Mapy evropských vodních cest
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- Marty
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
Mapy evropských vodních cest
Ahoj, rád bych někde sehnal mapy evropských vodních cest, nejlépe od někoho, kdo je už nebude potřebovat. Jedná se mi zejména o trasu ČR Labe - Magdeburg - Mittellandkanal - Hanover - Dortmund Rhein - Weill - Canal de Rhone /Rhein - Plagny - Arles ve Francii. Dík za typ...., nebo radu, kde se dají sehnat....
- dodo
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
nejaky mapy evropskych vodnich cest se zdarma stahnout tady:
http://sourceforge.net/projects/openseamap/files/Maps/BSBKAP%20Files/Europe/Inland%20Waterways/
vyzkousene je ale nemam takze za kvalitu nerucim
http://sourceforge.net/projects/openseamap/files/Maps/BSBKAP%20Files/Europe/Inland%20Waterways/
vyzkousene je ale nemam takze za kvalitu nerucim

- pripluv
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Někde na JI se potulovaly mapy vodních cest Evropy ke stažení free (odkaz na stránky v češtině), snad přímo do Garmina. Samozřejmě to nemůžu najít, umíte mne někdo nakopnout správným směrem prosím?
Fensalir: stáhnul jsem si z tvého odkazu Dunaj a jaksi nevím, co teď s tím — takto jak to je to nasypu do GPS?

Když hledáš odkazy, co zkusit nahlédnout do modulu ODKAZY
Pokud hledáš něco ke stažení, tak by bylo možná dobré kouknout do modulu KE STAŽENÍ
Cesta viz. menu v levo nahoře a hned po vstupu do nových modulů se znova přihlásit zdejším jménem a heslem - zatím to jinak nejde - a potom v tamním menu volíš kam dál.
Pokud hledáš něco ke stažení, tak by bylo možná dobré kouknout do modulu KE STAŽENÍ
Cesta viz. menu v levo nahoře a hned po vstupu do nových modulů se znova přihlásit zdejším jménem a heslem - zatím to jinak nejde - a potom v tamním menu volíš kam dál.
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Napřed si musíš nainstalovat program Mapsource, který se dá zdarma stáhnout na stránkách garmin. Pak si rozbalíš a nainstaluješ soubor waterways.rar a ten se automaticky začlení do map v programu Mapsource. Přes tento program se pak nahraje vybraná část, nebo části mapy do navigace Garmin. Před chvilkou jsem to zkoušel a funguje bez problémů. Ty mapy vypadají dobře. Z Českých řek je tam Vltava a Labe jako samostatná mapová část.
- ondra
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 3
Buď přes Mapscource, a nebo jednoušší varianta je stáhnout tento soubor gmapsupp.img rovnou do garmina.
Já to mám v NUVI 200, ale kilometráž, plavební znaky a boje se ukážou jen při prohlížení.
Proto jsem vyměnil za větší NUVI 1390 a tam kilometráž už je, ale plavební znaky a bóje nejsou vůbec. V turistických navigacích by to mělo být funkční vše.
Teď je oboje prodávám........ Chci to zkusit s nějakou lepší.
Já to mám v NUVI 200, ale kilometráž, plavební znaky a boje se ukážou jen při prohlížení.
Proto jsem vyměnil za větší NUVI 1390 a tam kilometráž už je, ale plavební znaky a bóje nejsou vůbec. V turistických navigacích by to mělo být funkční vše.
Teď je oboje prodávám........ Chci to zkusit s nějakou lepší.
- zhrd
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
Automobilové navigace Garmin bohuzel nepodporuji namorni symboly, proto se na nich nezobrazuje korektne "Waterways" - ostatne to plati i pro ostatni namorni mapy.
Na turistickych mapach je to v poradku. Osobne jsem vyzkousel na Oregonu, GPSmap60 i GPSmap62. Mam take informaci, ze Waterways funguji na Montane.
Na druhou stranu nefunguji waterways na modernich namornich plotrech, nebot ty akceptuji jen Bluechart.
Je otazkou, jestli ale je nutno mit takovou navigaci - ono na tom malem displeji neni zas tak moc videt. Ja osobne pouzivam radeji obstarozni nRoute na notebooku a GPS prijimac mam jen jako cidlo.
Na turistickych mapach je to v poradku. Osobne jsem vyzkousel na Oregonu, GPSmap60 i GPSmap62. Mam take informaci, ze Waterways funguji na Montane.
Na druhou stranu nefunguji waterways na modernich namornich plotrech, nebot ty akceptuji jen Bluechart.
Je otazkou, jestli ale je nutno mit takovou navigaci - ono na tom malem displeji neni zas tak moc videt. Ja osobne pouzivam radeji obstarozni nRoute na notebooku a GPS prijimac mam jen jako cidlo.
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
- zhrd
- návštěvník fóra
Rozdelit to samozrejme lze, ale je to pro mne vic pracne, protoze o to vic map musim delat. A ani mi to neprijde nutne vzhledem k velikosti pameti soucasnych prijimacu (cele vodni cesty maji 70MB, pro porovnani - topo mapa CR ma 210 MB ). V podstate jen z organizacnich duvodu mam pro kazdou zemi jednu mapu - jen Holandsko jsem musel rozdelit na tri casti, protoze uz jsem mel problemy s nedostatecnou pameti pocitace pri kompilaci.
Ano, zobrazuje se to aktualne, co vidim v prijimaci, to na notebooku - ovsem lepe vzhledem k vyrazne vetsimu displeji.
Ano, zobrazuje se to aktualne, co vidim v prijimaci, to na notebooku - ovsem lepe vzhledem k vyrazne vetsimu displeji.
- zhrd
- návštěvník fóra
S tom omezenim pameti jsem prekvapeny - pamet u modernich prijimacu se pohybuje v GB. I moje stara Gpsmap60Cx ma slot na SD kartu, o Oregonu nebo GPSmap62 ani nemluve - tam bohate staci vnitrni pamet. Co mas za prijimac?
Pro PC pouzivam prgram nRoute (ke stazeni napr. http://www.gawisp.com/perry/nroute/). Je to program (uz dlouho dale nevyvijeny) od Garminu, ktery pouziva stejne mapy co Mapsource a zobrazuje polohu podle pripojene GPS. Umoznuje log trasy, obrazuje informaci o druzicich a umi take hlasove navigovat atd. Garmin pak udelal Mobile PC, se kterym jsem se ale nejak neskamaradil - nepouziva mapy z Mapsource, ale soubory pro prijimace (gmamsupp.img), neni zdarma a taky se mi dost casto kousal.
Pro PC pouzivam prgram nRoute (ke stazeni napr. http://www.gawisp.com/perry/nroute/). Je to program (uz dlouho dale nevyvijeny) od Garminu, ktery pouziva stejne mapy co Mapsource a zobrazuje polohu podle pripojene GPS. Umoznuje log trasy, obrazuje informaci o druzicich a umi take hlasove navigovat atd. Garmin pak udelal Mobile PC, se kterym jsem se ale nejak neskamaradil - nepouziva mapy z Mapsource, ale soubory pro prijimace (gmamsupp.img), neni zdarma a taky se mi dost casto kousal.
-
- moderátor
- Reputace: 234
tak jsem mapu Labe a Vltavy nacpal do babičky GPS a byl jsem velmi mile překvapený, jak je dobrá. Jediná chyba, co jem našel, je ve znacích "přikázaný směr plavby", všechny ukazujou do leva a není to vždy pravda. Zato plavební hloubky, zřejmě z vyměřovací lodě, mezi Střekovem a Hřenskem jsou super
Německo je taky dobrý
tak že to ZHRD: dík dík dík
jen bych chtěl ještě vědět, který z programů na http://www.gawisp.com/perry/nroute/ mám instlovat na propojení GPS - PC. je jich tam pytel různě velkejch, krom toho, že jsou v různejch řečech

