Navionics Marine - Evropa

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: Navionics Marine - Evropa

Příspěvekod Anonym » čtv led 14, 2016 10:14 pm

Díky ale posílat to je zbytečné. Stejně zůstanu u Garmina. Navionics beru jako nouzovku. Mé veškeré kontakty jsou mmch na mých stránkách, adresa je pod avatarem.

Jak se ukládá v Navionicsu jsem popisoval zde o něco výše, 8.9.2015. Základ je odeslat prošlou trasu mailem na svůj mail. Jinak to prostě nejde.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv led 14, 2016 10:24 pm

Mas to ba emailu. Takto rozklicovat to neumim. Docela me to zajima. Jaky program to precte?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv led 14, 2016 10:44 pm

Pracuji na PC se soubory gpx nebo gdb a to v prg. MapSource :)

Toto je tvoje co jsi mě poslal. Je vidět, že máš poměrně husté jednotlivé záznamy. Mě to dělá (podle rychlosti) po cca 30 sec, u tebe vidím po jedné - dvou sekundách.
Obrázek

EDIT: Pokud by jsi potřeboval s MapSource píchnout, můžu pomoci.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod mipe » pát led 15, 2016 1:04 pm

MOB u Navionics Android - jedine umiestniť Marker, to sú tri ťuky. Keď som mal na charter lodi dotykový ploter, tiež to bolo v podstate rovnako. Toto je veľmi nešťastné (obecne na dotykovom plotri, ktoré som videl), že to môže urobiť len školená obsluha, na rozdiel od klasických plotrov s červeným tlačítkom, čo po poučení zvládol každý z posádky.

XTE - Track error- treba zobraziť Route/ Detail. Alebo výpočtom XTE=/COG - BRG/, obidva údaje sú na hlavnej obrazovke.

Automatické plánovanie Route je k dispozícii len na iPad. Stačí zadať cieľ (štart je GPS poloha)a podľa parametrov v nastavení (ponor) naplánuje Route. Podľa ich Webu to pripravujú aj na Android, avšak ten oznam je tam už rok.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mipe » pát led 15, 2016 1:21 pm

Ešte dodávam, že Android naozaj nemá Anchor Alert. Na Google Play je však spústa aplikácií zdarma, takže tento hendikep nie je problém. Manuálne zostavenie a editovanie Route za plavby je tak rýchle, že tieto dva nedostatky (Android) sú viac než bohato vyvážené cenou.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 15, 2016 2:22 pm

Mas pravdu mipe.

A jeste bych dodal ze v Navionicsu mas v mape poznamky, upresneni od dalsich uzivatelu.

Tyto plusy a jednoduchost ovladani u me prevazili natolik, ze Navionics je dnes u me hlavni system a Garmin v rucni GPS jen jako zaloha.Nepotrebuji doplnkove funkce a hodnoty v Garminu , ktere si muzu lehce spocitat nebo zobrazit na dva doteky v mape Navionicsu.
Zejmena velikost zobrazeni mapy na tabletu je v pomeru vykon cena oproti Garminu zatim lepsi.I kdyz nasadit na tablet s woknama by asi nRoute take slo.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon led 18, 2016 8:57 pm

Pred mnohými rokmi tu Monty básnil o tom, aké by to bolo super mať pri kormidlovaní vodotesný notebook, pozerať si filmy, sťahovať počasie a samozrejme ak je treba pozerať do mapy. Dnes som bol v Orange riešiť nejaké drobnosti a presne toto som tam videl. Vodotesný TABLET SONY Xperia Z4. Uhlopriečka 25 cm ! Krabička v ktorej bol zabalený je ťažšia ako samotný prístroj. Je to neuveritelné. Takže hneď som si ho kúpil.

