BlueChart g2 a GSmap 60 CSx

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

BlueChart g2 a GSmap 60 CSx

Příspěvekod heavy » čtv led 13, 2011 11:25 am

Zdravím,
dlouho jsem řešil pořízení gps a map. Laboroval jsem s PDA+ Ozz... apod., Baharis má dle mého v tomto pravdu, není to moc odolné, občas se to zrestartuje :mad:. a hlavně nemám tolik času, abych mohl zkoušet co a jak by fungovalo. Takže rozhodnutí padlo koupit gps+ mapy, ale teď jakou...? Na jedné straně GSMap 620 ADRIA bratru za 20tis s mapou jadranu...,ale jen sev. časti.. No prostě dooost pěněz a tý muziky pomálu. Její plus tj. velký displej v sobě skrývá omezení. - výdrž baterie (uvádějí cca 9hod) - každy displej s větší plochou= větší šance že to někde křapnu ;) No nic, hledám dál... a našel jsem typ který se už vyprodává a je už jen u pár prodejců.
GSMap 60CSx - osvědčená vyzkoušená věc... na alze k mání za 7tis.. neumí to sice 3D, ani mi to nezobrazí fotky přístavů, ale to hlavní, mapy to umi BlueChart g2 (obrázky snad půjdou prohlídnout v HomePortu). Výdrž na baterie udává výrobce až 22hod!!! Chci navigovat tradiční technikou a gps mít jen jako kontrolní systém. Je vybráno!

Mapy přemýšlím:
HXEU014R - Italy, Adriatic Sea 4 790,- Kč
HXEU718L - Mediterranean Sea 6 390,- Kč (kompletní středozemní moře!)

Není co řešit!
Objednávám komplet a za cenu cca 13,5tis. mám gps s mapovými podklady, které mně určitě budou stačit ;)
V dubnu bude praktická zkouška, tak písnu jak to fungovalo.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » čtv led 13, 2011 12:13 pm

No 60Csx mám a je to skvělej strojek. Používám ho především na horské kolo, kde v tom mám Topomapu Česka, takže jakokdyby namísto papírové mapy. Ale řeknu pár "ale" .. jen k zamyšlení ...

- vydrž 22 hodin ? No to teda nevím ... Bez problémů mi baterky (nabíjecí 2700mAh, v žádném případě alkalické) stačily na dlouhý celodenní výlet a možná tak na menší druhej den, ale 22 hodin bych tomu nevěřil ani náhodou. Na druhou stranu mezitím si nabiješ nové a tahle GPS se umí krmit i z 12V.

- překreslování - spec při velkém přiblížení se displej musí neustále překreslovat a 60CSx prostě nepatří k nejrychlejším - nic s čím by se nedalo žít, alespoň na kole, ale občas to otravovalo. Pravda, že loď popluje pomaleji a tento efekt se tím zmenší. Otrava to je, když něco hledám a "odjíždím" ze souřasné pozice někam bokem - pak to překreslování vadilo

- malý displej - ten displej oravdu není největší a volba vhodného měřítka jest často problém. Buď vidíš rozumný kus kolem, ale žádný pořádný detail, nebo vidíš rozumný detail ale pak ztratíš přehled o okolí ... výsledkem je neustálá změna měřítka, k tomu pomalé překreslování atd ...

- Dobré je to, že se umí nakrmit i z 12V, dá se k ní připojit externí anténa a má i klasický NMEA výstup pro případné propojení s PC což tyhle malý čudle ne vždy uměly.

V případě nouze je to asi spodní hranice toho co lze s jakýmsi úspěchem použít. Já osobně bych ale raději větší displej. Blbý je to, že ty mapy co si koupíš jsou licencovaný na konkrétní GPS a když za rok zjistíš že chceš lepší strojek, netuším zda se dá ta licence převést.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » čtv led 13, 2011 12:15 pm

heavy píše: Je vybráno! ...
aha .. tak to jsem prve přehlídl .. tak hodně spokojenosti ;)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv led 13, 2011 12:24 pm

