Spinakr

Že plachty jsou hlavním motorem jachty je známá věc. Vše kolem plachet a lan....

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » stř lis 04, 2009 12:00 am

marks píše:Jelikož chceš investovat do nového pak by jsi měl zvážit možnost genakru, ten je ještě variabilnější, dá se používat při více bočníh kurzech, použití pně neni vždy nutné, přesto si s ním akovou variantu vyzkoušet můžeš. Jen doufám, že jsem to všechno napsal správně

lidicky, stale se to tady opakuje:
spinaker neni zcela zamenitelny s genakrem - teda kdyz budu predpokladat, ze to chci mit OK.
na spinaker je nutny pen, vytah pne a u vetsich i ten kiking pne. na genaker je nutny celen.
spinakerovy pen se hodi i na plavbu na motylka.
na namorkach je dobre mit na spinu dvojite oteze, barberhaulery.
na spinaker jsou potreba navic ruce na navetrnou, to u genakeru odpada. na spin jsou potreba jeste ruce na pripravu pne.
tim je genaker jednodussi na ovladani a na halzy, ale na ovladani bych tvrdil, ze je potreba vice sily.
pri halze, kdyz je to pomale nebo se nevypusti hodne zavetrna, ma genaker rychlejsi sanci na namotani na predni steh. se spinem,
kdyz je to pomale/v klidu/a nebo se umi spinaker nemusi ani splasknout po celou dobu halzy (vcetne zmeny spinakroveho
pne - ale na ten predni steh se umi take namotat :P).
s genakrem se jezdi i ostrejsi kurzy, ktere uz se spinem nejdou.
se spinem se lepe jezdi zase ty tupe kurzy - cisty zadak se neda jezdit ani s jednim, resp. ne poradne.

snad jsem si vzpomnel na vse ;-)

a jeste domnenka nebo spise pocit (tzn. tim si nejsem vubec jisty) - rekl bych, ze i dost zalezi na typu/tvaru lode.
myslim si, ze na spouste lodi spin nelze nahradit genakrem (tohle by mi mohl nekdo potvrdit nebo vyvratit, to by me zajimalo) :?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř lis 04, 2009 12:13 am

Baharisy neplač a hlavně nemlč dlouho, vždyť víš že já prd vím ;)
Jeryxi jsem rád za odezvu, trošku mi poslední dobou chybí zkušené informace z ovládání lodi, snad se debata na nadhozené téma taky chytne.
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » stř lis 04, 2009 1:55 am

jj, v tom s tebou plne souhlasim ... kez by to zdvihlo vlnu ohlasu a nazory a zkusenosti se jen hrnuly ;-)
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod t0m » stř lis 04, 2009 11:01 am

jerryx píše:spinaker neni zcela zamenitelny s genakrem - teda kdyz budu predpokladat, ze to chci mit OK.
na spinaker je nutny pen, vytah pne a u vetsich i ten kiking pne. na genaker je nutny celen.

Konečně se ozval odborník.
Jediné, v čem bych si dovolil polemizovat je, že cruisingový genakr se používá i bez čelenu.

jerryx píše:a jeste domnenka nebo spise pocit (tzn. tim si nejsem vubec jisty) - rekl bych, ze i dost zalezi na typu/tvaru lode.
myslim si, ze na spouste lodi spin nelze nahradit genakrem (tohle by mi mohl nekdo potvrdit nebo vyvratit, to by me zajimalo)

Proč myslíš? Můj lajcký názor je, že pokud se nebavíme o lehoučkém sportovním nářadí, které s prvním závanem jde do skluzu, měl by genakr vhodného střihu být použitelný na každé lodi, co má genu. Nebo ne?
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » čtv lis 05, 2009 11:24 pm

t0m píše:Konečně se ozval odborník.

bohuzel to neni pravda :-( ja rozhodne nejsem zadny odbornik ... ale prave proto o tom pisu, abych se trochu zlepsilo ;-) abych se taky neco dozvedel ;-)

t0m píše:Jediné, v čem bych si dovolil polemizovat je, že cruisingový genakr se používá i bez čelenu.

to je taky v poradku, ze o tom polemizujes, vzdyt to jsem chtel, od toho je prece diskuze ;-)
cruisingovy genakr je, ale prece mensi, to neni klasika. ten normalni na danou lod by byl mnohem vetsi a bez celene by s nim moc dobre neslo jezdit, pac by byl za hlavaskou - cili bez takoveho efektu. mam pravdu ?
uprimne: jsem si na cruisingovy genakr ani nevzdychnul :?, ale mam pocit, ze to uz proste zase neni ono. nevim, nevim. ani je prakticky neznam.

t0m píše:Proč myslíš? Můj lajcký názor je, že pokud se nebavíme o lehoučkém sportovním nářadí, které s prvním závanem jde do skluzu, měl by genakr vhodného střihu být použitelný na každé lodi, co má genu. Nebo ne?

proc myslim - nevim :? zase je to jen pocit, ze to neni ono. prave proto bych to chtel potvrdit nebo vyvratit - prec je to o te diskuzi.
ps: na toto jsem doufal, ze se chytne pepa :whist: - to je zdejsi vedator ;-)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned lis 08, 2009 3:27 pm

Jak jsem se probíral prospekty z veletrhu, uviděl jsem nabídku na šití plachet, včetně spinakeru a vzpoměl jsem si Namore na vás. Protože jsem ten námořník bez lodě, nikdy jsem plachty nekupoval a netuším jestli to je levné nebo drahé. Podávám jako informaci k posouzení. Dodávají to od Sail Service Polsko.

Z ceníku: Spinnaker a Blister

32 g/m[sup]2[/sup]
0-20m[sup]2[/sup] - 637,- / 21-35m[sup]2[/sup] - 609,-
65g/m[sup]2[/sup]
0-20m[sup]2[/sup] - 609,- / 21-35m[sup]2[/sup] - 586,-
Triradiál + 10%
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » úte lis 10, 2009 9:42 am

To Baharis.Ještě jednou díky za rady a ceny a za tvůj čas na setkání.Namor :good:
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » úte zář 21, 2010 11:44 am

Zdravím .Na jaře jsem se rozhodlpro genakr a nechal si ho ušít.Tady je foto z dovolené.Bohužel jen z lodi .Jezdíme sami s manželkou a tak nás neměl kdo vyfotit. :D Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Jen jsem se chtěl pochlubit. :lol:
Namor
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » úte zář 21, 2010 12:14 pm

Krásné! Chlubíš se správně! :D
A zkušenosti s ním? Dobře to pluje?
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » úte zář 21, 2010 12:33 pm

Je to paráda.Jak jsem už psal tak plujeme jenom s manželkou a tak jsem si nechal ušít i rukáv na balení genakru.Jde to sbalit i ve velkém větru bez problémů.I když žena není žádná rampa.Má 50kilo. :lol: vždy nám všichni ujížděli a ted se stává ,že ujíždíme my.Sice na velké plachetnice nemáme,ale snažíme se.Pro posádky o dvou lidech skvělé.Jsem velmi spokojený.Tolik jsem si od něho nesliboval.Jeli jsme na něj z Istrie až na Pelješac.Měli jsme pořád zadní až boční vítr.Na boční slabší vítr i 6,7uzle.V silném jsem se bál.Musíme se ještě učit.Doporučuji - skvělá záležitost. :clap: Namor
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » úte zář 21, 2010 2:19 pm

A prosím tě, jestli můžu vědět, kde sis ho nechal šít?
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » úte zář 21, 2010 2:43 pm

Šil nám ho pan Fiala z Prahy.Má 38m2 a cena 31 500,-kč i se stahovacím vakem.Je čistě ušitý a byl nachystaný jen jsem dal ovládací lana a jelo se. :D
martinf1b
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martinf1b » stř úno 02, 2011 9:02 pm

Ahoj,
rád bych se vrátil ke spinakeru a požádal o radu.
Jaký je správný postup vytažení spinakru za genou a jeho stažení stejným způsobem na lodi, která má jen 4x winčnu. Mám knížku plachty Od Dereka Dadekama, ale přesně to tam posaný neni. Se spinakrem jsem měl možnost jet dvakrat a vždy jsme ho vytahovali pouze za hlavni plachtou po odpadnutí (na 11m lodi). Ve větším větru a vlnách mě to příde nebezpečný. Mě tam jako chybí tej jeden pár navijáků co tam maj větší sportovně laděný lodě.

Jakým způsobem pak uvážu barberhaulery? Jezdím na chartrovej lodích a tak mě zajímá jestli je možné z kladek šeklu a nějakýho lana vyrobit barberhaulery a tak nějak si loď vylepšit.

Díky za pomoc Martin
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » čtv úno 03, 2011 1:18 pm

postup bude v podstate stejny, ten treti par vincen potrebujes, kdyz mas dvojite oteze.
spin by se mel stahovat za genou a ne jen za hlavni plachtou, ta v silnejsim vetru nezakryje tolik jako gena.
barbery pridelas normalne seklem, byvaji tam na to oka. horsi to, ale asi bude s tim, jestli jsou vsude pruvlaky a klemy na ovladani, to si bohuzel nepamatuji, ty co jezdim ja, to maji ;-)
martinf1b
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martinf1b » pát úno 04, 2011 1:07 pm

Ahoj,
díky za odpověď. Jedna věc mě není jasná.
Dvojité otěže myslíš spinkový+barberhaulery?

Navijáky v zadu jsou obsazený spinakrem. Nešla by závětrná otěž spinakru zajistit jinde než na winčně a genu standartně vytáhnout?
Potom povolit návětrnou otěž spinakru a zabalit spinakr?
Neexistují nějaké matriály třeba v angličtině?

Díky za pomoc
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pát úno 04, 2011 2:58 pm

martinf1b píše:Jedna věc mě není jasná.
Dvojité otěže myslíš spinkový+barberhaulery?

barber je neco jineho, dvojite oteze jsou dvojite oteze ;-), oboje vedou od spinu na vincny ... pak je stav, ze na prvni a druhy par vincen mas tyto oteze a na poslednim mam hlavasku - proto potrebujes troje vincny. v podstate se pak pouzivaji vzdy jen dve oteze, jen zalezi na tom ktere ;-)

martinf1b píše:Navijáky v zadu jsou obsazený spinakrem.

to, ale mas oteze hlavasky vepredu (nemas zadni vedeni otezi) .. ?

martinf1b píše:Nešla by závětrná otěž spinakru zajistit jinde než na winčně a genu standartně vytáhnout?
Potom povolit návětrnou otěž spinakru a zabalit spinakr?

a kdyz ti nekdo tu genu jen pridrzi bez navijeni na vincnu (pod spinotezema, aby ses nezamotal) ? zavetrne oteze spinu taky musis vzapeti povolovat, aby se nepral se stahovanim, tzn. ze vyslovene na pevno uz tam nic nemas.

martinf1b píše:Neexistují nějaké matriály třeba v angličtině?

nevim, ale kdyz je sezenes, tak je dej do placu ;-) ... ono se to hezky mluvi/pise, ale obrazky jsou obrazky ;-)
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » ned úno 06, 2011 3:07 pm

martinf1b píše:Neexistují nějaké matriály třeba v angličtině?

Tohle jsem vylovil ze svých bookmarks
http://people.csail.mit.edu/hofma/J30Spin.html
ale v Dedekamovi je popsáno víc.

Možná jsi nenašel vlákno http://jachting.info/modules.php?name=F ... torder=asc
kde jsem se před pár lety ptal na něco velmi podobného.

Dneska pro turistické ježdění s posádkou 3 až 4 lidi preferuju spin nahoru za genou a dolu za hlavaskou.
S jerryxem naprosto souhlasím kromě

jerryx píše:spin by se mel stahovat za genou a ne jen za hlavni plachtou, ta v silnejsim vetru nezakryje tolik jako gena.

Při redukovaném oplachtění (vršek geny končí v 7/8 stěžně) hlavaska líp zacloní vršek spinu a stahování je pohodlnější. Ale není od věci umět i stažení za genou.
martinf1b
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martinf1b » pon úno 21, 2011 12:00 pm

Ještě hodně naučit se musím......
Jerryxy můžeš to prosím trochu rozvést s těma dvojitejma otěžema?

Díky
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pon úno 21, 2011 3:13 pm

t0m píše:Při redukovaném oplachtění (vršek geny končí v 7/8 stěžně) hlavaska líp zacloní vršek spinu a stahování je pohodlnější. Ale není od věci umět i stažení za genou.

te prvni casti nerozumim, jak mi muze hlavaska lepe zaclonit vrsek spinu, kdyz stahuju za genou ? vzdyt ja tam hlavasku mam taky (prece ji nebudu kvuli spinu stahovat :mad: :P) ...
ja proste tvrdim, ze za genou je spin lepe schovan, ale necham si to rad vysvetlit, ale ten tvuj argument neni zadny argument ;-)
ono to ma jeste jednu vyhodu - kdyz nemas genu vytazenu, tak ten kdo stahuje ti tutove zamota oteze ;-), tj. stahne spin nad otezema kosy, pripadne i nad obemi ... ted kdyz to neni uz profik ;-)
nevyhoda je opravdu, ze kdyz se to sundava pod kosou, tak je to nepohodlne, proto kdyz nefouka, tak me gena nezajima, ale kdyz jo, tak myslim, ze nemas jinou moznost ;-)
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pon úno 21, 2011 3:31 pm

martinf1b píše:Jerryxy můžeš to prosím trochu rozvést s těma dvojitejma otěžema?

od spinu tahnes vzdycky par otezi, jedny konci na prednich vincnach a druhe na zadnich.
rekneme, ze mam oteze cervene a bile, tak cervenou dam na predni - to bude ovladani zavetrne a bile dam na zadni vincny - to bude guyd. a pri vedeni pak vzdycky pouzivas jen tyto dve oteze, spinakrista pak ma v ruce jen tu cervenou (a na vincne mu nekdo pomaha klikou).
kdyz udelas halzu, tak se jen prehodi oteze - vezmes ty minule nevyuzite a mas zase jen cervenou a bilou ;-) ...
kdyz delas halzu, tak jde spinakrista do kokpitu a (ted prijde zmena :P) vezme si obe cervene jen na ruku, tim je uplne volny guyd a muze se zacit delat halza, pri ktere ma bowman volno a muze smele sachovat s pnem a kdyz je spinakrista sikovnej, tak mu balon ani nesplaskne ;-) ...
kdyz je prehozeno (hlavaska) a prehozen tez pen, tak se dotahne guyd, spinakrista pousti navetrnou cervenou (uz neni potreba) a se svoji zavetrnou jde opet na bok ridit spin a lod zaroven ostri ...

ps: doufam, ze to necte nikdo z ostrilenych kamaradu :P, ale snad to takhle v kostce musi stacit ... psat to, je urcite slozitejsi nez to pouzivat :whist:
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » pon úno 21, 2011 11:33 pm

jerryx píše:
t0m píše:Při redukovaném oplachtění (vršek geny končí v 7/8 stěžně) hlavaska líp zacloní vršek spinu a stahování je pohodlnější. Ale není od věci umět i stažení za genou.

te prvni casti nerozumim, jak mi muze hlavaska lepe zaclonit vrsek spinu, kdyz stahuju za genou ?

Jasně, jerryx, ty stahuješ jen za genou.
Já ale myslel variantu stahování spi za hlavaskou, kdy vršek spi lze úplně připlácnout k clonící plachtě (tedy hlavní). Můj dojem je, že při variantě za genou, kdy hlavaska cloní taky, ale je mezi ní a spi mezera, tam může vršek spinu víc zlobit. Když je dost silných rukou na to, aby šel spi rychle dolu (a v celku :mad: ), je vše ok. Když jsou jen 3 až 4 lidi na palubě, tak ocení, když se spi podaří uklidnit před stahováním.
Varianta stahování spi za hlavaskou mi prostě přijde o něco vhodnější pro případ málo lidí na velký spi a/nebo velký vítr (a samozřejmě záleží i na typu oplachtění atd).
Tobě jerryxi neradím, to bych si přece nedovolil (hlavně mu dej víc dejchat :P ).
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » úte úno 22, 2011 11:16 am

ok, uz jsem pochopil :mad:, ale stale si myslim, ze je to straaaasne tezky dostat ten spin k hlavasce na uklidneni :whist:
ale stejne jak u tebe - je to jen muj dojem

ja mam ten dojem asi trochu umocneny (klidne si to preloz jako, ze jsem uz zaujaty ;-)) tim, ze kdysi davno jsme takhle spin sundavali, kapanek silnejsi vitr, 4 lidi na palube a jen za hlavaskou (teda jeste tam byly drobne technicke - o neco kratsi oteze ... ale to bylo kompenzovano :P o neco vetsim spinem :mad:) - sice to bylo ve vysledku bez ztraty kvetinky, ale kdyz si na to vzpomenu, tak mam jeste ted pot na cele, ta mrcha se rozhodne nechtela vyfouknout (zaclonit hlavaskou) - no proste byl to takovy boj o preziti :P
a ac vim, ze jsme delali uplne vsechno blbe / strasne slozite, tak se stejne k tomuhle zpusobu radeji uz vracet nebudu ;-)

t0m píše:Tobě jerryxi neradím, to bych si přece nedovolil (hlavně mu dej víc dejchat :P ).

ale tohle, tohle ti nedaruju ... priste zadny dejchani, priste budeme kyslik ubirat :P ... to si pekne odpijes :lol:

ps: stejne si myslim, ze dulezitejsi nez davat mu dejchat je si hlidat snos :whist:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte úno 22, 2011 11:35 am

Já bych jenom tak nesměle "pípnul", možná z druhé strany, ze strany prostého rekreanta.

Jelikož nezávodím a obecně nepluji na krev, jen takové rekreační pojachtání, necítím potřebu tento zajisté osvědčený způsob používat.
Pokud si pohlídám sílu větru, zavčasu jdu se spinem dolů a nevytahuji jej když to "necítím", neměl jsem nikdy problém spin za hlavaskou dostat dolů. Za předpokladu, že se použila správná technika, t.j. vypuštění vzduchu ze spinu povolením návětrné otěže.

Ze stejného důvodu (že nezávodím) jsem přesvědčený, že na zadoboční kurzy je rozdíl plavby s klasickými plachtami a spinem, při silnějších větrech, minimální. Loď se již většinou pohybuje v rychlosti, blížící se její konstrukční. O moc rychleji to dle mého asi nepopluje a rizika jsou podstatně vyšší.
Mě tedy hlavaska stačí, což samozřejmě nemusí všem a jen se klidně učte. Toto je mé vyjádření, aby si všichni kdo spin doposud nepoužívali nemysleli, že to je bezpodmínečně nutné.
martinf1b
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martinf1b » úte úno 22, 2011 2:43 pm

Baharisi souhlasim já jezdím s partou čtyř lidí.
Vzhledem k době co z časových důvodů moho strávit na moři, budu vždy rekreant :-).
Nicměně si vyhradíme vždy tak tři dny z týdenního sailingu na blbnutí a někdy v budoucnu bychom chtěli zkusit i nějakou regatu.
Stahování za hlavní plachtou je OK. přivážu si kontrašot, odpadnu na skoro zadní vítr. povolím navětrnou otěř a neni problém.
To co mě vadí je že musím změnit směr :-). Nehledě na to, že nacvičení nové techniky (stahování za genou) je dobrý důvod k oslavě a následné rekreaci....

Martin
hula-m
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Střih na spinakr

Příspěvekod hula-m » úte kvě 03, 2011 2:00 pm

Hledám střih podle kterého bych si ušil spinakr. Zatím bez úspěchu. Podobný dotaz zda jde k návhu spinakru využít program sailcut zůstal bez odpovědi 2 roky. Díky

Zpět na