Medveďovské rameno
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Medveďovské rameno
Bratislavským ochrancom prírody zo skupiny BROZ sa podarilo zalobovať neuveritelným spôsobom a Povodie Dunaja prekopalo v závere roka 2012 už dávnejšie zasypaný vtok do Medveďovského ramena. Takže toto je opeť funkčné a Slovensko má zas jeden ostrov navyše. V tomto roku 2013 má byť zfunkčnené aj rameno okolo Velkolélskeho ostrova.
- nitroman
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
denis,uznavam,ze treba ochranarov,ale nie sibnutych,co zakazuju vidiet a zazit to,co sme my za komancov mohli.len treba byt uplne europsky a nie preberat iba zakazy a prikazy ako to robi BROZ.
a to "otvorenie" ramien?
hmm-opat vidno,ze su nekompetetni,ze ani chvilu neuvazovali nad nízkymi stavmi vody a tie budu stale nizsie.a ani nad tvorbou strkovych lavic,co im to zanesu.vodohospodari sa musia smiat nad naivitou a amatérstvom,az si clovek mysli,ze BROZ iba vytahuje peniaze z europy a vyraba nefunkcne pokusy.
na dunaji som odkedy som sa naucil chodit a viem,ze hradze a vyhony maju zmysel az chces usmernit tok...ale oni to iba prekopali bez ochranneho valu
a navyse vsewtko zakazuju-preco nemozes na vybranych miestach prist autom k vode,ci taborit?preco vsetko zakazali v kosihoch?v amerike ci kanade maju najprisnejsie pravidla,ale vsetko ma system a moznosti.
miro
a to "otvorenie" ramien?
hmm-opat vidno,ze su nekompetetni,ze ani chvilu neuvazovali nad nízkymi stavmi vody a tie budu stale nizsie.a ani nad tvorbou strkovych lavic,co im to zanesu.vodohospodari sa musia smiat nad naivitou a amatérstvom,az si clovek mysli,ze BROZ iba vytahuje peniaze z europy a vyraba nefunkcne pokusy.
na dunaji som odkedy som sa naucil chodit a viem,ze hradze a vyhony maju zmysel az chces usmernit tok...ale oni to iba prekopali bez ochranneho valu
a navyse vsewtko zakazuju-preco nemozes na vybranych miestach prist autom k vode,ci taborit?preco vsetko zakazali v kosihoch?v amerike ci kanade maju najprisnejsie pravidla,ale vsetko ma system a moznosti.
miro
- Denis
- zkušený harcovník

Tiež chodím na Dunaj dlho a pametám si ako odstavovali jedno rameno za druhým, teraz je to po desaťročiach teroru plavebných spoločností po PRVÝ krát, keď namiesto zasýpania sa niečo otvorilo. Výška vtoku do ramien je výsledkom kompromisu, vybav to lepšie ak vieš, Zoznámim ťa so zakladatelom BROZU a istotne ťa uvíta s otvorenou náručou. Okrem toho ako sa rozmnožujú ryby asi vieš, potrebujú kolísanie hladiny, aby mohla v ramenách narásť "tráva" keď je nízky stav a keď na jar stúpne voda, tak tráva je zaplavená a ryby majú kde klásť ikry a rybičky sa majú na čom pásť a dravci majú čo žrať. Je to tak, že? BROZ ani žiadny iný ochranári nikdy nebudú vybavovať, aby tlsté bruchá na motorákoch mohli jazdiť po ramenách.
Čo sa týka zákazu, vodákov u nás nikto nebuzeruje, že nemôžu kotviť a stavať si stany na brehoch aj prírodnej rezervácie, čo v Nemecku, alebo Rakúsku nie je možné. Volakedy si nevidel tolko áut na brehoch ako je to teraz, vlezú už do každej r.ťe, nie je tam už klud aký býval, kde sa dalo dostať len loďou. Na niektorých mojich oblúbených plážach už ani nezastavujem, lebo ch.ji sa tam dotrepú s autami a keď sa odtrepú, tak len bordel po nich zostane. To čo bolo tento rok na kope pod nulkou je vrchol . Takých haj.lov treba nakopať, dokopať a vyhnať z Dunaja s doživotným zákazom priblížiť sa k tečúcej vode. Volakedy som to po id.otoch čistil, ale dnes sa to už nedá, tolko toho je a navyše pribúdajú rozbité sklené flaše.
K nostalgii, Bodícka brána bola len jedna a už nikdy nebude.
