Klub milovníků a vlastníků sextantu SNO-T (SNO-M)

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pon zář 14, 2009 10:23 pm

Tady mas nejake texty a odkazy:

http://sajri.astronomy.cz/astronavigace/
Libor
bez hodnocení
Reputace: 177
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastaveni SNO-T

Příspěvekod Libor » pon zář 14, 2009 11:12 pm

moreplavec píše:Ahoj,

zda se, ze jsem na sextantu promazal co se dalo. Chtel bych ho ted nastavit podle navodu v uzivatelske prirucce (kolmost zrcatka, ....). Taky samozrejmne netusim, jak se zjstuje index error a dalsi nutne veci, abych mohl zacit sextantem merit. Nemate nekdo nejke odkazy, obrazky, atd... ktere by pomohli?

Je nejake presne doporuceni na clony pro slunce a mesic, nebo si to kazdy zvoli jak mu to vyhovuje? Jake mate zkusenosti?

Diky

Ty jsi k němu návod nedostal, nebo jsi neměl ruštinu ve škole ???
Tady máš originál návod: modules.php?name=Downloads&op=getit&lid=149
jeden novější: modules.php?name=Downloads&op=getit&lid=214
Zde překlad do angličtiny: modules.php?name=Downloads&op=getit&lid=146

Dále něco v angličtině: modules.php?name=Downloads&op=getit&lid=206
modules.php?name=Downloads&op=getit&lid=145

Tady něco z již proběhlých dvou kurzů: http://jachting.info/modules.php?name=F ... 09&start=0

A učební skripta najdeš zde: http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1366
moreplavec
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Serizeni zrcatek SNO-T

Příspěvekod moreplavec » stř zář 16, 2009 4:36 pm

Bojim se to dat na form, ale neni nejaky trik v serizovani zrcatek? Nechci nic pokazit, tak se radsi zeptam.... Zrcatka maji tako ctyrhranny kolik, kam se samozrejmne strci ten klicek. Ale klicek ma dole takove vybrani. Neslouzi k povoleni "prstence" kolem koliku? Zkouseli jste to? Prosim poradte, jak se to dela. Cim jste to povolovali, kdyz to bylo zatuhly (ocekavam, ze to tak bude).

Diky
windward
moderátor

Příspěvekod windward » čtv zář 17, 2009 8:26 am

Vybrani na opacnem konci staveciho klice slouzi, jak rikas, na odsroubovani vlozky, do ktere je vlozen staveci klic. Klidne to cele rozsroubuj a zkontroluj. Nic tim nepokazis.
moreplavec
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Mazani sroubku k serizeni zrcatek

Příspěvekod moreplavec » pon zář 21, 2009 11:39 am

Ahoj,

tak jsem zjistil, ze mam asi uplne vsechny chyby nastaveni zrcatek. Chci se zeptat, jestli jste pred nastavenim sroubku ty srobky mazali. Asi po 30 ti letech, kdy s tim nikdo enotocil by to stalo zato je trochu namazat jojobou, ale zase asi neni dobry, aby sroubky byly volne.... Jake mate zkusenosti, co by jste doporucili?

Diky
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pon zář 21, 2009 1:01 pm

Sroubky je dobre namazat jojobou. :)
moreplavec
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Serizeni zrcatka

Příspěvekod moreplavec » úte zář 22, 2009 12:51 pm

Ahoj,

tak jsem vcera serizoval zrcatka a docilil toho, ze vidim pouze jednu hvezdu a ne dve (od sebe a ruzne vysoko) :good:

Akorat postup jsem zvolil trochu jiny. Zjistil jsem,ze kdyz se povoli vlozka, tak jdou sroubky mnohem snadneji, nicmene ze utazeni vlozky ma vliv na polohu zrcatka. Takze jsem postupne steloval sroubky a dotahoval vlozky, az jsem docilil kyzeneho vysledku a vlozky jsou celkem rozumne utazene....

Delali jste to taky tak, nebo to mam nejak spatne?

Diky
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř zář 23, 2009 8:37 am

Vlozka musi byt utazena tak, aby si mohl otacet stavecimi sroubky s lehkym tahem. Vlozka neni urcena k serizovani zrcatka.
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Re: Klub milovníků a vlastníků sextantu SNO-T (SNO-M)

Příspěvekod Mrkva » ned srp 22, 2021 12:11 pm

EDIT: Jsem slepy, prosim smazat :)
Netusite nekdo, kde sehnat *kompletni* SNO-T, nebo alespon samostatne ten mensi (neinvertujici) dalekohled? Na ebayi se poslednich par mesicu objevuji jen s jednim dalekohledem.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 406
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » ned srp 22, 2021 3:35 pm

Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mrkva » pon zář 20, 2021 7:39 pm