K nedostatkom Navionicsu, tieto mapy používa SIMRAD, alebo LOWRANCE, mapa Stredozemného mora ale stojí 225 eur,, teda trochu viacej ako pre použitie v telefóne. Neviem to iste, ale dá sa predpokladať, že funkcie tam budú ďaleko dokonalejšie.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř led 20, 2016 7:28 pm

Kdo si hraje nezlobí... :lol:

Tak jsem si Honzo do tabletu nainstaloval Navionics Europe HD, zaktualizoval co se dalo a přihlásil se na účet mailu pod kterým to mám koupené.
Jednak se mě aplikace sesynchronizovala s daty které mám v mobilu a pak se mě ukázaly možnosti které v mobilu (při stejné instalaci) prostě nejsou. Proto jsme se trochu dohadovali o tom, co který program má za možnosti. A to nemluvím o tom, že navigaci nejraději používám naležato a v té poloze na obrazovce mobilu není vůbec žádné políčko s informacemi.

Někde jsem tu omylem uváděl že můj tablet nemá GPS, tak opravuji že a že jej beru na sraz. Pokud bude chtít v separé zasednout malý kroužek uživatelů, velice rád se něčemu v novém prostředí naučím. Bude to porod celé projít a nastavit, zatím po pěti minutách zírání vím prd. A ještě v angličtině.... (fart :hmm: )

Mobil.............................Tablet
Obrázek Obrázek
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mipe » čtv led 21, 2016 10:54 am

Denis:
Ak chceš mať nepremokavý tablet pri kormidle, budeš musieť na tablete nastaviť maximálny jas obrazovky. Takto ti batéria asi nevydrží celý deň a budeš musieť vyriešiť napájanie. Naviac problém je, že 12 V auto zásuvka na prevádzkove batérie ani nestíha tablet dobíjať. Moje skúsenosti sú, že ak je tablet ráno nabitý na 100% a je celý deň v prevádzke a pripojený na zásuvku, tak večer končím asi na 60%. Ešte je zlé riešenie, že v nastavení Navionics sa dá nastaviť vypínanie obrazovky, ale to nepoužívam. Ja však navigáciu pri kormidle nemusím, som zo starej školy, kde kormidelník má kormidlovať a navigátor navigovať (to je však na inú debatu, viem, že sa do mňa pustia).
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 21, 2016 12:31 pm

Nepustia.

Vystihl jsi to přesně. Mám stejnou zkušenost. Přemýšlím jak to dobíjení vylepšit.
Klasický zdroj na 220V co je k tabletu dává 5V/2A nebo 16/1.3A. Vyvedeno na USB zásuvku v těle adaptéru

Klasická zásuvka USB v zásuvce zapalovač bohužel jen 5V/1A. Vím že jsou i lepší až do 2A (možná i něco více). To nemám vyzkoušeno.

Ale říkám si, zda by nešel upravit nějaký adaptér, aby dával těch 12V, do 16V něco chybí, ale třeba by to nabíjelo lépe.

Jinak když čekám delší plavbu, šetřím baterii vypínáním obrazovky. Zapínám jen v případě potřeby, změna kurzu, náročnější oblast plavby.
A celé to pro případ selhání jistím stejnou mapou v mobilu, kde nemám problém s napájením a vím že vydrží i při plném provozu (bez vypnutého displeje) min. den.

Jirko ty to máš volajaké novější, takové obrázky nemám.

Pravda nemám HD ani v tabletu, protože mi to neustále padalo, dal jsem tam normální apku z mobilu a je klid.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mipe » čtv led 21, 2016 12:37 pm

Mám nabíjačku 5V, 2.4 A a výsledok je taký, ako som spomenul vyššie.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv led 21, 2016 12:43 pm

Chce to vyzkouset konkretni nabijecku. Mam iPad a nabijim z USB na 12v z trakcnich baterii bezne. Nabiji to i pri zapnutem plnem osvetleni. Nabijecka dual od Belkin, k dostani na ALZA.