- yan
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Som rad, ze niekto pomenoval realitu v oblasti ochrany ZP na Dunaji so znalostou veci. BROZ a ich starostlivost o CHKO Dunajske luhy je skvela, ked si laik otvori ich stranku. Neviem, ako casto sa tito ochranari pohybuju v dunajských lesoch, ramenách, na hl.toku. Mocem sa v luznych lesoch uz polstorocie, posledne roky som na vode cca 3xdo tyzdna, ale nijakeho ochranara som nestretol. Asi pracuju v utajeni. Aj som panovi Kusikovi, ktori jej predsedom BROZ svojho casu pisal, aby nam neznalym, ktori funguju v oblasti Gabcikovo-Medve, vysvetlil, preco tak biedne prekopali vstup do medveramena. Odpisal mi, ze takto je to ok, ze su viazani nejako na madarsku stranu a ze je to v poriadku. Tak som este nacerpal z ich zdrojov uzasne povzbudzujuce info, ze 2/3 roka ramenom prudi voda, ze sa sem fantasticky vratil zivot, ryby sa neresia, vtaciky si stavaju hniezda... Je mi luto, ale su to blaboly. Neviem, preco takto ohlupuju verejnost. Ich cinnost ma vyznam a je rozhodne dobre, ze BROZ je. Maju kopu dobrych projektov, myslienok, ale mam pocit, ze v reale im to vychadza obcas trosku inak ako na papieri. Fakt je, ze chyby nerobi len ten, kto nerobi nic. BROZ sa ale zjavne nema cas pozerat kriticky spat na efektivitu svojich aktivit - preco nie je v ´medveramene voda, preco sa pilia po brehoch Dunaja posledne zvysky pôvodných drevin, ako sa spravne robi rybochod... Ked budete na vode, zájdite do stareho koryta a pozrite sa na tu spust oproti Sapu na gabcikovskej strane hore smerom k Bodikom. Na zaplakanie. Preco to nerobia madari? Neviem, aj som naivne BROZu pisal, aj fotecky som mu poslal, neodpovedali. Asi nemaju cas, strategia starostlivosti o dunajsku prirodu a zabezpecovanie európskych fondov je prioritna a vycerpavajuca. A samozrejme prezentacia v mediach, podla moznosti s ministrom ZP - to otvorenie devinskeho ramena budu verklikovat asi do [b]nemoty /chodte sa pozriet na prietok.../
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Je zaujímavé takto čítať rôzne pohľady na vec. Myslím si (nemám rád tento výraz), že ochranárom by mala byť celý štát aj s občanmi, nie len úzka skupina ľudí. Mynule som bol na Velkolélskom ostrove a tá stavba honosného mostu ma prinútila zamyslieť sa. Veď také mosty nemáme ani na bežných komunikáciách a tu to vyrástlo pre ochranu prírody?
Dve drahé bágre a k tomu patriace nakladiaky tam makali v NEDELU!!! o stošesť.
23.08.2015, 16:11
Obávam sa, že tu/tam už neide o ochranu prírody. Za takými projektmi je už politika. A tá je sviňa. Bohvie čo tam bude o rok? Čo tam bude za tabulou " Vstup zakázaný Najvyšší stupeň ochrany" Dúfam, že nebudem mať pravdu

23.08.2015, 16:11

Obávam sa, že tu/tam už neide o ochranu prírody. Za takými projektmi je už politika. A tá je sviňa. Bohvie čo tam bude o rok? Čo tam bude za tabulou " Vstup zakázaný Najvyšší stupeň ochrany" Dúfam, že nebudem mať pravdu

- Denis
- zkušený harcovník
yan, najlepšie je priamo sa zúčastniť aktivít na zlepšenie či záchranu životného prostredia, alebo prírody. Vtedy človek vidí, aká je to nadludská práca. Ja toho nie som schopný a tak sa len sem tam sporadicky zapájam do občianskych aktivít. Zdôrazňujem slovo OBČIANSKE aktivity, lebo treba odlíšiť aktivity štátu od aktivít občanov a aj keď sú zamerané na to isté, teda ochranu, tak názory ako to robiť sú často diametrálne odlišné. Viď. pohlad Lesníkov a Lesoochranárov na Vysoké Tatry. " Problém" aktivistov je v tom, že nie sú /chvalabohu/ napojený na štátny rozpočet a sú preto nezávislí na rozhodnutiach štátnej moci, ktorá je ako vieme ovplyvňovaná korporáciami. Ak chcú prežiť, musia zháňať granty, čo je pomerne náročná práca a vyžaduje vysokú kvalifikáciu. Granty sa pridelujú zásadne len na projekty, nie ad hoc. Na kritiku aktivistov sa dá odpovedať len jedným, príď pomôcť.
Tebou spomínané výruby od Sápu proti prúdu starého toku robilo Povodie, pretože znížením hladiny zarástlo pôvodné koryto a znížil sa jeho prietok v kritických povodňových obdobiach. Časť výrubov majú na svedomí zloprajní majitelia pozemkov, ktorím vadí, že na ich súkromných pozemkoch pod ich stromami táboria vodáci. Tak ich vyrúbali a táboriská rozbágrovali. Problém je v tom, že nikto na tých dementov "censored" /royalistických/ nepodal trestné oznámenie. Spoliehať sa len na BROZ nie je možné, je to pár ludí, s minimálnymi možnosťami. To že dokázali vybaviť sprietočnenie viacerých ramien je heroický výkon, z môjho pohladu človeka, ktorý sa občas snaží.
Ozzie, neviem čo to je za stavbu a ani akému účelu slúži, či je to len most, alebo nejaká vodohospodárska stavba, v každom prípade muselo byť vydané stavebné povolenie príslušným stavebným úradom. Tzv. Informačný zákon je stále ešte platný, dopátrať sa informácie nie je problém.
Tebou spomínané výruby od Sápu proti prúdu starého toku robilo Povodie, pretože znížením hladiny zarástlo pôvodné koryto a znížil sa jeho prietok v kritických povodňových obdobiach. Časť výrubov majú na svedomí zloprajní majitelia pozemkov, ktorím vadí, že na ich súkromných pozemkoch pod ich stromami táboria vodáci. Tak ich vyrúbali a táboriská rozbágrovali. Problém je v tom, že nikto na tých dementov "censored" /royalistických/ nepodal trestné oznámenie. Spoliehať sa len na BROZ nie je možné, je to pár ludí, s minimálnymi možnosťami. To že dokázali vybaviť sprietočnenie viacerých ramien je heroický výkon, z môjho pohladu človeka, ktorý sa občas snaží.
