Lodní deník

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Lodní deník

Příspěvekod pecho » pát pro 07, 2007 10:45 am

Tak se mi zase odvodilo další téma z tématu "alkohol na lodi", někdo tam psal, že rozpis služeb zapíše do lodního deníku a že z toho vyplývá, kdo má službu a kdo ne a má volno a může se napít.
Takže dotaz, jak kdo vede podrobně lodní deník, používá koupený sešit (formulářový) lodního deníku, nebo píše na volné listy, jak moc podrobně to tam píše, znám poctiváky, kteří vyplňují všechno dopodrobna a znám i takové, že na volné čisté listy píše v časových lintervalech GPS polohu. Zdraví Pecho
registrace zrušena

Příspěvekod registrace zrušena » pát pro 07, 2007 10:56 am

Pecho,
lodní denník je "černá skřínka" lodě..
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

lodní deník

Příspěvekod pecho » pát pro 07, 2007 11:04 am

Máš pravdu Philpe, souhlasím, ale zajímá mě jak to kdo dodržuje, když bude "flákárna" v létě u pobřeží v Chorvatsku, tak je to asi něco jiného, než nějaká větší přeplavba a ještě třeba navíc v ošklivém počasí. Zdraví Pecho
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » pát pro 07, 2007 2:15 pm

vim ze jsem hroznej a nenasledovanihodnej, ale ja ten lodni denik nezvladam. tisknu si vzdycky pred cestou kolik stranek potrebuju a kolikrat se mi stane, ze nenapisu ani nazev lodi
doibra varianta je nekoho delegovat, jenze vetsinou jezdim s uplnejma zelenacema, tak to zbyva na mne...
registrace zrušena

Příspěvekod registrace zrušena » pát pro 07, 2007 2:22 pm

z praxe vím,

že když dáš právě zelenáčovi ( ALE nemůže to být alkoholový ani sexuální štvanec) tak ohromnou důvěru psát LD,
tak to právě bere jako velkou čest..

a ty jsi tam jen pro kontrolu zápisu,

samozřejmě také záleží jak LD vypadá,

máme svázaný 300 stránkový LD a různí lidé tam píší různé příběhy

a to bude také jeden z důvodů, že právě začátečník se do této knihy zvěční

trochu jiná situace je když se jedná o cáry papíru, které po plavbě letí do haj..u :(
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát pro 07, 2007 4:05 pm

Ja beriem lodný denník čím ďalej vážnejšie. Zapisujem posádku, odkial a kam sa pláve, kde sa kotví, predpoveď počasia a tlak vzduchu podla tlakomeru a niekedy aj osobné postrehy.
registrace zrušena

Příspěvekod registrace zrušena » pát pro 07, 2007 4:16 pm

Denis,
nevím jak dlouho pluješ na moři, ale to je předce základ..
Oliver
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Oliver » pát pro 07, 2007 10:35 pm

Při mojí první plavbě jsem pověřil psaním LD plavčici.Pojala to skvěle popsala úplně vše. Počasí,vlny,souřadnice, pokud jsem byl schopen je přesně udat.GPS se mnou nekomunikovala, ale snažil jsem se podle majáků atd.Asi jsem se něco v rychlokurzu v HR něco naučiit. Napsala i co tam nemuselo být ,třeba návštěvy konoby ve Skradinu. Velké plus vykreslení přírody a nálady na lodi.Další plavby si zapisujiji sám,ale jenom nejdůležitější údaje.
LD mám naskenovaný,tak ho možná pustím do eteru,pokud bude posádka souhlasit.
Milan
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát pro 07, 2007 10:56 pm

To philp z kuby, ja viem že to je základ, ale kto v HR / podla vás v rybníku/ píše denník? Denník píšu len sráči, ale po čase zmeníš názor a píšeš ho / skoro/ poctivo.
Jak dlouho pluji na moři? keby ma neseklo v krčnej chrbtici, sakramentsky vážne, tak dodnes chodím na vodu v kánoe na pádle a hlboko pohŕdam yachtármi a najme motorarmi. Ale všetko zlé je na niečo dobré. Vďaka tomu seknutiu som zažil plavbu na plachtách a aj plavbu v sklze. Ďakujem Bohu za to seknutie.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob pro 08, 2007 12:06 am

No tak mě zabijte. Pokud bych plul nějakou delší přeplavbu, asi bych se na to také dal. Na Velikonoční regatě to třeba byla povinnost. Ale na posouvání od zátoky k zátoce se mě prostě nechce.
Ale zase tak o moc nepřicházím. Záznamy GPS od všech svých plaveb mám zaarchivované a z nich se toho také dost dovím.
Raději mě nechte ještě chvíli žít. Prosííím...
Naposledy upravil(a) Anonym dne sob pro 08, 2007 6:12 pm, celkem upraveno 2 x.
Oliver
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Oliver » sob pro 08, 2007 12:23 am

To Bahari.
No a jaká je podle Tebe cca délka přeplavby.aby to stálo za to.
Milan
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob pro 08, 2007 12:54 am

