Petice za čistou vodu střední Vltavy

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » stř říj 19, 2011 8:59 am

Všimli jste si zelené vody na Slapech (srpen, září) a Orlíku (tam, pokud vím již od července)? Důvodem jsou sinice a voda se takto stává pro rekreaci a hlavně koupání skoro nepoužitelnou.
Sdružení SOPK (Sdružení pro ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera) vypracovalo po studiích petici za čistou vodu střední Vltavy. Netýká se to jen Slapské přehrady, problémy jsou na Kamýku, i na Orlíku, dokonce větší.
Zde si můžete petici prostudovat a případně podepsat:
:thankyou:
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Petice za čistou vodu střední Vltavy

Příspěvekod david » stř říj 19, 2011 9:36 am

Orlík i Slapy bejvaly zelený už v roce 64, když jsem tam byl prvně. to nestál ani Temelín, ani tam nebyly lodě, chaty a jen pár hausbótů.

jen to podepište a budete plavat se svými lodičkami víte kde? :hmm:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř říj 19, 2011 10:10 am

To všechno jsou jen cancy, třeba o tom oteplení :? z přehrad odtéká převážně spodní voda,a ta je pěkně studená,a má méně kyslíku,nebo s ty vrtule, nejvíc sinic bylo, když se na motory nesmělo vůbec, ony totiž sinice jsou v málo okysličené vodě. Třeba Švýcaři tak dlouho čisti Bodamské jezero(dokonce zakázali v okolí používat veškeré fosfáty,i v pracích prášcích) že tam nemaj skoro žádné ryby(neměly chuděrky už co žrát) :lol:
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » stř říj 19, 2011 10:27 am

Cože?!
Jezdím na Slapy od 67 roku, jako mimino si toho moc nepamatuji, ale od chvíle, kdy jsem se začala koupat ve Slapech (a to bylo dost brzo, když má někdo chatu u vody, musí v podstatě naučit své děti plavat co nejdříve) už vzpomínky mám. Tak třeba, že to zelený, co tam dříve plavalo, byly obyčejné rostlinky - malé zelené kolečko a dolů kratinké kořínky - nevím jak se to jmenuje, ale objevilo se to náhle a po pár dnech to zase rychle zmizelo. Většinou to bylo na hladině a dalo se to rozehnat rukou.
Posledních cca 15 let je to jiné - sinice asi znáte. Krom toho jsou zdraví škodlivé. Letos se na Slapech ve větší míře objevily v půlce srpna, kdy konečně bylo trochu léto a koupat se nedalo vůbec. Orlík je prý na tom ještě hůře, když jsme nad Vltavou letěli koncem srpna letadlem, byl z výšky Orlík sytě zelený, Slapy již temně šedé.

Mimochodem někde v sekci Orlík jsou fotky z Loužku a tam je vidět, jaká je tam voda.

Přístup Davida a dalších mne udivuje, již několikrát jsem se tu rozohnila :) . My máme loď na Slapech, plachetnici a baví nás si vyrazit, zaplachtit, užít si pěkného okolí a třeba si i skočit do vody a vykoupat se. A k tomu je potřeba to udržovat a nebýt bezohledný. A jestli víte, proč je to rok od roku horší, neváhejte se spojit se SOPK, určitě budou rádi za aktivní pomoc!
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř říj 19, 2011 11:16 am

maxik1958 píše:To všechno jsou jen cancy, třeba o tom oteplení :? z přehrad odtéká převážně spodní voda,a ta je pěkně studená,a má méně kyslíku,nebo s ty vrtule, nejvíc sinic bylo, když se na motory nesmělo vůbec, ony totiž sinice jsou v málo okysličené vodě. Třeba Švýcaři tak dlouho čisti Bodamské jezero(dokonce zakázali v okolí používat veškeré fosfáty,i v pracích prášcích) že tam nemaj skoro žádné ryby(neměly chuděrky už co žrát) :lol:

By mě zajímalo, co tam žraly ty ryby předtím, než dorazilo dobrodiní v podobě lodních vrtulí a fosfátů... :?
velkejtom
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod velkejtom » stř říj 19, 2011 11:31 am