Nebo tu silnou Powerbanku

H.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mipe » čtv led 21, 2016 1:05 pm

Áno, tablet lodné akumulátory nabijú na 100%. Písal som však, že ho neudržia nabitý na 100% počas prevádzky tabletu - navigácie.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv led 21, 2016 1:12 pm

Me ano s tim vybavenim, ktere jsem psal nahore. Vcetne zaznamu trasy. Mozna zalezi na tabletu, mam iPad Air2. Ale jsme OT :)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv led 21, 2016 1:37 pm

Já vám z toho nabíjecího kruhu pomůžu :mad:

Zná někdo rozdíl mezi verzemi Navionics Europe HD a Navionics Boating HD ?

Mám je obě, aktualizuji a když používám tak pouze tu první. Místa na malém tabletu není nikdy dost a bojím ze duplikovaných objemů dat. Ale rozsah mapy je u "Boating" stejný jako u Europe. U obou je stejná poslední aktualizace 10.11.15 na verzi 6.1.2.
Funkce mě také připadají stejné... :?
Jano
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Jano » čtv led 21, 2016 5:48 pm

mipe píše:Áno, tablet lodné akumulátory nabijú na 100%. Písal som však, že ho neudržia nabitý na 100% počas prevádzky tabletu - navigácie.

Primárně bych neviděl problém v akumulátoru, protože ten zvládne dodat potřebný proud bez problémů (předpokládám, že je řeč o 10Ah a více) - problémem bude buď nabíječka (12V na 5V) anebo prodlužka na 12V (zkusit kabel s větším průřezem).

Ještě jedna faktická - většina vodotěsných mobilů a tabletů co znám, má vodotěsnost garantovanou jen v případě nasazených záslepek pro dobíjení, SIM, SD karet, ... zkontrolujte si to v manuálu (já vím, brr), je lepší to vyřešit předem, než pak mít vodu v elektronice :)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv led 21, 2016 6:02 pm

Jano píše:- předpokládám, že je řeč o 10Ah a více...
- většina vodotěsných mobilů a tabletů co znám, má vodotěsnost garantovanou jen v případě nasazených záslepek pro dobíjení, SIM, SD karet, ...

Milý Jano, problém předpokládáš velmi správně, pisatelé před tebou ani nic jiného nemyslí. Ale tady se v Ampérech netrefil v řádech o několik nul. :lol:
Baterie kolem 100 Ah které jsou na lodích dokáží poskytnout proud +/- 1000 A.

Co se týká vodotěsnosti. Pokud se budeme bavit o vodotěsných mobilech Sony, řady Xperia Z, tam je vše utěsněné a mobil se nabíjí ve stojánku přes spešl vodotěsné kontakty. Nesmí se nabíjet kablíkem, tudy by zatékalo.

Obrázek
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mipe » čtv úno 09, 2017 2:25 pm

Heuréka.
Dňa 5.1.2017 uvoľnil Navionics+ s integrovaným Dock-to-dock Autorouting pre Android tablet a smartfón. Dnes som upgradoval aplikáciu Navionics+ v tablete a vyskúšal.
Všetko funguje a pekne rýchlo!!!
Podrobnosti: http://www.navionics.com/en/news/dock-d ... sign-index
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv úno 09, 2017 2:57 pm

Díky!!! :good:
Já dělal upgrade předevčírem, ale tohoto jsem si nevšimnul. Jak se dostanu na automatickou navigaci jsem pochopil, jenom to nemůžu vyzkoušet, jelikož nevím jak si určit výchozí pozici. Mám ji doma a Nav řve že tu je menší hloubka než 0,3m. Zatím to mám ve výchozím nastavení, není moc volna, když až tak večer.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mipe » čtv úno 09, 2017 3:23 pm