Já myslím, že to není špatná volba. Mám 76 CSx (+2 aku tužkovky 2400mAh), což je srovnatelný strojek a v kombinaci s papírovými mapami jsem na charteru neměl zatím problém. Ta výdrž 22 hodin je možná, mě vydrží na dvě tužkovky kolem 20 hodin, mám jí zapnutou futrtumfurt kůli záznamu trasy a na kotvě/bóji s kotevním alarmem i přes noc. Dělám to tak, že koupím před plavbou tužkovky a když dobíjím akumulátorky 2400mah, jede GPS na tužkovky. Cenová položka za tužkovky je v charteru zcela zanedbatelná.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » čtv led 13, 2011 12:30 pm

Jak jsem psal, chci to jako záložní a kontrolní stroječek nechci do toho čučet celý den ;)
Na tom kole bych tam asi taky moc neviděl ;)
Jaké baterie do toho cpeš? Teď jsou nový eneloop tuším 2500, zatim nemám, ale bežně mi starší ene.2000 vydržely ve foťáku víc než třeba GP2500.
člověk aby pořad studoval... technika
....baterie do toho...
nebylo dřív to jachtání jednodušší :?
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » čtv led 13, 2011 12:35 pm

JardaF píše: když dobíjím akumulátorky 2400mah, jede GPS na tužkovky. Cenová položka za tužkovky je v charteru zcela zanedbatelná.

mám několik sad, takže bych mohl střídat. Koupil jsem k tomu kabel do cig. zasuvky a s rozdvojkou bych nabíjel a měl zapnotou gps. Nejhorší je že snad všechny tyhle zásuvky jsou tak vyčochtaný a zralý na upadnutí :mad:, že je to o strach :hmm:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv led 13, 2011 12:40 pm

No když vybral, tak vybral. Přejme ať slouží k radosti. Před šesti lety to byla opravdu bomba. Současnou situaci Tashonka popsal celkem dobře.

TashonkaWitko píše: vydrž 22 hodin ? No to teda nevím ...

Ono asi nelze srovnávat výdrž klasické AA a nabíjecí. Klasické mají za nova 1,6, nabíjecí tak 1,4V. Není to kapacita, ale o něčem to napovídá. Používám dle nějakých testů Energizer Ultimate s max. spokojeností a věřím že by těch 22h daly.
Jo a u těchto zařízení většinou také záleží na tom, nakolik je podsvícený displej.

TashonkaWitko píše:Blbý je to, že ty mapy co si koupíš jsou licencovaný na konkrétní GPS a když za rok zjistíš že chceš lepší strojek, netuším zda se dá ta licence převést.

:lol: :lol: :lol:
V rámci pravidel fóra nelze více napsat...

S těma zásuvkama máš Heavy pravdu. Já to řeším tak že mám krátkou prodlužku/rozdvojku a tu tam zapasuji pomocí nějakých sirek, špilek a v prodlužce to už pak drží dobře.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » čtv led 13, 2011 1:23 pm

pouzivam , jestli se nepletu, GP2700. Jejich problem je, ze se musi nabit tesne pred pouzitim - neudrzi se po nabiti moc dlouho. Mluvim o dnech. Pak par Enelopu 2000. Jsou lepsi na pouziti, kde pristroj ty baterky nezere jak sileny, nebo maji nekde nejakou dobu pred pouzitim lezet. Nejsem velkej expert na baterky, ale tyhle nabijeci jsem se namisto jednorazovych rozhodl pouzivat na doporuceni lidi z jinych for a po precteni nejakych testu - vychazelo to, ze ty nabijeci vydrzi vyrazne vic nez i ty nej jednorazove. Laicky bych si tipnul ze jde o tu kapacitu. To ze davaji 1,2V je jejich vlastnost a pristrojum to (mysli) nevadi ...

jeste dodatek k tomu podsviceni - zde muze bejt zakopenaj pudlik - ano na kole pouzivam podsviceni docela silny, abych v temnym lese :-) aspon neco videl.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » čtv led 13, 2011 1:27 pm

Ten Tvůj přístroj neznám. No já si loni koupil Garnim 620 úplně bez map. Prodali mi 620 adria ale vymazali mi mapy. Zaplatil jsem cca 17000 tisíc. Mapu jadranu i s části řecka už mám. A i ostatní se dají sehnat i jinak ;) Jinak jsem moc hodně spokojený.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » čtv led 13, 2011 1:33 pm

Máme stejnou zkušenost... eneloop se mi líbí ;)
jsem zvědav na tyhle...
http://www.ledshop.cz/eneloop-xx-nimh-a ... z5667.html

Na kole v lese nejsem tak šikovnej, takže za jizdy bych se na gps rozhodně nedíval :lol:.
Jak moc přesně měří ten barometr? Zkoušel jsi to nějak kalibrovat?
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » čtv led 13, 2011 1:38 pm

mirinekk píše:Ten Tvůj přístroj neznám. No já si loni koupil Garnim 620 úplně bez map. Prodali mi 620 adria ale vymazali mi mapy. Zaplatil jsem cca 17000 tisíc. Mapu jadranu i s části řecka už mám. A i ostatní se dají sehnat i jinak ;) Jinak jsem moc hodně spokojený.

