Príprava na Deltu Dunaja 2011

Dunaj v celé své délce a ve všech souvislostech...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod dedko » úte led 18, 2011 10:49 am

Pripluv:

Z Moháča je 12 km na hranice Chorvátska. Keď vypláveš na územie stále si na území Chorvadska a tie spoločné hranice s Srbskom čo spomínaš sú najbišie 200 m, ale na pevnine :? potom plaveš ešte 7 km a to si výhradne na území Chorvátska kím dôjdeš do mestečka Bezdan tam si sa musel precliť, a až tam začína tá spoločná hranica čo spomínaš, v dlžke cca 6 km, a potom si znova len a len na území Chrvátska :? A to sa ešte opakuje 4 x :? Tak ako Denis písal Dunaj je klukatý. Prečo je to tak to vedia len tý ktorý o to územie v 90 rokoch bojovali.

Miloš:

Máš pravdu s tým servisom :? tie Slovenské eurá môžme prepiť u Doda :lol:
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » úte led 18, 2011 12:01 pm

Asi jo.
Faktem je, že my jsme to moc neřešili, proclili jsme se jen, když jsme viděli nějakou uniformu. Takže jednou na A–SK, jednou na SK–HU (to jsme měli zkušenost, že našeho kapitána tam po devadesátým roce naháněli pohraničníci, bo to jaksi zasklil, ve finále si je odvezli Gazíkama. Tak si to hlídal :) ), v Bezdanu na SRB (to bylo jedinkrát, co jsme něco platili – za loď a čtyři lidi a stání 63 EUR) a pak až dvakrát v RO (jednou si nás zavolali na kontrolu ze břehu, pak s námi chudáci museli pro benzín :) ).
Kapitano
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 1

Příspěvekod Kapitano » pát led 21, 2011 10:29 am

Ahoj ,
pokud se chtete po deltě toulat, ne ji jen prolétnout po jednom z hlavních ramen, doporučuji GPS mapu pro Garmin Romania Ro.A.D 2008 je ke stažení za nějaký poplatek asi 140 EUR. Je to jedna z nejlepších map pro navigace vůbec, zná průjezdy, o kterých nevědí ani místní rybáři. Opravdu tam jsou i dvoumetrové průplavy rákosím. Jinak signál GSM mimo hlavní ramena být nemusí, viděl jsem rybáře poskakovat na špičce pramice s telefonem zvednutým do výšky :)
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » pát led 21, 2011 12:14 pm

Kapitano:

Dík za info. Navigáciu beriem a to hlavne preto aby som v prípade " SOS " mohol poslať presné súradnice kde sa nachádzam!!! Tá GPS mapa na Delte, na bočné kanály neviem neviem :? Delta Dunaja sa mení z roka na rok. Dunaj tam doplavý 55 milionov ton sedimentov ! :? To znamená že tie kanále ktoré tam minule boli už tam byť nemusia. Taktiež tam sú plavajúce ostrovy ktoré tie bočné kanale môžu upchať a potom tá GPS asi moc nepomôže. :? Delta sa mení ! :? Ja by som okrem hlavných kanalov sám nikam nechodil.Na bočné kanale len s doprovodom čo to tam poznajú.
Možno sa môj názor zmení po príchode a si to prehodnotím na mieste :?

dedko
FrantaH
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Garmin

Příspěvekod FrantaH » pát led 21, 2011 12:33 pm

Ta mapa je opravu dost dobrá, používali jsme ji jednou, jsou tam zakreslené i kanály, které na turistické mapě nejsou. nebo jsou, ale hledat např. vyústění kanálu z jezera Gorgova je někdy na palici, vjezd do kanálu se strácí ve stěně rákosí a teprve po přiblížení na pár desítek metrů si ho všimneš. Jak jsou kanály prostupné už ale žádná mapa neinformuje. Některé kanály, které byly před deseti lety volné zarostly buření. Někdy i pro regulaci vstupu do prvních zón. Jiné do té doby zarostlé najdeš v dalším roce pročištěné a upravené. Také záleží na roční době a stavu vody. Kde jsme před lety projížděli o velikonocích rákosím mezi jezery, jsme se později, v červenci, prodírali přes lekníny porostem řežanu. Od té doby žena tuhle kytku spolehkluivě pozná. Jindy jsme při klesající hladině pobyli dva tři dny na Gorgově a mezi tím voda klesla tak, jsme kánoe bidlovali po skoro prázdném kanálu. A další rok byl kanál prohloubený a vyčistěný, jenom díky půlmetrovým vlnám jsme měli prodlém ho najít.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pát led 21, 2011 12:38 pm

Nemení sa až tak velmi a plávajúce ostrovy sú skôr raritou ako bežným javom. Največší problém môže byť s kolísaním vodnej hladiny, kedy pri malom stave môžu byť malé kanály nepriechodné.
FrantaH
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FrantaH » pát led 21, 2011 12:57 pm

Plovoucí ostrovy (plaury) můžou udělat čáru přes rozpočet. mezi jezery Puiu a Rošu jsem takhke ped pár lety nenašli průplav, a rok před tím tam byl široký kanál. Docel bych si ale rozmysle, v místě kde by se u ústí kanálu hojně vyskytují, vjet do něj za větru a velkých vln. děsím se představy, že by mně tam zazdily museli jsme pracně hledat cestu ven, nebo tam v kánoi přespat .
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » pát led 21, 2011 3:10 pm

Možno sa niekomu zdá že tú Deltu beriem až moc vážne ale treba byť opatrný!!!

