Mapy evropských vodních cest

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Marty
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Marty » pát zář 03, 2010 11:27 am

Ahoj, rád bych někde sehnal mapy evropských vodních cest, nejlépe od někoho, kdo je už nebude potřebovat. Jedná se mi zejména o trasu ČR Labe - Magdeburg - Mittellandkanal - Hanover - Dortmund Rhein - Weill - Canal de Rhone /Rhein - Plagny - Arles ve Francii. Dík za typ...., nebo radu, kde se dají sehnat....
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pát zář 03, 2010 1:05 pm

nejaky mapy evropskych vodnich cest se zdarma stahnout tady:

http://sourceforge.net/projects/openseamap/files/Maps/BSBKAP%20Files/Europe/Inland%20Waterways/

vyzkousene je ale nemam takze za kvalitu nerucim ;)
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Zkus tohle.

Příspěvekod ondra » pát zář 03, 2010 2:27 pm

Fensalir
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Fensalir » pát led 20, 2012 1:28 pm

pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » stř led 25, 2012 6:30 am

Někde na JI se potulovaly mapy vodních cest Evropy ke stažení free (odkaz na stránky v češtině), snad přímo do Garmina. Samozřejmě to nemůžu najít, umíte mne někdo nakopnout správným směrem prosím?

Fensalir
: stáhnul jsem si z tvého odkazu Dunaj a jaksi nevím, co teď s tím — takto jak to je to nasypu do GPS?
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř led 25, 2012 8:21 am

Když hledáš odkazy, co zkusit nahlédnout do modulu ODKAZY
Pokud hledáš něco ke stažení, tak by bylo možná dobré kouknout do modulu KE STAŽENÍ

Cesta viz. menu v levo nahoře a hned po vstupu do nových modulů se znova přihlásit zdejším jménem a heslem - zatím to jinak nejde - a potom v tamním menu volíš kam dál.
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ondra » stř led 25, 2012 8:21 am

pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » stř led 25, 2012 10:14 am

Pepa
: Zkusil jsem. Nenašel.
ondra
: Díky.

Aspoň to je teď hezky pohromadě v jednom vláknu :whist:
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř led 25, 2012 4:14 pm

ondra píše:http://waterways.ic.cz/

Asi to bude offtopic, ale máte někdo tip do jakého Garmina by tyhle mapy šly dát, příp. nějaké osobní doporučení? Přeci jenom se v Garminech moc nevyznám.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod J » stř led 25, 2012 4:50 pm

Napřed si musíš nainstalovat program Mapsource, který se dá zdarma stáhnout na stránkách garmin. Pak si rozbalíš a nainstaluješ soubor waterways.rar a ten se automaticky začlení do map v programu Mapsource. Přes tento program se pak nahraje vybraná část, nebo části mapy do navigace Garmin. Před chvilkou jsem to zkoušel a funguje bez problémů. Ty mapy vypadají dobře. Z Českých řek je tam Vltava a Labe jako samostatná mapová část.
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ondra » stř led 25, 2012 4:58 pm

Buď přes Mapscource, a nebo jednoušší varianta je stáhnout tento soubor gmapsupp.img rovnou do garmina.
Já to mám v NUVI 200, ale kilometráž, plavební znaky a boje se ukážou jen při prohlížení.
Proto jsem vyměnil za větší NUVI 1390 a tam kilometráž už je, ale plavební znaky a bóje nejsou vůbec. V turistických navigacích by to mělo být funkční vše.
Teď je oboje prodávám........ Chci to zkusit s nějakou lepší.
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod zhrd » stř led 25, 2012 6:47 pm

Automobilové navigace Garmin bohuzel nepodporuji namorni symboly, proto se na nich nezobrazuje korektne "Waterways" - ostatne to plati i pro ostatni namorni mapy.
Na turistickych mapach je to v poradku. Osobne jsem vyzkousel na Oregonu, GPSmap60 i GPSmap62. Mam take informaci, ze Waterways funguji na Montane.

Na druhou stranu nefunguji waterways na modernich namornich plotrech, nebot ty akceptuji jen Bluechart.

Je otazkou, jestli ale je nutno mit takovou navigaci - ono na tom malem displeji neni zas tak moc videt. Ja osobne pouzivam radeji obstarozni nRoute na notebooku a GPS prijimac mam jen jako cidlo.
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » čtv led 26, 2012 5:50 am

Chlapi dík, já se v těch Garminech nevyznám. V autě mám Mio, takže se omlouvám za dotaz a a děkuji za vysvětlení.
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » čtv led 26, 2012 6:13 am

Já se časem ozvu, jak je na tom Garmin eTrex. Snad :)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv led 26, 2012 8:17 am

to zhrd: po menším boji s RAR a pod. jsem to do Garminsource dostal, ale nejde mi vybrat menší mapa, než třeba celé německé Labe. Na víc částí to už rozdělit nejde?

a píšeš, že GPS používáš jen jako čidlo k PC. To se ti na PC zobrazuje to, co je na GPS up to date, kontinuálně?
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zhrd » čtv led 26, 2012 9:17 pm

Rozdelit to samozrejme lze, ale je to pro mne vic pracne, protoze o to vic map musim delat. A ani mi to neprijde nutne vzhledem k velikosti pameti soucasnych prijimacu (cele vodni cesty maji 70MB, pro porovnani - topo mapa CR ma 210 MB ). V podstate jen z organizacnich duvodu mam pro kazdou zemi jednu mapu - jen Holandsko jsem musel rozdelit na tri casti, protoze uz jsem mel problemy s nedostatecnou pameti pocitace pri kompilaci.

