GPSmap 620 a vše kolem ní

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned pro 11, 2011 8:57 pm

Jiří, to nebylo moderování. Netušil jsem že se tak znáte a vedete pro ostatní nezřejmý dialog. Prostě jsem mu jen jako prostý uživatel poradil.
Myslím si že více jak 90% příspěvků mám jako uživatel, tak mě tak můžete brát. Moderovat už není moc potřeba. A to je dobře.

Palčáky a zmrzlé prsty také nemám vyzkoušené a pevně doufám že ani nevyzkouším. Jinak i v těžkých podmínkách u mě dobrý. Nevadí valící se voda sladká ani slaná, nevadí (moc) tancování po vlnách. Jen se mě letos zdálo, že Tatínečkova 620tka měla trochu drsnější displej a lépe se po něm "táhlo" mapovým podkladem.
Uživatelský avatar
Kora
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 59
Registrován: čtv čer 04, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Kora » čtv kvě 10, 2012 8:40 am

ahoj,

stal jsem se taky šťastným majitelem této navigace. rád bych k ní připojil sonarovou sondu, ale nemůžu najít v žádném českém obchodě nějakou , která podporuje protokol NMEA 0183. Nevíte někdo kde by se dala sehnat?

Díky Petr
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8709
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 108
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv kvě 10, 2012 9:15 am

Věděl bych, ale je to NMEA2000 pokud to spolupracuje...
Uživatelský avatar
Kora
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 59
Registrován: čtv čer 04, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Kora » čtv kvě 10, 2012 9:41 am

To právě asi nespolupracuje NMEA0183 je sběrnice typu RS232 a NMEA2000 typu CAN :-(
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » čtv kvě 10, 2012 11:51 pm

NMEA0183 sonar vic nez pravdepodobne neexistuje - dost tezko by se to, co z nej leze, protlacilo pres 4800 baudovou RS-422 sbernici... Krome toho GPSMAP 620, pokud vim, sonar vubec nepodporuje - jako ostatni levne Garminy umi jenom NMEA vety DPT, VHW a MTW (hloubka, rychlost, teplota) - to leze skoro ze vseho, naprosta vetsina "vyrobcu" si senzory nakupuje od Airmaru - na http://www.airmartechnology.com/2009/ma ... sp?Type=SS vyber z te treti nabidky Garmin a zmackni cudl pod ni.
Uživatelský avatar
Kora
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 59
Registrován: čtv čer 04, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Kora » pát kvě 11, 2012 8:42 am

Vím , že 620-cítka plný sonar nepodporuje, jde mi právě jen o měření hloubky vody pod lodí a popřípadě teploty vody. Sondy z odkazu výše by snad měli pracovat s protokolem NMEA 0183 a tím pádem fungovat, ale nikde jsem nenašel kontakt na nějakého prodejce. Jinak Garmin má v nabídce( teda ne v ČR) několik sond podporující protokol NMEA 0183 a ceny se pohybují v přepočtu nejméně kolem 6000,- Kč, nejlevnější jsou v USA cca 160,- USD , ale zas ta doprava a clo :( .
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » pát kvě 11, 2012 9:20 am

Ja bych teda rekl, ze by ti ho Garmin se svou nalepkou mozna mohl i prodat - https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=26513
Otazka samozrejme je, jestli neni lepsi si za min penez nez stoji ten senzor ke Garminu poridit treba http://www.nasamarine.com/proddetail.ph ... rget_Depth - sice konkretne z tohohle neleze NMEA, ale zase se to da precist. Volba jiste neni jednoznacna a zalezi, jak to vlastne chces pouzivat a pochopitelne kolik na to ve skutecnosti mas.
Uživatelský avatar
Kora
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 59
Registrován: čtv čer 04, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Kora » pát kvě 11, 2012 9:34 am

Do Garminu jsem psal jestli mi ho seženou ,ale zatím se neozvali, tak ještě chvíli počkám :)
Teď mám na své lodi (pětimetrový laminát) jednoduchý sonar, který mi hloubku ukazuje a nic jiného defakto nepotřebuji. Ale koupil jsem si tu 620 a chtěl bych kvůli místu jen jeden přístroj.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8709
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 108
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát kvě 11, 2012 9:40 am

