Sdílení pozice
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
Sdílení pozice
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat co používáte za nástroje na sdílení pozice, aby např vaši blízcí věděli kde jste?
Já používám: http://www.greenalp.com/RealTimeTracker/
V android zařízení běží služba, která v nastavených intervalech zaznamená z GPS polohu a pokud je připojená k internetu tak odešle na server údaje o pozici. Cesta je pak vidět na mapě, mapu je možné si i umístit na svoje osobní stránky.
Za drobný poplatek je možné přikoupit funkce.
chtěl jsem se zeptat co používáte za nástroje na sdílení pozice, aby např vaši blízcí věděli kde jste?
Já používám: http://www.greenalp.com/RealTimeTracker/
V android zařízení běží služba, která v nastavených intervalech zaznamená z GPS polohu a pokud je připojená k internetu tak odešle na server údaje o pozici. Cesta je pak vidět na mapě, mapu je možné si i umístit na svoje osobní stránky.
Za drobný poplatek je možné přikoupit funkce.
- Bilardos
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
Re: Sdílení pozice
Dříve andoid aplikaci - InstaMapper GPS Tracker pro
Pak jsem používal android aplikaci- DMAP Regatta
V současné době jsem přešel na: DMAP Position Pro, kterou používám jak zdroj dat pro CladaCup.
Výhodou je, že máme na mapě jen ty "lodě", která se přidám v administraci.
Zobrazení pak na www.jachtari.info/dmap nebo www.jachtari.info/mapa
- nemám problém po zaslání ID a hesla ze zařízení přidat jednotlivce nebo celo flotilu na solo mapu
Aktuálně pracujeme na druhé verzi, aby se z dat použilo více, než jen poloha, rychlost a info o poslední aktualizaci pozice.
Samozřejmě je možností více. Všechny mají jedno společné a to potřebné mobilní data. To už dnes není takový problém a není to nijak náročné na data, navíc u nás není nutné, aby se pozice měnila online a stačí i jednou za 1-5 minut. (u apk DMAP to lze nastavit v menu)
Pak jsem používal android aplikaci- DMAP Regatta
V současné době jsem přešel na: DMAP Position Pro, kterou používám jak zdroj dat pro CladaCup.
Výhodou je, že máme na mapě jen ty "lodě", která se přidám v administraci.
Zobrazení pak na www.jachtari.info/dmap nebo www.jachtari.info/mapa
- nemám problém po zaslání ID a hesla ze zařízení přidat jednotlivce nebo celo flotilu na solo mapu
Aktuálně pracujeme na druhé verzi, aby se z dat použilo více, než jen poloha, rychlost a info o poslední aktualizaci pozice.
Samozřejmě je možností více. Všechny mají jedno společné a to potřebné mobilní data. To už dnes není takový problém a není to nijak náročné na data, navíc u nás není nutné, aby se pozice měnila online a stačí i jednou za 1-5 minut. (u apk DMAP to lze nastavit v menu)
Bilardos píše:...
Všechny mají jedno společné a to potřebné mobilní data. To už dnes není takový problém a není to nijak náročné na data, navíc u nás není nutné, aby se pozice měnila online a stačí i jednou za 1-5 minut. (u apk DMAP to lze nastavit v menu)
Jak to ale resite ve vetsi vzdalenosti od brehu? Mobil je obcas funkcni jeste kolem plosin, ale jinak je celkem bez signalu.
- Bilardos
- aktívní jachtař
err_ píše:Jak to ale resite ve vetsi vzdalenosti od brehu? Mobil je obcas funkcni jeste kolem plosin, ale jinak je celkem bez signalu.
Bohužel to je v běžně dostupných řešeních neřešitelné a je jedno, jestli máš podobnou apku zdarma nebo placenou službu jako na na regatách má třeba ČANY OFFSHORE na Baltu nebo třeba Velikonočka a jiné v Chorvatsku. Všechny systém jsou závislé na mobilním signálu (mobilních datech).
Po zkušenosti z letošní přeplavby do Itálie bych řekl, že to lze trochu ovlivnit v Chorvatsku volbou mobilního operátora (pokud se teda nespoléháš jen na internet, který máš od chartrovky). Smůlou bylo, že nejlevnější Bonbon měl to pokrytí nejslabší

