Jachting mapa na google

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Olivero
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Jachting mapa na google

Příspěvekod Olivero » pon čer 30, 2008 10:02 pm

Jachting mapa na google TU

Na mapach v googlu je moznost vytvarat a spravovat mapy roznych zaujmov.
Mozeme si tam vytvorit pomerne dobru a uzitocnu databazu "jachting bodov zaujmu"

Kto bude mat zaujem o vlozenie novych bodov nech ich do mapy prida, mapa je otvorena pre vsetkych.
Zopar bodov tam uz je, tak smelo do toho. Podelte sa aj vy o uzitocne informacie s ostatnimy uzivatelmi tohoto fora..

Ked nahodou nebudete vediet ako body vkladat, tak na tomto odkaze je navod:
navod na vkladani do google map
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 30, 2008 10:26 pm

Rád bych všem připomněl, že projekt budování "jachting POI" už započal - zatím Chorvatsko zde http://jachting.info/modules.php?name=F ... forum&f=80

A bude to umět (pokud bude dodržena struktura dat) nejen lokalizovat POI bod na mapě Google maps.

Citace:

guru přes 0 a 1 píše:
Renda píše:Druhá možnost by byla udělat samostatnou databázovou aplikaci pro tento účel..

udelat jde vse - jak modul do stavajicihi systemu, tak i uplne samostatnou aplikaci. on ten modul je v podstate samostatna aplikaci pri dodrzeni urcitych pravidel ;-)

ad strycek_bidlo : to je pekne, mas bod za napad. .. ale jde to jeste lepe :P[/font][/size]
[hr]a ted tedy Můj postoj:
- schvalne jsem se neangazoval, ponevadz :
-- chtel jsem videt zajem ostatnich
-- ted peceme neco jineho ;-)
- ale jinak jsem pro tento projekt

navrhuji vam ted to pripravovat sem do fora formou prispevku (treba v urcitem formatu)
a kdyz o to bude zajem cili bude toho tady dost, tak ja pak neco spacham ...

BTW ja uz jsem kdysi (zas tak dlouho to neni) neco takoveho zacal pachat, ale ted je to u ledu.
jen pro zajimavost co bylo v planu:
- melo to vyuzivat stryckuv google maps/earth, ale primo vnorene pres jejich api.
- export pouzitelnych dat do MaxSea (to je muj favorit) a jinych gps systemu ...
- moznost komentare
- moznost pripojenych souboru - zatim jsem si umel predstavit jen fotky/obrazky, ale kdovi
- nejaky vhodny report pro tisk tohoto

- (a pak jsem chtel jadro tohoto pouzit jeste k necemu jinemu, ale to uz je zase jinde)

po techto prispevcich by mohl probihat nejaky export/import dat na baharisuv poi.cz :?
pripadne dalsi napady, ktere se urodi.

kazdopadne, ale ted se angazovat nebudu, neb delam na necem jinem :hmm:, uvidime co tady rendo dokazes spachat - uz te beru za budouciho spravce :P (kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan)
Olivero
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Olivero » pon čer 30, 2008 11:18 pm

Dik za upzornenie, pozeral som na to, ale ten projekt na google maps sa mi zda podstatne jednoduchsi.
Mne sa skor jedna o to aby sa clovek mohol pozriet kde je v cechach vhodne miesto na kotvenie, spustenie lodi, a tak dalej...
V tom mi ten goggle pride dost dobry a po pochopeni toho ako tam zadavat a spravovat jednotlive body sa moze mapa pomerne slusne rozrast.
To jes po letmom precitani vysie uvedenej diskusie moj nazor na vec :?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte črc 01, 2008 9:28 am

To Olivero
Ano máš pravdu, je jednoduší a v této fázi možná i rychlejší.
Ale zůstane jen u toho - nic víc z toho nedostaneš a pokud nebudeš mít přístup k netu, nemáš nic.
Náše ambice, troufám si tvrdit, jdou výš. Mimo stejné mapky budeš mít další přidružené informace a hlavně si to vezmeš kamkoliv sebou ve své GPS.
Stejné vlákno jako udělal Renda pro HR si můžeš založit a také spravovat (nebo někdo ochotný) pro vody v ČR.
Začátek je těžký a pomalý, ale až bude dost vložených dat, bude i aplikace pro jejich obsluhu.
Olivero
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Olivero » úte črc 01, 2008 9:58 am