Tady máš jedno trojité čidlo v NMEA0183 od Airmaru
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2143
Uživatelský avatar
Kora
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 59
Registrován: čtv čer 04, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Kora » pát kvě 11, 2012 10:32 am

Díky za nabídku, ale to je moc peněz, původně jsem myslel, že koupím čidlo tak do 3000,-, ale pak jsem začal hledat a ceny mně hned vyvedly z omylu :D . Teď jsem rozhodnut dát max. 5000,- kč nebo zůstávají na lodi oba přístroje.
Uživatelský avatar
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 165
Registrován: ned úno 28, 2010 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Hranice

Příspěvekod modrymax » stř črc 25, 2012 2:18 pm

To Nex, Baharis a ostatní co o tom něco ví :D
Tak jsem při čtení zdejších mazáků dospěl k názoru že nemohu existovat bez záložní navigace a rozmýšlím co pořídit, docela se mi líbil Garmin 620, nejvíc asi tablet Samsung s Navionics a nebo pc s OpenCNP, tak co vy na to, čekám kvalifikované odpovědi :thankyou:
Uživatelský avatar
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1379
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř črc 25, 2012 2:42 pm

Už to tu někde taky píšu - jako záložní GPS, která se mi ted na jaře docela hodila, mám HTC mobil s Androidem a mapy Navionics - legální - nejsou ani moc drahé. Normálně si tahám GPS ručku Garmina, ale na flotilové plavbě mě o něj obrala Luciferka. HTC skvěle vyhovělo, jen je potřeba mít ho neustále na 12V zdroji.
K těm plotterům - měl jsem ted v cervnu na lodi v kokpitu vestavěny jeden z posledních Raymarine s velkým dotykovým displejem. Pěkná hračička, ale vůbec jsem ji nepoužil a pak jsem jí i vypínal. Ten malej můj Garmin mi vyhovuje daleko víc, hlavně kuli tomu, že už za dobu co ho mám, ho znám dokonale. Donedávna jsem furt řešil jakou novou lepší, větší, navigaci... a pak jsem přišel na to, že je to pro mě zbytečný. Já tedy hodně pracuju s mapama - baví mě vykreslovat si trasu :-) a navíc posádka žasne, jakého má moudrého a šikovného kapitána, protože portlandský plotter prostě vypadá jako KUS POŘÁDNÝHO PRAVÍTKA :-))
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3123
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 306
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » stř črc 25, 2012 2:54 pm

JardaF píše:Normálně si tahám GPS ručku Garmina, ...
Ten malej můj Garmin mi vyhovuje daleko víc...

Jaký přesně typ? V tomhle tématu jsem to nenašel.
Dík.

L.
Uživatelský avatar
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1379
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř črc 25, 2012 3:25 pm

Prosím tě, já mám GPSMAP 76CSx, tenhleten. A už jsem si na sebe zvykli :D
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8709
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 108
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř črc 25, 2012 6:36 pm

modrymax píše:To Nex, Baharis a ostatní co o tom něco ví :D
Tak jsem při čtení zdejších mazáků dospěl k názoru že nemohu existovat bez záložní navigace a rozmýšlím co pořídit, docela se mi líbil Garmin 620, nejvíc asi tablet Samsung s Navionics a nebo pc s OpenCNP, tak co vy na to, čekám kvalifikované odpovědi :thankyou:


Podle ceny od nejlevnějšího:
- tablet
- PC
- Garmin


Podle kvality (navigace, obsluha, výdrž atd.bez napájení) od nejlepšího
- Garmin
- tablet
- PC

Tak si vyber sám podle sebe co se ti nejvíc hodí. Jako i jinde vše má své pro a proti.

Já vozím vždy ruční Garmin a záloha je v PC. Zvažuji kvůli všestrannosti pořídit ještě nějaký vhodný tablet.
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř črc 25, 2012 7:48 pm

Abych řekl pravdu, nevím. Je to velké množství aspektů, objektivní i subjektivní.