A nezkouseli jste to ohnout pres satelitni telefon, terminal? Napr. Thuraya, IridiumGo!. Drazsi pak treba IsatPhone2, ktery uz ma tracker v sobe a posila tracking jak formou mailu, tak treba sms. Takze pokud bys na mail server udelal vstupni milter a zpracoval si to, je pak jiz trivialni to pres Google API sloucit s mapou.
Mobil to neni, ale podobne - (trochu) - to je. Tracking pres WinLink je jina liga. A satelitni tracker je take trochu jina pisnicka.
Mobil to neni, ale podobne - (trochu) - to je. Tracking pres WinLink je jina liga. A satelitni tracker je take trochu jina pisnicka.
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Vypada to pekne. A pro iPhone/iPad verze neni?
Diky
H
Diky
H
- Bilardos
- aktívní jachtař
JaOCZ píše:Vypada to pekne. A pro iPhone/iPad verze neni?
Apku dělá Digimap.sk s.r.o a po vzájemné dohodě jejich apku DMAP používáme a snažíme se ze získaných dat udělat zobrazení na webu.
Takže vývoj apk je pouze v jejich režii a tak na to ani nedokážu odpovědět. Osobně si však myslím, že je to nepravděpodobné, že by byla apka i pro iPhone/iPad.
Já však na to vždy používám starší telefon, který napíchnu na nabíječku a nechám ho běžet nonstop, což mě více vyhovuje, než aby to běželo na svém hlavním telefonu a ždímalo mě to baterku (stále zapnuté GPS a wifi)
Satelitní tracker. Základní verze jsou docela levné, pokud ale chcete další služby, jako je záchrana leze to do peněz.
Například:
https://www.findmespot.eu/en/index.php?cid=102
Například:
https://www.findmespot.eu/en/index.php?cid=102
Mne se tato apka s tim zobrazovačem líbí, jsou asi i jiné ale pro naše účely je to jednoduché takzvaně blbuvzdorne a nyni i otestovane videl sem v realnem case kdy lod pojede v zaberu webcamery v marine a polohu posadek na ceste z domova a zpet
reaguji z mobilu pres tapatalk
reaguji z mobilu pres tapatalk
Nabízím jednu z možností, snad celkem cenově dostupnou a hlavně spolehlivě fungující.
Zakoupím GPS Tracker TK102-2 za 990,- CZK
První rok přístup na sledovací mapu zdarma, pak ročně 218,- CZK
Vložím SIM kartu s datovým tarifem "Mobilní internet 1,5 GB" za 199,- CZK
A sleduji.
Auto, psa, kvadrokoptéru, loď...
Tracker má rozměry 65x45x17mm a váží kolem 60gramů. Může posílat SMS o poloze nebo přímo kreslit do mapy PC nebo Androidu. Může být napájen 230V i USB kabelem. Ve sledovací pozici bez napájení vydrží tuším 8 hodin.
A sleduji.