Jak je to? Kazdy dobry skutok musi byt... :)

To si budem musiet este lepsie ten system nastudovat.
Zatial by som ale mnou navrhovany system neopustal, tie data sa budu po uprave dat v nom pouzit.
A este vobec netusim kolko casu zaberie spravovanie tej tabulky atd... tak ako ju spracovava Renda, ale vyzera to na "hodne prace"
Tak ze, zatial sa na spravcovstvo nechystam.
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » úte črc 01, 2008 10:08 am

Vzhledem ktomu, že dodnes přispěl svými znalostmi pouze jeden člověk, tak to všechno bude asi zbytečný a škoda další práce/času. Z odpovědí to vypadá že se buď lidi nechtějí o znalosti dělit, nebo v čechách na vodu nejezdí.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte črc 01, 2008 10:23 am

To Johna

Myslím, že je to něčím jiným.
Chtěl jsem taky přidat u nás přehradu a i když umím číst návod, přihlásil jsem se na Google maps, nemám kde ikonku pro přidání :?
A ne a ne ji najít.
Takže jsem byl nucen to vzdát.. :x
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » úte črc 01, 2008 10:39 am

Pro úpravy map v sekci Moje mapy:
1) Musíš mít účet na Google
2) Správce mapy musí úpravy tvému účtu povolit, nebo definovat mapu jako otevřenou pro úpravy od kohokoliv.

Protože tato mapa je otevřená všem, mělo by stačit kliknou na záložku Moje mapy, tam vlevo kliknout na tlačítko Upravit , nahoře v mapě se ukážou značky pro úpravy mapy (ručička, značka místa, čára a mnohoúhelník), klikneš na značku místa a myší jí pleskneš na požadované místo. Otevře se ti okno pro vyplnění údajů. Na konci klikneš na tlačítko Uložit (pokud se to mezitím neuloží samo) a tlačítko Hotovo a je hotovo.
Já jsem teď takhle přidal čerpací stanici ve Štěchovicích.
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » úte črc 01, 2008 11:05 am

Libor píše:To Johna

Chtěl jsem taky přidat u nás přehradu a i když umím číst návod, přihlásil jsem se na Google maps, nemám kde ikonku pro přidání :?
A ne a ne ji najít.

...pravda, samotnýmu mě trvalo než jsem na to pokusem omylem přišel. A těch pár ikonek co se ukážou v mapě jsem si všiml úplnou náhodou. Měl jsem k tomu možná napsat návod (jako to udělal Strycek_Bidlo- děkuji). Nicméně mě také vadí že ty body nejdou stáhnout do GPS. Ta věc která se rozjíždí u HR zátok je určitě lepší. Jen jsem myslel že to je jen pro tyto zátoky a rozšíření se nepředpokládá. Také mě naprosto uniká způsob jakým se to dělá (takové znalosti prostě nemám) a tak jsem se posnažil alespoň o něco na co mám. Zmíněná místa spouštění lodí si rovnou ukládám jako POI do GPSky. Mapa měla sloužit pro plánování cesty v pohodlí domova, na to stačí. V terénu už ne.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » úte črc 01, 2008 11:10 am

Já si taky myslím že to pro naše řeky a rybníky bohatě stačí a je to pěkně přehledné.
Prostě když budu chtít spustit loď na vodu kolem Mělníka, tak mrknu a na první pohled vidím kam mám vyrazit.
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne úte črc 01, 2008 11:15 am, celkem upraveno 1 x.
Olivero
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Olivero » úte črc 01, 2008 11:12 am

Pre tych ktorym sa nedari alebo sa neche zakladat ucet na google mapy, ponukam emailovu adresu kam mozete posielat nove miesta "body" napiste kratky popis najlepsie ked poslete GPS suradnice,mozete aj foto a pripadne odkaz na mapu bud v google alebo mapy.cz.

