Cože?!
Jezdím na Slapy od 67 roku, jako mimino si toho moc nepamatuji, ale od chvíle, kdy jsem se začala koupat ve Slapech (a to bylo dost brzo, když má někdo chatu u vody, musí v podstatě naučit své děti plavat co nejdříve) už vzpomínky mám. Tak třeba, že to zelený, co tam dříve plavalo, byly obyčejné rostlinky - malé zelené kolečko a dolů kratinké kořínky - nevím jak se to jmenuje, ale objevilo se to náhle a po pár dnech to zase rychle zmizelo. Většinou to bylo na hladině a dalo se to rozehnat rukou.
Posledních cca 15 let je to jiné - sinice asi znáte. Krom toho jsou zdraví škodlivé. Letos se na Slapech ve větší míře objevily v půlce srpna, kdy konečně bylo trochu léto a koupat se nedalo vůbec. Orlík je prý na tom ještě hůře, když jsme nad Vltavou letěli koncem srpna letadlem, byl z výšky Orlík sytě zelený, Slapy již temně šedé.
Mimochodem někde v sekci Orlík jsou fotky z Loužku a tam je vidět, jaká je tam voda.
Přístup Davida a dalších mne udivuje, již několikrát jsem se tu rozohnila

. My máme loď na Slapech, plachetnici a baví nás si vyrazit, zaplachtit, užít si pěkného okolí a třeba si i skočit do vody a vykoupat se. A k tomu je potřeba to udržovat a nebýt bezohledný. A jestli víte, proč je to rok od roku horší, neváhejte se spojit se SOPK, určitě budou rádi za aktivní pomoc!