Tracker má rozměry 65x45x17mm a váží kolem 60gramů. Může posílat SMS o poloze nebo přímo kreslit do mapy PC nebo Androidu. Může být napájen 230V i USB kabelem. Ve sledovací pozici bez napájení vydrží tuším 8 hodin.
Jak moc velkou to ma pamet? A umi to poslat data i potom, co pluji nejakou bez GSM signalu, pak se mi dokonce vybije baterka a az potom, co to v marine nabiju a znovu nahodim a znovu se pripojim na GSM sit. Bude si to pamatovat data az do doby vybiti? Nebo se to pri vybiti vse ztrati a jedu jakoze od nove pozice?
- mozeg
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Baharis píše:Nabízím jednu z možností, snad celkem cenově dostupnou a hlavně spolehlivě fungující.
A sleduji.Auto, psa, kvadrokoptéru, loď...
Tento tracker funguje ako pise Baharis bohuzial ma vsak vysoku spotrebu. V aute mi vydrzal bezat max 10hodin. Jeho neustale nabijanie ma zabijalo. Baterka je tam tusim 800mAh. Takze musi byt permanentne na zdroji.
No já mám k umístnění trackeru vyvedenou USB zásuvku spínanou zároveň ze zapalováním. Auto dojede, za nějakých osm hodin tracker umře. Jakmile se nastartuje během pár set metrů opět naskočí. Takže v podstatě jede a posílá data pouze ve stavu kdy auto jede.
Uvidím jaký to vybíjení bude mít vliv na životnost baterie, ale jsou k tomu dvě takže jedna umřít může.
err_ : Pokud není signál, posílá to informace o přibližné poloze podle BTS. Tracker nemá paměť (mám jiný který má SD kartu a zapisuje do sebe) a tudíž nezapisuje. Odesílá on-line data na server.
Pro potřebu jakou momentálně nám to plně vyhovuje. Primárně konečná pozice případně zcizeného auta, případně směr ujíždění. Vyloučili jsme totiž z příplatkové výbavy alarm. Kde se auto pohybuje mě připadá důležitější a za zlomek ceny. To samé ostatní uváděné příklady použití. Nabitý můžu strčit/přiložit k čemukoliv pohybujícímu se.
Pro sledování polohy lodě a její zobrazení na stránkách (pro pobavení části rodin co zůstali doma) používám stále výše uváděné Dmap od jachtari.info
Uvidím jaký to vybíjení bude mít vliv na životnost baterie, ale jsou k tomu dvě takže jedna umřít může.
err_ : Pokud není signál, posílá to informace o přibližné poloze podle BTS. Tracker nemá paměť (mám jiný který má SD kartu a zapisuje do sebe) a tudíž nezapisuje. Odesílá on-line data na server.
Pro potřebu jakou momentálně nám to plně vyhovuje. Primárně konečná pozice případně zcizeného auta, případně směr ujíždění. Vyloučili jsme totiž z příplatkové výbavy alarm. Kde se auto pohybuje mě připadá důležitější a za zlomek ceny. To samé ostatní uváděné příklady použití. Nabitý můžu strčit/přiložit k čemukoliv pohybujícímu se.
Pro sledování polohy lodě a její zobrazení na stránkách (pro pobavení části rodin co zůstali doma) používám stále výše uváděné Dmap od jachtari.info
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Shodou okolností jsem se na tento tracker díval myslím loni.
U Aliexpressu lze koupit za 13 USD
https://www.aliexpress.com/item/Real-Ti ... 21a124d37b
U Aliexpressu lze koupit za 13 USD
https://www.aliexpress.com/item/Real-Ti ... 21a124d37b
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Bez problemu to jde pres Winlink. Trochu problem je radioamaterska licence, ale jak se poridi zarizeni je to jen za spotrebovanou elektriku a navic moznost emailu, predpoved WX. Ted to pouziva Stanislav na Eternity.
Hodi se to nejspis na vlastni lod a plavbu bez signalu GSM.
Hodi se to nejspis na vlastni lod a plavbu bez signalu GSM.
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím přátelé,
tady je link na různé možnosti sdílení pozice: http://www.yachtingworld.com/reviews/ge ... t-voyage/2
H.
tady je link na různé možnosti sdílení pozice: http://www.yachtingworld.com/reviews/ge ... t-voyage/2
H.
Re: RE: Re: Sdílení pozice
Nebylo by marné uvádět pořizovací a provozni naklady, samozřejmě pak zaručenou implementaci do stránek. Ať to je možné porovnat třeba s tim systémem co jsem popsal já, nebo mezi sebou.
Trackerů je jako když naseje, ale reálné použití už pokulhává. Třeba zrovna ten co uváděl Libor dokáže zasílat SMS o poloze, ale do mapy na stránkách to nedostanete.
Ono to je stejné jedno, protože lidí co by chtěli sdílet polohu prostě není. Já to dělám přes deset let a přidal se někdo?
Teď tuším poslední dva roky kluci z Clada Cup. Ale už před těmi deseti lety jsem navrhoval sdílení polohy lodí v rámci tohoto fóra - zde na foru a nebyl zájem.
Takže o čem se vůbec bavit?
Ťapkám z Galaxy S7
Trackerů je jako když naseje, ale reálné použití už pokulhává. Třeba zrovna ten co uváděl Libor dokáže zasílat SMS o poloze, ale do mapy na stránkách to nedostanete.
Ono to je stejné jedno, protože lidí co by chtěli sdílet polohu prostě není. Já to dělám přes deset let a přidal se někdo?
Teď tuším poslední dva roky kluci z Clada Cup. Ale už před těmi deseti lety jsem navrhoval sdílení polohy lodí v rámci tohoto fóra - zde na foru a nebyl zájem.
Takže o čem se vůbec bavit?

