Mapa Jadranu - Palagruža

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Mapa Jadranu - Palagruža

Příspěvekod IvoK » čtv srp 18, 2011 9:55 pm

Ahojte,

při přípravě trasy jsem zrovna zjistil, že Palagruža podle všeho není v Male Karte. Nebo aspoň ne v těch, které mám. Nemáte tip na číslo mapy, která ji obsahuje, nebo ideálně link přímo na sken mapy?

Přivítám samozřejmě i jiná doporučení :-)

Díky
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pát srp 19, 2011 3:47 am

jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát srp 19, 2011 7:47 am

neco je i v modulu Ke stazeni
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pát srp 19, 2011 11:08 am

je to určitě na Obalne karte/Coastal charts - 100-23 - Tremiti-Palagruža nebo 100-24 - Palagruža-Lastovo, ale je to měřítko 1:100 000, takže nic extra podrobného.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát srp 19, 2011 2:08 pm

Dovolim si neosuhalsit s nazorem, ze mapy v meritku 1:100 tis "neni nic extra podrobneho". Mapy tohoto meritka se prave proto nazyvaji "pobrezni", protoze je jich podrobnost zcela dostacujici pro bezpecnou plavbu v zobrazovane oblasti. Krome toho, chorvatske stovkove mapy patri vubec k jednim z nejpresnejsich na zemekouli a je mozne je bez obav pouzivat krome mist, kde jsou na nich zobrazeny plany. V takovem pripade je nutne si prislusny plan poridit. Mnohdy prislusny plan zobrazen primo v mape na vsuvce, anebo na opacne strane mapy (jako na Male Karte). Tytez plany "kritickych mist" jsou uvedeny i v pilotu (Peljar) a v ruznych pruvodcich, napriklad od Imrey.

Vzhledem k tomu, ze digitalni mapy se vyrabi dle podkladu pro normalni mapy, nejsou digitalni o nic presnejsi, nez papirove. Fysicky je nemozne, aby byly presnejsi, nez vychozi mapy papirove. Nevim o tom, ze by pro Palagruzu existovali nejake plany, tj. ani digitalni mapy by nebyli presnejsi.

Muj nazor je, ze k chorvatskemu uzemi neexistuji mapy presnejsi, nez prave chorvatske. Takze, pro plavbu na Palagruzu zcela postaci mit MK-29 anebo stovkovou 100-24, pripadne i 100-23 (i kdyz posledni nenavazuje na chorvatske pobrezi). Mapa MK-29 by mela byt na lodi standardne.

Pro jistotu cituji upozorneni z chorvatskeho pilota pro palagruzu:

Je nutne vyhybat se plavbe mezi mezi ostruvky (mysleno v palagruzskem souostrovi). V prulivu Ždrilo, mezi ostrovem Palagruza a Mala Palagruza, je staly proud SW smeru os rychlosti 1-1.5 knt. Mezi cetnymi kameny a melcinami je nebezpecny neoznaceny kamen a melcina Pupak (3m), kteri se poznaji pode prevalujicich se vln. Vsechna nebezpecenstvi pro plavbu jihovychodne i vychodo-jihovychodne od palagruzske skupiny jsou v noci pokryte cervenym sektorem majaka na ostrove Palagruza.
Naposledy upravil(a) windward dne pát srp 19, 2011 2:17 pm, celkem upraveno 1 x.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Re: Mapa Jadranu - Palagruža

Příspěvekod Martin88 » pát srp 19, 2011 2:17 pm

IvoK píše:

Vytiskni si print screen z GoogleEarth :lol:

/je mi horko a dlouhá chvíle :D /
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pát srp 19, 2011 2:47 pm

Ano winwarde, souhlas, měřítko pro male karte je stejné a taky stačí. Na Palagruži jsem nikdy nebyl, výčet map jsem čerpal ze své nad stolem visící "101" - Jadransko More.
IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod IvoK » pát srp 19, 2011 3:16 pm

Winwarde, díky za citaci z Pilota :-) Na nebezpečí se musí upozornit.

Jinak za sebe, mapy 1:100 tis považuji za zcela ideální pro tento druh plavby. Jinak, proplouvat mezi ostrovama by mne ani ve snu nenapadlo. To mám sebe, posádku i materiál příliš rád.