Tak to asi není. Pro každého to bude jiné. Někdo si povede LD i na Orlíku, někdo si jej nepovede vůbec. Jde o to, koho to baví, kdo to má jako zábavu, koníčka, potřebu být nějak chráněn.
Já jsem se jenom kajícně přiznal že nedělám co bych dělat asi měl a trochu nastínil svou obhajobu.
Na tvou otázku nedokáži odpovědět. Nevím. Nebyl jsem zatím účasten nějaké delší plavby. Řekněme že pokud bych dělal přeplavbu na Kanáry, bylo by VELMI vhodné ten deník psát.
Ten mezník by mohl být v případě nonstop plavby a střídání hlídek....
Oliver
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Oliver » sob pro 08, 2007 1:42 am

No já se tím snažím trochu se procvičit,zopakovat co jsem se naučil a kde mám mezery.
Čím víc se tomu věnuji tím víc vím , že nic nevím.
Milan
registrace zrušena

Příspěvekod registrace zrušena » sob pro 08, 2007 10:10 am

Denis, Baharis..

V žádném případě netvrdím že je Jadran rybník
je to dle mého názoru dost nebezpečné moře se specifickými větry

mám ůctu a respekt takže lodní denník píšu poctivě

protože při přesouvání od zátoky k zátoce se může stát omnoho víc průserů než na nějaké přeplavbě kde nepotkáš útes a nejbližší pevnina je kilometr pod lodí..

To jsi mne Baharis zklamal, myslel jsem že jsi jiný pííívo..

LD je černá schránka lodi, a jen ho nepište, po prvním průseru okamžitě změníte názor.. ;)
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

LD

Příspěvekod pecho » sob pro 08, 2007 12:34 pm

To PhilpzKuby
No jak jinak, souhlasím s Tebou, ale jen částečně. Protože, dejme tomu, že si povedeš LD poctivě, každou hodinu do něj všechno zaznamenáš, třeba s nadsázkou i co jste měli k obědu, teď dojde k nějakému kontaktu s nějakým jiným plavidem, obávám se, že když to bude v HR a bude to jejich plavidlo, že Tě z toho těžko, ale hodně těžko někdo vyseká. To mám někde z druhé ruky, alias jedna paní povídala, takže je možná zaděláno na další téma- kolise na moři. Zdraví Pecho
registrace zrušena

Příspěvekod registrace zrušena » sob pro 08, 2007 12:49 pm

Pecho,

ďáble, tak už to tam nefunguje..neblázni :roll:

po třetí a naposled nalíšu něco o LD a černé skřínce, to za prvé
za druhé, kolize ať jsi viník nebo spoluviník viz COLREG
/poškozený můžeš být jen v pár případech při kotvení a vyvázání/
tak jdeš na kapitanát podat vysvětlení-výslech-a bereš sebou potřebné dokumenty:
svoji licenci
doklady od jachty+crew list
lodení denník!!
a popis kolize z Tvého pohledu

Jestliže nemáš denník v pořádku, táhne z tebe pivo a máš ušmudlané triko
může se opravdu stát, že první pohled na celou kolizi bude se vyvýjet v tvůj neprospěch

Avšak právo je jen jedno, dle zkušenosti říkám i cizinec je brán jako rovnocený účastník sporu

PS: něco jiného je to v Indonézii, automaticky tam při jakékoliv kolizi jsi viníkem ty, cizinec, fakt,
avšak tam se to řeší korubční obálkou a jsi čistý, a ani to peněženku moc nebolí... ;)
registrace zrušena

Příspěvekod registrace zrušena » sob pro 08, 2007 12:52 pm

sorry za překlep a měkké tvrdé iy
myšlenkové pochody jsou rychlejší jak tři prsty na klávesnici.. :(
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » sob pro 08, 2007 2:14 pm

To philip - Myšlenkové pochody jsou u některých lidí volní a tvůrčí, u některých naprosto autonomní a uzavřené celky, jež se čas od času člověka zcela zmocní. Potom jednoduše neví co dělá.
Bylo by prima, kdybys hodně přibrzdil.
registrace zrušena

Příspěvekod registrace zrušena » sob pro 08, 2007 2:21 pm

Pročpak? Myslíš ohledně lodního denníku?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob pro 08, 2007 6:20 pm

PhilpzKuby píše: To jsi mne Baharis zklamal, myslel jsem že jsi jiný pííívo..
Zklamal nezklamal, já se za to nechválím, ani nenabádám k následování, já to jen konstatoval a tak to prostě je. Ty důvody které píšete jsou logické a chápu je. Ale případný čas strávený psaním lodního deníku raději věnuji tomu, aby se nic mimořádného nestalo. Zatím se to daří. (klep, klep. klep)
A nechte mě žít, jaký jsem. ;)
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » ned pro 09, 2007 10:14 am

To Baharis
Je to také velmi dobré řešení a také to tak praktikuji. Na druhou stranu příklad kamaráda z Brna. Asi před 4- mi roky vypadl z lodi a kapitán jej nedokázal najít ,tak po hodině šlapání vody na místě se dal plavat na pevninu co viděl. Plaval 6 hodin něž se tam dostal do tmy. Ráno jej našli rybáři a hned věděli o koho jde.
Jen chci říct v případě úmrtí nebo stačí jen vyšetřování by ten deník byl sakra potřeba.
Jestli je tu na foru onen "kapitán" rád bych znal pohled z jeho strany, ale tím se asi chválit nebude schválně jsem neuváděl detajly.
Berty
dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dumber » ned pro 09, 2007 6:49 pm

ja sa snazim pisat dennik kazdu hodinu (poloha, kurz, rychlost, vietor, plachty/motor, pocasie) v pripade kotvenia, alebo priviazania aj hlbku, pripadne ako vyzeralo pristatie/odplavanie.

