Kanál Dunaj - Hodonín
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- indianajones
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 7
- indianajones
- pravidelný návštěvník
Urcite by som ho neprehodnotil. Napriklad dialnicu Trencin-Zilina vyuziju denne desattisice aut. Uzitok z nej tym padom maju desattisice ludi denne. O Zasobovani firiem nehovoriac. Kolko ludi a kolko ton tovaru by si previezol denne na tomto useku lodou? To cislo bude smiesne v porovnani s dialnicou. To uz ani nehovorim, ze postavenie dialnice je urcite lacnejsie. Takze ekonomika nepusti. Preto hovorim, ze je to cista utopia. Ale nikomu nebranim tomu verit.
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
ja nie som žiadny ambasádor toho projektu.
ak chceš argumenty, tak http://www.d-o-l.cz/index.php/cs/nazory
2010-2014 som sezónu veľká noc - koniec októbra žil pár km od Mittelllandkanálu. Tak som asi deformovaný. Ja som za, všetkými desiatimi.
ak chceš argumenty, tak http://www.d-o-l.cz/index.php/cs/nazory
2010-2014 som sezónu veľká noc - koniec októbra žil pár km od Mittelllandkanálu. Tak som asi deformovaný. Ja som za, všetkými desiatimi.
- indianajones
- pravidelný návštěvník
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ale robia Denis, robia.
Nová A49 v Nemecku napríklad: nadpis "Gericht wertet Autobahn wichtiger als Naturschutz" - (Súd rozhodol, že výstavba diaľnice A49 je dôležitejšia ako ochrana prírody) a autostráda sa ide stavať, vlastne už sa stavia
http://www.welt.de/wirtschaft/article12 ... chutz.html
No a splavnenie Moravy?
http://ekonomika.sme.sk/c/874215/priori ... a-vah.html - (rok 2003)
začne sa s rekreačným splavnením, vydrž.

Nová A49 v Nemecku napríklad: nadpis "Gericht wertet Autobahn wichtiger als Naturschutz" - (Súd rozhodol, že výstavba diaľnice A49 je dôležitejšia ako ochrana prírody) a autostráda sa ide stavať, vlastne už sa stavia
http://www.welt.de/wirtschaft/article12 ... chutz.html
No a splavnenie Moravy?
http://ekonomika.sme.sk/c/874215/priori ... a-vah.html - (rok 2003)
začne sa s rekreačným splavnením, vydrž.

- indianajones
- pravidelný návštěvník
- indianajones
- pravidelný návštěvník
To je jasne. Lenze v praxi to znamena, ze v roku 2000 si potreboval prefinancovat napriklad 10 miliard Eur, ale v roku 2015 je ta suma uz uplne ina a investori to aj inak vnimaju. Este jedna vec v tom clanku je usmevna. Je to PRIORITA od roku 2000. Tak si polozme otazku. Ked je to uz 15 rokov priorita, kolko sme odvtedy pokrocili? Sme na Slovensku.
- indianajones
- pravidelný návštěvník
Su? Isto? Na Slovensku ide vsetko dole vodou. Zdravotnictvo, skolstvo, obce a kraje nemaju peniaze takmer ani na beznu prevadzku... Ak aj su peniaze z EU fondov, tak tam by som tiez predcasne neoslavoval. Nase cerpanie tychto fondov je, povedzme to jemne, dost nevykonne. Dokedy typujes, ze to bude dostavane? Myslim to bez ironie. Ja som v tomto pesimista.
- indianajones
- pravidelný návštěvník
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Vidím, že si si našiel "svoju" tému. dosť nechutnú. Nevidím dôvod, prečo by slovenský súd mal rozhodnúť o poškodení našej republiky len preto, že číňania chcú voziť tovar niekam do Čiech. Ak by ten dôvod bol úplatok, tak by som bol zvedavý na jeho výšku aby uplatili najvyšší súd. A ak by som si to vedel v čiernom sne aj predstaviť, tak si v žiadnom prípade neviem predstaviť, že by rakúšania ustúpili. Ja vydržím a ty sa zobuď.
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Denis, nechápem, čo je na tej téme nechutné.
Nechutné je, keď idem v noci po diaľnici a neviem nájsť voľné odpočívadlo - lebo z každého trčia kamióny až do odstavného pruhu. Bodaj by nie, keď ide 15m dlhý kamión s jedným zvitkom plechu, priemer 2m. Viacej totiž neuvezie.