Ta 620 je mooc pěkná, ale já mám nějak smůlu na zařízení co mají větší plochu displeje. Už dvě PDA mi šly "kukat" :mad:. Těď mám HTC Touch HD. Zrovna včera jsem si pochvaloval, že se dožil 1. svíčky.... abych nebyl tak moc spokojenej, tak mi dítě z něj slouplo folii :mad:.
Ale hned na něj bylo líp vidět :D
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » čtv led 13, 2011 1:53 pm

ad barometr - priznam se, ze netusim. Skoro jej nepozuivam. Snad jedine pro nadmorskou vysku, ale ta je pri dobrem signalu stejne lepsi z GPS a mapy. Maximalne zpetne kouknu na zaznam trasy v PC kde jsem to vlastne jel a profil. Ono ani na lod kalibrace barometru nebude klicova. Imho neni dulezita presna hodnota tlaku, ale jeho zmeny. A ty, pokud ten barometr k necemu je (a to asi je) budou fungovat i bez presne kalibrace.

ad koukani na kole - no ani u me to neni tak zhavy :-) Ale obcas pri takovem toulani neznamym lesem na to kouknes a vidis, jestli nejedes nekam uplny do .. pryc ... :-) Pro poradne planovani to papirovou mapu nenahradi ani nahodou. Tu stejne s sebou vozim, ale na kazde druhe odbocce ji nemusim vytahovat
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » čtv led 13, 2011 1:59 pm

tak tomu rozumím... :)
To já si udělal krasnou tůru na šumavě jen cca 20cku a svištím to dolu kopcem...adrenalínek si užíva :good:
jenže jsem přejel odbočku a místo "po hřebenech" jsem sjel až dolů.....
...ale ten výšlap nazpět :crazy:
Tenkrát jsem si říkal, že ja blbec .... :D
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv led 13, 2011 2:39 pm

Baharis píše:
TashonkaWitko píše:Blbý je to, že ty mapy co si koupíš jsou licencovaný na konkrétní GPS a když za rok zjistíš že chceš lepší strojek, netuším zda se dá ta licence převést.

:lol: :lol: :lol:
V rámci pravidel fóra nelze více napsat...

... bych alespoň všeobecně konstatoval, že mapy jsou už pár let "odemčený" a tudíž použitelný do všech Garminů. Nelegálně. Nikoho nenavádím ... jen konstatuji ;)
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » čtv led 13, 2011 2:47 pm

To Fikus: s těmi mapamy už jsem to nastínil výše ;) není to úplně v pořádku...ale :D a teď něco pro příznivce klasiky. Od té doby co mám 620 už do map koukám jen pro kontrolu.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » čtv led 13, 2011 2:52 pm

Heavy - no ted uz se ti to nestane. S GPS na riditkach budes mit prehled kam jedes. STanou se Ti jiny veci - Jsem jel po hrebeni v Beskydech z Pusteven. Jen se tam dostat byla hruza. Celej den jsem se tesil na sjezd. Ze to bude za odmenu. V mape jsem si vybral zlutou TZ. Jojo. S pouzitim GOS jsem tu malou zlutou trefil. Asi 3 kilaky to byla takova nijaka hlinena cesta, ktera skoncila v napul vyschlym korytu potoka. Vsude balvany tak metr v prumeru a napadany stromy. Namisto paradniho sjezdu jsem to kolo asi 5km nesl po tech balvanech na rameni.

Ficcus - tohleto tak nejak tusim, ale protoze sam nevim jak na to, tak je to pro me proste problem. Zatim. Protoze jsem ho jeste neresil :-) Ale ta politika Garminu me proste stve - klidne a rad bych si ty mapy koupil, ale proc si je nemuzu stehovat ze staryho na novej pristroj. To mi hlava nebere.

