O manévrech a výtlaku - vyčleněno z jiného vlakna

Patří sem různé tipy a témata zatím nezařazená, nemající dosud samostatnou sekci kdekoli ve foru, v případě nahromadění určitého tématu bude sekce zřízena.
Pokud nevíte kam s novým tématem, vložte sem.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát led 24, 2014 8:33 pm

Viky_CZ píše:
geus píše: litr železa váží nevím plásnu 5kg

7.8kg

Pokud něco plave na vode ve vytlacnem rezimu, dokazu si představit, ze vytlak a vaha jsou si v tu chvili rovny. Pokud něco na vode neplave, rozhodne to mělo mensi vytlak nez vahu. :-D

(Viz: prokazatelnost nepotopitelnosti ponorky pro potřeby registrace na SPS)

Jo jo, už pan kapitán velkoadmirál Karl Dönitz říkal, že všechno co plave se dá potopit.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pát led 24, 2014 8:47 pm

david píše:Tedy váha lodi + to, co uveze na ponorových značkách.

To je tedy asi to co mě mate v tom mým chápání, výtlak jsem bral jako spíše výpočtovou informaci k trupu, kdysi také uváděnou v rejstříkových tunách. Zároveň jí tedy chápal jako nutně vyšší, právě s tou rezervou pro rozdíl výšky paluby a vodorysky. Chápu to od začátku špatně, nebo se to časem upravilo a výtlak se dnes prostě uvádí jako součet jednotlivých vah?
david
moderátor

Příspěvekod david » pát led 24, 2014 9:00 pm

to není jen tak. bruto reg.tuna, netto reg.tuna atd. na to teda nejsem expert, tak buď ať se projeví jakub sklenář, nebo samostudium v wiki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_register_tonnage
Stefous
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Stefous » pát led 24, 2014 9:10 pm

Výtlak je váha kapaliny, kterou vytlačí loď svým objemem. Když je váha lodí vytlačené kapaliny větší než je váha lodě, pak loď pluje. Když loď svým objemem vytlačí méně vody než kolik sama váží, pak se loď odebere do mořského nebe.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát led 24, 2014 9:17 pm

pěkná blbost.

jak může vytlačit víc než váží?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát led 24, 2014 9:29 pm

já už opravdu nevím co na to říct? Ten výtlak snad jednoznačně platí pro trup a jeho ponorový značky, ty nebývají v úrovni paluby a rozhodně se také u ruzných typu rozdíl liší, důvody bývají obvykle v typu lodi a způsobu jejího využívání . Výtlak musí být jednoznačně vyšší, teda alespoň pro mne, to by mě plně naloženou loď potopila první kapka vody i na klidný hladině, o náklonu a vlnách snad na jachtařským foru nemusím psát. Obecný teorie relativity snad nemusíme opakovat donekonečna a logický argumentace přirovnáním k autům ani podobný plácání typu facebook mě neberou.
Stefousi neber si to prosím osobně, ale už je toho nějak moc a málokdy napíše někdo kdo tu informaci opravdu ví.
Předem předesílám, že nejsem nikterak naštvaný, jen bych to po všem proběhlém už rád věděl přesně, neb v hlavě se pak jako vždy uchovávají nejvíc ty kraviny a né to podstatný.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pát led 24, 2014 9:30 pm

No měla by, jinak by byla nadlehčována menší silou, než je její hmotnost a tudíž by za chvíli byla nadlehčována dnem. Přes kladku taky vytáhneš kilem třeba tři. A ta páka je podle mě v tom poměru hmotnosti a objemu. Tak to chápu od 6. třídy. Teda doufám, že to chápu :?

Jaký je vztah mezi hmotností vody vytlačené lodí a výtlakem co má v papírech nevím, i když bych čekal, že tam nějaký bude :) Pak je tu ještě váha a hmotnost, že? :shock:
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát led 24, 2014 9:39 pm

davide pojďme to zkusit zjednodušit a najít nějakou shodu. Nejdřív mám nějaký holý trup, ten má svůj výtlak, já do něj nacpu nějaký nutný zařízení pro užívání toho trupu, to mi udělá nějakej ponor, ten trup má nějakej bezpečnej ponor a k tomu já dopočítám kolik k tomu můžu ještě přidat nějakou posádku a náklad. Tak to chápu já, vynechme nyní jestli jsou ty váhy schodné s výtlakem nebo kterým směrem můžou být rozdílné, schodneme se na tom?
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pát led 24, 2014 9:59 pm

můžeme se schodnou na tom že archimedův zákon platí. Tudíž není možné aby těleso ponořené do kapaliny mělo rozdílnou hmotnost a výtlak za předpokladu, že je hustota lodi je menší nebo stejná než hustota kapaliny. Vše ostatní je jen pomýlené názvosloví.