V Denisovej reportaží ako sa plavyli do čierného mora som sa dočítal ak si dobre pametám že Luba sa vrátila kvôli neplatnému cestovnému dokladu.

Ak niekto ešte nevie tak dávam na známosť že od 12. 6 2010 do Srbska občania z EU
môžu cestovať na platný občianský preukaz :) " Ja som to nevedel "

Taktiež mám zistené že cez plavebnú komoru Djerdap I. II. sa môžu plaviť aj malé plavidlá s malým motorom tak ako v Nemecku či v Rakúsku.

Toto sú informacie z Srbskej ambasady Bratislava Tel. 54431941
Pani s ktorou som volal bola velmi ochotná, nevedela mi odpovedať na komoru Djerdap
tak volala do Belehradu a vzapetí mi volala speť

dedko
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát led 21, 2011 7:41 pm

Cez Džerdap sa dá plaviť aj na kánojkách, ale na Srbskej ambasáde sa dá vybaviť oslobodenie od poplatku za plavbu v Srbských vodách, ak ide viecej malých športových lodí pospolu. Takže dedko snaž sa a kortešuj. :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob led 22, 2011 8:31 am

Kapitano píše:Ahoj ,
pokud se chtete po deltě toulat, ne ji jen prolétnout po jednom z hlavních ramen, doporučuji GPS mapu pro Garmin Romania Ro.A.D 2008 je ke stažení za nějaký poplatek asi 140 EUR. Je to jedna z nejlepších map pro navigace vůbec, zná průjezdy, o kterých nevědí ani místní rybáři. Opravdu tam jsou i dvoumetrové průplavy rákosím. Jinak signál GSM mimo hlavní ramena být nemusí, viděl jsem rybáře poskakovat na špičce pramice s telefonem zvednutým do výšky :)

Včera som nabehol do predajne GPS a chcel som kúpiť tú mapu, ale nič také nemajú a vraj vďaka ústretovosti a prirodzenej obchodnej dravosti imporéra sa to nedá objednať ani na zakázku :? Kapitano, kde si ju kupoval?
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » sob led 22, 2011 8:38 am

Denis, co je to za slovo "kortešuj" ?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob led 22, 2011 8:50 am

získať niekoho na svoju stranu presvedčovaním, používa sa v súvislosti s volbami - politikou. Ako všeobecne známi archaizmus sa používa aj ako synonymum pri iných činnostiach ako volby.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » sob led 22, 2011 8:54 am

Videl som tú mapu v Maďarsku, je tam podrobná mapa Dunajskej Delty a majitelia 2008 verzie majú k dispozícii novšiu verziu 2009.10.k stiahnutiu zadarmo. Stojí 39.900.- HUF, cca 145.- EURO.

To Vovsky: doporučujem slovník cudzích výrazov.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » sob led 22, 2011 9:58 am

Tú mapu som sa pokúšal získať (na nete zadarmo ) pred našou jesennou expedíciou do Delty na MacGregore. Nepodarilo sa. :( Nevedel som ale či je toho hodná, nemal som k nej žiadne dôveryhodné referencie a tak som ju v Rumunsku po obchodoch už nezháňal.

Môžem ale potvrdiť, že o prekvapenia v Delte nemusí byť núdza. Dám úryvok z chystaného plavbopisu: :)
... zo Sfitu Gheorghe sme mierne unavení po návšteve rázovitej miestnej krčmy rusky hovoriacimi domorodcami zvanej "baľňica", vyrazili severne kanálom idúcim paralelne s pobrežím a po pár míľach sme odbočili na kanál smerujúci šikmo do jazera Lacul Rosu, na mape jasne a výrazne označenom. Plávali sme krásnym kanálom občas cez trstinové polia a lekná, zdal sa byť používaný nebol nikde zarastený. Aj sme stretli cestou rybárov na pramici ... a zrazu rákosová stena. Kanál bol upchatý plávajúcim ostrovom, preraziť sa nedalo, okolo kanála bolo plytko. Ostrov bol možno 20m dlhý, za ním už trstina končila, boli sme už pri jazere ale museli sme sa vráťiť, nič sa nedalo robiť. Stálo nás to 2-3 hodinky, ale nám to bolo jedno. Občas sme prepli na elektromotor a skúšali cestou niečo lapnúť na blyskáče. ...