Martine88, google maps - to je skvělý typ :lol: Že mne to nenapadlo dřív. Do vytisklé mapy si překreslím rovnoběžky a poledníky "přesně podle ruky" jak se zobrazí na monitoru :whist:

windward píše:Dovolim si neosuhalsit s nazorem, ze mapy v meritku 1:100 tis "neni nic extra podrobneho". Mapy tohoto meritka se prave proto nazyvaji "pobrezni", protoze je jich podrobnost zcela dostacujici pro bezpecnou plavbu v zobrazovane oblasti. Krome toho, chorvatske stovkove mapy patri vubec k jednim z nejpresnejsich na zemekouli a je mozne je bez obav pouzivat krome mist, kde jsou na nich zobrazeny plany. V takovem pripade je nutne si prislusny plan poridit. Mnohdy prislusny plan zobrazen primo v mape na vsuvce, anebo na opacne strane mapy (jako na Male Karte). Tytez plany "kritickych mist" jsou uvedeny i v pilotu (Peljar) a v ruznych pruvodcich, napriklad od Imrey.

Vzhledem k tomu, ze digitalni mapy se vyrabi dle podkladu pro normalni mapy, nejsou digitalni o nic presnejsi, nez papirove. Fysicky je nemozne, aby byly presnejsi, nez vychozi mapy papirove. Nevim o tom, ze by pro Palagruzu existovali nejake plany, tj. ani digitalni mapy by nebyli presnejsi.

Muj nazor je, ze k chorvatskemu uzemi neexistuji mapy presnejsi, nez prave chorvatske. Takze, pro plavbu na Palagruzu zcela postaci mit MK-29 anebo stovkovou 100-24, pripadne i 100-23 (i kdyz posledni nenavazuje na chorvatske pobrezi). Mapa MK-29 by mela byt na lodi standardne.

Pro jistotu cituji upozorneni z chorvatskeho pilota pro palagruzu:

Je nutne vyhybat se plavbe mezi mezi ostruvky (mysleno v palagruzskem souostrovi). V prulivu Ždrilo, mezi ostrovem Palagruza a Mala Palagruza, je staly proud SW smeru os rychlosti 1-1.5 knt. Mezi cetnymi kameny a melcinami je nebezpecny neoznaceny kamen a melcina Pupak (3m), kteri se poznaji pode prevalujicich se vln. Vsechna nebezpecenstvi pro plavbu jihovychodne i vychodo-jihovychodne od palagruzske skupiny jsou v noci pokryte cervenym sektorem majaka na ostrove Palagruza.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pát srp 19, 2011 6:29 pm

MalyBob píše:Ano winwarde, souhlas, měřítko pro male karte je stejné a taky stačí. Na Palagruži jsem nikdy nebyl, výčet map jsem čerpal ze své nad stolem visící "101" - Jadransko More.

No asi slapnu do hnizda vosiho, ale meritko 1:100K mi prijde jako vyhovujici pro "bezne propluti" kolem v bezpecne vzdalenosti. Pokud ale nekdo ma v oumyslu tento ostrov nejak blize explorovat, kotvit atd, pak to meritko samo o sobe moc dostatecne neni. Protoze kdyby bylo, pak by neexistovaly detailnejsi mapy a ony existuji. Ja osobne bych na nejake "mrcaseni" kolem, kotveni atd uvital detailnejsi mapu. Pravda je, ze asi nikde neni .... na netu se sice daji stahnout zdanlive detailni vektorove mapy, ale jak spravne podotkl Windward, je nutno si uvedomit, ze tyto mapy vznikly z klasickych rastru a jejich vetsi presnost je pouze klamem.
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod nohal » ned srp 21, 2011 5:10 pm

IvoK píše:Martine88, google maps - to je skvělý typ :lol: Že mne to nenapadlo dřív. Do vytisklé mapy si překreslím rovnoběžky a poledníky "přesně podle ruky" jak se zobrazí na monitoru :whist:

To bys jiste taky mohl... Ale my ostatni si z toho proste pomoci GE2KAP vygenerujeme RNC mapu a tu pak pouzijeme v temer libovolnem navigacnim programu k cemukoli se nam zlibi. Uzivatele MapSource prominou. Autor je kanadan, takze musis pouzit trochu anglictiny k precteni navodu, ale neni to zadna veda - je to duchodce a pise to pro duchodce ;)
Download: http://www.gdayii.ca/index.php?p=1_2_Downloads
Reseni pravdepodobne vsech problemu, ktere s tim muze nekdo mit: http://www.cruisersforum.com/forums/f12 ... 43680.html

Pavel
IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod IvoK » ned srp 21, 2011 6:08 pm

Díky za tip. Program vypadá zajímavě. Jakmile bude čas blíže prostuduji zaslané linky.