Ale ani tohle neplatí v realným světě. Protože letadlo tyhle podmínky nesplňuje a přesto letí. Svět je složitější. Bez zjednodušení daleko nedojdem. Ani nezměříme tu hmotnost, protože ta se měřit nedá.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pát led 24, 2014 10:02 pm

Předpokládám, že ta narážka na hmotnosti u aut patřila mě. Ta marksi evidentně nebyla určená tobě. Ty ses na nic neptal. Ty ses do diskuze vložil až v momentě, kdy všem už bylo všechno jasný.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pát led 24, 2014 10:03 pm

Prileji i ja krychli do vohne :lol:

Kdyz nejakou dutou krychli (s nejakym nakladem uvnitr) se stranou 1 metr hodime do vody se specifickou hmotnosti 1 tuna/metr3 (neboli 1 litr vody = 1 kilo vahy) a ona se pri tom ponori na 0.5 metru, pak:

- vytlaceny objem vody je 0.5 krychlovych metru
- vaha vytlacene vody je 0.5 tuny
- celkovy vahovy vytlak plovouci nalozene krychle je 0.5 tuny
- celkova vaha krychle s nakladem je 0.5 tuny
- celkovy objemovy vytlak plovouci nalozene krychle je 0.5 krychlovych metru

Se zmenou hustoty vody se bude menit pouze objemovy vytlak, nikoliv vahovy. V ridsi vode krychle se vice ponori, vytlaci vetsi objem, ale jeji vaha (vahovy vytlak) a vaha vytalcene vody zustane stejna. V hustsi vode se ponori mene, objemovy vytlak se zmensi, ale vahovy zase zustane porad ten stejny, jako i vaha vytalcene vody.

Tj. vaha plovouci lodi je stejna, jako vaha vytlacene vody.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát led 24, 2014 10:09 pm

ach jo. A můžeme se schodnout že uvnitř skořepiny té lodi jsou pod hladinou materiály s objemovou hmotností menší než je objemová hmotnost vody? Pomýlené názvosloví bych za to nevinil, lodě prostě mají nějaký svůj výtlak od doby kdy je postaven trup, tedy jak stále uvádím tak to vnímám já a pokud se mýlím rád bych se to dozvěděl.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát led 24, 2014 10:13 pm

Muzeme se shodnout, ze pokud postavis holy trup, hodis ho do vody a on se ponori po nejakou vodorysku, pak vaha vytalcene vody bude stejna jako vaha toho celku, ktery sji hodil do vody (cast celku bude pod vodoryskou, cast zase nad). Kdyz budes tento trup dale nakladat skrinkou a televizorem, pak trup se ponori vice na novou vodorysku, a vytlaci dodatecne presne tolik vody, koli vazi nalozena skrinka a televizor.

Proste vaha lode se vsim haraburdim pri ponoru na danou vodorysku je rovna vaze vytlacene vody.
Naposledy upravil(a) windward dne pát led 24, 2014 10:15 pm, celkem upraveno 1 x.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát led 24, 2014 10:14 pm

Takže tomu mám romane rozumět tak že, celkový výtlak lodi se uvádí až po té co se dostaví celá loď a do té doby je to pouze empirický výpočet výtlaku trupu?Pro úplnost doplním otázku, je špatná má touha chtít plout na lodi jenž má maximální výtlak vyšší než je její povolená maximální hmotnost / nosnost ?
Naposledy upravil(a) marks dne pát led 24, 2014 10:33 pm, celkem upraveno 4 x.
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » pát led 24, 2014 10:21 pm

Kdyby jste už nevěděli při pátečním večeru
co roupama :P tak tady to máte do detailu popsáno,
to už musí pochopit každý :lol:
pěkné samostudium :mad:

pro nás úplně stačí stránky 1 - 9 , není toho zas tolik

http://fstroj.uniza.sk/web/ket/subory/p ... cast_5.pdf
Naposledy upravil(a) modrymax dne pát led 24, 2014 10:35 pm, celkem upraveno 3 x.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát led 24, 2014 10:24 pm

Ano, Marksi, celkovy vytlak, jak uz psali vyse, je vaha plne nalozene lodi, kdyz se ponori po konstrukcni vodorysku. (neni to presna definice, ale vyhovujici). A pro tuto vodorysku konstrukter lod konstruuje v konecnem dusledku. A musi dodrzet podminku: at si konstruuje cokoliv, ale vaha lode s touto danou vodoryskou musi byt stejna, jako vaha vody, vytlacene ponorenou casti konstruovaneho trupu.

