Navigace PC+GPS pro laiky

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
system
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: stř črc 30, 2014 2:00 am
Reputace: 0

Navigace PC+GPS pro laiky

Příspěvekod system » stř črc 30, 2014 8:48 pm

Dobrý den,
našel jsem zde spoustu zajímavých podnětů, jak zprovoznit navigaci na PC, ale abych se přiznal, jakž takž počítače znalý, jsem nenašel způsob, jak to úspěšně zprovoznit.
OpenCPN. staženo, staženy nějaké rastrové mapy, ale kvalita při zoomu značně nedostačující - místo pobřeží kostičky. Obrázek

MapSource - nenalezeny vhodné mapy pro import a následné zobrazení (např. nRoute).
SeaClear - nepodařilo se ani najít vhodné mapy regionu.

Zajímá mě Řecko.
Momentálně jsem v procesu koupě Garmin mapového plotteru, ale stále mi jde o způsob, jak mapy (ať už z Garminu nebo jakékoliv jiné v dostačující kvalitě) používat společně s externím modulem GPS pro navigaci na PC (umístěném uvnitř plachetnice) bez nutnosti přebíhat s SD kartou mezi PC a plotterem.

Našel by se prosím nějaký odborník, který by mapsal něco ve smlyslu, bod 1 - download this, bod 2 - mapy hýr, bod 3 connect GPS and use?

Mnohokrát děkuji všem za trpělivost s nováčem, případně za odkazy, rady, návody.

system

PS: chápu, že to nění asi tak jednoduché, jelikož sem i googlil a k jednoznačnému řešení a jasnému cíli jsem se nedogooglil...[img]http://[/img]
Uživatelský avatar
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 415
Registrován: úte úno 06, 2007 1:00 am
Reputace: 29
Bydliště: Vysočina

Příspěvekod pik » čtv črc 31, 2014 7:34 am

ahoj,
než se ti ozve nějaký odborník, tak podnět k zamyšlení. Budeš mít ploter a chceš mít něco dalšího přenosného. Nestačil by ti tablet s GPS co běhá na androidu? Do něj stáhneš třeba free verzi LOCUS a na netu stáhneš různý mapový podklady (většinou zdarma) funguje to potom offline. Je to jednoduchý, vydrží to na baterce možná o něco dýl než noťas a gps to už má vestavěnou. Pokud by ti to připadalo zajímavý, můžeme to dál rozebrat.
Jinak jak si psal s mapsourcem, na moře používám k tomu plotru program HOMEPORT. Je to něco jako ten mapsource, obojí GARMIN. Sehnat garmin mapový podklady, který se ti v těchhle programech zobrazí je celkem jednoduchý. Můžeš je buď koupit, nebo ,,stáhnout" :oops: obojí zabere pár minut. Jen je třeba shánět ty správný. Jestli je ten plotr nový, bude asi pracovat s řadou G2 vision a G2. Tož zatím tak
Uživatelský avatar
AliceKarch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 74
Registrován: úte led 15, 2013 1:00 am
Reputace: 3
Bydliště: Andalsnes - Norwegian

Re

Příspěvekod AliceKarch » čtv črc 31, 2014 7:59 am

Ano , LUCUS je správná volba taky doporučuji, já mám voděodolný telefon Evolveo StronPhone Q4 a práce s tím je v pohodě. Akorát pokud ho připevníš na lodi do držáku tak je třeba vyrobit nějaký sluneční kryt, na ostrém slunci bez štítku to jde blbě vidět.
Výhoda je v tom že mám vše v jednom ... což jsem chtěla, nechci mít 100 heblátek :). Nevýhoda tohodle telefonu pro ženu je jeho váha :), 5 minutový rozhovor a bolí mě pěkně ruka.
Jinak na PC mám taky trochu problém jelikož pracuji jenom v linuxu. Ale taky používám OpenCPN . Nicméně kdysi jsem "získala" mapy od Garminu celého světa /myšleno vody/ , takže jsem v virtuálu zprovoznila XPčka a nahrála Mapsource kde se mi dobře dělají trasy atd . Ty pak lehce vyexportuješ a použiješ do jakékoliv navigace / případně konvertuješ do jiných /.
Uživatelský avatar
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 134
Registrován: čtv kvě 11, 2006 1:14 pm
Reputace: 6
Bydliště: Brandýs nad Labem - Avar Vento 26 "Cetus"
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » čtv črc 31, 2014 9:56 am

mas SZ
Uživatelský avatar
system
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: stř črc 30, 2014 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod system » ned srp 03, 2014 4:41 pm

