Co je GPS?

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

AdsBot [Google]
Reputace: 0

Co je GPS?

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 17, 2009 10:26 am

Toto vlakno je oddelene od puvodniho tematu, ve kterem bylo OT. Tema je zde:

http://jachting.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=44615#44615

windward
-------------------------------------

Rad bych nesouhlasil s tim, ze GPS je jen navigacni pomuckou, ktera musi byt podlozena mapou papirovou. GPS je zakladnim prostredkem pro soucasnou navigaci a dokonce je vyzadovan i samotnou Konvenci (Kapitola V., cast 2., bod 2.1, odstavec 2.1.6 / SOLAS 2002) a ma vyznacene presne tech. parametry v rezolucich IMO. Windward asi myslel, ze mapy ktere pouzivame na lodich (Garmin BlueChart apod.) jsou jen navigacnimi pomuckami, jelikoz jsou nepresne a pozice GPS fix na nich neodpovida standardu, jedna se o levne mapy kde jakych komercnich firem. Na zaklade takovych map muzeme provadet navigaci, ale tak jak je napsano v manualech nejsou 'bezpecne' a je potreba je doplnit o mapy papirove. Jeste bych poznamenal ze jsou mapy elektronicke, ktere spolu s GPS absolutne nahrazuji mapy papirove (viz. Kapitola V., cast 2., bod 2.1, odstavec 2.1.4 / SOLAS 2002), jsou tedy lode, ktere nemaji mapy papirove a vyuzivaji mapy elektronicke k navigaci v plnem rozsahu. Od roku 2012 dokonce bude povinne pro konvencni lode mit system elektronickych map.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát dub 17, 2009 10:54 am

Samozřejmě se tu bavíme v intencích rekreačního jachtingu!
Věřím tomu že tvé citace konvencí, kapitol a odstavců budou správné. Můžeme to brát jako zajímavou informaci, ale jinak to je pro naše potřeby na dvě věci.
Pro naše potřeby platí to co napsal Windward a co se nám zobrazí při každém spuštění navigace od kde jaké firmy.
My tady jiné nepoužíváme. ;)
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 17, 2009 11:04 am

jo jasny tomu rozumim, slo jen o to oddeleni GPS od mapy, GPS je presna a neni to neco co se pouziva okrajove, jde o to co nam pod tou nasi pozici GPS beha, jaka mapa. Pokud ma nekdo zajem o kvalitni software aby nemusel predelavat pozice ostrovu tak jsou to mapy www.transas.com t
sorry za odkazy na solas, nechtel jsem by neznamim autorem :lol:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát dub 17, 2009 11:13 am

Ano, to máš 100% pravdu. GPS sama o sobě ukazuje souřadnice (dle výhledu na družice) s přesností na 2-3 metry. Jde, jak říkáš o to, co pod tím běhá. A to už si musí každý dle své náročnosti a potřeb. Mě osobně ten BlueChart naprosto dostačuje, ale každý jsme jiný, že?
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 17, 2009 11:22 am

me Bluechart sedi taky vyborne, sam ho pouzivam, nevidim v nem zadne problemy verze 2008 je maximalne dostacujici.
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » čtv dub 23, 2009 3:00 pm

Editováno, aby se hodilo po přesunu :mad:

Pro ilustraci silných slov, že Bluechart "sedi vyborne" a je "maximalne dostacujici":
Vždy záleží na původních mapách, ze kterých vychází. Odskočte si třeba do
Řecka na Corfu, N39° 47.626' E19° 55.340' a měňte měřítko mapy.
To je samozřejmě extrém. Možná by nám mohl kapitan_cono mrknout na
profi navigační systém, co tady dával odkaz, jestli je tam stejná chyba.
Sázím pivo, že tam bude taky. Ono těch 100m je velké lodi úplně jedno,
stejně tam nepojede...
Naposledy upravil(a) t0m dne pát dub 24, 2009 9:27 am, celkem upraveno 1 x.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv dub 23, 2009 4:24 pm

no na kaspicke jezero je garmin taky na prd . . . :mad:
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » čtv dub 23, 2009 7:57 pm

t0m píše:No přátelé, to jste to tady pěkně zaofftopicovali. ... Dávám k dispozici výsledek vlastního hraní s kalibrací mapy Palagružy.
Kdo chce ať ji vyzkouší a třeba dá vědět. Kdo nechce, ať nechá být.