Německo je taky dobrý
tak že to ZHRD: dík dík dík

jen bych chtěl ještě vědět, který z programů na http://www.gawisp.com/perry/nroute/ mám instlovat na propojení GPS - PC. je jich tam pytel různě velkejch, krom toho, že jsou v různejch řečech
- fishmaster
- aktívní jachtař
- zhrd
- návštěvník fóra
2David
1) "který z programů": ony tam jsou vsechny verze, takze doporucuji tu posledni, tj. nRoute_276.exe .
2) chyba ve znacích "přikázaný směr plavby": ona to neni chyba, spise otazka vykladu, a tyka se vsech znacek, jejich vyznam se meni se smerem, kterym jsou otoceny - tj. napr. i prednost jizdy. Ten vyklad je dan odpovedi na otazku - kterym smerem ukazuje znacka v realite, kdyz na mape ukazuje doleva? Je totiz dvoji:
a) v realu doleva
b) v realu na vychod.
Tak, jak jsem to pojmul ja, plati vyklad ad a). To pak ale zpusobuje zdanlivy nesoulad, protoze objekt, s nimz je znacka spojena (napr. most), ma na mape libovolnou orientaci, ale znacka nikoli.
Principialne by slo malovat znacky i podle vykladu b). V ENC mapach je informace dost, tam je uvedeno, zda je znacka proti proudu, po proudu, k pravemu brehu, k levemu brehu a navic jeste maji nektere znacky udano ve stupnich, kterym smerem ukazuji.
Vyklad a) jsem prijal popravde proto, protoze je programatorsky pohodlnejsi - nemusim otacet znacky. Navic mi neprijde tak nevhodny, ostatne u textovych znacek je to docela standardni postup (aby uzivatel nemusel otacet mapu vzhuru nohama).
1) "který z programů": ony tam jsou vsechny verze, takze doporucuji tu posledni, tj. nRoute_276.exe .
2) chyba ve znacích "přikázaný směr plavby": ona to neni chyba, spise otazka vykladu, a tyka se vsech znacek, jejich vyznam se meni se smerem, kterym jsou otoceny - tj. napr. i prednost jizdy. Ten vyklad je dan odpovedi na otazku - kterym smerem ukazuje znacka v realite, kdyz na mape ukazuje doleva? Je totiz dvoji:
a) v realu doleva
b) v realu na vychod.
Tak, jak jsem to pojmul ja, plati vyklad ad a). To pak ale zpusobuje zdanlivy nesoulad, protoze objekt, s nimz je znacka spojena (napr. most), ma na mape libovolnou orientaci, ale znacka nikoli.
Principialne by slo malovat znacky i podle vykladu b). V ENC mapach je informace dost, tam je uvedeno, zda je znacka proti proudu, po proudu, k pravemu brehu, k levemu brehu a navic jeste maji nektere znacky udano ve stupnich, kterym smerem ukazuji.
Vyklad a) jsem prijal popravde proto, protoze je programatorsky pohodlnejsi - nemusim otacet znacky. Navic mi neprijde tak nevhodny, ostatne u textovych znacek je to docela standardni postup (aby uzivatel nemusel otacet mapu vzhuru nohama).