Interní GPS a Windows 8

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Interní GPS a Windows 8

Příspěvekod kapik » pát bře 01, 2013 4:57 pm

Ahoj,
koupil jsem notebook s integrovanou 3G/GPS kartou a těšil jsem se, že tu GPS hned vyzkouším.

Ale prostě to nejde, ..... protože MS windows8. Hledal jsem důvod našel jsem následující:

Windows nahradil com port s formátem NMEA novým rozhraním Sensor/Location API.
Staré programy neumí Sensor/Location API a utilitka která vytvoří z Sensor/Location API virtuální COM port zatím asi neexistuje.


Nezbývá než čekat :-(
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » pát bře 01, 2013 5:31 pm

Měl bys být konkretnější, protože z toho co píšeš není moc jasno. Ten NTB je starší a s tím GPS fungoval? To ovšem ne s W8 což? A tu W8 jsi tam instaloval ty abys byl cool s W8, nebo někdo kdo ten NTB prodával a zjistil, že to s W8 neběhá? Je otázka, co vlastně od toho NTB chceš. Pokud
nemá dotykový display, tak je ti ta W8 asi na dvě věci ale jseš cool.
Osobně jsem si koupi Nexuse 7, který má pouze Android 4.2, dotykový displey a GPS a ten běhá bez problému. Stáhl jsem do něj Malé Karte navigaci
Sygic pro celou Evropu a vše funguje. Někdy méně bývá více.
Uživatelský avatar
slaboch
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 7
Registrován: ned led 06, 2013 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod slaboch » pát bře 01, 2013 6:07 pm

Ahoj, už jsem o podobné věci taky přemýšlel... Dnes se prodávají tablety s plnohodnotným windows 8. Ty mají věstavěnou GPS. Otázkou je, jestli třeba open cpn sežere vestavěnou GPS???
Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Příspěvekod kapik » pát bře 01, 2013 10:49 pm

Lenovo E130. Problém není v programech ale v prilis nove GPS, tak to prostě nejde dohromady :-)
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 01, 2013 11:02 pm

Tak prosím tě ještě jednou a pomalu. Ty máš nové Lenovo a tam jsou předinstalované osmičky. A máš tam vestavěný modul GPS. Říkám dobře?

A ten modul nelze používat v žádném programu? Žádná aplikace jej nevidí? Ani jsi nenapsal, jaký mapový program tam máš.

(V těch portech se nevyznám, jenom vím, že nějaké jsou. Tento týden jsem zrovna bojoval s portem 80 pro nový NAS server)
Uživatelský avatar
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 72
Registrován: čtv črc 28, 2011 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Reno » pát bře 01, 2013 11:15 pm

Ahoj, nejdříve napiš,jaký máš nav. software.Je pitomost že musíš mít dotykový dislay.Taky nezaměňujte w8 s w8mobile.Můžeš mít software pro klasický OS,kde používáš PC nebo NBK, pro dotykový display pro Android, nebo windows mobile6,5,windows mobile8.Pokud máš software pro PC bude spíše špatný ovladač.
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob bře 02, 2013 12:20 am

Reno prosím tě, a kde jsi co četl něco o dotykovém displeji? Lenovo E130 spadá do kategorie notebooků Think Pad a ty dotykovku nemají. A operační systém je již předinstalovaný, tak jaképak záměny, nějak tě nechápu....

Mě to nedalo a spíš jsem se podíval po typech. Žádný modul 3G/GPS nemá od výrobce. Matně si vzpomínám že jsem jednou Lenovo měl a v obchodě mě tam ten modul dodávali. Někam pod baterii. Byl to značkový obchod, ale byl to zásah do přístroje a bylo na nich, aby to rozchodili. Dokud to nešlapalo, tak jsem to nepřevzal. Máš to tento případ?

Otázky z minula stále platí... ;)

EDIT: Jo, už jsem tu kartu asi našel.
LENOVO Thinkpad 3G Mobile Broadband GPS WWAN X201 X201i
Obrázek
Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Příspěvekod kapik » sob bře 02, 2013 12:55 am

Nechtel jsem to nijak komplikovat. Mám normální NTB bez dotykoveho displeje lenovo thinkpad E130 primarne urcenej k praci. Jen s interni GPS. Bohužel tam jsou W8.

