Do Chorvatska přes Maďarsko

Oblíbené způsoby dopravy na místo jachtingu, po vlastní ose, letecky, či jinak. Doporučení a tipy na cestu. A ještě něco-podělte se o náklady na cestu, využijte burzu kontaktů a tabulku Spolujízda.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Do Chorvatska přes Maďarsko

Příspěvekod mirinekk » ned dub 19, 2009 10:15 pm

Ahoj všem, v pátek odjíždím do HR a přemýšlím o cestě Liberec, Praha, Znojmo, Vídeň, Szobathely,ale pak zajet až na Nagykanizsa a dolů na Zagreb. Úplně se vyhnout Slovinsku. Má z touto cestou někdo zkušenost?
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » pon dub 20, 2009 8:53 am

Kdyz pres Madarsko,tak bych radeji doporucil Praha-Bratislavava-Budapest a pak kolem Balatonu na Zagreb.
Prakticky pojedes z Prahy do Zagrebu stale po dalnici. Loni chybelo Madarum otevrit poslednich cca 20 km dalnice.
Cesta je asi o 60-70 km delsi nez klasicky pres Slovinsko.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » pon dub 20, 2009 11:11 am

Nevím, jak to mají maďaři s dálnicí a to ani s ohledem na dokončení, ani s odledem na cenu. Ale my jsme se v Maďarsku vždy dálnici vyhýbali. Jediný poznatek mám k přechodu Letenye. Takové šacování od celníků jsem při cestě do HR ještě nezažil, jako tam. Ne, že by to byl nějaký extrém, ale člověk je zvyklý, če pomalu ani nečte Op či pas. Tady prohlíželi letmo kufr, autoledničku. Jistě víte, jak nám bylo, když na dně kufru bylo kopec jídla a alkoholu. Ale nakonec vše OK. (také to mohla být jen ojedinělá vyjímka). Výhodou přechodu je, že hned za ním najedeš na dálnici.
Také je Maďarsko výhodnější (když se nejede po dálnici) s ohledem na spotřebu auta. Nevýhodou této alternativy vidím to, že i SK má dálniční známku jen na týden (ale stále levnější, než ta Slovinská :D) a také případné placení dálnice i v Maďarsku (to jsem vygooglil (4200HUF) cca 400 Kč za 10d známku.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pon dub 20, 2009 1:30 pm

Tak jsem koukal na tu cestu Praha, Bratislava, Budapest, Zagreb a na routeplaner mi vychází o 197 km dál než klasika. To by pak nemělo cenu řešit. Právě ta cesta na Wideň a Szombathely a Nagykanizsa mi vychází jen o 30 km víc, ale nevím jestli není placen ten kousek dálnice z Nagykanizsi na hranice z HR. Jestli někdo ví at poradí :D
jinak jsem vyhledal cenu 10-denní známky v Maďarsku cca 2550 HUFcož je asi 230 Kč.
No jedeme jen dva chlapy a máme mraky času tak tu cestu asi prubnu :? Za zkoušku nic nedám. Doufám ;)
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » pon dub 20, 2009 2:01 pm

mirinekk píše:Tak jsem koukal na tu cestu Praha, Bratislava, Budapest, Zagreb a na routeplaner mi vychází o 197 km dál než klasika. To by pak nemělo cenu řešit. Právě ta cesta na Wideň a Szombathely a Nagykanizsa mi vychází jen o 30 km víc, ale nevím jestli není placen ten kousek dálnice z Nagykanizsi na hranice z HR. Jestli někdo ví at poradí :D
jinak jsem vyhledal cenu 10-denní známky v Maďarsku cca 2550 HUFcož je asi 230 Kč.
No jedeme jen dva chlapy a máme mraky času tak tu cestu asi prubnu :? Za zkoušku nic nedám. Doufám ;)