Ozzie, neviem čo to je za stavbu a ani akému účelu slúži, či je to len most, alebo nejaká vodohospodárska stavba, v každom prípade muselo byť vydané stavebné povolenie príslušným stavebným úradom. Tzv. Informačný zákon je stále ešte platný, dopátrať sa informácie nie je problém.
- avalon
- aktívní jachtař
- Reputace: 10
Ozzie a Yan nepoznam ta ale mas uplnu pravdu! Pocul som o tom moste ale tvoja fotka ma doslova sokovala... ps: Velky lel. V medvedove sa preinvestovalo okolo 100tis € na bager a par šutrov co odniesla prva voda, ktora zaroven odniesla aj cast lesa aj so stromami, ktore teraz lezia v hornej casti ramena ... Rychlost zanasania ramena sa podstatne zvysila a to nielen voci predpokladom na zaklade projektu ale aj voci rokom minulym....A ked si uvedomime ze horna cast ramena nebola poslednych min 60 rokov takto sprietocnena a rameno byvalo pred 40 rokmi hlboke aj 6 metrov s tym ze pri Sape bolo este dokonca velke jazero tak je otazne ci tento sposob sprietocnenia ramena a hlavne na tomto mieste a tymto sposobom - bez kamennych brehov - urcitej formy zlabu zabranujucej odplavovaniu lesa ma nejaky vyznam okrem toho ze sa na tom niekto slusne zahoji....
- nitroman
- návštěvník fóra
velkolelsky ostrov-kapitola sama o sebe
ahoj denis a ostatni,co vidite realitu a nie iba propagandu v mediach,ktore nam masiruju mozgy...denis,na ukazku toho,ako to BROZaci ukazkovo vsetko zakazali.povedz mi,kde je podla teba v Ba mozne spustit legalne a bez zákazov cln na vodu?preco na petrzalskej strane sa NIKDE neda dostat autom k vode oficialne?ja komunikujem len za to,aby boli vybrane miesta k vode na piknik,ako si to za mladi aj ty zazival a kludne ostatne nech je uzavrete.ale nie VSETKO!
nemozes tu pliest clnkovanie s uplnym zákazom.clovece ved pravo na prirodu maju aj stari a mladi s detmi,co naju cln,co nemozu povedzme 5 kilometrov slapat medzi komarmi...
a fakt okrem Lida,kde je riziko spustania pri nizkom stave a velmi strmy zjazd,mas v petrzalke moznost iba pri Danubiane na tom nezmyselnom zjazde proti vode co sa asi upne zanesie...a potom len medve-rameno a nech sa paci-komarno.
LEBO:BROZ ma kupeny cely velkolelsky ostrov vo Vel.Kosihoch a nedovoli tam ani k vode na hlavnom toku prist!
nech sa paci-chodte si to tam vyskusat!
poznam jedneho pana,mal prezyvku spagat a teraz robi poslanca v karlovke...a viem,aky je arogantny,namysleny a najmudrejsi,iba jeho nazor je naj...
a ver denis,ze dlho nebude trvat a zakazu ti parkovat s clnkom v okoli velkolelskeho ostrova,lebo je sukromny,tak ako pises,ze si to zazil inde.
ale co to je BROZ,ked maju peniaze na ten most?
casto jazdievam na ebro-priehradu do spanielska.ma cca 120km dlzku a cca 1km sirku s mnozstvom obrovskych zálivov.tam maju prisny stupen ochrany,ale na vybranych miestach mozes prist k vode,je tam parkovisko,kontajnery na smeti a krby na opekacky.tam co bolo pred vyhlasenim chranenej oblasti sukromne u vody,to plati a nove uz nevznika.a to je rezervoar vody pre cely aragon a katalansko.kontroly chodia denne a nik si nedovoli jazdit na motorkách,ci bivakovat u vody,a uz vôbec nie robit bordel,ci lamat a pilit porasty.lebo chodia profesionalni rangeri a su to uradnici,co poradia a nebuzeruju bezdovodne.
tak takto si to predstavujem v civilizovanej neskorumpovanej krajine.
ja vidim vysledky BROZu v medve a v kosihoch...a nejde mi o ryby,ale ved tam kde to prekopali je pustatina...ak chceli prietocnost,tak mali ist hlbsie a spravit ochrannu hradzu-ktorych je tam na nasej strane asi 5,tak by dunaj neodklonili.tak teraz nevidim ziadny výsledok ani pre prirodu,ani pre ludi.
a treba na to poukazat v mediach,ze na co sli tie europeniaze a priamo tam kde ich dostali.a to by mohol byt pilier k podpore nasho zameru spojazdnenia rekreacneho vyuzitia ramena..co myslite?miro
nemozes tu pliest clnkovanie s uplnym zákazom.clovece ved pravo na prirodu maju aj stari a mladi s detmi,co naju cln,co nemozu povedzme 5 kilometrov slapat medzi komarmi...
a fakt okrem Lida,kde je riziko spustania pri nizkom stave a velmi strmy zjazd,mas v petrzalke moznost iba pri Danubiane na tom nezmyselnom zjazde proti vode co sa asi upne zanesie...a potom len medve-rameno a nech sa paci-komarno.