První kdo to vodsere budou motorový lodě, potom motory na plachetnicích, potom nám zakážou lízt do vody :mad: :crazy: :gun: :gun:
Kam čert nemůže nastrčí ekologa zelenýho nebo ekoteroristu :mad:
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř říj 19, 2011 11:32 am

Tak tak, orlík byl zelenej i když se tam s loděma nesmělo, co já si pamatuju, tak bývala voda i jak zelená kaše, stačilo chvilku stát na jednom místě a hned zůstaly zelený pruhy na kůži. Mi se v tom jako děcka koupaly celý léto a žádný problémy nebyli, posledních pár let je voda na to co to bývalo dost čistá. A takový řeči, že je to o zdravý, možná pro nějaký choulostivky jo, já na sobě nic za posledních 20 let nepozoruju.

Jak vypadají slapy nevím, tam jsem byl jen dvakrát, ale na orlík jezdím každý léto přes 20 let a ne zrovna jen na víkendy, bývali doby že jsem tam byl i celý prázdniny a ještě víkendy v květnu, červnu a září
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » stř říj 19, 2011 11:36 am

Jel jsem před třiceti lety v polovině srpna Vltavskou kaskádu z Červené nad Vltavou až do Prahy na kajaku. Od zámku Orlík až k přehradě nešlo strčit ruku do vody, jak to bylo plné řas. Kamýk byl čistý, tam se mlela spodní studená voda z Orlíku, a Slapy někde od Měřína až ke hrázi zase neuvěřitelný humus.
Já souhlasím s Davidem a Maxikem.
Je to další pokus těch ekologických zmetků blbnout lidem hlavu a zase něco zakazovat.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř říj 19, 2011 11:39 am

Lucifer píše:Cože?!
Letos se na Slapech ve větší míře objevily v půlce srpna, kdy konečně bylo trochu léto a koupat se nedalo vůbec. Orlík je prý na tom ještě hůře, když jsme nad Vltavou letěli koncem srpna letadlem, byl z výšky Orlík sytě zelený, Slapy již temně šedé.

tak nevim, podle průhlednosti vody to vypadá na pravý opak. v půli srpna byla jedna z nejčistších

Slapy a Orlík letos a loni

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř říj 19, 2011 11:49 am

By mě zajímalo, co tam žraly ty ryby předtím, než dorazilo dobrodiní v podobě lodních vrtulí a fosfátů... :?[/quote]
ono se hnojily pole už od středověku :roll: ze živin co spláchl déšť, a tající sníh,se živily řasy,řasama různý malý potvůrky,těma malý rybičky,ty zase velký,říká se tomu potravní řetězec, nicměné SINICE se vyskytují převážně v málo okysličené vodě, s její teplotou,samozřejmě kyslíku ubývá,ale úbytek není tak markantní.jako to, že se vypouští spodní voda,má vliv daleko větší! A lodě na to nemají vliv už vůbec! To by zacvily mohl někdo tvrdit, že přehrady ohřívá chladicí voda z motorů :lol:
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » stř říj 19, 2011 12:55 pm

Někde jsem čet že v ČR je 1.000.000 registrovaných rybářů.
"Sportovní" rybolov je asi docela solidní průmysl.
Ti tři co seděj každej tejden pod okny naší loděnice, nahážou za tejden do vody odhadem nejmíň kýbl návnady = sraček.
Pokud tohle dělá 1/10 z toho milionu... je to jako by jezdili k řece náklaďáky s hnojem a skládali to po tunách.
Přesto je Vltava rozhodně čistší než před deseti lety.

To že JETE ohřejvá Vltavu o 5° je blábol. Není to průtokovej ohřívač. Na co jsou tak asi dobrý ty krásný chladicí věže?
Z Budějovic do Phy jsme jeli naposled letos koncem srpna. Orlík na kolem Zvíkova byl pěkně zelenej ale zdaleka ne tak jako před 20ti lety.
To se tam dalo přejít málem suchou nohou a problém byl ten špenát vůbec prorazit lodí.

