Přístav Marina Lipno

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

LukasK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Přístav Marina Lipno

Příspěvekod LukasK » úte dub 25, 2017 10:48 am

Vážení kolegové jachtaři,

není tu mezi Vámi někdo, kdo je dobře obeznámen s děním okolo maríny v Lipně? Myslím tím zejména vztahy mezi obcí, družstvem a společností Lipnoservis. Situace je zřejmě dosti nepřehledná.

V krátkosti zde shrnu, co jsem se dozvěděl z různých zdrojů:
Přístav je vybudován na obecních pozemcích. Nájemní smlouva na pozemky přístavu byla uzavřena mezi obcí Lipno nad Vltavou a družstvem "Marina Lipno Přístav, družstvo", IČO 26027046 na dobu 98 let. V majetku družstva jsou mola a další mobiliář, družstevníky tvoří většinou holandští občané, kteří jsou povětšinou i družstevní vlastníci přilehlých apartmánů, družstevníky je však už i mnoho českých občanů.

Provozní záležitosti pro družstvo zajišťuje společnost Lipno servis s.r.o..

V minulosti, když předsedou družstva byl starosta Lipna Zdeněk Zídek, byla nájemní smlouva nepochopitelně zkrácena, a to tak, že končí již po letošní sezóně 2017. Členové a současné vedení družstva neví proč se tak stalo, současné vedení (ve vedení jsou nyní holandští občané) dokonce nemá ani žádnou smluvní dokumentaci a korespondenci k uvedenému kroku, neboť korespondence odcházela na českou adresu, kterou obstarávala společnost Lipno servis s.r.o.

Od holandského vedení družstva mám nyní nepříjemné zprávy. Píší, že společnost Lipno servis odmítla vydat vedení družstva veškeré materiály - tedy smlouvy a další korespondenci, které prokazatelně pro družstvo chodily na adresu Lipno servisu. Vedení družstva by samozřejmě chtělo nájem prodloužit, ale prý to vypadá, že s nimi hrají divnou hru (cituji "We want to revive this old contract, but strange games are plaid today").

Proslýchá se, že je již skoro jisté, že obec družstvu nájem neprodlouží a nájem přiklepne společnosti Lipno servis. To by znamenalo likvidaci družstva, neboť jeho jediným smyslem je hospodaření v přístavu Lipno. Lipno servis by pak dal třeba družstvu za mola nějakou almužnu. Celé to vydadá velmi smutně. Když ohlédnu od toho, že těch pár tisíc euro, které jsme dali za nákup podílu v družstvu spojeným s právem užívání jednoho stání asi budou vyhozené peníze, obávám se další budoucnosti přístavu. Pokud nájem přístavu přiklepnou Lipno servisu, myslím, že nastane podstatné zvýšení cen kotvení a přístav bude ryze komerčního charakteru. Naproti tomu by budoucnost přístavu mohla být docela pěkná, pokud by zůstal v rukách družstva a postupně se zvyšoval počet českých členů, kteří kupují podíly od holanďanů pro své lodě.

Je podle mě zřejmé, že minulé vedení družstva, které podepsalo zkrácení nájmu družstvo velmi poškodilo a možná i odsoudilo k zániku. Bohužel k uvedenému trestuhodnému činu nemám více informací. Neví někdo k celému dění v Lipně více?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Re: Přístav Marina Lipno

Příspěvekod Libor » úte dub 25, 2017 12:12 pm

Lukasi...jak si starý?
Uz bys mohl vedet ze takove hry se bezne hraji.
Zejmena pokud je potreba se zbavit zahranicnich ci jinych spoluvlastniku...
Klasicky pripad.
Dokud byl ve spolku starosta mohlo to fungovat.
Kdyz uz tam neni evidentne bude sve zajmy hajit jinde..Ptej se proc..Za souhlas se zkracenim smlouvy....mohl...(jen spekulace).
Nic mi o tom neni znamo, jen jsem podobnou hru videl uz mockrat, je to jako pres kopirak.
Chtel jsem ti jen rict ze se zbytecne ptas na podrobnosti.
Pokud je nekdo ma pochybuji ,ze by to vynesl na verejnost.
Minimalne do doby dokud to nebude cele uzavrene nebudou hrozit soudni spory ci jine neprijemnosti.
LukasK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LukasK » úte dub 25, 2017 1:23 pm

Určitě nevím o tom, že by se takovéto hry hrály běžně a rozhodně to odmítám akceptovat. Jistě je na tomto fóru pár lidí, kteří jsou také členy postiženého družstva, nebylo by tedy špatné vyměnit si informace.
Pro ostatní má můj příspěvek alespoň informační hodnotu a vzhledem k tomu, že jsou podíly v družstvu dále nabízeny k převodu, může být varováním.
LukasK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LukasK » pon pro 04, 2017 1:45 pm

Když už jsem tady tohle téma otevřel, tak jen doplním, jak se věc dále vyvinula. Veškeré obavy se naplnily.

Obec na opakované dotazy a výzvy družstva k prodloužení nájemní smlouvy nereagovala, či pouze sdělila, že věc bude řešit na podzim. Družstvo se rovněž obrátilo na Povodí Vltavy, zda by vodní plochu pronajalo napřímo (nikoliv obci a obec družstvu, jak tomu bylo doposud). Ani tam však družstvo nepochodilo. Proč? Oblasti Horní Vltava řediteluje starosta Lipna, Zdeněk Zídek, tak možná proto.

Na podzim se náhle na programu zastupitelstva obce objevil bod "Návrh provozu jachetního přístavu předložený firmou Lipno Servis". Tento návrh byl následně zastupitelstvem odsouhlasen.

Družstvu přišla od Lipno Servisu nabídka - že by si chtěli od družstva pronajmout mola, když nájemné navrhují ve výši 138 tis.Kč ročně (1 tis. Kč za každé stání). To je samozřejmě směšně malá částka, když pořizovací cena mol byla 9 mil. Kč (pouze mola, náklady na vybudování přístavního bazénu hrazené holandským investorem neuvažuji).

Družstvo je tedy nyní v situaci, že vlastní mola, ty jsou však na vodní ploše, kterou má (nebo bude mít, nevím zda již nájemní smluvu podepsali) v nájmu od obce jiný subjekt.

Nemá někdo zájem o koupi přístavních mol? Družstvu již asi budou k ničemu :(
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pon pro 04, 2017 8:25 pm

Toto je nejvážnější téma, které zde na JI je. . . . . .

Nemám odvahu napsat co si myslím a jak to cítím . . . . .

Zpět na