Cenou jem našel jinou, ale je pravda, že to tam bylo celkem nepřehledně popsáno. Každopádně tak jak píšeš (Csorna - Szombathely - Kormend - Rédics - Letenye) se dálnici zcela vyhneš. Co vím, tak na tom úseku Rédics - Letenye se neplatilo. Pokud by nějakou náhodou letos bylo placeno, tak v Rédicsi po jedeš rovně a vemeš ten cíp Slovinska přes Čakovec.

edit: až ted se dívám, že píšeš o Nagykanizsa. My jezdíme, jak jsem psal z druhé strany.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pon dub 20, 2009 2:43 pm

Jasně, ty jedeš od Bratislavy. taky zajímavá cesta. Vlastně až do Bratislavi po dálnici a pak cca 220 po okrskách. Tak nevím, :? Vídeń a Szombathely nebo Bratislava a Szombathely. No ještě to prostuduju. Dálnice rakousko 10 dnů 260 nebo Slovensko měsíc 300? Uvidím. Každopádně díky za radu.
slahoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod slahoun » pon dub 20, 2009 4:26 pm

Já tuhle trasu přes maďary jezdím každoročně. Za CZ-SK hranicí sjedu z dálnice na silnici do Bratislavy přes Malacky / cca 70 km /, takže nepotřebuji SK dáln. známku. Do maďarska jsem jezdil přes Rajku, ale loni mne tam slováci vyhmátli s tím, že to je dálniční přechod a musel jsem zaplatit "všimné". Existuje prý ještě další přechod z Bratislavy směr Mosonmagyarovár, kde známka nutná není. V Mosonu se odbočí doprava směr Czorna a to je stejná silnice jako od Rajky. Maďarsko se dá zejména v noci přejet velmi svižně a za Letenyí začíná chorvatská dálnice....
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pon dub 20, 2009 8:19 pm

Děkuji všem za rady, ale nechce se mi jet přes Bratislavu. Opravdu jste to nikdo nezkoušel na Videň a pak na maďrsko a rovnou do HR?
peter
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod peter » pon dub 20, 2009 9:17 pm

Tak prejdi cez Vieden, dalej po dialnici A2 smer Wiener Neustadt,
na dialnicnej krizovatke Guntransdorf odboc na dialnicu A3 smer Eisenstadt,
Prejdes okolo Eisensatdtu na Klingenbach (Rakusko-Madarska hranica),
dalej na Sopron a tam doprava smer Szombathely a Zalaegerszeg,
Nagykanisza, Letenye.
Alebo za Eisenstadom oboc na S31 smer Mattersburg a dalej na Szombately
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon dub 20, 2009 10:18 pm

Mirinekku, to co píše Slahoun je dobrá cesta. Podél dálnice do Blavy vede krásná rovná okreska bez poplatků a Blavu profrčíš šup-šup velkým obchvatem. Nemáme důvod jezdit na Vídeň.

Dovolím si malé O.T., ale nemá cenu zakládat nové vlákno. Nevíte jak rakušáci od loňského září pokročili se silnicí Mikulov - Vídeň? Poslední dva roky to bylo něco hrozného. Zlaté Slovinsko...
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » úte dub 21, 2009 12:29 pm

Dobrý tipy ;) Tak jste mě přemluvili. Zkusím tu Bratislavu bez dálnic a pak klasiku na Letenye. Ještě jsem tudy nikdy nejel. Chorvatsko mám naježděné dost, ale bohužel jen přes Slovinsko. Loni jsem koupil už použitou známku na AUKRU, ale letos se mi do slovinců cpát peníze už nechce. Díky za rady. Až se vrátím dám vědět jak se jelo.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » úte dub 21, 2009 12:35 pm

mirinekk píše:Dobrý tipy ;) Tak jste mě přemluvili. Zkusím tu Bratislavu bez dálnic a pak klasiku na Letenye. Ještě jsem tudy nikdy nejel. Chorvatsko mám naježděné dost, ale bohužel jen přes Slovinsko. Loni jsem koupil už použitou známku na AUKRU, ale letos se mi do slovinců cpát peníze už nechce. Díky za rady. Až se vrátím dám vědět jak se jelo.