Ťapkám z Galaxy S7
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
zde je tabulka nákladů - https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
- Stanislav
- aktívní jachtař
- Reputace: 50
Ono by to asi chtelo rozlisovat mezi charterem a majitelskou lodi.
Pouzivam winlink https://www.winlink.org/userPositions pro zobrazeni pozice za posledni rok je potreba zadat moji volaci znacku ok4ete
za plavby davam pozici 1x za den, ale neni to omezeno, mohu to tam prat kazdou hodinu. Sluzba je zadarmo, naklady jsou pouze za porizeni odpovidajiciho zarizeni. Kopie jde jeste na http://shiptrak.org/ opet je potreba zadat callsign ok4ete.
Kdyz zadate volacku ok4sw tak uvidite kde je Mirek Racan a jeho Snow White (Snehurka) a mam dojem ze to pouzivali i dalsi.
Probiralo se to tady viewtopic.php?f=14&t=4125
Na charter to vozil Martin B, treba k tomu neco napise, kdyz by byl zajem.
Pouzivam winlink https://www.winlink.org/userPositions pro zobrazeni pozice za posledni rok je potreba zadat moji volaci znacku ok4ete
za plavby davam pozici 1x za den, ale neni to omezeno, mohu to tam prat kazdou hodinu. Sluzba je zadarmo, naklady jsou pouze za porizeni odpovidajiciho zarizeni. Kopie jde jeste na http://shiptrak.org/ opet je potreba zadat callsign ok4ete.
Kdyz zadate volacku ok4sw tak uvidite kde je Mirek Racan a jeho Snow White (Snehurka) a mam dojem ze to pouzivali i dalsi.
Probiralo se to tady viewtopic.php?f=14&t=4125
Na charter to vozil Martin B, treba k tomu neco napise, kdyz by byl zajem.
- xiom
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Co se týká softu, tak já používám Server Traccar (http://www.traccar.org) - je ve verzi jak Linux (používám na svém servru), tak windows. Typů hardware-trackerů je dost (https://www.traccar.org/devices/), na aliexpresu nebo jiném čínském shopu se dají sehnat za pár šušňů, já hlavně používám k odesílání dat apku v androidím mobilu (je i na iOs, na winmobile bohužel ne).
Jede to svižně na starém ntb 560MB 640MB RAM, webové rozhraní je přívětivé, dá se přidat více klientů se samostatným přístupem, existuje export do maps od google.
Jediné, co je zapotřebí je veřejná IP, nebo alespoň DDNS. Jde instalovat i na synology server.
Slabina je jak už bylo zmíněno - klient musí být v dosahu mobilní datové sítě.
Co se týká spotřeby trackeru - dělají se i verze se solárním panelem, ale cenově jsou zatím dost vysoko - zvažuji koupi něčeho takového solární panel
Jede to svižně na starém ntb 560MB 640MB RAM, webové rozhraní je přívětivé, dá se přidat více klientů se samostatným přístupem, existuje export do maps od google.
Jediné, co je zapotřebí je veřejná IP, nebo alespoň DDNS. Jde instalovat i na synology server.
Slabina je jak už bylo zmíněno - klient musí být v dosahu mobilní datové sítě.
Co se týká spotřeby trackeru - dělají se i verze se solárním panelem, ale cenově jsou zatím dost vysoko - zvažuji koupi něčeho takového solární panel
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Ale tak nejak postupne dospivam k nazoru, ze nejlepsi trackovaci aplikace/hardware je pohlednice 

