Dunaj - Černé moře 2018

Dunaj v celé své délce a ve všech souvislostech...

Moderátoři: Pepa, david, vilma

barti
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Re: Dunaj - Černé moře 2018

Příspěvekod barti » úte lis 10, 2020 7:55 pm

Denis píše:
barti píše:Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit, kde bych mohl sehnat plavební mapy Dunaje z Bratislavy k Černému moři. PLánuji cestu (ještě nevím kdy) s plachetnicí Solina 27 (vytahovací kýl, složený stěže 12m).
Díky za rady.

Aký silný máš na nej motor? Jura sa plavil protiprúdne cez Slovenský úsek Dunaja na Avar Tobago a mal na nej tuším 10 k vstavaný dízlačik. Dunaj od Komárna už tečie dosť pomaly, takže protiprúdne sa s plachetnicou dá a ak nie je velmi vysoký stav vody, dá sa prekonať aj úsek Komárno - Viedeň.

Ahoj, ja mam aktualne privesny 15hp 2T. Nicmene aktualne resim jestli 15-20hp 4T do sachty nebo stabilacek diesel do 20 hp.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » úte lis 10, 2020 8:30 pm

[quote="Husky"]200 Hp je na holanďanku neobvykle moc, ale má to svy vyhody. Jen kolik to žere...

Zoberie to tak 6 litrov na hodinu pri 12km/hod. Výkon bol jeden z dôvodov prečo som tú loď kúpil, okre iného, napr. stojnej výšky, elektrického šporáka, sprchy atď. Mám ju 8 rokov ale tento rok samozrejme skoro žiadne plavby, len jedna. Na Dunaji proti prúdu to bralo samozrejme viac, hlavne v úsekoch kde to fest tieklo, rýchlosť miestami 4 km/hod. Keď chceš tak sa pozri na plavbu z Bratislavy do Štrasburgu - 3 týždne.
https://www.youtube.com/watch?v=pYEYy6R00EY&t=436s
alebo
https://www.youtube.com/watch?v=9ZRt21wJNxQ
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » úte lis 10, 2020 9:32 pm

Barti, nevidím dôvod prečo by si s 20 k 4taktom s tlačnou vrtulou nevyšiel.
barti
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod barti » pát lis 13, 2020 10:49 am

Denis píše:Barti, nevidím dôvod prečo by si s 20 k 4taktom s tlačnou vrtulou nevyšiel.

Ahoj Denis, dík za info, aspoň mám představu. Nicméně to tu asi zapadlo, ale neřešil jsem návrat proti proudu. Prostě to chci sjet dolů po proudu a pak zpátky buď na vlastním vozíku, nebo, když nebudu chtít jet takovou dálku s autem si to nechám přivést kamionem (nějakým vytěžovákem). Čas na tuto akci mám cca. 2 měsíce, tak to bych mohl dojet až k moři :-)
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » pát lis 13, 2020 12:02 pm

Mám zprávy z Delty. Nic moc.
Mluvil jsem s kolegou karavanistou, který tam letos byl.
Měli s sebou pálavu a chtěli udělat nějaké průzkumné plavby. Nebylo z toho nic. Je tam zakázáno téměř vše.
Proplout bylo povoleno jen hlavním kanálem z Tulce (to je prý zoufalá díra , kde byli málem okradeni) do Suliny směr přímo na moře. Všechna boční ramena, jezera, 30 km nádherná pláž; to vše je nepřístupné a hlídají to ozbrojení strážci parku.
Rumuni se administrativním omylem dostali do Evropské unie a jsou prý papežštější nežli papež.
Navíc to patří vše pod UNESCO a nikdo si tam nesmí ani usrat.
Ale je zajímavé, že na ukrajinské straně nejsou omezení žádná, jey povolen i lov vyz.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát lis 13, 2020 1:05 pm

No sakra. Třeba by byla možnost plavby s průvodcem. Dunaj vč. delty jsem pořád odkládal, až jsem to tedy asi zmeškal:-(
A víte, že na google mapách je k dispozici i street view vodních cest kolem Telcei. Zrovna jsem se tam virtuálně "proplouval":-)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon lis 16, 2020 1:01 pm