Když se mě prostě něco líbí, tak to najednou velice nutně potřebuji. Kouknu do kešeně a když tam je potřebný obolus, tak to koupím.
Pokud budu uvažovat racionálně, musím si zvážit vynaloženou investici vůči jejímu využití. Jiné vybavení bych předpokládal u člověka co jede jednou/dvakrát za rok, jiné vybavení pro strávení 1/4 roku na moři.
Prostě nevím modrý Maxi co poradit. :sorry:
(620tka je ale dobrá volba ;) )
Uživatelský avatar
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 165
Registrován: ned úno 28, 2010 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Hranice

Příspěvekod modrymax » čtv črc 26, 2012 10:04 am

Baharis :)
nevím jestli jsi četl ten článek a viděl to video v něm :D , chodí a umí to ta 620 taky :?
A umí ještě něco navíc ??? Je to s mapou evropy jednou takový peníz :x

http://dotekomanie.blog.mobilmania.cz/2 ... gn=RSSfeed
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv črc 26, 2012 10:38 am

Nečetl Maxi. Již několikrát jsem deklaroval, že jsem ortodoxním zastáncem originálních zařízení. O tabletech a ostatních náhražkách ti poví jiní. ;)
Uživatelský avatar
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 165
Registrován: ned úno 28, 2010 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Hranice

Příspěvekod modrymax » čtv črc 26, 2012 10:47 am

Baharis :(
No ale ti jiní nemají tu 620, a ty ji máš a kdyby jsi se podíval na to video tak bys mohl říci jestli ty funkce jsou podobné a co má 620 navíc, už tě s tím otravovat nebudu :cheers:
A co Petr Ondráček, kterému spousty originálních zařízení při plavbě odešlo a funkční zůstal jen iphone a notebook :lol:
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv črc 26, 2012 11:43 am

No dobře, tak jsem to shlídnul. :mad:
Tak co se tam dozvíme. Jak pracuje tablet, jak pracuje zoom, jak se napájí, jak se uchytí na navigační stůl. Co je která čára na mapě. Hezké, ale o nějakých funkcích nic moc.

Práci s tabletem, jeho výhody a nevýhody nebudu komentovat. Nebylo by to nestranné a myslím si že to snad každý ví, jen si vzhledem ke svým prioritám volí to či ono.
Mapy a program mě z toho mála co je vidět, připadají velmi jednoduché v tom horším slova smyslu. Nepřipadá mě, že by to umělo více než zaznamenávat trasu, ukazovat směr pohybu (velmi důležité) a navigovat po trase, kterou ovšem člověk musí nadefinovat průjezdními body. Mapy asi budou totožné

Co jsem tam neviděl (neříkám že není) a co má 620tka.
- Po zadání ponoru, výšky a bezpečnostního stupně (jen jednou) umí navigovat (čti kličkovat) mezi ostrovy. Pokud se vydám jinou stranou ostrova než spočítá, kliknu po dosažení určité polohy "přepočítat" a naviguje to z aktuální polohy.
- Téměř všechny jachtařsky zajímavé místa mají k dispozici letecké náhledy
- Mám k dispozici informace o slunci, měsíci, můžu otevřít přílivovou tabulku místa kde se pohybuji.
- Mám informace o marínách a přístavech i s telefoními čísly.
- Mám k dispozici tzv rybářskou mapu s velmi podrobnými izobátami, vhodné pro přiblížení ke břehu v neznámých zátokách. Neuvádím 3D oko námořníka a rybí oko, protože tyto funkce nepoužívám.
To je asi tak vše, co mě v tuto chvíli napadá.

Má menší displej než tablet, také dotykový, což je ale vykoupeno dokonalou vodotěsností. Plavu s ní ve vodě.
O mapách se můžeme bavit pouze soukromou cestou.
Uživatelský avatar
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 161
Registrován: pon čer 30, 2008 2:00 am
Reputace: 1

Garmin 620

Příspěvekod pes » čtv črc 26, 2012 8:29 pm

Ahojte, používám 620-ku při charteru a jsem s ní spokojen. Jednoduché české ovládání, spojehlivost, velikost displeje je dostačující. Napájení řeším prodlužkou na 12V do lodního držáku G620ky napájenou ze zásuvky v salonu. Prodlužku nikam nepřilepuji a za 3 plavby mi ji někdo rozpojil snad jednou. Lodní držák jsem doplnil dole deskou z dvěma šroubovými svěrkami na hydraulické hadice a připevňuji ho na trubkový držák před kormidlem. Viditelnost je i za slunce dobrá. Po plavbě mírně namažu kontaky a konektory prodlužky aby nekorodovaly. Používal jsem i vakuový držák ale nedržel tak spolehlivě jako upnutí na trubku. Pro charter je výhodou že je člověk na navigaci už zvyklý.
Uživatelský avatar
Pitrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 116
Registrován: ned úno 12, 2006 9:06 am
Reputace: 0