Áno, to aj mne oznámil, pretože pri upgrade asi prestavil v parametroch draft lode na 0,3m. Keď som ho vrátil na 3m + sonar na 1 m, začal kresliť. Nakreslená route končí v cieli výstrahou na problémovú hĺbku, čo považuje za normálne, pretože pri zapnutom GPS by som z pracovne asi ťažko doplával do cieľa. Všimni si v hornej časti obrazovky, že zobrazuje základné parametre, vrátane draft.
Teraz vidím, že automatiku pridali aj na WEB aplikáciu, aj tam treba prestaviť draft lode, pozri: https://webapp.navionics.com/?lang=en#b ... s~hgF_ws~B
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv dub 06, 2017 2:26 pm

Baharis píše:... to teď nevím, nemám aktuálně nainstalováno. Ale ještě zjistím.

Myslím že rozvíjet Navionics zde je příhodnější... ;)

Takže. Nainstaloval jsem na tablet znovu Boating Carib&S.Amer HD. Instalace v pohodě, stažení map v pohodě, čtení majáků, poznámky uživatelů i přílivové tabulky vše v pohode a funkční. Více jsem nezkoušel. Pouze v Menu při kliknutí na Update All apka spadne, znovu se načte a nahoře v záhlaví se objeví hláška Navionics Expired a odkaz do obchodu k zakoupení za 761,25 Kč
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

EDIT: Naproti tomu, v mobilu v aktualizované aplikaci Boating Europe HD jsem kliknul na Update All, stáhlo se 411MB něčeho a jede to dál. Co se stáhlo, kde to hledat, opravdu netuším a nijak o tom hloubat ani nemíním.
Obrázek Obrázek Obrázek
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavelmicek » čtv dub 06, 2017 5:05 pm

Baharis píše:.. a nijak o tom hloubat ani nemíním..]

Nehloubej, stačí tak, díky.
Takže jediné o co přijdu neaktualizací budou nové nekompetentní edity uživatelů a možná sem tam neaktuální tel. číslo na marínu..to beru.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mipe » pát dub 07, 2017 5:25 pm

Alebo aj o nejaký maják, bóju, novú plytčinu ...
Mapy majú vrstvy.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mipe » pát říj 06, 2017 8:45 am

Dostal som informáciu, že Navionics predáva za polovičnú cenu mapu Stredozemné a Čierne more, z príležitosti regaty v Terste ako jej sponzor.
Platí to do 8.10.
Celá správa:

The Barcolana, the Mediterranean’s largest regatta, takes place in Trieste September 29 – October 8.
To celebrate this event, Navionics, which is one of the sponsors, is offering the Mediterranean and Black Sea cartography at half price until Sunday, October 8.

Go to the App Store or Google Play Store and search for the free version of Navionics Boating. Then, open the app, go to Menu>Charts>Add region and select “Mediterranean & Black Sea”.

Regatta participants and the public will be able to see the regatta field on their smartphone or tablet, on plotter (upon updating the chart), or on our Chart Viewer.
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod PerlaNegra » pát říj 06, 2017 4:26 pm

mipe píše:Dostal som informáciu, že Navionics predáva za polovičnú cenu mapu Stredozemné a Čierne more, z príležitosti regaty v Terste ako jej sponzor.
Platí to do 8.10.
Celá správa:

The Barcolana, the Mediterranean’s largest regatta, takes place in Trieste September 29 – October 8.
To celebrate this event, Navionics, which is one of the sponsors, is offering the Mediterranean and Black Sea cartography at half price until Sunday, October 8.

Go to the App Store or Google Play Store and search for the free version of Navionics Boating. Then, open the app, go to Menu>Charts>Add region and select “Mediterranean & Black Sea”.

Regatta participants and the public will be able to see the regatta field on their smartphone or tablet, on plotter (upon updating the chart), or on our Chart Viewer.

Aj si to overil, alebo len dostal a šíriš ďalej? :) zaujímave to je. Neviem sa k tomu z práce preklikať, lebo nemám telefón, a bloknuty prístup do google play. Pozrel na to niekto?

Zpět na