LEBO:BROZ ma kupeny cely velkolelsky ostrov vo Vel.Kosihoch a nedovoli tam ani k vode na hlavnom toku prist!
nech sa paci-chodte si to tam vyskusat!
poznam jedneho pana,mal prezyvku spagat a teraz robi poslanca v karlovke...a viem,aky je arogantny,namysleny a najmudrejsi,iba jeho nazor je naj...
a ver denis,ze dlho nebude trvat a zakazu ti parkovat s clnkom v okoli velkolelskeho ostrova,lebo je sukromny,tak ako pises,ze si to zazil inde.
ale co to je BROZ,ked maju peniaze na ten most?
casto jazdievam na ebro-priehradu do spanielska.ma cca 120km dlzku a cca 1km sirku s mnozstvom obrovskych zálivov.tam maju prisny stupen ochrany,ale na vybranych miestach mozes prist k vode,je tam parkovisko,kontajnery na smeti a krby na opekacky.tam co bolo pred vyhlasenim chranenej oblasti sukromne u vody,to plati a nove uz nevznika.a to je rezervoar vody pre cely aragon a katalansko.kontroly chodia denne a nik si nedovoli jazdit na motorkách,ci bivakovat u vody,a uz vôbec nie robit bordel,ci lamat a pilit porasty.lebo chodia profesionalni rangeri a su to uradnici,co poradia a nebuzeruju bezdovodne.
tak takto si to predstavujem v civilizovanej neskorumpovanej krajine.
ja vidim vysledky BROZu v medve a v kosihoch...a nejde mi o ryby,ale ved tam kde to prekopali je pustatina...ak chceli prietocnost,tak mali ist hlbsie a spravit ochrannu hradzu-ktorych je tam na nasej strane asi 5,tak by dunaj neodklonili.tak teraz nevidim ziadny výsledok ani pre prirodu,ani pre ludi.
a treba na to poukazat v mediach,ze na co sli tie europeniaze a priamo tam kde ich dostali.a to by mohol byt pilier k podpore nasho zameru spojazdnenia rekreacneho vyuzitia ramena..co myslite?miro
- Denis
- zkušený harcovník
Do tretice bolo otvorené aj Karloveské rameno, resp. Devínske, pod kameňolomom spravili vtok. Samozrejme hneď to využili skútristi a zajazdili si v prírode. Čo malo za následok, že pádleri sa zaktivizovali a začali lobovať za zákaz vjazdu do Karloveského ramena, Teraz je dole osadená značka s prečiarknutou vrtulou a zisťujeme či je tam legálne a definitívne, alebo je to partizánčina. Nie že by sme túžili jazdiť v Karloveskej zátoke s motorom medzi desiatkami trénujúcich športovcov, ale vysadiť či nalodiť tam posádku sme využívali. Ulahodiť sa všetkým nedá a vždy sa nájde niekto, kto dobrú myšlienku zneužije.
Padnuté stromy som v Medveďovskom ramene videl, na svedomí ich má bobor. Aspoň čo ja som s kánoe videl, na brehu som nebol. Rameno bolo desiatky rokov napájané len spodnou vodou, nebolo preplachované a každá velká voda ho zanášala. Voda stúpla, priniesla kal a ten v ramene klesol. Vtok bol vybágrovaný kúsok pod Sápom a verím, že to bolo jediné možné miesto, ktoré bolo priechodné pre všetkých zainteresovaných. Môj dojem je, že výtok z ramena nestačí , tok sa spomalý a sedimenty sadajú. Vidieť to aj na tom našom zjazde do vody, tak sa zanáša, že to nie je s kostolným poriadkom.
Padnuté stromy som v Medveďovskom ramene videl, na svedomí ich má bobor. Aspoň čo ja som s kánoe videl, na brehu som nebol. Rameno bolo desiatky rokov napájané len spodnou vodou, nebolo preplachované a každá velká voda ho zanášala. Voda stúpla, priniesla kal a ten v ramene klesol. Vtok bol vybágrovaný kúsok pod Sápom a verím, že to bolo jediné možné miesto, ktoré bolo priechodné pre všetkých zainteresovaných. Môj dojem je, že výtok z ramena nestačí , tok sa spomalý a sedimenty sadajú. Vidieť to aj na tom našom zjazde do vody, tak sa zanáša, že to nie je s kostolným poriadkom.
- nitroman
- návštěvník fóra
ad:sprietocnenie...
avalon,zdravim ta aj ked sa teraz nekontaktujeme...
velmi dobre si to napisal-to su fakty,realita.
mne sa jedna o pohodicku a vidim,ze BROZ haji len svoje podivne zaujmy.aby nam nakoniec nezakazali jazdit na dunaji!
pockajte,az bude zjazd v medve uzavrety závorou od BROZu,ako je to vsade v kosihoch,to budete vsetci cumiet...ked nic nespravime vopred.
velmi dobre si to napisal-to su fakty,realita.
mne sa jedna o pohodicku a vidim,ze BROZ haji len svoje podivne zaujmy.aby nam nakoniec nezakazali jazdit na dunaji!
pockajte,az bude zjazd v medve uzavrety závorou od BROZu,ako je to vsade v kosihoch,to budete vsetci cumiet...ked nic nespravime vopred.
- Ozzie
- zkušený harcovník
Zakazovať to nám ide
Je zaujímavé, že na Váhu v Komárne motorové lode sa môžu plaviť a tam vyrastajú ozajstní Športovci. Chce to len ohľaduplnosť a pochopenie toho druhého.