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
To je pravda, ale problémem je, že ubývá podpora pro tento hardware.
Pohlednice ke koupi jsou, ale zaznamenal jsem mnohem menší četnost prodeje poštovních známek a výskytu poštovních schránek na rohu ulice. (A na ní placatá čepice.
)
Pohlednice ke koupi jsou, ale zaznamenal jsem mnohem menší četnost prodeje poštovních známek a výskytu poštovních schránek na rohu ulice. (A na ní placatá čepice.

Neboj, schranek naopak zase i pribude. Budou se do nich hazet ruzna udani za cokoli, co bude odporovat nektere z regulaci, pujde proti narizeni, udani za vse, co bude zalozeno na zdravem rozumu. Schranky budou zase plne, spise preplnene. Doba totace se totiz plizive ale s jistotou vraci. Prechodna doba tzv. demokracie konci. Cesi si ji nezaslouzi, resp. ji treba vlastne ani nechteji ...
Omlouvam se za OT. Ale neskutecne me to tizi. Hledam zpusob, jak to zvratit, ale prijde mi, ze to nikoho nezajima. A tak me ta schranka lehce veci asociuje ...
Omlouvam se za OT. Ale neskutecne me to tizi. Hledam zpusob, jak to zvratit, ale prijde mi, ze to nikoho nezajima. A tak me ta schranka lehce veci asociuje ...
Re: RE: Re: Sdílení pozice
lynx píše:To je pravda, ale problémem je, že ubývá podpora pro tento hardware.
Nemáš tak docela pravdu kamaráde. Resp. HW nahradil SW.
Nějakou dobu používáme pohledniceonline.cz a babičky jsou nejšťastnější.
Vyfotíš se, spustíš apku, udeláš koláž, z telefonního seznamu vybereš kontakt a odesíláš.

Ťapkám z Galaxy S7
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Moc hezké, hned jsem to vyzkoušel. To jsem zvědav.
Dík za tip.
Jj, máš pravdu SW nahrazuje HW, ale důležité je, že adresát dostane opravdickou pohlednici. Už se mi příčí posílání pozdravů z dovolené pomocí SMS, emailem nebo dokonce příspěvkem do Xichtoknihy. (Ne snad, že bych to dělal...)
I na Scilly Islands jsem poctivě koupil pohlednici a z pošty v obchodě s potravinami ji poslal.
Teď bude stačit foťák, comp a wi-fi. Výsledek bude stejný. Nebo lepší – fotky a úprava budou podle mých představ.
(Jestli tohle čte grafička Dvojka, tak se teď asi svíjí v křečích, ale ona to vydrží – je to silné děvče.
)
(Tedy abych si to neúmyslně nepos.al, morálně silné, samozřejmě.
)
Dík za tip.

Jj, máš pravdu SW nahrazuje HW, ale důležité je, že adresát dostane opravdickou pohlednici. Už se mi příčí posílání pozdravů z dovolené pomocí SMS, emailem nebo dokonce příspěvkem do Xichtoknihy. (Ne snad, že bych to dělal...)
I na Scilly Islands jsem poctivě koupil pohlednici a z pošty v obchodě s potravinami ji poslal.

Teď bude stačit foťák, comp a wi-fi. Výsledek bude stejný. Nebo lepší – fotky a úprava budou podle mých představ.

(Jestli tohle čte grafička Dvojka, tak se teď asi svíjí v křečích, ale ona to vydrží – je to silné děvče.

(Tedy abych si to neúmyslně nepos.al, morálně silné, samozřejmě.