Testoval jsem to na openCPN a na nroutu. Seriovy com port v operacnim systemu proste nevznikl. Tak jsem hledal důvod. W7 a W8 přeházejí na jiný typ připojení GPS a programy tuto novinku nemají implementovanou.

Testoval jsem take nejake mapy z MS obchodu a fungovalo to. Pomineme li nepouzitelnost toho SW a mapovych podkladu.
Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Příspěvekod kapik » sob bře 02, 2013 1:04 am

Ja mam od vyrobce modul Ericsson H5321gw. Nový ovladač do systemu přidá jen "geolocation senzor", který je videt ve spravci zarizeni v sekci senzory.
Uživatelský avatar
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 72
Registrován: čtv črc 28, 2011 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Reno » sob bře 02, 2013 1:13 am

O tom dotykáči byla reakce na příspěvek Tatase o tom,že když noťas nemá dotykový display tak že mu je w8 k ničemu.Modul GPS bez nějakého software nijak nevyzkoušíš.Pokud ve správci zařízení je u modulu vykřičník,tak je špatný ovladač,nebo samotný modul.Pokud má od výrobce předinstalovaný OS tak by kompatibilita měla být správná.Chtělo by to ale vědět,jaký vlastně chce kapik používat software.Bez této info se těžko dá radit.
Uživatelský avatar
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 72
Registrován: čtv črc 28, 2011 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Reno » sob bře 02, 2013 1:30 am

Tak jsem kouknul taky někam jinam a myslím,že ten soft open cpn má jednoduše problém s W8.S tímto systémem bude asi problémů ještě více tady je odkaz s nějakou radou.http://www.surfbouncer.com/OpenVPN_Windows_8.htm
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » sob bře 02, 2013 3:47 am

Zajimava diskuse vedouci ruznymi smery jenom ne tam, co by kapika zajimalo :)
OpenVPN neni OpenCPN, ale software pro sifrovane pripojeni k privatni siti, to opustime rovnou. Ted trochu techniky ohledne GPS, Windows Location API a toho, jak to souvisi s navigacnimi porgramy:

Existuje standard NMEA, ktery definuje, jak se spolu (a s pocitacem) bavi V PODSTATE VSECHNY navigacni pristoje. Jednim z nich je i GPS. Standard ma dve verze - NMEA 0183 a NMEA 2000 - GPS chipy (az na vysokorychlostni kousky, ktere se pouzivaji v hydrografii, armade a nekdy u lodivodu a u motoraku, kde uz se fakt nevedelo za co utracet penize) nepotrebuji rychlost NMEA 2000 a proto z nich tece stara dobra NMEA 0183.
Navigacni programy pro POCITACE s tim poslednich nekolik desetileti pocitaji a jako vstup GPS dat pouzivaji NMEA 0183. S casem do nich postupne pronika NMEA 2000 a to tak jak pribyvaji pristroje, ktere ho pouzivaji a jak se autorum chce platit naprosto absurdni licencni poplatky, zbytek resi Actsense MGW-1...
S Windows 7 Microsoft z naprosto neznameho duvodu prisel s Windows Sensor API, coz je podivna sada funkci, ktera poskytuje udaje ze vsech moznych senzoru, jehoz podmnozinou je Location API, ktere kupodivu podava informace o poloze. Tahle vec neni kompatibilni s nicim a jelikoz az do prichodu Windows 8 nebyla povinna, ignorovali ji jak dodavatele GPS, tak autori programu (s vyjimkou Windows Mobile, kde uz se vicemen pouzivala)
S Windows 8 prisla "nova doba" a tahle kravina je u integrovanych GPS jedina moznost, jak z ni pozici dostat.
Implementovat to do navigasnich programu neni sranda, protoze z historickych a praktickych duvodu spolehaji na NMEA 0183, kterou hovori kazdy slusne vychovany pristroj
Cesta ven ted hned - koupit si externi GPS.
Do budoucna Location API budou programy zcela jiste podporovat, protoze se Location API uz asi nezbavime. Kdy? Tezko rict, pro OpenCPN to velice pravdepodobne napisu behem letosniho jara - ne ze by me to tesilo, ale Windows 8 uz se asi nezbavime...
Uživatelský avatar
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 72
Registrován: čtv črc 28, 2011 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Reno » sob bře 02, 2013 4:33 am