[/quote]
To bys jiste taky mohl... Ale my ostatni si z toho proste pomoci GE2KAP vygenerujeme RNC mapu a tu pak pouzijeme v temer libovolnem navigacnim programu k cemukoli se nam zlibi. Uzivatele MapSource prominou. Autor je kanadan, takze musis pouzit trochu anglictiny k precteni navodu, ale neni to zadna veda - je to duchodce a pise to pro duchodce ;)
Download: http://www.gdayii.ca/index.php?p=1_2_Downloads
Reseni pravdepodobne vsech problemu, ktere s tim muze nekdo mit: http://www.cruisersforum.com/forums/f12 ... 43680.html

Pavel[/quote]
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Re: Mapa Jadranu - Palagruža

Příspěvekod FerenCS » ned srp 21, 2011 9:45 pm

IvoK píše:Ahojte,

při přípravě trasy jsem zrovna zjistil, že Palagruža podle všeho není v Male Karte. Nebo aspoň ne v těch, které mám. Nemáte tip na číslo mapy, která ji obsahuje, nebo ideálně link přímo na sken mapy?

Díky

Možno troška od veci, ale v Čiernej Hore v súbore Male Karte tam Palagruža bola :) , čo sa mi v Chorvatsku nestáva... :x Aj loď tam bola lepšie vybavená a nebol problém ísť s ňou kde sme chceli. Samozrejme po preclení. ;)
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned srp 21, 2011 10:35 pm

Snad vám s tou Palagružou pomůže toto - první obrázek je v downloadu.
Pepa
Obrázek
Obrázek
Obrázek
IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod IvoK » úte srp 23, 2011 1:39 pm

Díky všem za pomoc.

:good:
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř srp 24, 2011 11:13 am

TashonkaWitko píše:Protoze kdyby bylo, pak by neexistovaly detailnejsi mapy a ony existuji.

No, a kde je mozne one podrobnejsi mapy zhlednout?
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř srp 24, 2011 2:35 pm

No podrobnejsi mapy k Palagruze asi nejsou (nebo o nich nevim) Ale to jsem ani netvrdil. Pouze jsem vyjadril nazor ze 1:100 000 na nejaky blizky prozkoumavani nejsou nic moc. Na bezpecne propluti kolem OK, ale na motani kolem brehu to nebude. NIcmene se tam jezdi. Takze co s tim ? Asi vyuzit reportu tech, co tam byli a davat velky pozor. Nebo se ke brehu proste nepriblizovat. Nic moc jinyho k tomu asi nereknu.

Jen snad - ty vektorovy Garmin (asi) mapy, ktere jsou zde k videni. Vzbuzuji pocit vyrazne mensiho meritka a zdanlive poskytuji vice detailu. VZhledem k tomu, ze pravdepodobne vznikly zvektorovanim tech stavajicich rastru 1:100 000 (protoze Garmin to urcite sam nemapoval a jina mapa neni), nebude moc bezpecny se na ty jejich detaily spolehat.
IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod IvoK » stř srp 24, 2011 3:00 pm

Ještě mne napadá jeden dotaz k palagružákům.

Pro přítup na maják /výsadek/ je vhodnější severní pobřeží nebo jižní? V jiném fóru jsem zahlédl pěkné fotky, popis zátoky atd, ale nikde /či jsem přehlédl/ popis odkud se tam dostat.