T0me,

mas samozrejme pravdu. V puvodnim vlakne jsi uvedl vysledek vlastni prace a ti, kdo si to chteji vyzkouset, urcite tve usili oceni. Je fajn, ze nekdo je ochoten darovat vysledky sve vlastni prace.

OT v puvodnim vlakne vznikl z me lehke ruky, takze se ti omlouvam. Uz jsem to poklidil.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » čtv dub 23, 2009 8:27 pm

Myslim si, ze bych rad prispel k otazce, zda je GPS hlavni mavigacni prostredek, anebo jen pomucka.

1. Prosel jsem zminovanou nove upravenou kapitolu SOLAS a prislusne rezoluce IMO a plus k tomu standardy pro elektricke mapy. Souhrne receno, stoji tam pouze, ze pri splneni urcitych pravidel elektricka mapa muze byt povazovana za rovnoucenou papirove. Ano, stoji tam, ze pro urcita plavidla GPS budou povinna, avsak absolutne z niceho neplyne, ze by se z GPS najednou stal primo hlavni prostredek navigace. Dohromady receno, proto, aby lod mohla pouzivat pouze GPS a elektricke mapy bez papirovych map, musi byt vybavena dvema rovnocenymi systemy GPS + elektricka mapa. O technickych parametrech techto sytemu se rozepisovat nebudu, reknu jen, ze to neni sranda, je to nesmirne narocne. Staci rict, ze ve stavajici dobe existuje pouze tak 5 az 10 pristroju, ktere uvedene parametry splnuji (aspon ja jsem vice nenapocital).

2. Tak jsem zavolal primo na Transas a promluvil s vedoucimi kolegy. Tranzas vyrabi mapy ve trech formatech. Dva jsou oficialni, jeden, TX-97 (si myslim) je neoficialni, tj. vlastni format Transasu. Vsechny jsou vyrobeny se stejnou presnosti (jak jsem pochopil). Navic mi bylo sdeleno, ze Blue Chart vyrabi sve mapy dle podkladu Transasu. Kdyz to shrneme, tak oficialni mapy od Transasu, format TX-97 a Blue Chart budou mit naprosto stejnou presnost, tj. nejvyssi presnost dle tech standardu, ktere umoznuji nahradit sbirku papirovych map dvema pary GPS + elektricka mapa.

3. Ptal jsem se na Transasu, kolik lodi se plavi bez papirovych map. Odpoved byla, ze velmi malo. Napriklad Tranzas ma svoje mapy dohromady s prislusnymi zarizenimi instalovane v soucasne dobe pouze na 250 lodi (jen ty, co se plavi bez map, jinak maji obrovske mnozstvi zakazniku). Pokud je to tak stejne u ostatnich vyrobcu (coz asi tezko bude jinak), tak to neni ani kapka v mori, ale prd ve vetru.

4. A ten hlavni aspekt. GPS neni prostredek k navigaci proto, ze clovek ho nijak nemuze kontrolovat. Prave proto je nutne udaje GPS neustale overovat vsemi dostupnymi prostredky. Ani "velke" lode se neplavi podle GPS, jakoze metodou zapni-a-jed. Cele plavbe predchazi podrobna navigacni priprava vcetne vypoctu casu kde a kdy lod ma byt, kdy udelat obrat, kde mit jakou rychlost. A nasledne, kdyz je bezpecna trat vytycena, tak se GPS pouziva k overeni sveho mista na predem vytycene bezpecne trati. A hodne se ktomu pouziva napriklad radar a hloubkomer. Navigatori, se kterymi jsem mluvil, pouzivaji i normalni namery, specialne v uzinach, kde se na udaj GPS se spolehnout vubec neni mozne. Tak jednaji profesionalni navigatori. My ridime lode o neco mensi, ale zivoty posadky nejsou o to levnejsi. Meli bychom se podle toho chovat. GPS pouzivam rovnez, je to skvela navigacni pomucka, ale neustale ji kontroluji.