Zdravím a děkuji všem za odpovědi.
Na Androida je toho v ramci např. Navionics poměrně hodně, Apple je na tom obdobně, ale na PC + GPS nějak ne a ne jednoduše přijít.
Ano HomePort je rozhraní mezi plotrem a PC, ale neumožňuje při připojeném GPS zobrazovat, zaznamenávat a plánovat tak jako například jiné aplikace vyloženě na PC.

LOCUS - prosím info, jaké mapy (případně kde) stáhnout. Děkuji.
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 406
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 4

Příspěvekod jsekera » ned srp 03, 2014 10:36 pm

ahoj, nejsem teda žádný počítačový mág, ale povedlo se mi to vyřešit tak, že jsem koupil za
cca 1000káčé (už je to dávno...) externí USB GPSku, je potřeba nahrát nějaký program, který
USBcku přiděluje správné číslo COM portu (např GPS GATE , maj i nejakou shareware verzi...) ,
a pak v příslušném programu nastavit číslo COM portu, podle toho GPS GATE......
co se týká programu, tak pokud chceš jít cestou Garmin plotru, tak bych rozhodně
volil nRoute ,který to co chceš umí...... mám to osobně vyzkoušené, chodilo to bez problémů....
a můžeš tam mít mapy, co v plotru, tedy ideální kompatibilita.......
nejdu cestou garminu, bo na ty mapy nemám (hodně peněz za,pro mě leckdy jednorázové
použití ) ,ale mám i jiné programy, bohužel v druhém počítači, musím se na ta názvy podívat, jestli je zájem napíšu sem....... No každopádně jeden z nich , tuším gpsvpx, umí oba typy
map, rastrové i ty druhé a umí navigovat i v garmin.mapách. do takových programů se dají
dát i naskenované mapy, po kalibraci..... je tady o tom celkem dost i o programu ozzi explorer, ale to už je vyšší dívčí..... zkus ještě něco načíst na foru.......
sek
Uživatelský avatar
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 163
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0

Navigace

Příspěvekod HoPrahok » pon srp 04, 2014 9:30 am

Ahoj, používám OziExplorer s externí GPS - mám ji připojenou přes USB. Přes Google najdi výrobce zařízení, typ a pak někde stahni ovladače, který ti napoví COM port atd.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1124
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » pon srp 04, 2014 11:09 am

Pro PC navigaci je MaxSea s C-Maps. Nevím,která verze map a softu je posledně cracklá,bo to už roky nepoužívám,ale jak znám Rusáky,ty už to mají zmáklé. Stahuj přes torrenty a nebo přes P2P sítě. MaxSea chodí s jakýmkoliv externím GPS,pokud si to umíš nastavit,pro nRoute musíš použít Franson GPS Gate, které udělá s jakéhokoliv ext.GPS Garmin GPS a pak jede i s nRoute. Jinak se ale dají použít i jiné freesofts pro navigaci(Open cpn a je toho daleko víc) ale mapy do toho stejně musíš nějaké nacpat a ty free nejsou...teda jsou,ale to je trochu jiná :D .

howk
Monty
Uživatelský avatar
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 415
Registrován: úte úno 06, 2007 1:00 am
Reputace: 29
Bydliště: Vysočina