Tolik toho tady padlo, že ani neví, jakou že trasu jsi vybral. Pro každého je klasika něco jiného :-D
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » úte dub 21, 2009 12:52 pm

Promiň :D Praha, Brno, za přechodem vedle dálnice na Malacky,Bratislavu,Mosonmagyárovár-Csorna - Szombathely - Kormend - Rédics - Letenye, Zágreb a hurá k moři :good: A poplatky je v HR :D
Naposledy upravil(a) mirinekk dne čtv dub 23, 2009 8:58 am, celkem upraveno 1 x.
slahoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod slahoun » úte dub 21, 2009 3:07 pm

Na jihu Maďarska je pár lesnatých úseků s dobrým povrchem, kde se v noci frčí i dost přes stovku. Jsou tam všude značky "Pozor zvěř" - tak jim raději věř ! Předloni mi skočil na silnici jelen jako kráva a vůbec nespěchal pryč.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte dub 21, 2009 5:39 pm

mirinkku jezdím tu trasu (přesně) už přes 5 let.
A nejel bych jinudy :good: Nezapoměň se stavit v nějaké Csardě na jídlo, kuchyně je to výborná.

Cesty jsou rok od roku lepší. Jedu s vlekem max 90, tak mi ty okresky maximálně vyhovují.
Jezdím ten cípek Slovinska kvůli levné naftě, vždy byla nejlevnější na celé trase. Ale dá se i objet - malý kousek bokem a mineš Slovinsko úplně.
Posledně už zbýval na Slovinské straně malý kousek dálnice na dokončení, tak nevím zda nezavedli, či nezavedou i poplatek tam. Pak je lepší to minout.
Midsoft
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Midsoft » úte dub 21, 2009 6:10 pm

Chodim tade viackrat do roka a madarska cast cca 50 km hlavne dole pri Redics je fajn az na par rozbitych usekov. Nieco uz opravili, na zvysok uz asi nebudu mat peniaze. Ten slovinsky usek cesty je neprehladny. Domaci sa snazia napojit na madarsku cas dialnice a spoplatnit co sa len da. Da sa ist priamo do Lendavy a v meste po Glavnej a Koldvorskej ulici rovno na juh az po hranice HR az na Mursko Sredisce. Rozostavanost dialnice je vidiet na google maps.

Miro
boompaja
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod boompaja » stř dub 22, 2009 11:53 am

Pozor, pozor. Kdoby se přece chtěl vydat klasickou cestou: Praha, Znojmo, Vídeň..., zbystřete před Moravskými Budějovicemi - maj tam radar. Jeli jsme tudy za svítání a najednou obrovská flash do obličeje. Maj to těsně za cedulí. Žebračenka z Národního Výboru v Moravských Budějovicích přišla sice až za půl roku, za to ale na uctyhodné 3.000 korun. Jo a odebrali mi body, asi do nějaké celonárodní všelidové budovatelské soutěže :)
Přeji Všem šťasnou cestu.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » čtv kvě 07, 2009 5:33 pm

Tak už jsem zpátky. Cestu do HR jsem vzal přes Praha, Brno, za přechodem vedle dálnice na Malacky,Bratislavu,Mosonmagyárovár-Csorna - Szombathely - Kormend - Rédics - Letenye, Zágreb a dálnici k moři, zpátky jsem zkusil jet na Szombathely, Vídeň, Znojmo, Praha. Ta cesta přes Bratislavu je ale super a lepší než ta na Vídeň. Jen mě navigace navedla v Letenye na starý přechod a chvíli jsem hledal nový. V půl jedné jsem po nákupech vyjel z Prahy a v Šibeniku jsem byl v pohodě chvíli po jedenácté. Takže všem moc díky za dobrou radu. Jen by mě ještě zajímalo jaký provoz je v Ma´darsku přes sezónu?