Hodne zdaru a zadne sutry :)
windward
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 24, 2009 8:32 am

GPS je hlavni prostredek k navigaci. S mapou ENC jeste ne, ale 99 procet pozic na papirovou mapu delas z GPS, nevim s jakymi navigatory jsi mluvil. Pozice terestricka se dela tak na kotve ci rejde, pro zajimavost. BlueChart nedosahuje parametru Transasu, transas je ENC respective ECDIS (integrace, funkce, ovladani, nastaveni, alarmovani, aktualizace apod.) a BlueChart je "hra" hodici se obcas k jachtingu. Myslim take ze je v Solasu "pouze" napsano a pouze uvedeno v rezolucich, ze GPS je jasne vyzadovan na lodich a splnuje standard presnosti, proc by jsme ho teda nepouzivali maximalne.

windward: clanek je fajn ale opet mi pripada, ze jsi neoddelil GPS od map ENC. k tomu uziti GPS - treba radar ten se take pouziva k navigaci a rozhodne je tam GPS vyuzivana dost zasadne. kazdy zapis pozice v deniku lodnim zacina GPS fix.:
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » pát dub 24, 2009 9:42 am

windward píše:OT v puvodnim vlakne vznikl z me lehke ruky, takze se ti omlouvam. Uz jsem to poklidil.

Netřeba se omlouvat a díky za úklid.
Off topic stejně odstartovala poznámečka z jiné lehké ruky o tom, že C-Map nikdo nepoužívá :whist:

Nevím, zda fundovaná diskuze o postavení GPS je ještě přínosná obvyklému čtenáři tohoto fóra.
Určitě ale neuškodí neustále připomínat nebezpečí, které pro jachtaře plyne z použití GPS s elektronickou mapou. Ona totiž vysoká přesnost, kterou obvykle toto zařízení má, strašně svádí k pocitu, že to tak bude vždy a všude.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát dub 24, 2009 9:57 am

Já tu vidím lehkou inter.... ;)

Vysoká přesnost ano, ale čeho? Dat přijímaných GPS a ty musím nějak zobrazit a k něčemu vztáhnout - přivázat, a to je ten kámen úrazu - mapový podklad a jeho přesnost. Prosím nesměšovat dohromady ! Jsou to dvě různé věci, i když zpolu úzce souvisí. Pak tu vzniká nedorozumnění a na moři pak někdy maléry.
AdsBot [Google]

presne tak . . .

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 24, 2009 11:36 am

Libor to vystihl optimalne, to je to na co jsem uz dvakrat "upozornoval".
GPS je jedna vec a podklad, mapa at uz papirova ci ENC je vec druha. GPS ne= mapa ENC ci jina s pozici.
Prvni vec je idealni k navigaci a ta druha muze byt a nemusi byt idealni. :)
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát dub 24, 2009 11:39 am

Pratele,

tuto diskuzi vcelku muzeme povazovat za bezpredmetnou. Ja se ji zucastnuji jedine kvuli tomu, ze mame zde nejake ctenare. V tomto ohledu chovam nadeji, ze pro cast uzivatel fora muze byt tato diskuze prospesna.

Zacina to byt jako u blbych :lol: :

windward: gPS je pouha pomucka k navigaci
Kapitan: GPS je hlavni prostredek navigace

a tak stale dokola. Evidente si pod pojmem "hlavni prostredek navigace" chapeme kazdy neco jineho.

Nepochybne Kapitan ma pravdu v tom, ze GPS je hlavnim zdrojem souradnic a v dusledku sve jednoduchosti a mimoradne spolehlivost je hlavnim prostredkem navigace, ktery se pouziva na vsech plavidlech pocinaje surfem a letadlovou lodi konce. O tom zadna diskuze sand byt ani nemuze.