Uvidm kolko toho pribubne a ked by sa to nejako hromadilo tak budem delegovat cast prace na niekoho ochotneho s fora.

Tu je ta zmienovana emailova adresa:

jachtingmapa@gmail.com

:thankyou:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte črc 01, 2008 12:08 pm

Johna píše:
Libor píše:To Johna

A ne a ne ji najít.

...pravda, samotnýmu mě trvalo než jsem na to pokusem omylem přišel. A těch pár ikonek co se ukážou v mapě jsem si všiml úplnou náhodou. Měl jsem k tomu možná napsat návod (jako to udělal Strycek_Bidlo- děkuji). Nicméně mě také vadí že ty body nejdou stáhnout do GPS. Ta věc která se rozjíždí u HR zátok je určitě lepší. Jen jsem myslel že to je jen pro tyto zátoky a rozšíření se nepředpokládá. Také mě naprosto uniká způsob jakým se to dělá (takové znalosti prostě nemám) a tak jsem se posnažil alespoň o něco na co mám. Zmíněná místa spouštění lodí si rovnou ukládám jako POI do GPSky. Mapa měla sloužit pro plánování cesty v pohodlí domova, na to stačí. V terénu už ne.

Není to jen pro Chorvatsko, tím jsme jen začali a dle zájmu budeme rozšiřovat....jen nejsou lidi.

Jak se to dělá?
Renda si dal i práci s návodem: http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1695
Já například zkopíruji šablonu

Šablona:
můžete ji zkopírovat do svého nového příspěvku a jen přepsat potřebné hodnoty a nezapomeňte umazat zbytečná klíčová slova!

~RRMMDD~Nss mm vv.v~Esss mm vv.v~Váš text ttttttttttttttttttttttttttt
~kotviste, pristav, nebezpeci, konoba, pumpa, obchod, poklad, pamatka, poznamka~odkaz na objekt (fotku)~

--------------------------------------------------------------------------------
Příklad:
Předmět: zátoka GRADAC
Text:
~070702~N43 04 42.0~E016 07 24.0~Prima zátoka. Je krytá proti všem větrům s výjimkou NE. Uprostřed západní zátoky je bójka v místě vhodném pro kotvení jachty. Má ledabylý a zubem času načatý úvazek k bloku na dně. Proto je lepší potopit se a vyvázat se k betonovému bloku vlastním řetězem.
~kotviste~[ img]http://img440.imageshack.us/img440/6581/obrovacev4.jpg[ /img]~

a přepíšu potřebné údaje, je to rychlé a pohodlné. Kategorie je bez diakritiky. Důležité je každý údaj mít odělený vlnovkou, aby to pak mohl patřičný program rozlišit a zpracovat. To je celé :good:

Pro ČR navrhuji topic 100+1 zajímavých míst pro jachting
a témat bude zatím stačit asi 5: kotviště, skluz, komora, restaurace, ostatní
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » úte črc 01, 2008 12:59 pm

formát zápisu samozřejmě chápu. Já myslel následný postprocessing. Co se s tím dál dělá, kam se to propojuje atd... tomu nerozumím.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » úte črc 01, 2008 1:15 pm

Položím jednoduchou otázku:
Když někdo plujete například z Prahy do Nymburka, tak jedete podle GPS navigace?
Myslím že ne. Takže mi připadá zbytečné vytvářet na naše vodní toky tak komplikovaný a nepřehledný systém jako dělá Renda pro chorvastké pobřeží kvůli tomu, aby se to někdy někde nějak možná dál zpracovalo do navigace.
Zdá se mi že pro účely přípravy cesty po vnitrozemských vodách ta Google mapa stačí, je přehledná, snadno se edituje a navíc v Čechách není problém s roamingem a pokud tedy máme na lodi notebook, můžeme se v případě potřeby připojit k Internetu kdekoliv.
Olivero
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Olivero » stř črc 02, 2008 9:22 pm