Husky píše:Mám zprávy z Delty. Nic moc.
Mluvil jsem s kolegou karavanistou, který tam letos byl.
Měli s sebou pálavu a chtěli udělat nějaké průzkumné plavby. Nebylo z toho nic. Je tam zakázáno téměř vše.
Proplout bylo povoleno jen hlavním kanálem z Tulce (to je prý zoufalá díra , kde byli málem okradeni) do Suliny směr přímo na moře. Všechna boční ramena, jezera, 30 km nádherná pláž; to vše je nepřístupné a hlídají to ozbrojení strážci parku.
Rumuni se administrativním omylem dostali do Evropské unie a jsou prý papežštější nežli papež.
Navíc to patří vše pod UNESCO a nikdo si tam nesmí ani usrat.
Ale je zajímavé, že na ukrajinské straně nejsou omezení žádná, jey povolen i lov vyz.

Tulčea je rovnako zúfalá diera ako každé mesto v Čechách, okrem Prahy, teda je to úplne normálne mesto. Delta je biosferická rezervácia a treba povolenku na vstup. A že sa nemôžu volne loviť Vyzy, to snaď žartuješ. Je to ryba pred vyhynutím a bolo by dobré keby sa k zákazu lovu pridali aj Ukrajinci. Chodím do Rumunska často, je to krásna a velká zem a omylom sa dostali do EU asi tak, ako celá východná Európa vrátane Čiech.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 159

Příspěvekod Omen » pon lis 16, 2020 5:00 pm

Denis píše: .........a omylom sa dostali do EU asi tak, ako celá východná Európa vrátane Čiech.

Za to prapůvodně může Masaryk!
Sorry , nedalo mi to.... :D
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pon lis 16, 2020 10:05 pm

Denis
Jak jsem koupil, tak jsem prodal. V Tulce jsem v životě nebyl a dost mozna to bude i vzorna obec. I pres to , ze se tam tak trochu krade, ale kde ne, že ano?
Proti Rumunsku nic nemam až na tu "Evropu". Zlob se nebo ne, ale Balkan je nekde jinde než my.
S lovem vyz na Ukrajině samozřejmě také nesouhlasím a ukrajinskej caviar fakt nekupuju.
Jem jsem to zminil jako protiklad.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte lis 17, 2020 9:24 am

Nič v zlom, ale my plačeme za starým Rumunskom, za Balkánom, dnes tam už nestretneš baču v kroji a vo vlnených plstených ponožkách v krpcoch, prašné ulice vo Svantu George v delte pomaly betónujú, stavajú jeden rezort za druhým, preč sú rybárske bárky s jednoválcovým dízlom a večšina len veslovala. Keď sme v noci pozerali z hôr do krajiny, tak bola krajina temná, dnes sa tam svieti ako u nás. "Pokrok" nezastavíš.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » úte lis 17, 2020 1:11 pm

Ano doba se mění.
Jestli se naskytne moznost zkus hory severní Albanie...treba kanon Komani na Czerny Drin. I tam se da "clunovat" nebo reka Ulce v jiznim Srbsku
Tam jeste stare casy nezmizely.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 200
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř bře 24, 2021 4:37 pm

Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pát bře 26, 2021 6:42 pm

Je to obrovska odvaha. na tak malé lodi.
:good:
Navic, musí něco umět
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob bře 27, 2021 11:49 pm

Odvaha by to bola na mori. Každý rok na túto plavbu vyplávajú desiatky vodákov na kajakoch a iných podobných plavidlách a spoliehajú sa len na svoje sily. Väčšina vodákov na splavenie Dunaja pomocou motora pozerá dosť pohrdlivo. Ja som to tiež splavil na motore, výsostne s pragmatických dôvodov. Túžba dať to na pádle je velká, okolnosti a čas tomu neprajú
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » ned bře 28, 2021 12:15 am

Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » ned bře 28, 2021 11:55 am

S pramici a 3 konakem by to na mori už snad nebyla ani odvaha, spise trochu šílenství .
Nepodceňuji padlery. Ti zkušení jsou na kajacich na moři jako doma
Dokonce snad nějakej borec prepadloval Atlantik.