Windward ale o tom nemluvi. Windward mluvi o principech bezpecnecho rizeni lodi. A z tohoto ohledu GPS halvnim prostredkem navigace neni. Duvod je prosty - muze nejen se poskodit, ale jendoduse "ujet". Zejmena v miste a v dobe, kdy to navigator nejmene potrebuje. Vsichni asi znate lonskou historku o tom, jak tezky Meastrel zahnal plachetnici k Bonifacu a pak vlna zalila plotter v kokpite. A bylo po prdeli: svou polohu decka urcovala podle toho, zda uz se objevil signal mobilniho operatora, ci nikoliv. Samozrejme mohli mit treba dve nebo tri GPS. Klidne i deset, ale problem to v zasade neresi. GPS muze nejen se utopit, ale i ztratit signal, co z je pomerne bezne v uzinach, napriklad v Messine nebo na nekterych mistech b Chorvatsku, abychom daleko nechodili (zapadni pobrezi Lastova treba).

Vsiml jsem si takove zvlastnosti: cim zkusenejsi kapitan, tim mene duveruje GPS. (Nerikam, ze mene pouziva GPS, ale mene duveruje, kdyz tak cetnost pouziti zustava stejna.) A nejen na jachtach, ale i na "velkych" lodich. Kolega Kapitan se pta pry "se kterymi jsem ze to mluvil navigatory?". S dobrymi navigatory jsem mluvil. Tak napriklad u nas v Republice mame par takovych navigatoru. Jeden nejmenovany se plavi na britskych lodich jako treti zastupce kapitana, tj. navigator. V poslednich cca 5 letech na te stejne lodi. Vypravel mne, ze kapitan po nem vyzaduje mimo dohled pobrezi vzdy poledni observace se sextantem (hoooodne mne tim potesil :lol: ). Pokud jsou v prilivovych oblastech, tak se nespolehaji na elektricke zdroje udaju o prilivech, ale vsechny prvky prilivu pocitaji take rucne a vynasi je do mapy. Jiny navigator vypravel, ze pri priblizovani se k uzine vzdy ma vytyceno v mape polohu nejen podle GPS, ale i podle radaru (ze dvou distanci) a podle normalnich nameru.

A kdyby jenom to. Kazdy stat ma pro svoje lode vydana povinna pravidla navigacni sluzby, kde je presne rozepsano, jak casto a jakymi prostredky se poloha ma urcovat. Jina pravidla - pravidla vedeni lodniho deniku - predepisuji nejen format, ve kterem se maji udaje uvadet, ale dokonce i standardni vety, ktere tam kazdopadne musi byt. Proto vim, ze poloha plavidla na kotve se namery neurcuje jen "pro zajimavost", ale je to povinny ukon a zapis o tom musi byt v lodnim deniku proveden formou standardni vety.

Pokud budeme mluvit o Blue Chart, tak myslim si, ze informace, ktere jsem ziskal primo z Transasu jsou zcela jednoznacne. Udelejme si v tom trochu poradek.

Kapitan mluvi o ENC. Je to v prekladu Elektronicka Nauticka Mapa. Oznacnei ENC puvodne se vztahovalo pouze a vyhradne na uredne schvalene formaty. Postupem casu oznaceni ENC ziskalo obecnou siri a timto se oznacuji jakekoliv elektricke mapy. Proto v dnesni dobe se odlisuji Oficialni ENC a Neoficialni ENC.

Jaky je mezi nimi rozdil? ENC je elektricka mapa vyrobena podle urcitych predpisu. Oficialni ENC je to nakova ENC, ktera splnuje absolutne vsechna technicka kriteria a v tomto tvaru schvalena statem. Neoficialni ENC je takova ENC, ktera splnuje hlavni technicka kriteria, ale neni schvalena statem proto, ze nektere z kriterii pri vyhotoveni dane ENC nebyl bran zretel.

Vratme se k Transasu. Transas vyrabi oboji ENC. Jejich vlastni format TX-97 je Neoficialni ENC. To vsak nemeni nic na tom, ze presnost techto elektricky map je naprosto stejna, jako u oficialnich ENC. akorat TX-97 je urcen pro jachtare a tim, ze je to Neoficialni ENC je dosazeno nizsi ceny (informace, ktere nejsou treba pro schvaleni, jsou vynechane).