PS: kotvení neplánuji. Pokud budou příznivé podmínky uděláme výsadek na 2 části.
martin63
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martin63 » stř srp 24, 2011 3:27 pm

Určitě jižní pobřeží. Je tam v případě klidného moře docela dobré kotveni, kterého využívaji i malé čluny chorvatských rybařů. Určítě je ale dobré kotvit jen za dobrého denního světla a klidného moře. Od majáku vede do vody na jižní straně ocelové lano, po kterém jezdí malá lanovka, kterou využívají na dopravu zásob z lodě na maják. Na souostroví Palagruža lze za výše uvedených podmínek zakotvit na několika místech, v noci nebo při větrném počasí je dobré se příliš nepřibližovat a to i tehdy, pokud by byla dostupná lepší mapa než chorvatská "stotisícovka". Při mých pěti letních plavbách k Palagruže v minulých letech jsme čtyřikrát bez problémů zakotvili, jen jednou nevyšla předpověď a tak jsme po obepluti Palagruži skončili na Lastovu.
kecemis
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kecemis » stř srp 24, 2011 3:31 pm

Tak podrobnejsi mapy Palagruzy existuji a to hydrograficka v meritku 1:25000 z HHI 2001 ( Chorvatsky hydrograficky institut ) a jako kartograficka 1:5000

a dale existuji jeste Rakousko uherske mapy v meritku 1:12500 z roku 1907

jen nejsou bezne dostupne siroke verejnosti :-(
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř srp 24, 2011 8:27 pm

kecemis píše:Tak podrobnejsi mapy Palagruzy existuji a to hydrograficka v meritku 1:25000 z HHI 2001 ( Chorvatsky hydrograficky institut ) a jako kartograficka 1:5000

a dale existuji jeste Rakousko uherske mapy v meritku 1:12500 z roku 1907

jen nejsou bezne dostupne siroke verejnosti :-(

A jsou znama cisla techto map?
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř srp 24, 2011 8:43 pm

TashonkaWitko píše:No podrobnejsi mapy k Palagruze asi nejsou (nebo o nich nevim) Ale to jsem ani netvrdil. Pouze jsem vyjadril nazor ze 1:100 000 na nejaky blizky prozkoumavani nejsou nic moc. Na bezpecne propluti kolem OK, ale na motani kolem brehu to nebude. NIcmene se tam jezdi. Takze co s tim ? Asi vyuzit reportu tech, co tam byli a davat velky pozor. Nebo se ke brehu proste nepriblizovat. Nic moc jinyho k tomu asi nereknu.

Jen snad - ty vektorovy Garmin (asi) mapy, ktere jsou zde k videni. Vzbuzuji pocit vyrazne mensiho meritka a zdanlive poskytuji vice detailu. VZhledem k tomu, ze pravdepodobne vznikly zvektorovanim tech stavajicich rastru 1:100 000 (protoze Garmin to urcite sam nemapoval a jina mapa neni), nebude moc bezpecny se na ty jejich detaily spolehat.

No, ono je to tak, ze pro meritko 1:100tis je bezpecna izobata 10m. Za tuto izobatu bez dobreho duvodu chodit vubec neni treba. Pricemz je lhostejne, ve vodach jakeho statu a s mapami jakeho vyrobce. A pokud tam jdeme, musime se pocitat s moznymi prekvapenimi. Osobne mam takovou zkusenost, ze chorvatske stovky jsou pri tom absolutne nejspolehlivejsi, nez vsechno, co muze byt k mani.

V garminu musi byt vyvolateny udaj o tom, jaky mapovy podklad byl pro vyrobu digitalu pouzit. Nezkoumal jsem specielne Palagruzu, ale v tech pripadech, kde jsem se dival, odkazuje info na puvodni papirovou mapu. takze vetsi presnost - zcela jiste ne. Nejak se mi tak pozdava, ze v pripade palagruze to bude stejne. Protoze, kdyby existoval pro palagruzu oficialni kus mapy v meritku vetsim 1:100tis, ktery by byl URCENY PRO NAVIGACI, pak bych o tom pravdepodobne vedel. :-) (Je to ovsem dost chaby argument :-) :-) :-) )

PS. O meritku. Mame-li dve mapy, jedna 1:100 tis, druha 1:50tis, pak prvni je v meritku mensim, nez druha, a druha ve vetsim, nez prvni. Je to tak, ze cim vetsi cislo stoji ve jmenovateli, tim MENSI je meritko. A naopak.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř srp 24, 2011 11:10 pm

windward : pane, ANO, pane !!! Uz tomu rozumim, pane ! ;)

Zpět na