Jinak, drobny tip: pokud jste ztratili originalni klicku na staveci srouby zrcatek (nebo vam sextant jako me prisel bez nich) - v lepsich hodinarstvich se da koupit natahovaci klicek ve velikosti 00 (2mm), a po lehkem zbrouseni obvodu tam sedne.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 48

Příspěvekod Stanislav » pát zář 09, 2022 4:15 am

Jenom se tak zeptám, kdy jste kdo naposledy dělal observaci, provedl výpočet a vynesl intercept? Nebo vám leží sextant někde jako doplněk interiéru na lodi, nebo třeba doma v obýváku? Jeden čas to vypadalo že astronavigaci začne používat řada lidí, ale teď tady nějak chcipl pes. Zájem opadl, nebo to jede a nikdo o tom nemá potřebu něco napsat?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » pát zář 09, 2022 10:30 am

Tak to Ti můžu napsat přesně: Zatím naposledy jsem měřil, počítal a vynášel letos 23. 7. odpoledne při plavbě z Fair Isle do Kirkwallu. Měřil jsem Slunce a Měsíc. Protože byl vidět jen úzký srpek Měsíce, dotyk okraje Měsíce s horizontem byl dost nejistý. Z toho plyne dost velká chyba v poloze – 7 mil. Měřil jsem ovšem starým dobrým sextantem Davis Mk. III, protože na loď létám a SNO-T by byl příliš velký a těžký. A taky by ho mohli klasifikovat jako zbraň. :-D Takže jím měřím jen doma s umělým horizontem.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » pát zář 09, 2022 7:23 pm

Jo, to jsem zachytil na FB, ale jinak mrtvo. Používám taky plasťák, ale začal jsem přemýšlet o koupi něčeho ne plastového. Třeba by někdo z dávných nadšenců ten svůj prodal? Co? ;)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » pát zář 09, 2022 10:34 pm

Někdo asi ano, když je nepoužívají.
Já ne. Krom toho, že je o relikvie, pořád je to velmi kvalitní sextant. A jak už jsem naznačil, taky potenciálně dobrá zbraň. :-D
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mrkva » sob zář 10, 2022 12:16 am

Ahoj Stando,
já si s ním pravidelně hraju. Typicky tedy v přístavu, jelikož pluji v příbřežních oblastech, tak na to za plavby moc není čas. Což bohužel znamená naprostou absenci horizontu pro rozsah azimutů cca 270° a cca 90° kde horizont můžu s rozumnou přesností odhadnout. I tak mi to ale vychází +- 20 mil.
Slunce /měsíc zvládnu s tím neinvertujícím dalekohledem. Ale jakmile nasadím invertující, nebo se mám orientovat podle navigačních hvězd, je to problém. Teď naposledy jsem trefil 4 hvězdy z 8... A to jsem měřil díky světelnému znečištění uprostřed noci. Za soumraku, kdy pořádně nejsou vidět souhvězdí si to nedovedu představit. Nemáte na tohle někdo nějaké tipy a triky?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » sob zář 10, 2022 12:23 pm

Existují otočné mapky oblohy, kde nastavíš datum a čas a mapka ukáže ohamžitou polohu souhvězdí. Nevýhodou je, že každá mapka je pro jednu konkrétní zeměpisnou šířku. I tak se s tolerancí 10 až 20 stupňů z. š. dají dobře používat.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Oto%C4%8D ... %A9_oblohy
https://www.alemat.cz/mapa-supra-praha- ... gK28_D_BwE

Další možností jsou různé stránky, například heavens-above.com:
Tady nastavíš svoji polohu:
https://heavens-above.com/SelectLocatio ... t=0&tz=UCT
a tady si zobrazíš mapu oblohy:
https://heavens-above.com/skychart2.asp ... t=0&tz=UCT

Nebo existují různé SW pomůcky – například Stellarium. To má i verzi online:
https://stellarium-web.org/
Ale už je pokročilejší – spíš pro astronomy amatéry.
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mrkva » ned zář 11, 2022 2:49 am

Lynxi, o těhlech možnostech samozřejmě vím, osobně na trénování souhvězdí používám Androidí appku "Sky Map". Problém u mě je
1) v dost malém zorném poli sextantu (resp. sextantu + dalekohledu)
2) v tom, že skrz dalekohled je vidět víc hvězd, než pouhým okem, takže souhvězdí najednou vypadá (trochu) jinak

Ale i tak díky.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » ned zář 11, 2022 3:48 am