Libore,
mam tiez dotaz na ten "postprocessing" co sa potom bude diat ked tie data budu takto pekne naformulovane, kde si ich budeme moct prezerat atd....,prosim mozes to trochu rozviest, zaujima ma to.
Dik
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř črc 02, 2008 9:25 pm

Olivero nemohu, bo to nevím, tedy vím jen to co jsem citoval.
Otázku je třeba smerovat jinam (napovím -> jerryx)
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Nový systém

Příspěvekod Renda » čtv črc 03, 2008 4:49 pm

:dancing: Líbí se mi, jak se tu dá fajn diskutovat, co by se dalo dělat, kdyby to někdo dělal.
:-)
Jenže když pak přijde na to to dělat, zájem nápadně uvadá. Mlčící většina čeká a leda se ptá, co by z toho mohla mít a kdy to už bude hotové.
Pokud se má něco dělat systémově, pak to většina nechápe a ani nechce chápat. Nejsnáze se uchytí takové ty pivní diskuze jako:
"-jó, Ty chceš spouštět loď? a pod Kamýkem, říkáš? jó, tak tam kousek, může to bejt tak 1 - 10km po proudu, jak je ta hospoda - tam by to šlo.
- aha, myslíš, jak tam točej ten Staropramen?
- Ne, tam točej Prazdroj a maj tam príma utopence.
- Hm, tak tady měli nakládanej Hermelín - to bude asi jinde, tak já se tam zeptám..."

Pak do toho chtějte montovat nějaké gépéesky, Gůgly atp. :-) A to jsem v ukázce asi zadal málo pravopisných chyb.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát črc 04, 2008 1:43 am

Olivero píše:Libore,
mam tiez dotaz na ten "postprocessing" co sa potom bude diat ked tie data budu takto pekne naformulovane, kde si ich budeme moct prezerat atd....,prosim mozes to trochu rozviest, zaujima ma to.

chtel bych k tomu tedy neco odpovedet, jen moc nevim, co mam vlastne odpovedet. v podstate liborova citace meho byla uplna. + samozrejme dalsi napady.

jen tedy drobne postrehy (nez bude vymysleno nekym neco lepsiho ;-)):
  • "postprocessing" - moc nevim co si od toho vsichni predstavujete :?, ja jsem v zadavani sem na web rendu podporoval ze dvou duvodu:
    1, aby se ukazali ochotne ruce :-(
    2, ten renduv format by pomohl pri nejakem automatickem prevodu do db
    3, ten format ma i tu vyhodu, ze tam nejsou uplne ptakoviny
    nicmene pri tomto tempu plneni to klidne pak prevedu rucne :D
  • kde to najdes - no asi na webu ;-) - ne vazne: asi to nebude primo na foru/portalu, ponevadz to nezapada do konceptu a ... - ale bude to na nejake nasi adrese - ovsem to mne vubec nepali, to je to nejmensi ..
    - kazdopadne to bude volne pristupne (bud pro vsechny nebo pro registrovane cleny - a to je taky free ;-)) - ovsem pravdepodobne jen pro cteni !
    - zapisy by meli projit vzdy pres nejakeho spravce tohoto - to aby jsme zarucili nakou kvalitu. momentalne je jediny budouci spravce renda (treba mu pak muzes pomoci)
  • atd. - nevim co dal jeste chces vedet: moje idea je uz vyse rozepsana, do budoucna (v podstate od nejake funkcni verze) nechci, aby to bylo omezeno jen na HR a vlastne ani obsah neni pevne dan
  • z predchoziho vyplyva, ze tedy tvuj napad s rekami / skluzy .. je super a nic nebrani tomu, aby jsme to tam meli tez
  • to co mame v planu, by melo mit (oproti tomu co ted pachas :P) nekolik podstatnych vyhod
    1. offline verze - osobne povazuji za moc dulezitou vec
    2. prenosy do navigaci
    3. mnohem detailnejsi data a v podstate neomezena
    4. jednodussi sprava
    5. vzhledove bude primarni, ale take google mapa
    6. a dalsi ptakoviny, ktere si vymyslime - proste pak mame data, tak jde jen o to co s nimi vyvedes, coz na online verzi google map nejde
  • jeste si dovolim okomentovat strycka / reky / gps - uznavam, ze kdyz pojedu po rece, tak nemusim jet dle gps, tzn. ze me nezajima nahrani do gps, ale nejaky jiny export / offline verze nebude spatna, muzu mit treba celou reku vyexportovanou i s jejimi pristavy / skluzy / hospodami / ale i treba s pamatkami v okoli pristavu ... a z google maps to jednodusse nedostanes :?
  • samozrejme jakekoliv napady se vitaji, taktez i pomoc
  • termin: to je jedine co opravdu nevim, ale jiste vim, ze cim vetsi zajem bude, tim by to mohlo byt rychleji
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát črc 04, 2008 10:03 am