Veľkolélský ostrov: nechápem (nebudem po tom pátrať) kto vôbec povolil stavbu za hrádzou v inundačnom území? Nie som odborník, robí sa to bežne? Veď na jar príde veľká voda a zmyje minimálne prístupovú cestu a rampu na most. Podľa mňa to vystavali ( aj s kanálom) preto, aby sa to dalo definitívne uzatvoriť a aby sa tam nikto nedostal. Mynule sme tam pristáli a poprechádzali na ostrove. Stretol som tam jedného kowboya a som ho pozdravil "jónapot". Jeho pohľad bol veľavravný

Veľkolélský ostrov: nechápem (nebudem po tom pátrať) kto vôbec povolil stavbu za hrádzou v inundačnom území? Nie som odborník, robí sa to bežne? Veď na jar príde veľká voda a zmyje minimálne prístupovú cestu a rampu na most. Podľa mňa to vystavali ( aj s kanálom) preto, aby sa to dalo definitívne uzatvoriť a aby sa tam nikto nedostal. Mynule sme tam pristáli a poprechádzali na ostrove. Stretol som tam jedného kowboya a som ho pozdravil "jónapot". Jeho pohľad bol veľavravný

- nitroman
- návštěvník fóra
tabula bezmotorovej plavby
denis,ta tabula neni zakazova,ale oznacuje usek,kde spravca toku neodporuca plavbu s motorom kvôli plytkému stavu.na karlovku zabudnime-je to dôsledok nasho nezaujmu o veci,len aby sme tak nedopadli aj v medve.ti,co sa vedia oficialne zorganizovat dnes vyhravaju.ved o nas ani nik nevie,ze kolki sme vodni motoristi,tak ked sa nozveme,mozme dopadnut zle.je lepsie dopredu si vyarendovat svoje zaujmy-tak ako to spravili ti kajakari,co vytlacili clnarov z karlovky.
- Denis
- zkušený harcovník
Ozzie píše:Zakazovať to nám ideJe zaujímavé, že na Váhu v Komárne motorové lode sa môžu plaviť a tam vyrastajú ozajstní Športovci. Chce to len ohľaduplnosť a pochopenie toho druhého.
Zakazovanie nám ide?

K Velkolélskemu ostrovu, chápať nemusíš, stačí vedieť.

- avalon
- aktívní jachtař
co sa tyka bagrovania, to je asi utopia ale urcite by to malo vyznam. Z mojho pohladu by ale najvacsi vyznam malo prepojenie spodnej casti ramena s ramenom Apati, cim by sa nielen zvysil odtok vody zo spodnej casti Medvedovskeho ramena ale obnovil by sa tym aj povodny celok ramennej sustavy Medvedovskeho ramena, ramena Apati a Klucovskejo ramena cim by vzniklo vyse 6km povodneho biotopu luzneho lesa. Nehovoriac o vyskovom rozdiele vtoku a vytoku dnesneho ramena s dlzkou 2km v porovnani s rozdielom hladin na 8km rieky!!!
Naposledy upravil(a) avalon dne sob říj 10, 2015 8:09 pm, celkem upraveno 1 x.
- avalon
- aktívní jachtař
jo a este jeden postreh ludi co tam ziju cely zivot... Po tom ako odplavilo kus lesa ako som uz pisal, Dunaj natlacil do kanalu obrovske mnozstvo strku cim pomaly znizuje prietok vody hlavne pri malych vodostavoch. Hlavny dovod tohoto stavu ale je, a to kompetentni odbornici asi mali vediet uz pri priprave tohoto projektu, ze cast Dunaja v miestach kde sa kanal zacina tvori velka strkova lavica zasahujuca pri malej vode pomaly az do polovice koryta rieky. Muselo byt teda kazdemu odbornikovi vopred jasne ze vybudovanie kanala v tejto casti toku nie je vhodne riesenie a mali rameno otvorit vyssie v miestach kde je Dunaj hlboky, pripadne vytvorit nad ustim kanala kamenny vyhon zabranujuci naplavovaniu strku do kanala a ciastocne regulujucim prietok - moj nazor... PS: staci si pozriet googlemaps a vsetko je jasne aj nam laikom....
- Denis
- zkušený harcovník
Tesne po prekopaní som to prešiel na kánoe a potom po roku ešte 2x som sa tam zastavil. Rozdiel bol samozrejme markantný, prvý krát to bol kanál vykopaný človekom, druhý raz už s toho bolo cítiť rieku. Čo som roky rokúce jazdil na kánoe po Dunajských ramenách, tak velká voda si to vždy upravila podla svojho, niektoré ramená sa nejazdili aj celé roky, než ich velká voda prepáchla. Uvidíme čo bude na budúci rok.