Pro určování používám aplikaci Sextant star, ukazuje i úhel na vybranou hvězdu, tak se dá nastavit na sextantu úhel dopredu, nebo si to dopředu spočítám z almanachu. Snažím se měřit každý den a ony se ty souhvězdí/hvězdy sice posouvají, ale není to zase tak moc, tak že jednou určené už nacházím celkem snadno. Jsem teď také omezen horizontem, Martinik má orientaci zhruba sever/jih, tak že mám viditelny horizont ssw - nw. Slunce tady zapadá dost rychle, bez přípravy bych měl asi honičku. Jinak se mi osvědčilo měřit i ráno i když to vstávání před pátou nic moc. To kouknu z okna jestli nejsou mraky, potom jdu měřit, když jsou mraky, spím dál. Když změřím tak zapíšu, a jdu dospat, počítám u snídaně. Já mám jenom plasťák jako Lynx a ten dalekohled co k tomu je nepoužívám, jenom průhled bez optiky. Právě proto jsem se začal porozhlížet po něčem s kvalitní optikou.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » ned zář 11, 2022 2:21 pm

Mrkva píše:Lynxi, o těhlech možnostech samozřejmě vím…

Aha, promiň, vzal jsem to hodně od základů. Jako dlouholetý astronom amatér nemám s identifikací navigačních hvězd problém.

Ještě mě napadla jedna možnost, kterou občas používám:
Nastavím sextant přesně na nulový úhel, zamířím na hvězdu (či planetu, Slunce… ), kterou jsem našel očima (takže ji dalekohledem vidím jak v zrcátku, tak v propustné části). Pak pomalu a plynule pohybuji alhidádou směrem k větším úhlům a zároveň skláním sextant směrem k horizontu, abych hvězdu stále viděl v zrcátku. Tak „stáhnu“ hvězdu na horizont a pak už jen zpřesním její usazení na něm. Chce to trochu cviku, ale odstraní se tím někdy obtížné lovení hvězdy, když člověk postupuje opačně – od horizontu vzhůru.
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mrkva » ned zář 11, 2022 6:59 pm

Popravdě by mě nenapadlo postupovat od horizontu nahoru, vždycky objekt "stahuji" dolů. Musím spíš trénovat to, abych dostal objekt do zorného pole dalekohledu když se dívám druhým okem mimo dalekohled. Pak to půjde snáz a nebudu muset dalekohledem "skenovat" oblohu a hledat tu hvězdu...
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pon zář 12, 2022 7:42 am

Mrkva píše:Což bohužel znamená naprostou absenci horizontu pro rozsah azimutů cca 270° a cca 90° kde horizont můžu s rozumnou přesností odhadnout
Ahoj,

pokud udáš přesné souřadnice místa, kde observace provádíš, budu umět poradit, jak se s tím poprat.

Mrkva píše:I tak mi to ale vychází +- 20 mil.
Tak to bude někde nějaká prostá hrubka. Pokud se ti chce, můžeme se na to společně podívat.

Mrkva píše:Ale jakmile nasadím invertující
Jaký je ale cíl? Proč nestačí noční "neinvertující" dalekohled.

Mrkva píše:Za soumraku, kdy pořádně nejsou vidět souhvězdí si to nedovedu představit. Nemáte na tohle někdo nějaké tipy a triky?
Pro stížené podmínky je standardní postup tento:

1. ustanov sextant na nulu
2. uchop ho do levé ruky do převracené polohy, tj. limbem (stupnicí) nahoru
3. zamiř na těleso, abys ho dobře viděl v zorném poli dalekohledu
4. pořad se dívej na těleso přes "nepropustnou" půlku zrcátka a při tom pravou rukou pohybuj alhidádou od sebe, dokud ti do zorného pole nepřijede mořský obzor
5. zafixuj alhidádu, převrať sextant do normální polohy, a "projeď" obzor dalekohledem ze strany na stranu, dokud v zorném poli neuvidíš svoje těleso
6. dokončí observaci

Mrkva píše:Musím spíš trénovat to, abych dostal objekt do zorného pole dalekohledu když se dívám druhým okem mimo dalekohled.
Proč potřebuješ se dívat druhým okem?
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pon zář 12, 2022 8:01 am

Existuje zdarma aplikace do telefonu - Astro Calculator
https://play.google.com/store/apps/deta ... stro&gl=BE

Kromě jiných vymožeností, pod tlačítkem Position Fix Calculator v záložce Plan je několik druhů pohledů na oblohu. Na pohledu Sunusoidal lehce odečteš souřadnice tělesa s dostatečnou přesnosti pro plánovací účely. Pohled Sky souřadnice tělesa rovnou udává v číslech.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » pon zář 12, 2022 7:40 pm

To jsem neznal, šikovná app. pro ověření jak jsem měřil. Díky Romane. Tak za včera podle aplikace 14°46.8' N, 061°15, 5' W, podle GPS 14° 44.3' N, 061° 10.6' W. Měřil jsem za úplňku v noci na Antares a Vegu a za soumraku Arcturus. Chyba tam je, ale za mně spokojenost :D Ještě pro srovnání spočítám intercept.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » úte zář 13, 2022 8:34 am

Super, až budeš mít výpočet, klidně ho sem hoď.

Zpět na