Příspěvekod Pitrs » sob říj 12, 2013 8:08 pm

Tak po letech pokukování po 620tce se blíží doba,kdy se snad také stanu jejím majitelem,proto bych měl prosbu,jestli by nemohl dát někdo fotku svého držáku,který používá na chartrové lodě,chtěl bych také něco vytvořit,ale jsem na vynalézání tak trochu antitalent,a také jestli někdo ví,jaký průměr má ta trubka před kormidlem kupříkladu na Bavarii 40?V předchozím topicu bylo o použití svorek na hydr. hadice,hledal jsem,jak to vypadá,ale nejsem z toho moc moudrý.
A jak to dnes vypadá s chybami,které zde byly popisovány,jsou už po těch letech od Garminu vychytány?Přibyly v nových firmwarech nějaké vychytávky?
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned říj 13, 2013 1:03 am

Už přes deset let používám na uchycení GPS vakuový podstavec. Zakoupeno tehdá u Picodas Praha a tuším že loni jsem kupoval stejný na jejich prodejně v Praze. Zavolej, stav se a domluv se.

Mapy MapSource nikdy žádnou vážnou chybu neměly. Vždy to co bylo na papírové mapě, bylo i na displeji. Myslím typu, že by někde scházel maják, nebo tak. Že někdy úplně nesouhlasí linie pobřeží se skutečností je pravda. Ale pohořet by na tom mohl jen trouba. Jednak 20 metrů od břehu nebudu hledět do GPS, učili jsme se něco o teristické navigaci a pak ta chyba se mě vždy projevila tak že jsem kotvil ve vodě (s podivem) a podle přístroje jsem byl na břehu.

Takže si nedělej starosti. Pokud budeš GPS používat tak jak se má, jako podpůrný prostředek a nebudeš padlý na hlavu, bude ti dělat jen radost a neocenitelnou službu.
A tak to je správné, protože tak to má být :)
Uživatelský avatar
Pitrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 116
Registrován: ned úno 12, 2006 9:06 am
Reputace: 0

Příspěvekod Pitrs » ned říj 13, 2013 9:36 am

Díky moc za odpověď,asi jsem špatně formuloval otázku,mapy z Map Source používám k plánování a spokojenost,mně šlo spíš o některé ty problémky konkrétně s 620tkou popisované na začátku tohoto vlákna,kupř. nemožnost vložení průjezdního bodu atp.Používám Garmin na silnici a stále se v průběhu času některé věci ve firmwaru navigace měnily,i když jen drobnosti,tak jestli něco nevylepšili i u téhle.A na začátku vlákna bylo,že ten přísavkový držák už v Pikodasu nemají,proto jsem uvažoval o tom na trubku.Zkusím tam zavolat a uvidím.Jen kdyby přece jen byla možnost změřit průměr té trubky na Bavarii,byl bych rád.Předem moc děkuji
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned říj 13, 2013 11:54 am

No, vložení bodu asi nepůjde. Alespoň o tom nevím. Smiřuji se s tím, že mě to (ve spleti ostrůvků) spočítá a já se rozhodnu kudy popluji. Jakmile jsem na opačné straně ostrova než je naplánováno, stisknu ikonu "Přepočítat" a ono to spočítá znovu z mé pozice.

Že nebyl vákuák, mě bylo tehdá řečeno do telefonu. Ale dostal jsem se náhodou do OC Letňany a tam jej měli na pultě. Okamžitě jsem jej bral, protože starý už byl prasklý a dosluhoval. Foto máš tu ve vlákně. Pán byl velmi ochotný a ještě mě zdarma věnoval maketu 620tky, kde jsem potřeboval již zkorodované kontakty napájení. Celé jsem to přepakoval.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host