Jak jsem sliboval, provedl jsem serii observaci, abych dokazal nektera sva tvrzeni. Objektem observace byla police ve vzdalenosti 10 m, sextant SNO-T 1990, osvetleni normalni, objekt konstrastni.
Observoval jsem celkem ctyrikrat (185 ziskanych hodnot), coz umoznuje demonstrovat jak se vyviji vysledek s poctem observaci.
Prvni observace, dalekohled cca 3,5x.
Rada ma 51 clenu.
Rozptyl hodnot je od 1.6 do 2.9.
Nic rozumneho se k tomu rici neda. Prubeh hodnot pripomina nejaky sinus degeneratus. Sam jsem byl prekvapen takovym vysledkem.

Napadlo mne, ze by postupne srovnani hodnot bylo v danem pripade pomalejsi, na co neni cas. Z nervu jsem si do sebe vlil lahev Starobahna, vymenil dalekohled za silnejsi a sel na druhou observaci.
Druha observace, dalekohled cca 6,5x.
Rada ma 61 clenu.
Rozptyl hodnot je od 1.8 do 2.8.
Po zapocitani vsech clenu:
i = +2.357 (cyhba indexu)
m = +/- 0.267 (standardni odchylka)
Neboli v mezich dostupne presnosti:
i = +2.4 +/-0.3
Vyclenit hlavni hodnotu nelze. Ponekud se zmenil rozptyl, ktery ke konci se zmensil. Je videt, ze se vysledek zpresnuje a budouci hlavni hodnota ziskava postupne tvar uzkeho pruhu. Potesen pokrokem, posilnil jsem se doutnikem a zahajil treti observaci.
Treti observace, dalekohled cca 6.5x.
Pocet clenu 32.
Rozptyl hodnot 2.2 - 2.7.
Rohptyl hlavni hodnoty 2.3 - 2.6.
Rozlozeni hodnot je nasledujici:
2.7 x 2
2.6 x 7
2.5 x 7
2.4 x 7
2.3 x 8
2.2 x 1
Zacina to pripominat nejaky rozumny obrazec. Lze vyclenit hlavni hodnotu v zelenem ramecku a hrube ustrely za cervenou carou. Z rozlozeni hodnot je videt, ze hlavni hodnota je tvorena souvislym pruhem, vsechny hodnoty ve kterem jsou zastoupeny ve stejnem poctu.
Hrube ustrely lze s klidnym svedomim vyhodit a vypocitat chybu indexu:
i = +2.445
m = +/- 0.115
tj. v mezich dostupne presnosti
i = 2.4 +/-0.1
Je videt, ze se zasadne zlepsila standardni odchylka, ktera prakticky dosahla hrancie presnosti sextantu.
To vse probihalo vcera. Znaven pracovne a spolecensky jsem sel spat. Dnes rano jsem si dal kavu a doutnik, pak si poradne naspulil oko navigatora a vrhl se "v poslednij boj".
Ctvrtá observace, dalekohled cca 6.5x.
Pocet clenu je 41.
Rozptyl hodnot je 2.3 - 2.8
Rozptyl v hlavni hodnote je 2.4 - 2.6
Rozlozeni hodnot je nasledujici:
2.8 x 5
2.7 x 2
2.6 x 8
2.5 x 17
2.4 x 5
2.3 x 4
Toto je velice dobry vysledek, ktery mluvi o podstatnem zvyseni presnosti. Je mozne lehce vyclenit hlavni hodnotu, rozptyl hlavni hodnoty a hrube ustrely. Hlavni hodnota je oznacena zelenou primkou, protoze je evidentne jedinecna. Hrube ustrely jsou za cervenymi primkami. Ustrely hlavni hodnoty jsou mezi zelenou a cervenou primkou temner ve stejnem poctu na obou stranach, a jsou male.
Hrube ustrely muzeme vyhodit. V takovem pripade chyba indexu bude nasledujici:
i = +2.510
m = +/- 0.066
V mezich dotupne presnosti tedy
i = 2.5 +/- 0.1
Vysledek je prakticky perfektni, la da se jeste vylepsovat, aby v tom byla jistota. Melo by se to postupne zmenit takto:
- pocet hrubych ustrelu se zmensi na 2% z celkoveho poctu clenu
- pocet ustrelu hlavni hodnoty se zmensi na max 30% z clekoveho poctu
- hlavnou hodnotu bude tvorit primka
- standardni odchylka postupne dosahne hodnot mensich, nez 0.05
Souhrny vysledek.
Predlozene gravy nelze rozumne srovnat, protoze jsou upraveny do stejne velikosti. Spojil jsem je proto do souvisle rady, na ktere je dobre videt "dialektika rozvoje", tj. premena kvantity v kvalitu.
Doufam, ze se k nam se Sajrim pridaji i ostatni navigatori a zustavam s uctou
windward