- nitroman
- návštěvník fóra
prirodzene preplachovanie medve ramena
vazeni.
prvy raz som bol v palkovicove,dnesnom sape ked som mal tusim 8rokov.teda pred takymi 43rokmi...vtedy este pan sibl netusil,ze existuje v medve rameno.chodil som tam s mojim otcom na stuky a bolene kazdy tazden az do postavenia gabcikova.presne viem,ako bolo rameno preplachovane.dnes je v hornej casti miesto jam velka ilova plytcina.vtedy davno ale tiekol hlavny tok smerom od madarskej strany/dnesneho stareho Dunaja nad sapom/ na nasu-narazovu stranu/dnes tecie z vd gabcikovo na madarsku stranu/ a tym padom bola hlboka nasa strana bez vsetkych strkov co su medzi tymi hradzami dnes.a ked bola v ba na vodostave vyska 600cm,tak do ramena valilo v uplne hornej casti a ano,aj v tej dnes bagrovanej casti.oni sa vôbec nezamyslali nad nicim,jednoducho to prebagrovali tam,kde podla pôvodných map to bolo kedysi prietocne.ja vidim,ze ochranari vedia len opakovat co bolo kedysi.
ked sa na to pozreme logicky,tak je zrejme,ze bez zmeny smeru Dunaja nepomoze ziadne prebagrovanie,lebo nasa strana Dunaja sa bude stale viacej zanasat.
no nebolo lepsie pouzit tie vyhodene peniaze na spojazdnenie ramena vybagrovanim sedimentov?
ale aj to bude iba otazka casu a medve rameno zanikne kvôli sedimentom-je to dôsledok odklonu Dunaja vd gabcikovom na madarsku stranu...takze luba lutujem,bude mat z hausboatu chatu
este si uvedomme,ze v dnesnej dobe sa temer nebagruje,co kedysi byvalo pravidelne,takze nic neprestavi matku prirodu.aj na vyusteni ramena do Dunaja je dnes plytcina miesto kedysi silnych virov nad hlbocinou...
prvy raz som bol v palkovicove,dnesnom sape ked som mal tusim 8rokov.teda pred takymi 43rokmi...vtedy este pan sibl netusil,ze existuje v medve rameno.chodil som tam s mojim otcom na stuky a bolene kazdy tazden az do postavenia gabcikova.presne viem,ako bolo rameno preplachovane.dnes je v hornej casti miesto jam velka ilova plytcina.vtedy davno ale tiekol hlavny tok smerom od madarskej strany/dnesneho stareho Dunaja nad sapom/ na nasu-narazovu stranu/dnes tecie z vd gabcikovo na madarsku stranu/ a tym padom bola hlboka nasa strana bez vsetkych strkov co su medzi tymi hradzami dnes.a ked bola v ba na vodostave vyska 600cm,tak do ramena valilo v uplne hornej casti a ano,aj v tej dnes bagrovanej casti.oni sa vôbec nezamyslali nad nicim,jednoducho to prebagrovali tam,kde podla pôvodných map to bolo kedysi prietocne.ja vidim,ze ochranari vedia len opakovat co bolo kedysi.
ked sa na to pozreme logicky,tak je zrejme,ze bez zmeny smeru Dunaja nepomoze ziadne prebagrovanie,lebo nasa strana Dunaja sa bude stale viacej zanasat.
no nebolo lepsie pouzit tie vyhodene peniaze na spojazdnenie ramena vybagrovanim sedimentov?
ale aj to bude iba otazka casu a medve rameno zanikne kvôli sedimentom-je to dôsledok odklonu Dunaja vd gabcikovom na madarsku stranu...takze luba lutujem,bude mat z hausboatu chatu
este si uvedomme,ze v dnesnej dobe sa temer nebagruje,co kedysi byvalo pravidelne,takze nic neprestavi matku prirodu.aj na vyusteni ramena do Dunaja je dnes plytcina miesto kedysi silnych virov nad hlbocinou...
-
- nováček na fóru
- Reputace: 2
Re: Medveďovské rameno
Tento rok som cez leto 2x navštívil Medveďovské rameno. Raz som ho navštívil pri veľmi nízkej hladine Dunaja a raz keď bola o niečo vyššia (stále však nízka, keďže to bolo uprostred leta bez búrok).
Raz bolo Medveďovské rameno z polovice vyschnuté, takže sa dala prejsť pešo celá časť, ktorá bola sprietočnená. Pred ramenom sa nachádzala obrovská štrková lavica. Chýbalo asi 20-30 cm aby do ramena prúdila voda. V plytčinách/tôňach, ktoré v ramene boli, plávali húfy 1000–10000 malých rybiek. Videl som 7–8 rybárikov, ktoré lovili rybky. Uprostred ramena oddychovalo stádo srniek s mladými (som ich nechcel rušiť, tak som asi hodinu len tak sedel a dal si desiatu, pokiaľ sami neodišli). Na konci novo-sprietočneného úseku boli popadané stromy, kde sa skrývali aj väčšie ryby. Miestami sa nachádzali vyššie kolmé brehy s množstvom opustených nôr/hniezd (keďže bol už koniec augusta, tak tipujem že išlo o brehule, ktoré už odleteli, ale ide len o dohady). Dno ramena bolo čisto štrkové, takže nedochádza k usadzovaniu kalu a rameno je krásne prečisťované pri väčších prietokoch. Rameno vôbec nevyzerá, že by bolo prebágrované, brehy majú prirodzený vzhľad, určite za tie roky už zmenené (čoho dôkazom sú popadané stromy, keď si voda robí, čo sa jej zachce). Ďalšie videné živočíchy v podobe obojživelníkov a hmyzu nespomínam.
Druhý raz bola hladina o 60cm vyššia (stále však išlo o nízku hladinu Dunaja typickú v týchto mesiacoch). Ramenom prúdila voda silným prúdom, preto som do vnútra ramena ani nešiel. Brehy sú zarastené, takže sa nedá ani popri ramene ísť.