Jinak ten kousek dálnice z Nagykanizsi na hranice z HR, co jsem aspoň pochopil, by placený být něměl. Omylem jsem z ní sjel ( jak jsem hledal ten přechod :D ) a když jsem se vracel tak tam byla značka viněta a pod ní dodatková tabulka autobusi a nad 3,5t.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv kvě 07, 2009 5:55 pm

Díky za info. Ten krátký úsek mě zajímá, jezdím tuto trasu už léta.
V sezóně trochu větší provoz, pár kamiónů navíc, ale pořád je to v pohodě :good: . Všichni si myslí, naštěstí pro nás ;) , že tam budou po rakouské dálnici rychleji... :D
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv kvě 07, 2009 8:54 pm

Potvrzuji volný průjezd bez označení placeného úseku. Minulý týden jsme jeli tam i zpět. :D

Obrázek
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pát kvě 08, 2009 12:50 am

To Baharis: Jen jedna otázka. nebyl jsi náhodou v mandalině? buď jsi to bylty nebo někdo hrozně podobný :whist:

Byli jsem v Mandalině. :) B.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pon kvě 11, 2009 3:14 pm

Já bych se taky přidal, tentokrát s nejrychlejší cestou. Jezdím do Biogradu tak 10 x ročně a čím dál tím víc mne sra..... slovinští celníci s kontrolou autopapírů, věčně stání za hranicí a čekání až si ověří, jestli Čech může mít něco lepšího než Trabanta. Takže jsem letos absolvoval dvě kompletní cesty tam a zpět na trase FM - Brno - Bratislava - Budapešť - Letenye -Zagreb - Biograd. Podotýkám, že popisuji cestu nejdelší ale pro mne i nejrychlejší. Včera dle počítače Biograd - FM 8:35 hod nastartovaný motor (včetně stání na hranici cca 5 min.). Maďarští celníci v Letenye sice kouknou do kufru, ale vzhledem k tomu, že tam málokdy něco mám, je to opravdu kouknutí. Minuta zdvořilostní komunikace o komárech a jede se. Mimo dálnici jen cca 30 km (úsek SK - Rajka a A1 - Biograd), maďarská i chorvatská dálnice prázdné. Nastavím na tempomatu téměř nepostižitelných 145 km/h a v podstatě tak projedu celé Maďarsko a Chorvatsko. Je pravda, že mám celoroční slovenskou známku a už dva roky i chorvatský ENC, takže poplatky neřeším, 10 ti denní maďarská cca 11 EUR (jsou i kratší ale nevím kolik stojí.) A jeden obrovský bonus nakonec - míjím mariborský McDonald´s, takže ty náklady jsou vlastně na nule :D :D
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » pon kvě 11, 2009 7:58 pm

To Macek: A kolik je to km přes Brno a Budapešť? Já jezdím přes slovensko.
pietro070
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pietro070 » pon kvě 11, 2009 8:22 pm

Niečo pridavam k dialničným známkam :

V Maďarsku zrušili od 1. januára 2008 povinnosť mať na okne nalepenú diaľničnú nálepku, vodič sa pri kontrole preukáže dokladom o zaplatení. Poplatky platné pre rok 2009 V Maďarsku v roku 2008 zaviedli nový systém platenia za diaľnice. Pri zaplatení za diaľničný poplatok už nedostanete známku, ale dokladom je účet. Platobný doklad je potrebné mať vo vozidle, aby ste sa vedeli ním v prípade kontroly preukázať.

Zaujímavosťou je, že poplatky za používanie diaľničných sietí a rýchlostných komunikácií je možné aj uhradiť prostredníctvom mobilného telefónu (úhrada prostredníctvom SMS správy alebo telefonátu) a internetu (vyplnenie e-formulára). Záujemca dostane online potvrdzujúcu odpoveď o úhrade, ktorú musí mať uloženú počas doby platnosti virtuálnej diaľničnej známky.

