při přípravě trasy jsem zrovna zjistil, že Palagruža podle všeho není v Male Karte. Nebo aspoň ne v těch, které mám. Nemáte tip na číslo mapy, která ji obsahuje, nebo ideálně link přímo na sken mapy?
Přivítám samozřejmě i jiná doporučení
Díky
Moderátoři: vilma, windward, Pepa

IvoK píše:
/
Na nebezpečí se musí upozornit.
Že mne to nenapadlo dřív. Do vytisklé mapy si překreslím rovnoběžky a poledníky "přesně podle ruky" jak se zobrazí na monitoru
windward píše:Dovolim si neosuhalsit s nazorem, ze mapy v meritku 1:100 tis "neni nic extra podrobneho". Mapy tohoto meritka se prave proto nazyvaji "pobrezni", protoze je jich podrobnost zcela dostacujici pro bezpecnou plavbu v zobrazovane oblasti. Krome toho, chorvatske stovkove mapy patri vubec k jednim z nejpresnejsich na zemekouli a je mozne je bez obav pouzivat krome mist, kde jsou na nich zobrazeny plany. V takovem pripade je nutne si prislusny plan poridit. Mnohdy prislusny plan zobrazen primo v mape na vsuvce, anebo na opacne strane mapy (jako na Male Karte). Tytez plany "kritickych mist" jsou uvedeny i v pilotu (Peljar) a v ruznych pruvodcich, napriklad od Imrey.
Vzhledem k tomu, ze digitalni mapy se vyrabi dle podkladu pro normalni mapy, nejsou digitalni o nic presnejsi, nez papirove. Fysicky je nemozne, aby byly presnejsi, nez vychozi mapy papirove. Nevim o tom, ze by pro Palagruzu existovali nejake plany, tj. ani digitalni mapy by nebyli presnejsi.
Muj nazor je, ze k chorvatskemu uzemi neexistuji mapy presnejsi, nez prave chorvatske. Takze, pro plavbu na Palagruzu zcela postaci mit MK-29 anebo stovkovou 100-24, pripadne i 100-23 (i kdyz posledni nenavazuje na chorvatske pobrezi). Mapa MK-29 by mela byt na lodi standardne.
Pro jistotu cituji upozorneni z chorvatskeho pilota pro palagruzu:
Je nutne vyhybat se plavbe mezi mezi ostruvky (mysleno v palagruzskem souostrovi). V prulivu Ždrilo, mezi ostrovem Palagruza a Mala Palagruza, je staly proud SW smeru os rychlosti 1-1.5 knt. Mezi cetnymi kameny a melcinami je nebezpecny neoznaceny kamen a melcina Pupak (3m), kteri se poznaji pode prevalujicich se vln. Vsechna nebezpecenstvi pro plavbu jihovychodne i vychodo-jihovychodne od palagruzske skupiny jsou v noci pokryte cervenym sektorem majaka na ostrove Palagruza.

MalyBob píše:Ano winwarde, souhlas, měřítko pro male karte je stejné a taky stačí. Na Palagruži jsem nikdy nebyl, výčet map jsem čerpal ze své nad stolem visící "101" - Jadransko More.
IvoK píše:Martine88, google maps - to je skvělý typŽe mne to nenapadlo dřív. Do vytisklé mapy si překreslím rovnoběžky a poledníky "přesně podle ruky" jak se zobrazí na monitoru
![]()

IvoK píše:Ahojte,
při přípravě trasy jsem zrovna zjistil, že Palagruža podle všeho není v Male Karte. Nebo aspoň ne v těch, které mám. Nemáte tip na číslo mapy, která ji obsahuje, nebo ideálně link přímo na sken mapy?
Díky
, čo sa mi v Chorvatsku nestáva...
Aj loď tam bola lepšie vybavená a nebol problém ísť s ňou kde sme chceli. Samozrejme po preclení. 

kecemis píše:Tak podrobnejsi mapy Palagruzy existuji a to hydrograficka v meritku 1:25000 z HHI 2001 ( Chorvatsky hydrograficky institut ) a jako kartograficka 1:5000
a dale existuji jeste Rakousko uherske mapy v meritku 1:12500 z roku 1907
jen nejsou bezne dostupne siroke verejnosti
TashonkaWitko píše:No podrobnejsi mapy k Palagruze asi nejsou (nebo o nich nevim) Ale to jsem ani netvrdil. Pouze jsem vyjadril nazor ze 1:100 000 na nejaky blizky prozkoumavani nejsou nic moc. Na bezpecne propluti kolem OK, ale na motani kolem brehu to nebude. NIcmene se tam jezdi. Takze co s tim ? Asi vyuzit reportu tech, co tam byli a davat velky pozor. Nebo se ke brehu proste nepriblizovat. Nic moc jinyho k tomu asi nereknu.
Jen snad - ty vektorovy Garmin (asi) mapy, ktere jsou zde k videni. Vzbuzuji pocit vyrazne mensiho meritka a zdanlive poskytuji vice detailu. VZhledem k tomu, ze pravdepodobne vznikly zvektorovanim tech stavajicich rastru 1:100 000 (protoze Garmin to urcite sam nemapoval a jina mapa neni), nebude moc bezpecny se na ty jejich detaily spolehat.
(Je to ovsem dost chaby argument
)

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host