BC ziskava data od Transasu a jejich mapy maji stejnou presnost, jako tX-97 od Transasu. Nelze tudiz vubec tvrdit, ze BC je horsi nez Transas. Je to naprosto stejna presnost mapoveho podkladu. A stejnou presnost ma mimochodem i CM93.

Pravda, jsem ve svem vykladu puvodne neoddeloval GPS od mapy dostatecne zretelne. Ale k tomu nebyl duvod. Aspon ja ho nevidim. Jak GPS, tak ENC maji svoje mouchy a dohromady jsou to prostredky "elektricke" navigace, ktere mohou byt za jistych okolnosti velmi nebezpecne.

Na zaver bych chtel rici toto. Nepochopte mne nespravne. Ja netvrdim, ze pouzivani GPS je chybou, ja se snazim poukazat na to, ze GPS muze nejen zklamat, ale primo zradit, pokud se pouziva bezhlave. Mluvim zde hlavne k zacinajicim namornikum a snazim se jim poskytnou voditko ke spravnemu jednani. A pokud nekdo ze zacinajicich namorniku bude chtit o GPS-navigaci vedet vice, tak ho odkazuji na kolegu Baharise, ktery je do GPS blazen. Ja si ho nesmirne vazim, protoze je to moudry clovek a mimoradne obezretny kapitan, od ktereho se rad ucim.

Tak naposledy - zadne sutry pod kylem, namornici!
windward
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 24, 2009 11:51 am

to windward: pekne! myslim, ze je to gentlemanske zakonceni diskuse a kazdy si o tom dokaze udelat obrazek, je potreba pouzivat i jine systemy k urcovani pozice / to bez diskuse - tzv. monitoring, paralel indexing a dalsi. S tim souhlasim.

jen si dovolim trochu rypnout / ne kazda mapa je ENC. Mame tyto "el. mapy": Raster Navigational Chart (RNC), Electronic Chart System (ECS), Electronic Navigational Chart (ENC);
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát dub 24, 2009 11:53 am

Ma pravdu, Kapitane.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát dub 24, 2009 2:23 pm

windward píše:GPS muze nejen se utopit, ale i ztratit signal, co z je pomerne bezne v uzinach, napriklad v Messine nebo na nekterych mistech b Chorvatsku, abychom daleko nechodili (zapadni pobrezi Lastova treba).

To jsou mi novinky...... :?
Kde jste na to prosím přišli, znáte rozmístnění GPS satelitů? Co by jim mělo bránit oslovit mou GPS? To takhle když v Brně jedu ulicí Úvoz (úzká a vysoké baráky) a GPS mám za pokoveným sklem, to někdy signál vypadne. Ale na moři, to neznám. Ale také nemusím znát všechno, že?

Jen krátce, co se týká navigace. Přes všechny řeči co se vedou o přesnosti map BlueChart. Pro mě, pro mé potřeby, to jsou opravdu jen kecy. Na velké i střední vzdálenosti mě to dovede kam chci a pak stejně všichni přechází na teristickou navigaci. Tak o co jde? Ve spolupráci s pilotem to je pro mě dostačující a mapy málokdy vytahuji ze stolku. O moc víc než v GPS tam toho totiž není.

Tak. A teď do mě! :D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 420

Příspěvekod lynx » pát dub 24, 2009 2:43 pm

Ahoj!
Nejdřív chci napsat, že to, že můj příspěvek je hned za Baharisovým expresivním "Tak. A teď do mě!" je jen časová shoda.
Konec konců, ani mně se ještě v žádné úžině na moři signál neztratil ...

Ale mým hlavním tématem je fakt, že tu existují dvě rozdílná pojetí navigace:
1) Navigátorem je ten, kdo umí mačkat ty krásné knoflíky na různých přístrojích.
2) Navigátorem je ten, kdo se bezpečně a bez cizí pomoci dostane tam, kam chtěl, i když ty knoflíky zrovna nefungují.

