Příspěvekod Jozef. » úte úno 25, 2014 9:15 am
Pred chvíľou som mall dlhý rozhovor s odborníkom na takéto stavby. Spolu sme realizovali rôzne rampy, vjazdy a prechody cez vodné plochy. Ja v pozícii investora, on ako stavbyvedúci.
Má jednoznačný názor, aby sme sa nepúšťali do žiadnych betonáží, ani panelov. Ale v maximálnej miere využili miestne zdroje, to znamená hlavne lomový kameň.
Napísal mi takýto e-mail:
Ahoj Jozef,
ten vjazd do vody by som riešil tak, že pod vodou by som naukladal kameň ako dlažbu, s vyklinovaným štrkom. Kameň vidieť na blízku v dostatočnom množstve. Ak by bolo dosť kameňa, pokračoval by som s dlažbou aj nad hladinou. Nie je to žiadna veda urobiť to svojpomocou. Šírka vjazdu by mala byť 3 – 3,5m. neviem aké sú možnosti, doviesť kameň, ak by bolo treba doplniť. Tento spôsob prevedenia považujem za najjednoduchší, najlacnejší a organizačne nenáročný.
Dovoľujem si Ťa upozorniť, že skôr ako začnete robiť vjazd, mal by o tom vedieť a dať na to súhlas príslušný správca toku. Dúfam, že tam nie je chránená krajinná oblôasť (ChKO). Ochranári by sa mohli zviditeľniť na Váš účet aj pred TV kamerami. Ak by správca toku dal súhlas, na zabetónovanie brehu – môže byť, ale najprv pod vodu položiť dlažbu z kameňa. Potom je možné dlažbu preliať betónom aj pod vodou. Hrúbka betónu minimálne 15cm a kvalita betónu B20. Doporučujem dať do betónu konštrukčnú výstuž priemer 3-6mm oká 20cm na 20cm. Boky obšalovať alebo kameňmi vymedziť šírku tak, aby netrčali nad betónom...
Pri realizácii netreba zabudnúť na pitný režim. Vypiť 2l vody je náročné, keď človek nie je naučený na vodu. Čiastočne sa to dá nahradiť tak, že sa vypije primerané množstvo 52% marhuľovice, tam je 48% vody J.
4 chlapi by to mohli zvládnuť bez problémov. Náradie lopaty, krompáč, fúrik so širokým kolesom a dlhšie pajsre... riadnu obuv a rukavice. Dúfam, že to dobre zvládnete bez prúšerov.
Pozdravujem Ťa
Miki