Spoplatnené sú úseky diaľníc M0, M1, M3, M5, M6, M7

Poplatky sú rozdelené na základe kategórií:

D1: motocykle, vozidlá s celkovou hmotnosťou jazdnej súpravy do 3,5 s akýmkoľvek návesom a prívesom
D2: Vozidlá s návesom a prívesom (súpravy vozidiel), ktorých hmotnosť je do 7,5 t, autobusy nad 3,5 t s akýmkoľvek návesom a autobusy (aj s prívesom), ktorých celková hmotnosť jazdnej súpravy je vyššia ako 3,5 t , ale menej ako 12 t
D3: Vozidlá s návesom a prívesom (súpravy vozidiel) s hmotnosťou od 7,5 t do 12 t a autobusy (aj s prívesom), ktorých celková hmotnosť jazdnej súpravy prevyšuje 12 t
D4: Všetky vozidlá, ktoré nemožno zaradiť do kategórie D1, D2 alebo D3 majúce celkovú hmotnosť jazdnej súpravy vyššiu ako 12 t

Platnosť diaľničných známok:

1-dňová: 24 hodín od hodiny vystavenia
4-dňová: odo dňa vystavenia (vrátane) + 3 dni
10-dňová: odo dňa vystavenia (vrátane) + 9 dní
31-dňová: odo dňa vystavenia (vrátane) + 30 dní
ročná: od 1. 1. 2009 do 31. 1. 2010

Ako si kúpiť diaľničnú známku?
M1, M3, M5, M6 a M7: Doporučujeme si zakúpiť virtuálnu diaľničnú známku ihneď na hraničných priechodoch (predajné miesta sú vyznačené dopravnými značkami, s nápisom "Vigneta" alebo "e-Vigneta").
Platiť možno vo forintoch, aj v cudzej mene (EUR, USD, atď.), či platobnými kartami. Vodič auta povie šPZ vozidla, ktorá je ihneď zadaná do počítača, čo vodič potvrdí svojím podpisom. Obdrží doklad o zaplatení.
Pozor! Existencia známok na diaľniciach sa kontroluje kamerovým systémom a občas vykoná kontrolu aj polícia pri bežných kontrolách. Kontrolovať môže aj špeciálna skupina prevádzkovateľov diaľnic, za asistencie polície, a to odklonením dopravy na parkovisko, alebo sa kontroluje odchádzajúce vozidlo.

Nižšie uvedená kapitola určite poteší majiteľov osobných áut:
V Maďarsku sa dá na vyššie popísané diaľnice zakúpiť aj 4-dňová známka, ktorá platí odo dňa zakúpenia.
Cena 4-dňovej známky (platí ľubovoľné 4 dni v týždni):
1 170,- HUF (cca 5 EUR) od 1.1. - 30.4. 2008
1 530,- HUF (cca 6 EUR) od 01.05. do 30.09.2008
1170,- HUF (cca 5 EUR) od 1.10. - 31.12.2008

Cenník diaľničných známok M1, M3, M5, M6 a M7:
D1: motocykle a motorové vozidlá, ktoré nepresahujú hmotnosť 3,5 t
4 dňová 1 530
týždenná 2 550
mesačná 4 200
ročna 37 200

D2: motorové vozidlá s hmotnosťou 3,5 - 7,5 t
-
6 600
12 600
106 500

D3: motorové vozidlá s hmotnosťou 7,5 t - 12 t
-
10 200
18 000
159 000

Takto to bolo minulého roku a toho roku je to obdobne !
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » pon kvě 11, 2009 9:58 pm

Hledal jsem ještě jednodenní sazby a našel jsem tady informace přímo od zdroje:

http://www.autobahn.hu/engine.aspx?page ... abelle2009

zajímala mě proto, že nad 3,5 tuny už ta sazba není zanedbatelná (moje souprava auto a vlek s lodí je asi 5 tun)
na 4 dny asi 24 EUR, jednodenní asi 10EUR

Ještě bych upozornil na fakt, že i některé silnice 1. třídy jsou placené pro kategorii D2 - nad 3,5tuny
Všiml jsem si už loni takových značek na trase Czorna - Szombately - Lendava, netušil jsem jak to je, tak jsem měl štěstí, že to nekontrolovali.

Zpět na