Líbí se mi, že pod peticí jsou podepsaný kromě jednoho místního samí pražáci. někteří až z londýna.
Předpokládám že ochrana přírody, když se to dělá "správně", bude jistě docela slušnej kšeft. JK
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » stř říj 19, 2011 1:05 pm

Sice mimo téma, ale proč je na Lipně zakázáno jezdit na motor? Kvůli (ne)ekologii těch spalovacích motorů? Nebo kvůli vlnám rychle jedoucích lodí?
velkejtom
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod velkejtom » stř říj 19, 2011 1:27 pm

Jelikož a protože valná většina Lipna I je součást CHKO Šumava :whist: :whist:

to JK : uplně přesně sepíšeme petici založíme neziskovku něco vydotujeme užijeme nic se nezmění (stran problému) a eště budem vypadat že jsme uvědolmělí ekologové milovníci přírody.

Tyčí přes záda a hnát až za Ural :gun: :gun: :gun:
hula-m
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hula-m » stř říj 19, 2011 1:35 pm

No ta petice je ale lumpárna! Rozdat všem úkoly, sám se vybrat jako ten, co všem poradí jak mají zachránit svět a dělají to ve jménu blaha lidstva. A že se z toho dá vytlouc spousta peněz na ganty, prezentace a podobně. Bůh ví pro jaké lobbysty to je kouřová clona. Myslím, že na tomto foru je zakázána politka a tohle je minimálně politická agitka, pokud to není skrytá komerční PR manipulace. Domnívám se, že by to měli posudit adminové a případně uvést rámec tohoto tématu do patřičných mezí. :x
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř říj 19, 2011 1:37 pm

koncem srpna se tady probiraly žernoseky a sandberg na žernosekach jsem nikdy nebyl ale na sandbergu probiha težba-remorker tam proplouva kazdou chvily a sinice jsem tam nevidel(mozna nekde v nejakem melkem koutě) -muj nazor je-prohrata voda a urcite ziviny asi ten fosfor
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod elan3 » stř říj 19, 2011 1:43 pm

Měli bychom spíše hlasovat, ať postaví další Temelín, jeden + 5 , když budou 2, to znamená + 10,a to znamená, že budem plachtit i v zimě !!!!
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » stř říj 19, 2011 2:17 pm

hula-m píše:No ta petice je ale lumpárna! Rozdat všem úkoly, sám se vybrat jako ten, co všem poradí jak mají zachránit svět a dělají to ve jménu blaha lidstva. A že se z toho dá vytlouc spousta peněz na ganty, prezentace a podobně. Bůh ví pro jaké lobbysty to je kouřová clona. Myslím, že na tomto foru je zakázána politka a tohle je minimálně politická agitka, pokud to není skrytá komerční PR manipulace. Domnívám se, že by to měli posudit adminové a případně uvést rámec tohoto tématu do patřičných mezí. :x

No adminové posuďte:
Za zády nám číhá nějaká zlá politická strana (jen nevím, jaká...), která, nedejbože, chce čistou vodu a životní prostředí! No to je troufalost!

Krapet informací alespoň pro ty, kteří jsou informacím a trošce vzdělání přístupni:
Sinice a řasy

To, co bylo v řekách před 30ti, 20ti lety byly přemnožené řasy, které nejsou až tak škodlivé. Problém současnosti jsou přemnožené sinice, které jsou toxické. Sinice jsou bakterie, řasy vlastně rostliny.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » stř říj 19, 2011 2:47 pm

Proti čisté vodě nic nemám,ale abych si stavěl kolesák kvůli nějakému vědci, kterému se pomíchaly v laboratoři baňky,to se mi opravdu nechce.Až budou mít autoři petice jednoznačné důkazy, že rybář svým bobíkem zakrmil na 10 kilo sinic a že při 3000 ot/min vrtule vzniklo dalších 5 kilo sinic, tak jim to podepíšu.Takto sepsané to vypadá na partičku, co by nejradši omezila vše,co dělá radost, evtl. ještě něco užila z grantů a dotací na průzkumy vlivů na životní prostředí.
Na Slapech jsem byl letos 3x, 20.8. v největším vedru, voda čistá, bez "viditelné vrstvy zapáchajícího smogu",
2.10. to byla zelená kejda po celé nádrži, 15.10. čistá voda.Tak mě to jako náhodnému návštěvníkovi připadá
celkem v pořádku.
Nemám /zatím/ motorák a ani nejsem rybář,ale jak se začne někde něco regulovat a zakazovat, tak to hned pokračuje
dál, nejlépe s nějakou peněžní sankcí,aby se zase vydělalo.To nechci.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř říj 19, 2011 3:22 pm