Rendo já myslím že Karlštejn taky nepostavili za dva měsíce ;) .
Fakt je, že s Chorvatskem teda já určitě nepomůžu.

Já osobně preferuji hotová řešení. Ušetří se čas vymýšlením vymyšleného.
Jestli se pamatujete, navrhoval jsem i to Chorvatsko dělat v Google Maps a vytvořil pro demonstraci ukázkovou mapičku z mariny Vlieland ve Frísku. Nelíbilo se vám to, tak jsem jí tuhle zase smazal.
Ale pořád si myslím, že dělat tyhle věci v Google Mapy je jednoduché, snadné, univerzální, odkudkoliv dostupné a přehledné.
Např.: Když na cestu, kde se daly spouštět lodě, někdo dá závoru, tak jenom otevřu příslušný bod a opravím údaje, nemusím zakládat novou datovou položku a pak dohledávat změny

A to, že z Google Mapy nejdou data jednoduše exportovat, to je samozřejmě nesmysl.
Data ze záložek Moje mapy, vytvořená uživatelem, se dají vyexportovat rovnou do KML souboru (což už je oficiální otevřený formát pro přenos geografických informací), a protože to je vlastně normální XML soubor, tak přepsáním koncovky z KML na XML se dá soubor prohlédnout v internetovém prohlížeči.
A není problém ten soubor zpracovat nějakým skriptem pro další použití.
A navíc je ten soubor v již vymyšleném a mezinárodně schváleném formátu.

Protože to vypadá, že to lidi neznají, tak některé postupy pro práci s Google Maps:
Jak vytvořit uživatelskou mapu na Google Mapy
O jazyce KML z Google Mapy
Specifikace KML formátu

Jak vyexportovat data z uživatelské mapy do KML souboru:
  • Otevřít uživatelskou mapu na Google Mapy
  • Nahoře nad mapou se objeví odkaz Zobrazit v aplikaci Google Earth (vlevo od ikony pro tisk)
  • Kliknout na tento odkaz pravým myšítkem a zvolit Kopírovat zástupce (u MSIE)
  • Otevřít nové okno prohlížeče, vložit do řádku adresy zkopírovaný text a na konci řádku přepsat output=nl na output=kml a stisknout klávesu Enter
  • Pak se otevře okno pro stažení souboru a ten soubor si normálně uložíme na počítači a máme v něm všechny body uživatelské mapy ve formátu KML.
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » pát črc 04, 2008 10:19 am

hmm, tak že to lze exportovat jsem nevěděl. Zase o něco chytřejší... Děkuji
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Renda » úte črc 08, 2008 3:46 pm

Strycek_Bidlo píše: ... Jestli se pamatujete, navrhoval jsem i to Chorvatsko dělat v Google Maps a vytvořil pro demonstraci ukázkovou mapičku z mariny Vlieland ve Frísku. Nelíbilo se vám to, tak jsem jí tuhle zase smazal. ...

Nezavrhuji a nikdy jsem nezavrhoval Tvůj návrh. Naopak. Zajímá mě, ale jde to tak? - viz právě probíhající diskuze ve vláknu
Informace z 1000+1 přístavů a zátok (v Chorvatsku)
na:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... 8341#28341
micin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod micin » čtv črc 10, 2008 10:11 am

http://www.gpsbabel.org umi zkonvertovat KML do GPX, coz uz umi nacist kazda GPS nebo MapSource.
mic

Zpět na