Ano, zobrazuje se to aktualne, co vidim v prijimaci, to na notebooku - ovsem lepe vzhledem k vyrazne vetsimu displeji.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv led 26, 2012 9:56 pm

dík za odpověd´. moje gps tolik Mb zřejmně neumí, nebo já??

jak to máš udělaný, že se zobrazuje na PC to, co je ja GPS ? já umím jen přetáhnout data tam a zpět. Mít PC v podstatě jako obrazovku, to neumím. :hmm:
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zhrd » pát led 27, 2012 5:59 am

S tom omezenim pameti jsem prekvapeny - pamet u modernich prijimacu se pohybuje v GB. I moje stara Gpsmap60Cx ma slot na SD kartu, o Oregonu nebo GPSmap62 ani nemluve - tam bohate staci vnitrni pamet. Co mas za prijimac?

Pro PC pouzivam prgram nRoute (ke stazeni napr. http://www.gawisp.com/perry/nroute/). Je to program (uz dlouho dale nevyvijeny) od Garminu, ktery pouziva stejne mapy co Mapsource a zobrazuje polohu podle pripojene GPS. Umoznuje log trasy, obrazuje informaci o druzicich a umi take hlasove navigovat atd. Garmin pak udelal Mobile PC, se kterym jsem se ale nejak neskamaradil - nepouziva mapy z Mapsource, ale soubory pro prijimace (gmamsupp.img), neni zdarma a taky se mi dost casto kousal.
david
moderátor

Příspěvekod david » ned úno 05, 2012 12:42 am

tak jsem mapu Labe a Vltavy nacpal do babičky GPS a byl jsem velmi mile překvapený, jak je dobrá. Jediná chyba, co jem našel, je ve znacích "přikázaný směr plavby", všechny ukazujou do leva a není to vždy pravda. Zato plavební hloubky, zřejmě z vyměřovací lodě, mezi Střekovem a Hřenskem jsou super :good: :good: :good:

Německo je taky dobrý

tak že to ZHRD: dík dík dík :good:

jen bych chtěl ještě vědět, který z programů na http://www.gawisp.com/perry/nroute/ mám instlovat na propojení GPS - PC. je jich tam pytel různě velkejch, krom toho, že jsou v různejch řečech
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned úno 05, 2012 11:53 am

ještě by ti měla ukazovat sílu ledu :D abys jí našel :D
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » ned úno 05, 2012 1:33 pm

Kolik ledu tam máš?Co takhle nějaká fotka by nebyla? ;)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned úno 05, 2012 3:57 pm

Foto zítra asi 10 cm molo i loď je zamrzlá já to ani nesekám to nemá cenu. Jsem v zatáčce tak proud tu neni spíš vracák. lodi to neublíží molu taky ne tak je to jedno . Jen až se budou hejbat ledy tak to chce pozor
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned úno 05, 2012 4:51 pm

Název tohto vlákna je:

Pepa :hmm:
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zhrd » ned úno 05, 2012 5:00 pm

2David

1) "který z programů": ony tam jsou vsechny verze, takze doporucuji tu posledni, tj. nRoute_276.exe .

2) chyba ve znacích "přikázaný směr plavby": ona to neni chyba, spise otazka vykladu, a tyka se vsech znacek, jejich vyznam se meni se smerem, kterym jsou otoceny - tj. napr. i prednost jizdy. Ten vyklad je dan odpovedi na otazku - kterym smerem ukazuje znacka v realite, kdyz na mape ukazuje doleva? Je totiz dvoji:
a) v realu doleva
b) v realu na vychod.
Tak, jak jsem to pojmul ja, plati vyklad ad a). To pak ale zpusobuje zdanlivy nesoulad, protoze objekt, s nimz je znacka spojena (napr. most), ma na mape libovolnou orientaci, ale znacka nikoli.
Principialne by slo malovat znacky i podle vykladu b). V ENC mapach je informace dost, tam je uvedeno, zda je znacka proti proudu, po proudu, k pravemu brehu, k levemu brehu a navic jeste maji nektere znacky udano ve stupnich, kterym smerem ukazuji.
Vyklad a) jsem prijal popravde proto, protoze je programatorsky pohodlnejsi - nemusim otacet znacky. Navic mi neprijde tak nevhodny, ostatne u textovych znacek je to docela standardni postup (aby uzivatel nemusel otacet mapu vzhuru nohama).
david
moderátor

Příspěvekod david » ned úno 05, 2012 6:02 pm

dík

v Německu jsou tyhle příkazy otočený vpravo i vlevo, a taky blbě. takže v problému s otočením značky to není. jinak samo o nic nejde, jen to je potřeba vědet a nespoléhat ;)

každopádně super

Zpět na