuji se SRC i pro MMSI a pro registraci boje.
Resp. Nyni vlastne jiz neni prukaz pozadovan k zadnym zkouskam. Ale pro radio na lodi ano. A ja mam na lodi vysilacku s DSC, proto jsem to resil. Takhle to je
prukaz potrebuji se SRC i pro MMSI a pro registraci boje.
No, Navigaci nám přednášel i zkoušel Franta Novotný a dvě hodiny nás vodil po La Manche (zapisování do skutečné mapy, pravítka, odpichovátko, deviační tabulka, deklinace na mapě přepočítaná na reálný den) stylem: Vyplujete odtud a odtud, plujete takovým KK pět hodin (samozřejmě zakreslen musel být RK, pak obrat na takový KK. Po dvou hodinách uvidíte tam a tam takové blikání a tam a tam takové blikání. Rozpoznejte maják a zaneste do mapy opravu. Dále pluje tímto kurzem.....
No fakt dvě hodiny nás tak vodil a až když jsme dopluli kam jsme měli, tak jsme mohli k samotným zkouškám. Nějakých šest sedm komisařů, každý jedno odvětví a klasické kolečko.
A za další týden teprve samostatné rádio. Myslím tak ze čtyři obory a čtyři komisaři.
Tož tak. Náročné, včetně devíti dnů od rána do večera školení, ale člověk z toho zase může čerpat celý život.
No fakt dvě hodiny nás tak vodil a až když jsme dopluli kam jsme měli, tak jsme mohli k samotným zkouškám. Nějakých šest sedm komisařů, každý jedno odvětví a klasické kolečko.
A za další týden teprve samostatné rádio. Myslím tak ze čtyři obory a čtyři komisaři.
Tož tak. Náročné, včetně devíti dnů od rána do večera školení, ale člověk z toho zase může čerpat celý život.
Čoeče ty proudy si nějak po těch cca 15ti letech nevybavuji. Abych to nepřeceňoval, bylo to "C". Nebo nedémonizoval...
Mám dojem, že se dával jen odhadem drift, podle toho jestli se plulo levobokem nebo pravobokem.
Ale bylo tam jen to co nám František tři prodloužené víkendy tlačil do hlavy. Takže kdo to pobral, ten to dal bez problémů. A kdo né, musel mít dobrého souseda. Já mě z každé strany jednu neteř.
Akorát vzorečky na opravu kurzu jsem měl vyškrábané na navigačním pravítku.
Mám dojem, že se dával jen odhadem drift, podle toho jestli se plulo levobokem nebo pravobokem.
Ale bylo tam jen to co nám František tři prodloužené víkendy tlačil do hlavy. Takže kdo to pobral, ten to dal bez problémů. A kdo né, musel mít dobrého souseda. Já mě z každé strany jednu neteř.
Akorát vzorečky na opravu kurzu jsem měl vyškrábané na navigačním pravítku.
- Cernoch
- návštěvník fóra

Prakticke zkusenosti mam, ale jen z Chorvatska a Recka, takze o nejakych navigacnich vypoctech nemuze byt vubec rec..Urcim polohu ze dvou nameru, ale zbytek navigace jako deklinace, deviace..
meteorologii znam jen z windfinderu.. A anglicka odborna komunikace? No nazdar... Verim, ze prednaska bude kvalitni, ale ten cas na zpracovani do zkousky je sibenicni... Asi to vyresim nejakym doucovanim jeste pred prednaskou... Kdo se hlasi? 
meteorologii znam jen z windfinderu.. A anglicka odborna komunikace? No nazdar... Verim, ze prednaska bude kvalitni, ale ten cas na zpracovani do zkousky je sibenicni... Asi to vyresim nejakym doucovanim jeste pred prednaskou... Kdo se hlasi? 
- pik
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 43
No jestli tomu dobře rozumím, tak Lynxe právě pobavil ten složitější navigační výpočet
. To co jsem dělal já bylo podobné té tvé zkoušce. Dokonce sme ji dělali přibližně ve stejnou dobu. Vystačil jsem si s deklinací zjištěnou z mapy a opravenou k datu, deviací kompasu dle kompenzačního štítku a driftem, který nám byl zadán. Takže odpadlo řešení přílivových proudů, bo ty mrchy jak známo snáší loď chvíli tam a za chvíli někam úplně jinam
, chování konkrétní plachetnice na různých kurzech vůči větru, schopnost manželky udržet alespoň chvíli kurz a bůhví co všechno ještě. Zas tak složité to myslím nebylo.
. To co jsem dělal já bylo podobné té tvé zkoušce. Dokonce sme ji dělali přibližně ve stejnou dobu. Vystačil jsem si s deklinací zjištěnou z mapy a opravenou k datu, deviací kompasu dle kompenzačního štítku a driftem, který nám byl zadán. Takže odpadlo řešení přílivových proudů, bo ty mrchy jak známo snáší loď chvíli tam a za chvíli někam úplně jinam
, chování konkrétní plachetnice na různých kurzech vůči větru, schopnost manželky udržet alespoň chvíli kurz a bůhví co všechno ještě. Zas tak složité to myslím nebylo.- pik
- pravidelný návštěvník