A jeste pises - mapy uz jsou PAR let odemceny .. takze jsou to stary mapy ? Ja z toho mala co jsem o namornich mapach Garminu precetl jsem ziskal dojem, ze dnes ty mapy uz jsou jen na datovejch kartach ... jak to vubec je ? mam v tom fakt binec .. :-(
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » čtv led 13, 2011 3:01 pm

G2 a G2 vis... prý jsou jen na datových kartách.

Víš já to beru asi takhle, vím že jsou možnosti..... a možnosti, ale chci užívat nějaký produkt, takže si ho zaplatím ;)
Až mi exne mašinka a mě budou mapy " k ničemu" tak si koupím nový strojek a mapy si někde seženu... a to bez výčitek...
Konec konců jsem si je zaplatil :whist:
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » čtv led 13, 2011 3:43 pm

heavy píše:Víš já to beru asi takhle, vím že jsou možnosti..... a možnosti, ale chci užívat nějaký produkt, takže si ho zaplatím ;)
Až mi exne mašinka a mě budou mapy " k ničemu" tak si koupím nový strojek a mapy si někde seženu... a to bez výčitek...
Konec konců jsem si je zaplatil :whist:

moc hezkej alibismus - ty mapy si kupujes prave k tomuto pristroji a ne nejakemu jinemu ...
... a pak budes normalni pirat ;-) ...

nechci moralizovat o tom jestli ano nebo ne, jen nechapu tohle ... jaky to ma smysl neco kupovat, kdyz dopredu vis, ze casem to stejne ukradnes ? :? ... to si ulehcujes svemu svedomi ? nebo jaky to ma jiny smysl ? :whist:
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » čtv led 13, 2011 4:19 pm

No sice ses neptal me, ale dovolim se pripojit. Souhlasim vicemene s Heavym. Ja si to koupim, protoze veci se maji kupovat a ne krast. Pak bych ale tu radne koupenou vec docela rad pouzival. A naprosto nechapu, proc ji pouziavt nemuzu, kdyz jsem si jenom koupil novou GPS, protoze ta stara se mi rozbila. Mozna bych tu vec-mapu mel koupit znovu, ale ja ji asi ukradnu, protoze kupovat tu samou vec podruhe mi prijde na palici a jako zlodejna z jejich strany ... vnimam to jako nekorektni jednani, jez je pouhou odpovedi na nekorektni jednani. Moje svedomi to asi prezije ... Prijde mi to stejne na palici, jak kdybych pri nakupu novyho CD/DVD prehravace musel znova koupit celou svoji sbirku muziky a filmu.

Na druhou stranu je nutne priznat, ze Garmin tuto licencni politiku verejne proklamuje. Kdyz s ni nesouhlasim, nemel bych si jejich veci vubec kupovat a ne pozdeji omlouvat svuj lup vymluvou na jejich nesmyslne zneni. Tak by to asi bylo uplne spravne ... To jo ... ale jsme lidi, nejsme stroje ;)

Doplneno : BTW - to opravdu neexistuje korektni cesta jak mapu prenest na jinou GPS. Napr v pripade rozbiti ? Nejaka oficialni deautorizace stare jednotky? Trebas u dealera a za manipulacni poplatek ? A jak to je, kdyz mi GPS chcipne trebas proto, ze neni vodovzdorna jak vyrobce sliboval ? atd ...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv led 13, 2011 5:52 pm

Pokud se jedná o starší typ, instalovaný z CD přes MapSource do přístroje, tak přes to nejel vlak. Dotazoval jsem se u Picodasu, co když mě v záruce odejde přístroj a bylo mě řečeno že ten mě vymění, ale mapy nelze. Na druhou stranu každá mapa před desíti lety obsahovala dva odemykací kódy. A každá stála bratru 10 tisíc. Měl jsem koupené HR s Řeckem a když jsem přístroj prodával, vygeneroval jsem si druhé PINy. Pak je zlevnili na nějakých 6 tisíc, ale už to bylo pouze na jeden přístroj.
U těch SD karet bych nerad kecal, ale mám dojem, že ty jsou přenositelné na různé přístroje. Ale nelze jich zkopírovat, protože jsou vázané na ID karty. Zde to nemám vyzkoušené prakticky.