To nohal:Windows 8 se opravdu už nebavíme,je to jen o penězích,schválně něco mění,aby se muselo upgragovat.Já tento software nepoužívám,jen ho mám pro zajímavost trochu vyzkoušený.Mám všechny OS a já bych v tomto případě možná radši šel do Ubuntu.Linux je přece jen držák.Jedou přeci na tom jádru velké netové servery.To však patří někam jinam.Co si myslíš o projektu Galileo?Pomalu se to má rozjet,má to mít přesnost asi 3x lepší než GPG,ale jak to pak bude s veškerou kompatibilitou hartware ,software,cena i vlastní funkčností atd.Docela jsem na to zvědav.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 626
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » sob bře 02, 2013 9:06 am

zkus si projít tohle http://social.msdn.microsoft.com/Forums ... c573a6a22d , popřípadě se obrátit přímo na microsoft nebo výrbce gps modulu

Mezi odkazem a čárkou prosím vždy pauzu (mezerník).
Jinudy cesta nelze. B.
;)
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob bře 02, 2013 9:55 am

Dobrý kluci. Zase se trochu ty obzory rozšířily... :)
Tak jestli jsem to pobral, od W7 to chce to hledat zařízení které podporuje Location API. Což se mě u výše ukázaného nodulu nepotvrdilo. Nakonec tam není psaná ani kompatibilita s E130.
Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Příspěvekod kapik » sob bře 02, 2013 11:36 am

diky nohalovi a martinuptackovi za vysvetleni. Koukam ze MS s W8 globalne znechutili komunitu, ktera pouzoiva navigacni SW.
nasel jsemnapriklad tenhle link

Musime jen cekat, jestli nekdo napise ten virtualni COM ...
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 626
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » sob bře 02, 2013 4:54 pm

Já bych nečekal na virutal port, rovnou bych ty W8 přeinstaloval, zkoušel jsem na tom pár věcí a absolutně jsem se nechytal.
Zkus se podívat jestli nejsou ovladače třeba pro HP, používá stejnou kartu. Jinak si nahrej do virtualboxu třeba XP, s virtualboxem mám dobrý zkušenosti.


HP ovladače http://h30434.www3.hp.com/t5/Other-Note ... d-p/578611

Ještě tohle by mohlo pomoct ve W8 http://forum.notebookreview.com/panason ... cf-w8.html
Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Příspěvekod kapik » pon črc 29, 2013 8:44 pm

Tak nakonec vyřešeno externí GPS. Přikládám obrázek, červeně označeno to co chybí internímu driveru.

Obrázek

Zda, se od posledních příspěvků nic zásadního nezměnilo jsem nezkoumal.
Uživatelský avatar
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 160
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0

Jiný software

Příspěvekod HoPrahok » pon črc 29, 2013 10:06 pm

Nebo zkus jiný software :-) Třeba GPS najde
Uživatelský avatar
klubko
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 116
Registrován: pát čer 15, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: s/y Janna
Kontaktovat uživatele:

OpenCPN na Window 8

Příspěvekod klubko » úte zář 17, 2013 1:19 am

Ahoj,
nedalo mi to a zkusil jsem si napsat malý program, který umožní použít OpenCPN na tabletech a laptopech s GNSS a Window 8.
Více detailů zde: https://bitbucket.org/petrsimon/geoloca ... /wiki/Home
Pro neanglicky mluvící:

1. stahněte si https://bitbucket.org/petrsimon/geoloca ... ionTCP.exe a puste to
2. v OpenCPN: Options > Connections a potom Add connection: Network, Protocol TCP, Address 127.0.0.1, DataPort 15555

Asi je to jenom provizorní řešení, plugin pro OpenCPN asi bude elegantnější, ale zdá se, že to docela dobře funguje. Antena se zdá dostatečně silná, aby chytila signál uvnitř lodě (laminátka).
Když by si to našlo uživatele, trochu do doladím a zaobalím do aplikace a dám tomu ikonku ;)
Petr
Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Příspěvekod kapik » úte zář 17, 2013 8:58 pm

Dobrá zpráva :-), IP mě nenapadlo. Přemýšlel jsem o virt. com portu. Nemám teď na programování tolik času, navíc W nejsou moje oblíbená platforma.

Na jaře určitě otestuju :-),

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti