Labe

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Re: Labe

Příspěvekod sedivak » pon úno 27, 2017 6:21 am

Je tam preskrtnuty napis sport.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon úno 27, 2017 7:03 am

je tam škrtlej sport. Kdysi s dodatkovou cedulí "neplatí pro členy KVS" , ale ti o to už přišli taky :hmm:
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » pon úno 27, 2017 10:14 am

Proste rozvoj rekreacni plavby v ceskem podání.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon úno 27, 2017 3:08 pm

Takže zákaz plavby malých plavidel a nesmí se tam ani na pramičce. Jediná cesta je návrh na zrušení zákazu, pokud se najde někdo, ochotný se do toho pustit. Pokud ano, měl by asi začít žádostí o poskytnutí informace o důvodech zákazu.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon úno 27, 2017 7:25 pm

Tak jsem se podíval na fotky (osobně Probošťák neznám) a podle těch tam plují přinejmenším gumáky, šlapadla, kanoe a paddleboardy, tedy "malá plavidla bez vlastního pohonu." Podle znaku tam ale mají plavbu zakázanou všechna malá plavidla, takže kdo by chtěl zákaz zrušit a byl ochoten do toho investovat trochu času, může každý den několikrát ohlásit (a pro doložení vyfotit) Státní plavební správě právě probíhající přestupek proti pravidlům plavebního provozu.

Předpokládám, že formálním důvodem (tím skutečným asi budou rybaříci) pro zákaz plavby malých plavidel na Proboštských jezerech je probíhající těžba štěrkopísků. Dokumentace a zaznamenaná hlášení by pak byla silným argumentem pro tvrzení, že zákaz je zbytečný, protože plavba tam probíhá zcela bezkonfliktně.

Pokud se do toho někdo pustí, poskytnu "byrokratickou" podporu.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon úno 27, 2017 8:42 pm

Na Probošťáku se už nejmíň cca 50 let netěží . Těžilo se / těží?/ na zbytku od Borku. Vjezd na Borek je zasypanej a do kanálu směrem ke vjezdu z Labe sypou skládku. Zákaz na jezerech Probošťák a Borek nastal po tom, se tam dva blbové přežehlili - jeden na motoráku, druhej na skůtru - ten nepřežill, pokud se dobře pamatuju.
Vjezd na Boreckou pískovku nechala celkem nedávno zasypat vesnice Borek, páč tam na veliko blbli skůtraři a jiní další magoři. Byla tam náramně čistá a teplá voda, do hospody kousek, ideální místo. Je to velká škoda. Když vidím, co se občas děje na Sandberku, mám obavy, aby nedopad stejně. Máme mezi sebou kretény, co nerespektujou lautr nic, krom svého ega.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » pon úno 27, 2017 8:50 pm

to Felix: kolik je prosím sankce za porušení toho zákazu?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte úno 28, 2017 5:34 am

Je to porušení § 29, odst. 2 zákona 114/1995 Sb., což je podle § 43, odst. 2, písm. c) téhož zákona přestupek, za který lze dle odst. 14 téhož paragrafu uložit v blokovém řízení až 5 000 Kč pokuty,ve správním řízení až 50 000 Kč. Tento přestupek může kromě SPS projednat dle § 17 také Policie ČR, ta ovšem pouze v blokovém řízení, pokud pachatel odmítne a chce jít do správního, předává to policie plavební správě.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte úno 28, 2017 5:43 am

david píše:... Zákaz na jezerech Probošťák a Borek nastal po tom, se tam dva blbové přežehlili - jeden na motoráku, druhej na skůtru - ten nepřežill, pokud se dobře pamatuju ... Máme mezi sebou kretény, co nerespektujou lautr nic, krom svého ega.

Takže řešení by mohlo být podobné, jako v Píšťanech - max. 5 km/h?
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » úte úno 28, 2017 8:10 am

Takze machr od rybarske straze, ktery me prijel umravnovat na pramici s el. motorem taky porusoval zakon........
Leda by rybarska pramice nespadala do rekreacnich plavidel???
smot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod smot » úte úno 28, 2017 8:16 am

A kdo to zákázal. Povodí Labe? Na základě nějaké stížnosti? Neví někdo více?

Našel jsem i toto, ale je to staré:
http://cestovani.idnes.cz/probostska-je ... zpravy_sfo
david
moderátor

Příspěvekod david » úte úno 28, 2017 8:47 am

Felix píše:Takže řešení by mohlo být podobné, jako v Píšťanech - max. 5 km/h?

Ano, jako Píšťany nebo Sandberk.

Pozemky pod vodou patří převážně městu Brandýs, ale i Tapazu - těžební společnosti a taky pár soukromníkům.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » úte úno 28, 2017 8:54 am

Tento projekt padnul. I v clanku se pise o rybarich a oni si cele jezero narokuji. Proto tam nechteji vubec nikoho i kdyby plul jen 5km/h......
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte úno 28, 2017 11:04 am

sedivak píše:Takze machr od rybarske straze, ktery me prijel umravnovat na pramici s el. motorem taky porusoval zakon........
Leda by rybarska pramice nespadala do rekreacnich plavidel???

Podle zákazového znaku tam nesmí plout žádné malé plavidlo, lhostejno, zda rekreační nebo užitkové - ani rybářská stráž na pramičce, ani šlapadlo, ani nafukovací člun s vesly, jenom nafukovací matrace nebo "banán" (z pohledu zákona "plovoucí tělesa," tedy nikoliv malá plavidla), případně převozní lodě, které také nejsou malými plavidly. Zákaz se nevztahuje pouze na plavidla Státní plavební správu a Policii ČR při dozorové činnosti a na plavidla složek integrovaného záchranného systému (záchranáři, hasiči, armáda) při zásahu. Poněkud absurdní je, že na jezera mohou vplout "velké" lodě nad 20 metrů, kterým plavbu nic nezakazuje.

smot píše:A kdo to zákázal. Povodí Labe?

O osazení plavebního znaku může rozhodnout pouze SPS (v tomto případě pobočka Praha). Podle zákona o přístupu k informacím je povinna sdělit důvod.
smot
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod smot » úte úno 28, 2017 2:04 pm

Tak jsem požádal o zaslání vyjádření k umístění značky „A.13 Zákaz plavby všech sportovních a rekreačních plavidel“ na vodním toku Labe na říčním kilometru 862,7 a všech dokumentů k tomu. Až budu mít odvověd tak napíšu.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » úte úno 28, 2017 2:16 pm

Super, taky me to stve, ze si tam rybari dělají co chtějí. A pritom zaplout, tam v klidu, vyvazat se u mola a jit s detmi na zmrzlinu+dat koupacku- nic vic clovek nechce........
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte úno 28, 2017 2:30 pm

smot píše:Tak jsem požádal o zaslání vyjádření k umístění značky „A.13 Zákaz plavby všech sportovních a rekreačních plavidel“ na vodním toku Labe na říčním kilometru 862,7 a všech dokumentů k tomu. Až budu mít odvověd tak napíšu.

Jenom pro přesnost, A.13 (škrtnutý nápis "sport") je "zákaz plavby MALÝCH plavidel," tedy nejenom sportovních a rekreačních, ale i užitkových, prostě všech, bez ohledu na způsob užívání a druh pohonu.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte úno 28, 2017 3:14 pm

smot píše:Tak jsem požádal o zaslání vyjádření k umístění značky „A.13 Zákaz plavby všech sportovních a rekreačních plavidel“ na vodním toku Labe na říčním kilometru 862,7 a všech dokumentů k tomu. Až budu mít odvověd tak napíšu.

Jeden čas dávali povolení těžaři písku, páč se jedná o důlní dílo a oni maj tedy prý zodpovědnost za to, co se tam děje. Pak se prej nakrkli, z bordelu co tam byl, a típli to docela, s výjimkou pro členy brandýskýho klubu. No a tu jim taky sebrali někdy před 6-7 ? roky.

Současnej důvod taky neznám, město Brandýs/St. Boleslav se prý snaží o uvolnění.

Obdobně to je na Sandberku, taky důlní dílo, povolení s nějakým omezením těžaři dali. V létě tam měli báňskou šťáru zrovna, když se tam nějakej blb proháněl na skůtru. Nadšení velké na všech stranách. :hmm:
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte úno 28, 2017 6:53 pm

smot píše:T........... „A.13 Zákaz plavby všech sportovních a rekreačních plavidel“ .......

Jen pro upřesnění. Výše uvedené je znění podle Řádu plavební bezpečnosti, který již neplatí.
Felix má jako obvykle pravdu. "A.13 Zákaz plavby malých plavidel" podle Pravidel plavebního provozu.
smot
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod smot » čtv bře 02, 2017 10:09 am

Moje otázka:
chtěl bych se zeptat na základě jakého rozhodnutí a podkladů byla osazena značka „A.13 Zákaz plavby všech sportovních a rekreačních plavidel“ na vodním toku Labe na říčním kilometru 862,7 (na vplutí do Proboštského rybníku). Bylo by to dobré místo pro malá plavidla jako na příklad Žernosecké jezero. Takových míst moc na českých řekách není a kde by to bylo možné tak jsou zakazována a to ani nemluvím o možnostech tankování pohonných hmot.

Mám již odpověď:
Plavební značení je osazeno na základě žádosti správce vodní plochy s ohledem na těžební plochu (důlní voda) a předešlého chování uživatelů (tj. rekreační plavby), která ztěžovala a omezovala jejich činnost. Nejedná se o charakter vodní plochy jako Žernoseky, kde již těžba neprobíhá.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv bře 02, 2017 10:31 am

No vida :-)

Jak jsem již psal, neznám to tam, takže mne možná opraví někdo znalejší, nicméně podle fotomapy se těží v té části nalevo za vjezdem, plocha vpravo od vjezdu slouží pouze rekreaci. Je tedy možné navrhnout, aby se zákazové znaky přesunuly a plavba byla zakázána pouze v té části, kde těžba reálně probíhá.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv bře 02, 2017 11:25 am

Podle fotomapy to vypadá, že se netěží vůbec a jen zaváží na severním konci. Není tam žádnej bagr, ani viditelné místo těžby. Na třídičku vozej asi to, co se vytěží z Labe při prohrábkách. To by znamenalo, že využívají především vjezd z Labe, i když v lepším připadě tak 1x týdně. :hmm:

btw. Mapa na Googlu je novější než na Seznamu a vypadá, že tam stojí funkční elevátor.
smot
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod smot » čtv bře 02, 2017 11:38 am

Tak jsem poslal dále.

Moje otázka:
Těžba přece neprobíhá v obou částech.
Nešlo by teda značku posunout až ke vplouvání do té těžební časti. Dala by se využít alespoň část k rekreačním účelům.
To, že se předpokládá nebo se i tak děje omezování těžby by se dalo vyřešit občasnou kontrolou, vymezení bojkami atd..

Mám již odpověď:
Dané záleží na správci vodní plochy, tj. na tom kdo provádí těžbu dle zákona a ten po negativních zkušenostech přistoupil k Danému řešení
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » čtv bře 02, 2017 12:37 pm

Díky všem za reakci. Taky jsem se nakonec dotazoval u SPS se stejným výsledkem jako předchozí příspěvky. Bohužel ... :cry:
Jsem zvědav, kdy to takhle provedou na Sandberku a bude po koupání. Nevím, že existuje takové množství blbců, kteří si nevidí ani na špičku vlastního nosu a musí se předvádět na rychlých člunek a skutrech, tam kde je povolena jenom pomalá jízda. Sám mám rychlou loď, ale nenapadlo by mě takhle blbnout třeba na Sandberku. Přijedu pomalinku, vykoupu se a zase pomalu odjedu. Na rychlou jízdu mám Labe, kde se to dá.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » čtv bře 02, 2017 12:45 pm

Spíš mě štve ten přístup. Par blbcu tam dela bordel, tak se to zakaze vsem.!!!!! Nehlede na to, ze tomu blbcovi zakaz stejne nevadi a zajede tam.....

Zpět na