Problem je, ze v situaciach, kedy by som asi najviac potreboval zapis do dennika, ako napriklad zle pocasie, alebo hroziace nebezpecenstvo stojim za kormidlom a o tom co sa stalo pisem az ked je po vsetkom. Takze v pripade problemov by mi to velmi nepomohlo :/
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » ned pro 09, 2007 7:29 pm

Na tom, co reknu, netrvam a nikomu to nechci vnucovat. Jsou to takove myslenky, co mi prisli byt dulezite (jak jinak :lol: )

Nevadi, kdyz se zapis do deniku dela nekterou dobu po udalostech. Hlavni je, ze se denik vubec vede, coz je v ocich uradu rozhodne pozitivum.

Kdyz je clovek na lodi sam anebo je z objektivnich duvodu momentalne odkazan sam na sebe, pak je jasne, ze delat zapisy neni schopen. Nic mene urady pri cteni deniku jsou si schopni udelat predstavu, jak clovek vubec jedna.

Kdyz prichazi napr. pruser s pocasim je obvykle dostatek casu na to zapsat cas, polohu (nemusi byt nutne souradnice), rychlost, kurs, plachty a obecne co se deje a kam plujeme:

1010, 4316 1533, KK=090, v=6.5, nastupuje bora, jen pulka geny, posadka ve vestach, drzime na marinu XYZ.

Napr. v pripade kolize strana, ktera nema denik vedeny, je vzdy jednoznacne v nevyhode.

Existuje takovy nazor, ze denik musi veste kapitan. Nevim, kde se to vzalo, ale to by se jeden kapitan umlatil k smrti. Kapitan je povinen zajistit vedeni deniku a denne vlastnorucnim podpisem stvrzovat kontrolu. Neni prece tak tezke naucit kohokoliv na palube, delat jednoduchy zapis. Staci pak jen pozadat.

Dale, asi neni nutne delat zapis kazdou hodinu. Staci pouze delat takove zapisy, aby bylo jasne bodove kde a kdy lod byla a co delala. Kdyz se pluje 2-3 hodiny v kanale, kazdou hodinu psat polohu nejspise neni nutne. Staci na zacatku, pripadnou zmenu pohonu a na konci. Je jasne, ze se z kanalu lod nikam nepodene. :)

Kdyz se podivame na jakykoliv armadni ci obchodni predpis o vedeni lodniho deniku, bude tam napsano, ze se zapisy do navigacni casti (vsechny ty polohy, kurzy a rychlosti) se delaji pri zmene hlidek a tak casto, jak je to nutne proto, aby z deniku bylo mozne urcit, kdy, jak a kde se lod pohybovala. (kdyz to rekneme zjednodusene)

Kdyz se obratime k jakemukoliv jachtarskemu deniku, jsou tam predtistene hodinove radky. Vyvstava otazka: to jakoze neni dulezite, kdyz nekde mezi celou a celou plavidlo zmenilo kurz? Myslim si, ze one hodinove radky v deniku - to je take nejaky vzity omyl.

Doufam, ze mi odpustite neohrabany styl. Chtel jsem to ric, ale nemam dostatek casu na upravu.

s uctou
windward
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Logbook

Příspěvekod Frantisek » ned pro 09, 2007 7:57 pm

Ako tak čítam jednotlivé prispevky, napadá na otázka, či existuje nejaký program do pc, elektronický Logbook, ktorý by spolupracoval s gps a meteostanicou? Vsetky základné udaje by boli zachované, bolo by nutné zaznamenať len mimoriadnosti a skipper by mal ruky a čas k iným činnostiam.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » ned pro 09, 2007 8:18 pm

Je jich asi vic. Ja znam a mam ozkouseny SeaMax. Vzdy si to pletu, asi je to MaxSea. Ten umi nejen pocasi, predpoved, proudy, prilivy, GPS, normalni analiticke spocteni a lodni denik, ale i AIS, NMEA (muze ridit celou lod samostatne), nakladat radar na mapu atd. To je genialni program. Ale drahy, potvora.

Jeste jeden program vyrabi nekdo zde v Republice. Nazev si nepamatuji, maji ho na YachtNetu. Je pomerne levny. Zkouseli ho tam a byly z toho nadseni. Modul Lodni denik, kdyz se nepletu lze mit samostatne.

Zpět na