Musím skonštatovať, že rameno je prirodzené, slobodné a príroda si tu určuje svoje pravidlá. Biodiverzita živočíchov je tu veľká. Neviem síce povedať, že koľko dní do roka je polovyschnuté a koľko dní cez neho prúdi voda, ale navštívil som ho pri nízkych hladinách Dunaja. Možno sa to dalo urobiť lepšie / možno nie, ale určite sa prebágrovaním ramena nič nepokazilo a je v lepšom stave, ako bolo predtým. Takže akákoľvek kritika, si myslím, že nie je adekvátna (možno to nie je dokonalé, ale určite lepšie ako predtým).
Samozrejme by ma zaujímalo, či sú vlastníci hospodárskeho lesa nejako odškodnení, keďže je vidieť, že rameno na niektorých miestach si berie postupne časť z neho.
Btw. Čítal som, že vstup do ramena nemohol byť nižší, pretože to bola dohoda s rôznymi inými právnymi subjektami, ktoré to nedovolili (pri nízkych hladinách Dunaja nesmie voda prúdiť do ramena, ale iba z neho, aby bola voda v hlavnom toku kvôli splavnosti). Príde mi to síce absurdne, veď koľko vody do ramena natečie, toľko musí aj odtiecť predsa... No niť...
Taktiež som 1x navštívil novo-sprietočnené Klúčovské rameno. Je vidieť, že ide o prebágrované rameno. Avšak začiatok ramena vyzerá už prirodzene, voda na jednej strane vytvára krásnu lavicu, na druhej si postupne ukrajuje z kolmého brehu. Za pár rokov tipujem, že nebude vôbec vidieť, že bolo prebágrované. Dno je taktiež čisto štrkové, žiadne nánosy kalu/bahna. Rameno som navštívil v rovnakom čase, ako Medveďovské, keď do neho neprúdila voda. Do tohto ramena však prúdila (výšky prúdiacej vody bola cca. 20-30 cm, postupne hlbšie do ramena sa zvyšovala).
Raz bolo Medveďovské rameno z polovice vyschnuté, takže sa dala prejsť pešo celá časť, ktorá bola sprietočnená. Pred ramenom sa nachádzala obrovská štrková lavica. Chýbalo asi 20-30 cm aby do ramena prúdila voda. V plytčinách/tôňach, ktoré v ramene boli, plávali húfy 1000–10000 malých rybiek. Videl som 7–8 rybárikov, ktoré lovili rybky. Uprostred ramena oddychovalo stádo srniek s mladými (som ich nechcel rušiť, tak som asi hodinu len tak sedel a dal si desiatu, pokiaľ sami neodišli). Na konci novo-sprietočneného úseku boli popadané stromy, kde sa skrývali aj väčšie ryby. Miestami sa nachádzali vyššie kolmé brehy s množstvom opustených nôr/hniezd (keďže bol už koniec augusta, tak tipujem že išlo o brehule, ktoré už odleteli, ale ide len o dohady). Dno ramena bolo čisto štrkové, takže nedochádza k usadzovaniu kalu a rameno je krásne prečisťované pri väčších prietokoch. Rameno vôbec nevyzerá, že by bolo prebágrované, brehy majú prirodzený vzhľad, určite za tie roky už zmenené (čoho dôkazom sú popadané stromy, keď si voda robí, čo sa jej zachce). Ďalšie videné živočíchy v podobe obojživelníkov a hmyzu nespomínam.
Druhý raz bola hladina o 60cm vyššia (stále však išlo o nízku hladinu Dunaja typickú v týchto mesiacoch). Ramenom prúdila voda silným prúdom, preto som do vnútra ramena ani nešiel. Brehy sú zarastené, takže sa nedá ani popri ramene ísť.
Musím skonštatovať, že rameno je prirodzené, slobodné a príroda si tu určuje svoje pravidlá. Biodiverzita živočíchov je tu veľká. Neviem síce povedať, že koľko dní do roka je polovyschnuté a koľko dní cez neho prúdi voda, ale navštívil som ho pri nízkych hladinách Dunaja. Možno sa to dalo urobiť lepšie / možno nie, ale určite sa prebágrovaním ramena nič nepokazilo a je v lepšom stave, ako bolo predtým. Takže akákoľvek kritika, si myslím, že nie je adekvátna (možno to nie je dokonalé, ale určite lepšie ako predtým).
Samozrejme by ma zaujímalo, či sú vlastníci hospodárskeho lesa nejako odškodnení, keďže je vidieť, že rameno na niektorých miestach si berie postupne časť z neho.
Btw. Čítal som, že vstup do ramena nemohol byť nižší, pretože to bola dohoda s rôznymi inými právnymi subjektami, ktoré to nedovolili (pri nízkych hladinách Dunaja nesmie voda prúdiť do ramena, ale iba z neho, aby bola voda v hlavnom toku kvôli splavnosti). Príde mi to síce absurdne, veď koľko vody do ramena natečie, toľko musí aj odtiecť predsa... No niť...
Taktiež som 1x navštívil novo-sprietočnené Klúčovské rameno. Je vidieť, že ide o prebágrované rameno. Avšak začiatok ramena vyzerá už prirodzene, voda na jednej strane vytvára krásnu lavicu, na druhej si postupne ukrajuje z kolmého brehu. Za pár rokov tipujem, že nebude vôbec vidieť, že bolo prebágrované. Dno je taktiež čisto štrkové, žiadne nánosy kalu/bahna. Rameno som navštívil v rovnakom čase, ako Medveďovské, keď do neho neprúdila voda. Do tohto ramena však prúdila (výšky prúdiacej vody bola cca. 20-30 cm, postupne hlbšie do ramena sa zvyšovala).
-
- nováček na fóru
- Reputace: 2
TotalEclipse píše:Tento rok som cez leto 2x navštívil Medveďovské rameno.
Samozrejme som myslel min. rok (už je nový rok)

- Ozzie
- zkušený harcovník
Na mieste kde prebagrovali breh do Kľúčovského ramena som bol medzi sviatkami. Auto som musel odstaviť za hrádzou pri marine, lebo celý dunajský breh (chcel som napísať bordel) je označený ako chránené územie. Okolie sklzu je v nešťastnom stave. V lesíku plno betónových kúskov a suchá burina po plece. Klasické slovenské chránené územie. Šliapal som ďalej a po asi 2 km som narazil na masívny výrub lužného lesa so zničenou a zablatenou cestou. Ešteže v noci mrzlo a tak som sa nepotopil v blate. Po vyčerpávajúcej ceste som došiel k miestu kde je vstup do Kľúčovského ramena. Všetko je tak ako opisuješ. Na pohľad čistá voda, štrkové podložie, vytvorený malebný štrkový ostrovček, ktorý niesol stopy po šantení na štvorkolkách. Chránené územie
Náprotivný "spevnený" breh už je načatý od prudkej vody. Po odplavených kameňoch tam trčí obnažená geofólia. Voda na pohľad čistá sa ponáhľa do kľúčovského ramena, ale nezabudnime, že je nízky prietok a zima. Na jar keď sa Dunaj preberie k životu prináša so sebou množstvo sedimentov. Tie sa neukladajú v mieste "prebagrovania" kde je tok rýchly, ale v miestach kde beh vody sa ukľudní a skoro sa zastaví.
Na ceste naspäť som stretol terénne auto s prívesom ktoré nieslo asi "krmivo" pre divú zver. Stále sme v chránenom území.
Spomínal si odškodnenie majiteľov lesov. Si srandista
Majitelia tam nemôžu nič. Ani sa len priblížiť autom. Neviemakélesy, poľovníci a ochranári, tí sú teraz pánmi na dunajských brehoch.
Gratulujem Ti za bleskovo získanie reputácie a čakám na ďalšie Tvoje "jachtárske zážitky".
To Libor: Ďakujem Ti za strpenie tém, ktoré nemajú nič spoločné s jachtingom.

Na ceste naspäť som stretol terénne auto s prívesom ktoré nieslo asi "krmivo" pre divú zver. Stále sme v chránenom území.
Spomínal si odškodnenie majiteľov lesov. Si srandista

Gratulujem Ti za bleskovo získanie reputácie a čakám na ďalšie Tvoje "jachtárske zážitky".
To Libor: Ďakujem Ti za strpenie tém, ktoré nemajú nič spoločné s jachtingom.
- Denis
- zkušený harcovník
Ozzie, ale ty píšeš o Klúčovskom ramene a objekt tvojho rozhorčenia píše o Medveďovskom ramene. Tému Medveďovské rameno som napísal ja a dúfam že nechceš spochybňovať či mám na to právo, alebo nemám a či som vodák, alebo nie som vodák. Ale ak by sme to vzali veľmi prísne a Libor by tu mal strpieť len príspevky o Jachtingu, tak celé vlákno o Dunaji by škrtol a škrtol by aj kopec ďalších, pretože vozenie sa na motorákoch a motoráčikoch a gumáčikoch nemá nič spoločné s jachtingom.
O tých betónoch pri sklze sme sa už raz bavili, nahádzali ich tam pohraničiari keď sa rušila posádka a divokú skládku musí odstrániť obec v katastri ktorej sa skládka nachádza. Nabonzuj ich a starosta Medveďova ti bude vďačný až do konca života
. No a tá burina čo tam rastie v lese, tak to tak býva že v lese nie je kosený trávnik, ale rastú tam všelijaké buriny a žijú tam aj chrobáci, pavúci a podobná háveď.
Obnova ramennej sústavy Dunaja má nesmierny význam, nielen pre biodiverzitu krajiny, pre rozmnožovanie rýb , ale aj pre zásoby spodných vôd pod žitným ostrovom. My vodáci chodíme každoročne niekolko krát do Maďarska na ramená a sme nadšení že oni tento fenomémn vnútrozemskej delty zachovali a u nás ho pracne musia obnovovať dobrovolníci. Ak ti môžem poradiť, zober si tak ako ja v lete kajak a prepádluj si to, je to nádhera. Ja som im za to vďačný.
O tých betónoch pri sklze sme sa už raz bavili, nahádzali ich tam pohraničiari keď sa rušila posádka a divokú skládku musí odstrániť obec v katastri ktorej sa skládka nachádza. Nabonzuj ich a starosta Medveďova ti bude vďačný až do konca života

Obnova ramennej sústavy Dunaja má nesmierny význam, nielen pre biodiverzitu krajiny, pre rozmnožovanie rýb , ale aj pre zásoby spodných vôd pod žitným ostrovom. My vodáci chodíme každoročne niekolko krát do Maďarska na ramená a sme nadšení že oni tento fenomémn vnútrozemskej delty zachovali a u nás ho pracne musia obnovovať dobrovolníci. Ak ti môžem poradiť, zober si tak ako ja v lete kajak a prepádluj si to, je to nádhera. Ja som im za to vďačný.