Kortešačky boli (a doteraz sú) hlavne predvolebným obdobím, keď potencionálni poslanci lanária (kortešujú) voličov sladkými rečičkami, farebnými utopickými plagátikmi a uplácajú ich gulášmi a slopanicou.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » sob led 22, 2011 11:44 am

Na tie mapy Dety ktoré stoja 140 až 150 Euro sa asi vykašlem. Viete kolko sa za to dá kupiť SLOPANICE ? :D

Na tej Delte si to predstavujem tak, že sa vylodím v neakej rybarskéj osade kde by som ostal niekolko dní a odtial by som miestnými rybármy vyrážal na potulky. Myslím že za tie eurá čo stoja tie mapy oni mi ukážu také miestá ktoré neukáže žiadná GPS.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod teista » sob led 22, 2011 12:14 pm

Moc si to dedko nemaluj. rybařina je pro ně tvrdá makačka a při práci by ses jim tam jen motal. A skoro všichni rybáři mají licence na vožení turistů. Takže za těch tvých 150 euro tě rádi svezou :D. Ty ale budeš naštěstí mít svou loďku. ...Jinak v deltě průměrně inteligentní člověk s motorovou loďkou a mapou z trafiky za pár kaček nemůže zabloudit. Maximálně si trochu pojezdí :mad: viz Miloš trošku výš. Ty budeš mít na lodi spaní tak ho doporučuju využít právě v deltě.
teista
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod teista » sob led 22, 2011 12:33 pm

Na jedno zatarasený rameno jsem taky narazil. Myslel jsem, že jsem se spletl a jedu špatně. Nenapadlo mě že tak široký kanál se může ucpat. Nicméně jsem se kousek vrátil a podle zvuku jsem dojel k plošině na těžbu rákosu ( nebo čištění kanálů, nevím) bylo na ní pět na hadry vožralejch Rusů. Pokoušel jsem se od nich něco zjistit, ale kromě nějaký hrozný kořalky, kterou mi vnutili (na družbu, že... 8) jsem nepochodil. Takže jak píše Miloš, hezky zpátky do jezera jiným kanálem....No ale už se stmívalo, takže jsme se zapíchli do leknínů a dál jeli až zejtra. :)
teista
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » sob led 22, 2011 6:00 pm

To Teista: stmívalo se vod tej kořalky?
Miro
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miro » čtv úno 03, 2011 10:17 pm

Ahoj,
pokud někdo scháníte mapu delty, tak mám pilota Rumunsko + Bulharsko. Delta tam je také popisovaná. Já jsem podle něj proplul v roce 2009 dvě ramena delty s 14m plachetnicí a bylo to naprosto super. Nový pilot stojí 30 EUR, tak jej klidně za 15 EUR prodám.
Kapitano
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Kapitano » úte úno 08, 2011 3:52 pm

Tu mapu jsem koupil tady http://www.touratech.cz/ - kluci jezděj na motorkách do rumunských hor.
Delta se prý mění hlavně v pásu podél moře, jakoby se přetahují... Uvnitř je delta celkem stabilní. A pravda je, že místní průvodce je 200 EUR na den, takže na dva dny se mapa už vyplatí :-)
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » úte úno 08, 2011 9:17 pm

Kapitanoo

Dík za info

Miro

Koncom mesiaca idem do Budapešti mám dohodnuté kúpu digitalných máp, úsek Dunaja - Rakúsko 59 eur - Slovensko - Maďarsko 44 eur Chorvátsko - Srbsko - Rumunsko - Bulharsko 59 eur . Pri kúpe všetkých troch máp dáva zlavu 25%.
Na mape sú Benzínky - Km - prístavy - Reštavrácie - Bufety - nebezpečné úseky...
Je ochotný tie mapy predviesť aj v teréne.

Mapy Delty ešte zvažujem počkám ešte na Milošovu reportáž a Denisovo dokončenie.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte úno 08, 2011 9:29 pm

Dedko, ako sme do mora doplávali som už napísal, už to bude len o ceste domov :) Ta digitálne mapa, to je do GPS?
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » úte úno 08, 2011 10:00 pm

Denis

Ano do GPS ale len do Carmin ja mám Mio C720 takže asi kúpím Carmin. Mio som kúpil pred 5 rokmi nie za malý peniaz a teraz je batéria v takom stave že musí byť stále zapnutá na zdroj z auta. Som chcel kúpiť novú bateriu ale ono sa nedá vymeniť je zabudovaná a nevymenitelná!!!!! :cry:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte úno 08, 2011 11:08 pm

Cena to nie je zlá, som zvedavý na jej kvalitu. Samozrejme sa to dá aj bez GPS s papierovými mapami, len treba mať ďalekohlad.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » stř úno 09, 2011 7:22 am

To Dedko: minule som prelistoval predaj navigácií na bazose a videl som tam zaujímavé Garminy. Ja by som asi kúpil Oregon, dá sa používať aj na vode, v prírode, ale aj v aute.

Zpět na