Když, ale na tosedne blb a mysli si, že sezral salamonovo "censored", tak je na pruser zaděláno.
V Antalii půjčujou morsky kajaky vožralejm rusakum, Ale jistí je rychlym člunem.
Ostov Pag, zvedl se vítr. Dva zoufalci padlovali na morskym kajaku ze vsech sil, stejně vcelkurychle couvali na volne moře. Meli štěstí, byli zaprazeni a odtazeni.
Podekovat zapoměli. Kdyby na ne bylo použito namorni pravo, tak by zirali ve vyjeveni. Normalne se to , ale řeší podekovanim a pozvanim na pivo
k tomu Dunaji. Pri vší úctě, nevěřím , ze průměrně zdatnej clovek dokáže upadlovat z blavy do delty.
Ledaze by na to měl par let :crazy:
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 41

Příspěvekod Ozzie » ned bře 28, 2021 9:08 pm

Tvoju vieru nemôžem a ani nechcem ovplyvniť, ale na TID sa pádluje 40-50 km denne. Trasu BA - Čierne More sa dá urobiť za 2 mesiace. A tu nepádlujú vrcholoví športovci, ale bežní ľudia. TID je skupinová túra a preto tempo je pomerne mierne. Keby niekto išiel sólo s rýchlim kajakom, tak sa dá denne urobiť aj 70 km. To ale nesmieš mať v jednej ruke cigaretu a v druhej pivo :D . Samozrejme treba občas zaradiť aj oddychový deň.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » pon bře 29, 2021 11:03 pm

Ozzie, jazdil som závodne ale urobiť 70 km denne sa dá na hornom Dunaji ale aj tak po 70 km toho máš plné zuby a to ak by si išiel bez batožiny. neviem si predstaviť ťahať to v kuse 1865 km, čo je od našej lodenice. Ale kamarát, tiež bývalý závodník to urobil na kanoi z Ulmu až do Delty, dal to za niečo vyše troch mesiacov. Dedko to urobil na Linderi s 5 HP ale už sa nepamätám koľko mu to trvalo.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte bře 30, 2021 5:42 pm

Ixxo, ale Ozzie má pravdu, pádlery na TIDke fakt dávajú denne 40 -50 km. Dunaj aj v tej najlenivejšej časti valí 5 km/ hod. 70 km denne nie je extrémny výkon, je to len o tom kolko hodín si ochotný odsedieť v kajaku, 70 km je na cca 10 hodín. V BA sa chystala partia dedkov, ale myslím že corona to zhatila. Ak sa večer neslope hlboko do noci a nevyráža sa pred obedom v največšej pálave, tak sa dá zvládnuť s prestávkami aj tých 10 hodín denne. Ráno sa vstáva počas brieždenia a vyráža sa zo slnkom, o 6,00 si na vode, o 11,00 už polihuješ v tieni, kúpeš sa, varíš, ješ, pospíš si a na vodu znovu o 15,00 do 21,00. Večer frťana, ráno frťana, žiadny opijáš a cez deň iontový nápoj.
Jirka19
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Jirka19 » pon čer 27, 2022 6:13 am

Ahoj, chystá se letos někdo po Dunaji do Černého moře? (Vím, že je na Ukrajině válka.)
Jedná se mi především o informace, kde se hlásit a co kde předkládat za dokumenty.
Samozřejmě bych uvítal i informace o tom, kde se dá kotvit, koupit nafta, něco málo k jídlu, případně kde se určitě zastavit a co na druhou stranu minout bez povšimnutí.
Nebráním se na cestě ani společnosti nějaké další lodi.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 177
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte čer 28, 2022 8:05 pm

Jo chystá, ale asi tam nedopluji.
Čeká mě ještě něco málo po Mohanu, pak kanál Mohan - Dunaj a Dunaj je dost dlouhý pro jednu sezónu....
Odkud kam letos plánuješ plout? Pokud to nevyjde letos, třeba se potkáme příští sezónu.
Jirka19
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jirka19 » stř čer 29, 2022 9:27 am