Mě z té zmiňované "licenční politiky" nejvíce vadilo, že nebyl upgrade. Člověk si musel koupit další licenci, dalších deset litrů. Vrazil jsem do Garmina (SW) už přes třcet ticíc, HW nepočítaje a řekl jsem si dost.
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 21

Příspěvekod zhrd » čtv led 13, 2011 10:25 pm

Abych se vratil k puvodnimu tematu ... Myslim, ze GPSmap 60CSx je uz ponekud zastaraly model. A to rikam, i kdyz mam GPSmap 60Cx, tj. to same, jen bez kompasu a barometru (prave z duvodu uspory energie). Kdybych si dnes kupoval novou outdoorovou GPS tohoto designu, tak uz bych si koupil jejiho nastupce GPSmap62s. Na ceskem trhu cca za 8,5 tisice. Nejenze je kompatibilni s BlueChart g2, ale take podporuje rastrove mapy. Navic ma 1,7GB vnitrni pameti, podporuje ruzne nazvy souboru s mapami, ma 3osy kompas, je pry sviznejsi pri prekreslovani map atd.
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod FordPerfect » čtv led 13, 2011 10:41 pm

Ano, Garmin mapy na kartach (original od Garminu) je mozne prenasat medzi pristrojmi. Okrem mapy je na karte aj subor s odomykacim kodom ktory je viazany na ID karty. Pri kopirovani na kartu s inym ID (napriklad vacsiu kartu) je bohuzial potrebne vytvorit novy odomykaci kod. Na internete koluju aj 'odomknute' mapy, t.j. take ktore nevyzaduju odomykaci kod, a daju sa nahrat na lubovolnu kartu.

Komentovat cenovu a licencnu politiku sukromnej firmy asi nema zmysel, rovnako ani vyjadrovat sa k tomu co moralne je a co nie.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » pát led 14, 2011 10:16 am

zhrd píše:, tak uz bych si koupil jejiho nastupce GPSmap62s.....Nejenze je kompatibilni s BlueChart g2, ......

60 CSx.... JE kompatibilní s G2. viz
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=310
jde o to co člověk od toho očekává. Já rozhodně nemám v plánu to používat jako hlavní navigační pomůcku. Tudíž rychlost překreslování, menší displej, to nejsou pro mne rozhodující faktory. Tato navigace je léty prověřená. Ale nemá tu cenu o tom debatit. Každý má jíné kritéria a jiné poždavky ;).

jerryx píše:moc hezkej alibismus - ty mapy si kupujes prave k tomuto pristroji a ne nejakemu jinemu ...
... a pak budes normalni pirat ...

No možná že nebudu. V tuhle chvíli si je platím a doufám že mi vydrží hodně dlouho.
Nedalo mi to a sáhodlouze jsem vyzvídal u Picodase a tady je RESUME:

1) karta je PŘENOSNÁ na jíné přístroje, když odejde gps do věčných lovišť, zkrátka koupím novou gps a jedu dál
2) v případě smazání dat omylem z karty, po předložení nákupních dokladů, mi to tam nahrajou za manipulační polatek........sice nevím jak velký, ale už tohle samo o sobě je posun v jednání firmy
3) v případě zničené gps a poničené nečitelné karty, by PRÝ bylo teoreticky možné nahráti na novou kartu při koupi nového přístroje, samozřejmně při doložení dokladů za poplatek

Nevím jak Vám,ale pokud by tohle platilo a celé středomoří stojí 6,5tis tak mi to už nepřijde až taková zlodějina :).
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » pát led 14, 2011 8:54 pm

Tak jsem akorát nainstaloval mapu a hraji s v HomePortu :).
Pro mé potřeby naprosto perfektní, nevím o kolik víc podrobností má BlueChart G2 Vision ale já jich asi víc nepotřebuji ;).
Přikládám zobrazeni Marine Zadar Tanker.... (200m)
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob led 15, 2011 9:04 am

V pohodě, užívej si k radosti :)
Mapy G2 Vision nemají více detailů. Nevím zase přesně co umožňují obyč G2, to by jsme mohli porovnat.
V té verzi Vision jsou satelitní fotky zátok a přístavů (výborné), umožňují 3D pohled nad i pod vodou (celkem nanic) a když zadáš ponor a výšku lodě spolu s údajem jak bezpečně se chceš vyhýbat překážkám, vypočítá/prokličkuje to naplánovanou trasu mezi spletí ostrůvků (špica).

Zpět na