Tak. A teď do Baharise! :lol:
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 24, 2009 2:57 pm

souhlasim s Baharisem, je divne ze by na mori nebyl gps signal. to je opravdu nejakej joke od windwarda :mad:
v te messine verim ze mozna muzou byt problemy, jelikoz primo na sicilii je pozemni stanice DGPS a jsou tam oblasti kde je signal off, nerozumim ale tomu lastovu. nezalila tu gps voda??? blue chart je fajn, nedam na nej dopustit. :lol:

to lynx.: Navigator je ten kdo dovede lod, naklad a posadku z bodu A do mista B, i pres veskere mozne problemy s timto procesem spojene. ;)
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » pát dub 24, 2009 3:34 pm

DGPS a signal off? To je snad taky vtipek? (Differential GPS, pozemní stanice se známou polohou měří přesnou GPS a rozdíl posílá přes geostacionární družici pro eliminaci chyb měření vznikajících v ionosféře = to my rekreační jachtaři opravdu nepotřebujeme)

On se signál v některé lodní GPS ztratí lehce. Třeba u těch, co maj anténu (bílý hříbek) na dolní trubce v zadním koši stačí vhodně sedící člen posádky (nad anténou) a nebo v zápalu boje s lanovím anténu otočit někam dolů. Ale to asi winward nemyslel, ale v praxi se může hodit...
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát dub 24, 2009 5:10 pm

Jak je s GPS kdyz to amici umyslne znepresni. Ted agentura JPP rikala ze kdyz byl Obama v Praze, tak to tam chodilo blbe. Co Prazaci na to. Je to fama ?. Nekdy pred lety kdyz GPS zacinalo v Tesle Pce meli nejaky SW ktery kontroloval dlouhodobou presnost GPS a bylo to v desitkach metru, potom to GPS zpresnili. Chteli to pouzit na urceni presneho stanoviste souprav Ramony. Dokud to nemeli tak jezdili jen na predem urcena a zamerena mista. Take asi proto dal funguje LORAN a podobne systemy. Ponorky take nepluji podle GPS a ani sextantu a maji presnou navigaci.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát dub 24, 2009 5:16 pm

Kdyz uz jsme u otazky, kdo je spravny navigator...

Dovest lod z mista na misto umi i sousedka, ktera se na gumaku riti z Pakostane na Vgragu si jen tak zaplazovat. Neni vsak navigatorem. Tak pro mne spravny navigator/kapitan/namornik je ten, kdo nevytvari vlastni rukou predpoklady k tomu, aby se lod mohla dostat do nebezpeci. A jak to bude delat, je to vlastne fuk.

mam oblibenou historku z obdobi cajovych kliperu. Pry to byl Ariel. Kapitan vybehl rano na palubu a spatril lod ve velkem naklonu s plnymi plachtami v divoke bouri. Jeho zastupce se cely svitil, jak hezky udrzuje vysokou rychlost. Kapitan to divadlo sjel namornim okem a pres rameno prohodil: drzet lod pod plnymi plachtami umi kdejaky pitomec. V tom je cela vec.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát dub 24, 2009 5:23 pm

Beda píše:Ponorky take nepluji podle ... sextantu

Nechci vam brat iluze, ale absolutne vsechny ponorky maji sextant zabudovany do jednoho z periskopu. Jeden z periskopu je bojovy a druhy pozorovaci. Tak v tom pozorovacim je sextant s umelym horizontem. :) Schvalne, na co tam je?
maxik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod maxik » pát dub 24, 2009 5:34 pm

Navigátor je ten, kdo dokáže říct: teď je ten výsledek divný, nedůvěřovat, přeměřit.
Kolega pražák mi tvrdil, že mu "za Obamy" netrefili klienti do firmy. o ulici.
Určitě byla přidávaná chyba, navíc leckterá autonavigace přitahuje na nejbližší silnici.
To by mě zajímalo, jestli umí amíci vnést nepřesnost jen na část zeměkoule, nebo rozostří komplet celý svět.
Já byl během Návštěvy v lesích a bez GPS, takže nemám vlastní pozorování :-(
Maxik
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát dub 24, 2009 5:50 pm

Nevím jak ponorka, nikdy jsem na ní nebyl, ani o tom nečetl.
Řekl bych, že umělý horizont tam je proto, aby se mohla zaměřovat pozice hlavně v noci, kdy je menší pravděpodobnost, že bude spatřena. :?

Zpět na