Příspěvekod pik » pon srp 04, 2014 11:49 am

No právě proto že na androida je toho hodně, tak se divím že jdeš vytrvale cestou pc+ext. gps, ale asi k tomu máš důvod.
K tomu locusu, na netu toho najdeš spoustu. Pracuje v zásadě s dvěma druhy mapových podkladů. S ,,obrázky" co mají příponu sqlitedb a zabírají dost místa. Já v tomhle formátu používám mapu čr (turistické mapy cz co znáš ze seznamu) a nebo s vektorovými mapami. Ty zabírají mnohem míň místa. Ty používám hlavně v autě. Stáhneš je třeba tady http://www.vectormaps4locus.eu/content/vector-maps když rozklikneš europe-general, máš jednotlivý státy. Existuje ale spousta dalších zdrojů. Přímo v locusu si můžeš po připojení na net uložit vybraný části map pro pozdější ofline použití. Vybereš si z těch, které jsou momentálně v nabídce, na moře třeba open sea map. Některé typy map sou časově limitované, tzn. že si je můžeš uložit třeba jen na týden. Další zajímavá možnost je tvorba vlastních map, o té je něco třeba tady http://www.geocaching.cz/topic/21539-mo ... pre-locus/ Většinou je to všechno free, takže to můžeš zdarma vyzkoušet a uvidíš
Uživatelský avatar
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 92
Registrován: sob kvě 08, 2010 2:00 am
Reputace: 13
Bydliště: Praha

Příspěvekod zhrd » pon srp 04, 2014 12:09 pm

Používám na PC nRoute od Garmina. Jeho nevýhodou je, že umí využívat je mapy nainstalované na PC a neumí (jako třeba Homeport) přečíst soubor gmapsupp.img z USB disku. Řeším to tak, že z toho souboru gmapsupp.img udělám pomocí programu gmaptool (http://www.gmaptool.eu/en/content/windows-setup) požadovanou instalaci na PC.
Postup:
1) uložím gmapsupp.img do nějakého adresáře na PC
2) spustím gmaptol, v záložce "Files" načtu uvedený soubor", v záložce "split" vyplním "Directory" (standardně c:\garmin), "Mapset name" název, pod kterým to bude vidět v nRoute (např. VEU014R - Italy, Adriatic Sea 2014.0), nastavím FID (v tomto příkladě 3247).
3) odemknu vytvořené mapy v adresáři c:\garmin
4) spustím nRoute a jedu
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon srp 04, 2014 12:23 pm

Nevite nekdo jestli jdou v Locusu pouzivat mapy CM93 ? OpenCPN je umi a tak si rikam ze by je Locus mohl umet taky.

Diky
Dodo
Uživatelský avatar
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 163
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0

OziExplorer

Příspěvekod HoPrahok » pon srp 04, 2014 1:59 pm

Pokud budeš chtít vyzkoušet OZIexplorer, pošli SZ. Mapy Řecka jistě někde stáhneš - dají se použít v nějakém speciálním formátu, ale divil bych se, že by se nedaly vygooglit. Já jsem stahnul komplet mapy, které jsou v CRO na lodích, možná jsou i zde na fóru a funguje to skvěle. Tedy takhle, mým požadavkům to plně vyhovuje. Vidím polohu lodě, mapu, rychlost, k dispozici kotevní alarm, zaznamenává to trasu a de facto to je zadarmo.
Uživatelský avatar
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 90
Registrován: čtv úno 18, 2010 1:00 am
Reputace: 20
Bydliště: Břevnov

Re: Navigace PC+GPS pro laiky

Příspěvekod Ondrais » pon črc 10, 2017 6:22 pm

Ahoj,

mohl by někdo prosím poradit s následujícím problémem?

chci si do pc ( win 10 ) nainstalovat od Garminu nRoute a MapSource a při stažení instalačního souboru a spuštění instalace mi u obojího vyskočí hláška že v pc není nainstalovaná předchozí verze. Nevím co mám s tím dělat...? :-/

uměl by prosím pěkně někdo poradit.?

děkuji
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Re: Navigace PC+GPS pro laiky

Příspěvekod Anonym » pon črc 10, 2017 6:27 pm

Nemáš to instalaci, jenom upgrade. Napiš mě svůj e-mail, pošlu ti kratičký souborek který vepíše do registrů že tam už instalace MapSource je.
nRoute nevím....

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti