Vranovská přehrada

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Termíny závodů

Příspěvekod MaPa » pon kvě 10, 2010 4:55 pm

Závody pořádané jachetními kluby na Vranovské přehradě v roce 2010

YC Vranovská přehrada:
5-6. 6. Modrá Stuha - EXCALIBUR CITY-otevřený závod plachetnic
3.-4. 7. Excalibur City Cup - otevřený závod plachetnic
17.7. Omicron Cup - otevřený závod elektromotorových člunů
7.-8.8. Prázdninový vítr -EXCALIBUR CITY-otevřený závod plachetnic
více na: http://ycvp.webz.cz/kalendar.html

YC Znojmo:
19.06. Cukrovarská regata
26.06. Moravia Cup
21.08. Gagan CUP
28.08. Dálková plavba
více na: http://yczn.wz.cz/index.php?id=3&st=0&ro=2010&par=0
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Spuštění lodi Vranovská přehrada

Příspěvekod vasaditkavasa » stř led 05, 2011 5:28 pm

Ahoj všem, chtěl bych se zeptat, zda byl spouštěcí můstek na hrázi v provozu i v loňském roce a zda bude v provozu i nadále v roce 2011? Dá se tímto můstkem spustit plachetnice o délce 7 metrů? :?
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pát úno 18, 2011 3:50 pm

7 metrů spustíš naprosto v pohodě u Vojenské zotavovny a nepotřebujěš jeřáb,najdi si číslo na Marka Podolského na předchozí stránce a domluv se s ním,má hned vedle chatu kde je celoročně,spuštění stojí asi 250 a za 100 můžeš stát na klubové bojce.Spouští se tam běžně i větší lodě
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » stř dub 13, 2011 12:59 pm

chci se na vranove letos na chvili obejvit se svoji lodkou. mate nekdo tip na dobre kotveni, bojka i kotva? Molo predpokladam nikde asi neni.
a sem linej to hledat, tak se zeptam :) .... privesny benzinak na plachetnici je povoleny?
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Motor

Příspěvekod Ferdinand » stř dub 13, 2011 2:04 pm

Přívěsný motor je povolený, pokud přistáváš nebo odplouváš, tedy jako pomocný, motoráky tam NAŠTĚSTÍ povolené nejsou. 2007 jsem to projel z větší části na pomocný motor, ( Mercury Sailpower 4 Hp) bo nefoukalo, celé až za Farářku. Nádherná přehrada, příjemní a vstřícní lidi všude po celém břehu, pokud nepočítám chataře vzadu ve Chvalatické zátoce.
A na Vranovské pláži jsou nejkrásnější děvčata z celého východního Česka, jak teď říkají Moravě někteří na hlavu padlí moderátoři v nejmenovaném rádiu.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pát dub 15, 2011 3:32 pm

nikdo dalsi na vranove nebyl?

ferdinande, diky za info
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát dub 15, 2011 4:25 pm

Já jsem tam jezdil s rodiči do 15ti let každý rok na dovolenou. :smash: :lol:

Nejlíp by ti o Vranclu asi řekl MaPa. Mají naproti hlavní pláže loděnici a snad by tam na vyvázání i něco měli. Jen ten přístup k vodě je trochu pro náročnější...
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » pát dub 15, 2011 9:38 pm

Na konci Vranovské pláže pod vojenskou ubytovnou je jachetní klub, resp. dva, kde je betonový skluz a možnost spuštění prakticky jakékoliv lodě do cca 3T. Stačí přijet a podívat se anebo si na netu najít jeden z výše zmíněných klubů a kontaktovat správce. Cena použití el. vrátku za spuštění je asi 200 Kč, nevím přesně.
Bojka na kotvení je rovněž k dispozici, molo k pohodlnému nabrání posádky rovněž tak. Na Vranově sice nefouká jak na Mušově a vítr se tam často točí jak na kolovrátku, ale je tam moc pěkně. Pár let jsem kotvil na Dalešicích, ale už bych neměnil.
Ahoj Jura
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MaPa » pát črc 01, 2011 6:33 pm

Změna kontaktů v jachetních klubech na Vranovské přehradě:
YC Znojmo: správcem loděnice je p.Jiří Helinger, mob: 608 734 432
YC Vranovská přehrada: prezidentem je p.Karel Bula, mob: 602 596 452
Romik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Romik » stř črc 20, 2011 3:27 pm

Posílám pár odkazů na web kamery na Vranovské přehradě

- tahle umí několik pohledů
http://www.ubytovani-vranov.info/webkam ... -prehrada/

- tohle jsou 4 kamery i Bítov, Kopaninky, Švýcarská zátoka, pláž
http://www.webkamery-vranov.cz/
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » pát kvě 22, 2015 8:21 am

Zajímalo by mě, jak to dopadlo v praxi s motorákama na vranovské nádrži. Už tam někdo byl s motorákem? Máte někdo informace přímo odtamtud? Dík za případné info.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » pát kvě 22, 2015 8:56 am

Finn píše:Zajímalo by mě, jak to dopadlo v praxi s motorákama na vranovské nádrži. Už tam někdo byl s motorákem? Máte někdo informace přímo odtamtud? Dík za případné info.

Minulý týden jsem se na to dotazoval v Přerově na Plavební Správě a zatím co se týká Vranova nemají jasno ani oni. Prý se to vyřeší během dvou týdnů. SPS se zatím řídí vyhláškou, tedy že se může :-).
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pát kvě 22, 2015 9:21 am

už se objevují první vlaštovky a jezdí na motor,ale to už se objevovalo i loni a předloni,na pramičku namontuješ tyčku od smetáku,prohlásíš to za plachetnic a můžeš použít spalovací motor..
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » pát kvě 22, 2015 10:00 am

J píše:
Finn píše:Zajímalo by mě, jak to dopadlo v praxi s motorákama na vranovské nádrži. Už tam někdo byl s motorákem? Máte někdo informace přímo odtamtud? Dík za případné info.

Minulý týden jsem se na to dotazoval v Přerově na Plavební Správě a zatím co se týká Vranova nemají jasno ani oni. Prý se to vyřeší během dvou týdnů. SPS se zatím řídí vyhláškou, tedy že se může :-).

Řekl bych že na Vranov se se spalovákem nemůže.

Na celé Vranovské přehradě platí určitá legislativní opatření, která zabraňují provoz lodí se spalovacími motory (vodárenské odběrné místo pro Třebíč a okolí). Jedná se o zákon na ochranu vodních zdrojů apod (nechce se mi momentálně hledat přesné znění - tento zákon by ale měl být nadřazen vyhlášce 46/2015). Výjimku má veřejná lodní doprava a plachetnice, které ji mohou použít pouze pro zajíždění a vyjíždění z přístaviště nebo v nouzových situacích (bouřka apod.) - mimochodem toto nikdo nedělá a plachetnice vesele jezdí i za krásného větrného dne na motory :-( Ale je fakt že už jsem loni viděl, jak Policie stopla chytráka se smetákem (doslova), který opatřil takto upravenou pramici motorem a jezdil (navíc ve skluzu).. Vypadalo to, že platil dost velkej flastr..
Ale to jsem odbočil - zpět k motorům.
Tvůrci nové vyhlášky navíc patrně nevzali v potaz, že platností nové vyhlášky 46/2015 se ruší stará, která obsahovala vyjímku pro veřejnou lodni dopravu a plachetnice. Tím pádem to vypadá tak, že momentálně jezdí načerno všichni..

Teď trochu osobního názoru:
Já jen doufám, že se tyto nejasnosti co nejdříve vyřeší a hlavně stav zůstane tak jak doposud. Nedokážu si totiž představit zrovna na Vranclu spalovací motory představit..

- Vranov je relativně malá nádrž, která se profiluje jako místo pro klidnou dovolenou
- Kolem celé Vranovské přehrady stojí tisíce chat a chatařů. Ti starší si určitě vzpomenou na neuvěřitelný "bordel" kteří lidé s motory (Tümlery, Moskvy apod) dokázali udělat.
- Odběrné vod. místo pro Třebíč a okolí
- Vranov je relativně malý s elektromotorem snadno zdolatelný.. Navíc já jsem zastáncem kanoe a pádlování :)

Takže asi tak 8)
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » pát kvě 22, 2015 11:18 am

Na Vranovskou přehradu se vztahuje jednak zákon 254/2001 Sb (vodní zákon). Hlava 2, díl 2 paragraf 7 odstavec 5 říká, že v ochranném pásmu vodního zdroje 1. stupně je plavba se spalovacím motorem zakázána.

Vztahuje se na ni také zde hojně zmiňovaná vyhláška 46/2015 Sb, která to umožňuje - tato nádrž je zde explicitně vyjmenovaná.

Pokud existuje speciální právní úprava, má mít přednost před úpravou všeobecnou. Ovšem zákon má zase větší právní sílu, než vyhláška. Momentálně asi nikdo neví na čem je..

Pokud se týká názoru, že lidé na člunech s motory Tummler a Moskva dělají "neuvěřitelný bordel" - podle ivik - to je pohled snad z minulého století. A když to má být nádrž odkud se bere pitná voda - kampak prosakujou ty jímky ze stovek chat chat? Lidi tam mají i pračky, používají se saponáty.. Oficiálně je všechno OK.

Klidné místo k rekreaci - jo? Ráno mě vzbudí rozbruška, cirkula, motorovka..

ivik - nejseš Ty Pistolka..?
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » pát kvě 22, 2015 12:19 pm

ferdas píše:Na Vranovskou přehradu se vztahuje jednak zákon 254/2001 Sb (vodní zákon). Hlava 2, díl 2 paragraf 7 odstavec 5 říká, že v ochranném pásmu vodního zdroje 1. stupně je plavba se spalovacím motorem zakázána.

Vztahuje se na ni také zde hojně zmiňovaná vyhláška 46/2015 Sb, která to umožňuje - tato nádrž je zde explicitně vyjmenovaná.

Pokud existuje speciální právní úprava, má mít přednost před úpravou všeobecnou. Ovšem zákon má zase větší právní sílu, než vyhláška. Momentálně asi nikdo neví na čem je..

Pokud se týká názoru, že lidé na člunech s motory Tummler a Moskva dělají "neuvěřitelný bordel" - podle ivik - to je pohled snad z minulého století. A když to má být nádrž odkud se bere pitná voda - kampak prosakujou ty jímky ze stovek chat chat? Lidi tam mají i pračky, používají se saponáty.. Oficiálně je všechno OK.

Pistolka??? Nechápu??

Napsal jsem pouze svůj názor, nevnucuji ti ho..

Každopádně argumentace že když tam prosakují jímky, tak není problém s motorem je opravdu obdivuhodná. To je problém kontrolních orgánů, co má společného jímka s provozováním benzínových motorů..

BTV: mám chatu v oblasti, kde není elektřina - mě budí zpěv ptáku, nikoliv rozbruška :P
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » pát kvě 22, 2015 1:11 pm

ivik píše:
ferdas píše:Na Vranovskou přehradu se vztahuje jednak zákon 254/2001 Sb (vodní zákon). Hlava 2, díl 2 paragraf 7 odstavec 5 říká, že v ochranném pásmu vodního zdroje 1. stupně je plavba se spalovacím motorem zakázána.

Pistolka??? Nechápu??

Každopádně argumentace že když tam prosakují jímky, tak není problém s motorem je opravdu obdivuhodná. To je problém kontrolních orgánů, co má společného jímka s provozováním benzínových motorů..

BTV: mám chatu v oblasti, kde není elektřina - mě budí zpěv ptáku, nikoliv rozbruška :P

Kontrolní otázka č.1 : Co dělá větší bordel, desetikoňový čtyřtakt, nebo křoviňák?
Kontrolní otázka č.2 : Co víc znečisťuje přírodu? Chataři bez čistíren odpadních vod, nebo výše zmíněný desetikoňový čtyřtakt splňující dnešní normy EU 2005, EPA 2006 a CARB *** ?
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » pát kvě 22, 2015 1:14 pm

Dík všem za info a názory, takže zatím tam raději nepojedu, počkám jak se to vyvrbí. S tou novou vyhláškou vznikl pěknej chaos, nejen s nočním stáním.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » pát kvě 22, 2015 1:19 pm

Zkusím to zformulovat jinak: když tvrdím, že chráním pitnou vodu (byť to NENÍ vodárenská nadrž) tak bych to měl dělat přiměřeně a trochu spravedlivě. Myslím si, že větší podíl na znečištění mají chaty samotné - u nich má platit přísnější režim s nakládáním s odpadními vodami, a jaká je realita? K chatám v první řadě snad fekál ani nezajede a za každou chatou je kadibudka :-) Stejně tak třeba rybáři - kolik metráků olova asi ročně utopí na Vranclu?

Co se týká spalovacích motorů, doba Tummlerů je pryč, dneska je to jinde. Používají se ekologicky odbouratelné oleje, splňují emisní limity - proč by nemohly? Copak to nejde ve vyhlášce ošetřit? Komerční doprava neznešišťuje? Aha to asi není problém.

Ještě jeden pohled: jsem plnoprávný, daně platící občan téhle země - jako Ty ivik, i ostatní. Podle mého názoru mám mít právo PŘIMĚŘENÝM ZPŮSOBEM užívat společných statků, k nimž patří i povrchové vody. Takže někdo má chatu v zátoce, kde chce mít klid - je to JEHO zátoka? Někdo je rybář, tak tam zase nepustí nikoho jiného kromě rybářů, aby mu neplašili JEHO ryby...? Není něco špatně?

Někdo si postaví chatu a vyřádí se na jejím zvelebování. Já jezdil na Vranov na chatu dvacet let a stačilo. Teď bych raději přijel, dal člun na vodu a strávil na ní pohodový den. Vykoupat kde se mi bude líbit, podívat se do míst, která jsem nikdy z vody neviděl, něco na jídlo s sebou, možná někam na oběd a navečer zpátky. Na elektro se tam jezdí a netřeba to vychvalovat. Je to bída a z nouze ctnost..

P.S. Ten Pistolka je podobnost čistě náhodná, pusť to z hlavy.
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » pát kvě 22, 2015 1:23 pm

J píše:
ivik píše:

Pistolka??? Nechápu??

Kontrolní otázka č.1 : Co dělá větší bordel, desetikoňový čtyřtakt, nebo křoviňák?
Kontrolní otázka č.2 : Co víc znečisťuje přírodu? Chataři bez čistíren odpadních vod, nebo výše zmíněný desetikoňový čtyřtakt splňující dnešní normy EU 2005, EPA 2006 a CARB *** ?

Promiň ale tohle je argumentace 5 letého dítěte, které je zahnáno do kouta. Položíš dvě sugestivní otázky, které s problémem nesouvísí. To že u některých chat prosakují jímky do vody je problém kontrolních orgánů, co má s tím co společného provoz spalovacích motorů na vodě. To samé křovinořez..

Mimochodem aby bylo jasno: nejsem žádnej radikální odpůrce normálního fungování na přehradě. Ale jak jsem říkal, můj názor je ten, že na přehradu jako je Vranov spalovací motory nepatří (z více důvodů)..
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » pát kvě 22, 2015 1:40 pm

ferdas píše:Zkusím to zformulovat jinak: když tvrdím, že chráním pitnou vodu (byť to NENÍ vodárenská nadrž) tak bych to měl dělat přiměřeně a trochu spravedlivě. Myslím si, že větší podíl na znečištění mají chaty samotné - u nich má platit přísnější režim s nakládáním s odpadními vodami, a jaká je realita? K chatám v první řadě snad fekál ani nezajede a za každou chatou je kadibudka :-) Stejně tak třeba rybáři - kolik metráků olova asi ročně utopí na Vranclu?

Co se týká spalovacích motorů, doba Tummlerů je pryč, dneska je to jinde. Používají se ekologicky odbouratelné oleje, splňují emisní limity - proč by nemohly? Copak to nejde ve vyhlášce ošetřit? Komerční doprava neznešišťuje? Aha to asi není problém.

Ještě jeden pohled: jsem plnoprávný, daně platící občan téhle země - jako Ty ivik, i ostatní. Podle mého názoru mám mít právo PŘIMĚŘENÝM ZPŮSOBEM užívat společných statků, k nimž patří i povrchové vody. Takže někdo má chatu v zátoce, kde chce mít klid - je to JEHO zátoka? Někdo je rybář, tak tam zase nepustí nikoho jiného kromě rybářů, aby mu neplašili JEHO ryby...? Není něco špatně?

Někdo si postaví chatu a vyřádí se na jejím zvelebování. Já jezdil na Vranov na chatu dvacet let a stačilo. Teď bych raději přijel, dal člun na vodu a strávil na ní pohodový den. Vykoupat kde se mi bude líbit, podívat se do míst, která jsem nikdy z vody neviděl, něco na jídlo s sebou, možná někam na oběd a navečer zpátky. Na elektro se tam jezdí a netřeba to vychvalovat. Je to bída a z nouze ctnost..

P.S. Ten Pistolka je podobnost čistě náhodná, pusť to z hlavy.

OK tohle beru.

komerční doprava: ano znečišťuje - specialně hydrobusy - když kolem projede je to jak kdyby projel konvoj starých avií, žádné emise, katalizátory nic:-( Bohužel
zátoka: samozřejmě tohle taky beru a nemám s tím žádný problém.
Přiměřené užívání společných statků: to je těžké. Co třeba lidé, kteří pijí z Vranova vodu (cca 80 000) - ti mají také právo, taky platí daně??

Mimochodem na elektro se jezdí na většině podobných vod západní Evropy (rakouská a švýcarská jezera) apod. a nikdo s tím nemá problém??
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » pát kvě 22, 2015 1:48 pm

Tak polopatě: společný jmenovatel je MOŽNÉ ZNEČIŠTĚNÍ VODY. Tak jako kontrolní orgány by měly hlídat záležitost odpadních vod, tak i MOŽNÉ znečištění vody provozem spalovacích motorů je řešitelné s použitím nových ekologických motorů. Podobně to snad vyřešili na Bodamském jezeře (bez záruky, někde jsem to četl).

Tohle analogicky funguje i u automobilové dopravy. Velká města do centra nepouští auta s nevyhovující emisní třídou.

doplněno:
souhlas, i ti spotřebitelé pitné vody jsou daňoví poplatníci a rovněž mají právo na PŘIMĚŘENÉ (nikoliv ABSOLUTNÍ) užívání. To by pak museli od vody vyhnat úplně všechny a hladinu pro jistotu něčím přikrýt.. Zároveň je jasné, že práva stovek až tisíce jedněch budou menší, než 80 000 druhých. Snad si rozumíme.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » pát kvě 22, 2015 3:59 pm

ivik píše:
J píše:
ivik píše:

Pistolka??? Nechápu??

Promiň ale tohle je argumentace 5 letého dítěte, které je zahnáno do kouta. Položíš dvě sugestivní otázky, které s problémem nesouvísí. To že u některých chat prosakují jímky do vody je problém kontrolních orgánů, co má s tím co společného provoz spalovacích motorů na vodě. To samé křovinořez..

Mimochodem aby bylo jasno: nejsem žádnej radikální odpůrce normálního fungování na přehradě. Ale jak jsem říkal, můj názor je ten, že na přehradu jako je Vranov spalovací motory nepatří (z více důvodů)..

Hmmm .... já se opravdu necítím zahnaný do kouta, na Vranov nejezdím a ani to nemám v plánu. Napsal jsi, že jsi chatař na Vranově a že ti vadí hluk a znečistění které způsobí čluny s motorem do deseti kilowat. A já Ti jen odepsal, že ˇmotor do deseti kilowat dělá podstatně menší hluk, než na jaký jsi v chatové oblasti zvyklý, a boj proti znečistění by jsi měl začít spíše tím, že by ses zasadil o kontrolu nakládání s odpadními vadami v chatových oblastech, protože tam ke znečistění opravdu dochází a je to daleko větší ekologický problém, než malý čtyřtaktní motor.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát kvě 22, 2015 8:45 pm

ferdas píše:Tak polopatě: společný jmenovatel je MOŽNÉ ZNEČIŠTĚNÍ VODY. Tak jako kontrolní orgány by měly hlídat záležitost odpadních vod, tak i MOŽNÉ znečištění vody provozem spalovacích motorů je řešitelné s použitím nových ekologických motorů. Podobně to snad vyřešili na Bodamském jezeře (bez záruky, někde jsem to četl).

Tohle analogicky funguje i u automobilové dopravy. Velká města do centra nepouští auta s nevyhovující emisní třídou.

doplněno:
souhlas, i ti spotřebitelé pitné vody jsou daňoví poplatníci a rovněž mají právo na PŘIMĚŘENÉ (nikoliv ABSOLUTNÍ) užívání. To by pak museli od vody vyhnat úplně všechny a hladinu pro jistotu něčím přikrýt.. Zároveň je jasné, že práva stovek až tisíce jedněch budou menší, než 80 000 druhých. Snad si rozumíme.

Asi 20 km od Pardubic je na Chrudimce Krizanovicka prehrada, chaty do x metru od vody uz nejsou, ve vode si neumejes ani nohy..... Takze na Vranove se mate porad dobre.

Take mam chatu kde neni elektrika, asi 50 chat, rano me budi krovinak. Kdyz byla sance na elektriku tak to hodne lidi odmitlo, bude ramus od cirkularek atd....Ted mimo vikend je tam klid. Bylo tam kino, hospoda otevreno cely den, kram s pecivem cely den, reznik. Zbyla hospoda, otevrena par hodin, kram bez peciva v 10 hodin....
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pát kvě 22, 2015 8:57 pm

Zato tam masklidek pecivo si upeces elektriku vyrobis maso privezesco vic si prat :mad:

Zpět na