Vše je závislé na dopravě. Loď má nadrozměr a firmy se přetahují o to, kdo ji poveze. Nikdo nechce. Když už se domluvím, tak navyšují cenu nebo mění termín.
Loď jsem chtěl převážet v březnu do Tullnu, ale to nevyšlo :-(
Další pokus byl na příští týden, po navýšení ceny jsem zkusil jiného dopravce a podle všeho budu loď spouštět na vodu v Bratislavě 11.7.
Pak mám cca 1,5 měsíce volna. Chtěl bych se dostat do Řecka. Do Chorvatska, kde to je blíž z ČR se nejspíš z časových a nejspíš i finančních důvodů nedostanu. Popluji, dokud to půjde. Doufám, že z lodi (plachetnice) neudělám během cesty ponorku.
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pát črc 01, 2022 4:21 pm

daj vediet kedy a kde to budes spustat na vodu, poradim ti co, kde a ako . Ozaj co to mas za lod?
Jozef Poór
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Jozef Poór » ned zář 18, 2022 6:12 pm

Denis píše:Ixxo, ale Ozzie má pravdu, pádlery na TIDke fakt dávajú denne 40 -50 km. Dunaj aj v tej najlenivejšej časti valí 5 km/ hod. 70 km denne nie je extrémny výkon, je to len o tom kolko hodín si ochotný odsedieť v kajaku, 70 km je na cca 10 hodín. V BA sa chystala partia dedkov, ale myslím že corona to zhatila. Ak sa večer neslope hlboko do noci a nevyráža sa pred obedom v največšej pálave, tak sa dá zvládnuť s prestávkami aj tých 10 hodín denne. Ráno sa vstáva počas brieždenia a vyráža sa zo slnkom, o 6,00 si na vode, o 11,00 už polihuješ v tieni, kúpeš sa, varíš, ješ, pospíš si a na vodu znovu o 15,00 do 21,00. Večer frťana, ráno frťana, žiadny opijáš a cez deň iontový nápoj.

Ahoj, Denis. Dávno som sa neozval po dunajskej ceste - 2016-2019 - , reparovali mi zdravie ... Teraz som mal čas prebrázdiť komenty, a našiel som tvoje staršie riadky spojené s plachetnicou GIAUR... - kde píšeš, že máš plány, aj samotnú plachetnicu... Je to stále aktuálne? Zaujímalo by ma verzia balastu, ako to máš riešené? Veľa zdravia ti prajem, a dakujem za odpoved: Jožo
Jozef Poór
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Jozef Poór » ned zář 18, 2022 6:31 pm

Denis píše:Ixxo, ale Ozzie má pravdu, pádlery na TIDke fakt dávajú denne 40 -50 km. Dunaj aj v tej najlenivejšej časti valí 5 km/ hod. 70 km denne nie je extrémny výkon, je to len o tom kolko hodín si ochotný odsedieť v kajaku, 70 km je na cca 10 hodín. V BA sa chystala partia dedkov, ale myslím že corona to zhatila. Ak sa večer neslope hlboko do noci a nevyráža sa pred obedom v največšej pálave, tak sa dá zvládnuť s prestávkami aj tých 10 hodín denne. Ráno sa vstáva počas brieždenia a vyráža sa zo slnkom, o 6,00 si na vode, o 11,00 už polihuješ v tieni, kúpeš sa, varíš, ješ, pospíš si a na vodu znovu o 15,00 do 21,00. Večer frťana, ráno frťana, žiadny opijáš a cez deň iontový nápoj.

Ahoj, Denis. Dávno som sa neozval po dunajskej ceste - 2016-2019 - , reparovali mi zdravie ... Teraz som mal čas prebrázdiť komenty, a našiel som tvoje staršie riadky spojené s plachetnicou GIAUR... - kde píšeš, že máš plány, aj samotnú plachetnicu... Je to stále aktuálne? Zaujímalo by ma verzia balastu, ako to máš riešené? Veľa zdravia ti prajem, a dakujem za odpoved: Jožo

PS Musel som obnoviť registraciu, za tie roky nepamatal som sa riadne na meno, heslo...

Zpět na