Neboli jnak. Kdyz zna objem ponorene casti sve budouci lode, pak muze si konstruovat co chce, ale jen pokud vaha vysledne konstrukce nepresahne vahu vytlacene vody pri ponoru na planovaou vodorysku.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát led 24, 2014 10:28 pm

marks píše:je špatná má touha chtít plout na lodi jenž má maximální výtlak vyšší než je její maximální hmotnost?

Takova touha samozrejme neni spatna, ale je nesplnitelna. :D Maximalni (vahovy) vytlak lode bude stejny, jako jeji maximalni hmotnost. A stejny, jako vaha vytlacene vody. :good:
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pát led 24, 2014 10:39 pm

na universitu docela málo integrálů, Holt slovenská universita.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát led 24, 2014 10:41 pm

a jejda ono už je to o stránku dál, ahoj romane - já nevím jestli si úplně rozumíme.
Mám nějakou uváděnou maximální hmotnost lodi, to je včetně vybavení a posádky, ale tato váha se dle mého může změnit, např zalitím vody a pod. V tu chvíli je tedy samozřejmě výtlak větší, ale tedy se zřejmě už nejedná o celkový výtlak uváděný, ale nějaký vyšší protože v tu chvíli by ponor byl větší než po adekvátní ponorovou hranici?
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » pát led 24, 2014 10:47 pm

To marks
vrat se zpátky na příspěvek 22:21
máš to tam úplně polopatě :D
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát led 24, 2014 10:48 pm

Ahoj, Marksi. Presne. Kdyz do lode dodatecne nakutalime barel 100 kg vody, pak celkova vaha lode (vahovy vytlak) soupne o 100 kg. A ona vytlaci o 100 kg vice vody nez chtel konstrukter.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát led 24, 2014 10:58 pm

no a tím se tedy dostaneme z mého trápení, uváděný výtlak lodě tedy není maximální výtlak, ale výtlak bezpečný? Tedy jak píše již david výtlak lodě na čáře ponoru.
Naposledy upravil(a) marks dne pát led 24, 2014 11:06 pm, celkem upraveno 3 x.
Stefous
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Stefous » pát led 24, 2014 10:59 pm

Takže trochu srozumitelněji. Když mám železnou krychli o rozměru 10x10x10 cm a vážicí 5 kg, tak tato krychle vytlačí 1 litr vody. 1 litr vody váží 1 kg, kostka ale váží 5 kg, takže váhový rozdíl, tj. 4 kg tlačí kostku dolů, kostka se potopí. Jestliže tu samou kostku rozválcujeme na tenký plech, pak uděláme kostku o rozměru třeba 1x1x1 metr. Kdybychom takovouto kostku ponořili do vody tak, že by byla celá ve vodě, pak by vytlačila 1 kubík vody, a kubík vody váží 1000 kg. Není zbytí, ta metrová krychle vážící 5 kg, bude vytlačována ven z vody silou rovnající se 995 kg. Nebude vytlačována do nekonečna, pouze do té míry, kdy ponořená část krychle vytlačí 5 kg vody, tj. 5 litrů. Finále je, kostka bude plavat, ponořená část bude 5 mm, protože právě těch 5 mm ponořené části vytlačí 5 kg vody.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát led 24, 2014 11:05 pm

stefousi díky, tomuhle já rozumím pro mě dostatečně, mě šlo o uváděný údaj a mé chápání jeho podstaty. Hlavním důvodem pro mě bylo, pochopit to od základu konstrukce lodi, protože pro mě se tato hodnota odvijí od konstrukce trupu. Děkuji všem za trpělivost i za vysvětlování, za způsobené újmy a ztracený čas se omlovuám.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát led 24, 2014 11:08 pm

marks píše:no a tím se tedy dostaneme z mého trápení, uváděný výtlak lodě tedy není maximální výtlak, ale výtlak bezpečný? Tedy jak píše již david výtlak lodě na čáře maximálního ponoru.

Nevim, co ma na mysli David, ale z meho hlediska maximalni vytlak je vytlak na maximalni vodorysce, ktery nelze prekrocit bez ujmy na bezpecnosti. Prave proto je uveden v dokladech aby se neprekracoval. A nema to nic spolecneho s tim, ze lod muzes nakladat a nakladat az do uplneho potopeni. :lol:

Zpět na