No černochu, těžko říct, nevím co vás v chorvatsku naučili. O projekci námořních map, k čemu je odpichovátko a navigační trojúhelník a jak se s nima pracuje si slyšel? Symboly v nám. mapách, k čemu je na mapě to povětšinou fialový kolo (tam právě zjistíš tu deklinaci) že kompas má nějakou svoji chybu, která se na různých kurzech mění a měla by být k vyčtení v kompenzačním štítku ke každé lodi-konkrétnímu zabudovanému kompasu (to je ta deviace kompasu) Zbývá ten snos, tedy dryft, který se skládá z více složek. Zjednodušeně, loď není auto. Pokud pluje, je unášena větrem a vodou, takže to ovlivňuje výsledný kurz kterým pluje. Jestli ti tyhle věci nic neříkají, tak to bude chtít nějaký samostudium jak správně tušíš. Hodně štěstí
Naposledy upravil(a) pik dne čtv lis 13, 2014 6:15 pm, celkem upraveno 1 x.
- Cernoch
- návštěvník fóra

pik > tak jasne ze vim, co s odpichovatkem, neco nas naucit museli..kazdy vecer na lodi planuju kam a kudy druhy den, zapisu par kurzu, v mapach umim cist majaky , v noci poznam lode podle svetel, jeste v CR sleduju pocasi pro danou oblast, na mori pak kazdy vecer a rano na internetu, ptam se mistnich... Ale jak jsem uz nekolikrat slysel, v Chorvatku neresis navigaci. Kouknes do mapy kde je melcina a zbytek plavby jedes po pameti. Nejezdim tak!! Ale spoustu veci jako deviaci kompasu, dryft apod. neresim. I z duvodu, ze jsem tak nebyl veden.
A doucovanim jsem nemyslel samostudium, ale pomoc nekym zkusenym...
A doucovanim jsem nemyslel samostudium, ale pomoc nekym zkusenym...

- MalyBob
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 10
Dělal jsem české céčko spolu s jedním zde přítomným členem JI na jaře 1998, byli jsme tehdy jedni z prvních "nových", měl jsem pořadové číslo průkazu snad 003 nebo 007, už nevím.
Zkouškám předcházelo několikadenní celkem náročné školení, školitel Olda Straka. Pak jsem se asi týden učil a ne úplně málo, pak jsme dělali zkoušky ve ValMezu. Zdaleka to nedostali všichni. V každém případě začínala zkouška písemnou částí s navigačním příkladem, určitě bez příliv/odliv, obsah je popsán výše. Kdo neudělal, nešel dál. Kdo šel, klasické kolečko, angličtina, meteo, zdraví, colreg atd. Jestli někdo někdy použil přesný KK vypočtený na desetinná místa nevím.
Já si teda skoro netroufám nic doporučovat, ale musíš sám zhodnotit, co umíš, co neumíš a co od toho chceš. Ale když si vezmu jednotlivé složky zkoušky jednu po druhé, tak si u každé řeknu, i po 16 letech ježdění ...toho není nikdy dost/opakování matka moudrosti/sakra to jsem nikdy moc neuměl atd. Někdo spíše preferuje samostudium, někdo si to raději poslechne v partě podobně postižených, někdo to půjde zkusit. Já jsem dělal papíry v pořadí české a pak chorvatské. Kdybych měl chorvatské (nic proti nim!) a chtěl české, půjdu na "pořádné" školení a pak zkoušku na české.
Zkouškám předcházelo několikadenní celkem náročné školení, školitel Olda Straka. Pak jsem se asi týden učil a ne úplně málo, pak jsme dělali zkoušky ve ValMezu. Zdaleka to nedostali všichni. V každém případě začínala zkouška písemnou částí s navigačním příkladem, určitě bez příliv/odliv, obsah je popsán výše. Kdo neudělal, nešel dál. Kdo šel, klasické kolečko, angličtina, meteo, zdraví, colreg atd. Jestli někdo někdy použil přesný KK vypočtený na desetinná místa nevím.
Já si teda skoro netroufám nic doporučovat, ale musíš sám zhodnotit, co umíš, co neumíš a co od toho chceš. Ale když si vezmu jednotlivé složky zkoušky jednu po druhé, tak si u každé řeknu, i po 16 letech ježdění ...toho není nikdy dost/opakování matka moudrosti/sakra to jsem nikdy moc neuměl atd. Někdo spíše preferuje samostudium, někdo si to raději poslechne v partě podobně postižených, někdo to půjde zkusit. Já jsem dělal papíry v pořadí české a pak chorvatské. Kdybych měl chorvatské (nic proti nim!) a chtěl české, půjdu na "pořádné" školení a pak zkoušku na české.
- pik
- pravidelný návštěvník

Nechtěl sem se tě nějak dotknout, v praxi dneska stejně většina pluje podle gps, ať v cro nebo jinde. Člověk to ale musí znát, kdyby náhodou. Vypsal sem ty základní věci, který tam určitě budou v navigaci. To že sleduješ počasí je v pořádku, u zkoušky se tě ale můžou zeptat třeba jakým směrem se otáčí tlaková níže na jižní polokouli, typy oblaků a já nevím co ještě. S tím doučováním nepomůžu, do prahy to mám momentálně asi 5000 km a sám bych nějaký doučování potřeboval
Zkus ten kurz, tam zjistíš co by ses měl doučit. Určitě se tam bude dát domluvit třeba zkouška s dalším kurzem. To kdyby toho doučování bylo víc než na dva dny.
Zkus ten kurz, tam zjistíš co by ses měl doučit. Určitě se tam bude dát domluvit třeba zkouška s dalším kurzem. To kdyby toho doučování bylo víc než na dva dny.-
martinptacek
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Mám MD ČR "B". A když jsem se připravoval, po několika letech zkušemností na vodě, tak jsem chodil, na školení - trvalo prakticky půl roku, vždy jeden nškolikahodinový večer v týdnu. A navigace - jak píše Baharis. My jsme měli La Mance, okolí Calais. Příliv odliv, vítr, proud a výpočet výšky ve vedlejším přístavu. Piořád dokola. Takže o víkendovém přeškolení bych docela pochyboval, teda o jeho úrovni.