JK píše:Někde jsem čet že v ČR je 1.000.000 registrovaných rybářů.
"Sportovní" rybolov je asi docela solidní průmysl.
Ti tři co seděj každej tejden pod okny naší loděnice, nahážou za tejden do vody odhadem nejmíň kýbl návnady = sraček.
. JK

zapomněl jsi jěště na metráky olova, co nahážou do vody taky a je taky jedovatý
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod JK » stř říj 19, 2011 3:36 pm

Pokud použiju:
"Krapet informací alespoň pro ty, kteří jsou informacím a trošce vzdělání přístupni: "

cituji:
Jak lze zabránit masovému šíření cyanobakterií ?
Živinami pro sinice jsou dusík a fosfor, jejich obsah ve vodách zvyšují nedokonalé čistírny odpadních vod, zcela znečištěné odpadní vody z domů a chat, chovy dobytka, špatný způsob obdělávání a eroze orné půdy, drenážní vody a pod. Mezi významné zdroje fosforu patří prací prostředky.
konec citátu.

Nikde tam nepíšou o lodních šroubech, teplotě vody... Nespíš Doc.Ing. Blahoslav Maršálek Csc ty baňky zas tak popletený nemá.
Spíš se v tý petici použije co se hodí.

Mimochodem... Luciferko kam Ti odtéká odpad na tý tvojí chatě u vody?
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » stř říj 19, 2011 4:22 pm

Není problém to zkontrolovat - máme plastovou jímku 3,3 kubíky a několikrát do roka k nám jezdí fekál. Stvrzenky si schovávám, v našem osadním výboru jsme si odhlasovali, že to budeme kontrolovat. Jo a z lodi chemickej záchod vynášíme nahoru k chatě a lejeme obsah také do této jímky.
Ale dle mého pozorování jsme výjimka.
Ano, odpadní vody jsou velkým problémem a krom jiného jedním z největších znečišťovatelů vody. Lodě a další rekreační činnosti jsou v porovnání s tímto malé, ale přece jen to může být ta poslední kapka.... Petice přece není určená jen proti lodím, ta shrnuje, co vše je špatně. A to že v naší zátoce je myslím 12 hausbótů a přibližně 15 dalších lodí na kterých se dá bydlet a žádná možnost vyčerpání odpadních vod je naprostá pravda, kampak to asi vypouští? :? A já se tam chci i koupat.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod JK » stř říj 19, 2011 4:56 pm

Věřím že Ty (a věřím že možná i pár dalších) si necháváš vyvážet septik.
Kam myslíš že vylejvaj tu cisternu?
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » stř říj 19, 2011 5:12 pm

Snažíš se mne nachytat, ale nepovede se ti to. Odvoz zajišťuje obecní úřad a vyváží to do čističky. A teď se zeptáš kam to jde z čističky?
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod JK » stř říj 19, 2011 5:38 pm

No jasně kam to de z tý čističky?

Protože, cituji z petice:

1. Nárůst množství živin ve vodě (eutrofizace)
Příčinou je řada špatně fungujících ČOV (čistíren odpadních vod) a zřejmě i nedostatečná kontrola ze strany některých inspektorů ČIŽP, kteří vadný stav tolerují.
konec citátu.

když podél zhruba 150 km vodního toku, v létě spláchne deně cca 1 milion lidí...
no tak v tom bych se teda radši nekoupal.
Mimochodem podle Doc.Ing. Blahoslava Maršálka Csc jsou sinice ve vodě zcela normální jev.
Naposledy upravil(a) JK dne stř říj 19, 2011 5:40 pm, celkem upraveno 1 x.
velkejtom
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod velkejtom » stř říj 19, 2011 5:38 pm

Lucifer píše:Lodě a další rekreační činnosti jsou v porovnání s tímto malé, ale přece jen to může být ta poslední kapka....

Ano právě to jsou v porovnání s tím ostatním malé a proto lehce postižitelné a hlavně jsou první na ráně ........ :gun: :gun: :gun:

A navíc ta kravina se smogem nízko se vznášícím nad hladinou ....... to už autor petice kouří asi silnej tabák :mad:

Zpět na