Nechutné je dotovať železnicu z daní, vybratých inde, a ešte sa tváriť, aká je tá železnica strašne výhodná. Kým som robil v Citroene, jeden jediný krát neprišli z Francúzska autá nepoškodené - niekedy ich rozkradli (svetlá, kolesá), niekedy mali na streche vypálené bodky od prskajúcej troleje, niekedy ich pomaľovali sprejeri. A kým po koľajniciach prišli, tak by sa kamión 5x otočil. Pravidelne sa stávalo, že nikto zo železníc ani len netušil, kde sú vagóny s našimi autami.
Nechutné je, keď idem v noci po diaľnici a neviem nájsť voľné odpočívadlo - lebo z každého trčia kamióny až do odstavného pruhu. Bodaj by nie, keď ide 15m dlhý kamión s jedným zvitkom plechu, priemer 2m. Viacej totiž neuvezie.
Nechutné je dotovať železnicu z daní, vybratých inde, a ešte sa tváriť, aká je tá železnica strašne výhodná. Kým som robil v Citroene, jeden jediný krát neprišli z Francúzska autá nepoškodené - niekedy ich rozkradli (svetlá, kolesá), niekedy mali na streche vypálené bodky od prskajúcej troleje, niekedy ich pomaľovali sprejeri. A kým po koľajniciach prišli, tak by sa kamión 5x otočil. Pravidelne sa stávalo, že nikto zo železníc ani len netušil, kde sú vagóny s našimi autami.
- Denis
- zkušený harcovník
Evidentne sa každému zdá nechutné niečo iné, optimálne by asi pre teba bolo zabetónovať všetko, nech ani tá skur.ená tráva nikde nerastie. Ak si myslíš, že stavať dialnicu cez prírodnú rezerváciu je v poriadku, tak nie je o čom. Tomu sa hovorí nezmieritelné postoje. Verím že tento šialený nápad neprejde a to najmä preto, lebo má bezproblémové alternatívy. O presťahovaní Bratislavského prístavu do Gabčíkova sa hovorí už roky a v Bratislave má vzniknúť na ploche prístavu exluzívna obytná zóna. Prístav do Gabčíkova preto, lebo je tam stabilná hladina a nie je ohrozovaný povodňami, je tam vybudovaná infraštúra a technické zázemie, navyše dialnica z BA smerom na juh je v štádiu ukončenia projekčných príprav, rovnako ako ďalší most cez Dunaj a napojenie na dialnice s obchádzkou Bratislavy. Tak mi prosím ťa povedz, ktorý slovenský súd by rozhodol o rozd.banií prírodnej rezervácie len preto, aby na Morave vznikol prístav? Čo by sme s toho mali? Okrem hypotetického úplatku pre niekoho. A ešte raz zdôrazním, v Rakúsku to nie je možné ani teoreticky. Nie je možné ani vykopať kanál len po Slovenskej strane, lebo by zobral vodu Rakúšanom, nehladiac na to, že ekonomické záujmi Rakúska sú niekde inde ako na Morave, takže ich ochranári a vláda by konali v súčinnosti. Takže Copy, nájdi si prosím ťa inú tému, toto je úplne o ničom, nemusí každí vedieť, že ťa platí čínske ministerstvo vnútra / to bola akože sranda, nemám žiadne relevantné informácie, že copy robí pre cudziu velmoc/.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Denis: Ja byl před par lety v Lednicko-valtickym arealu. Tam nam pruvodce rikal, jak vypada ochrana přírody v praxi. Mají tam ochrance vzacnych dubu a ochrance bobru. Ochranci bobru momentalne vyhravaji a ochranci dubu prohravaji.
Asi se mnou nebudes souhlasit, ale ja si myslim, ze zit v souladu s přírodou znamena, ze si ji vazime jako soucasti našeho života. Udelat nekde rezervace, kde si nesmis ani kýchnout a o par kilometru vedle kvůli tomu drtit po dalnici tisice kamionu, to je z globálního hlediska pitomost. Proc nemůže bejt klid taky kolem silnic? Proc musí bejt jenom jedna oblast vyhrazena pro prirodu? Proc nemůže bejt hezky i jinde? Mne by nevadilo ty svitky oceli vozit lodema, verim ze prirode to udela dobře, mozna ne Rakouskym ochranarum, ale ty jsou mi ukradeny, stejne jako jim je ukradeny zivotni prostředí niceny kamionama u vas Bratislave.
Třeba na Bataku jsou lednacci, i když je to umelej kanal a jezdi tam spousta lodicek. Videl jsem jednoho kousek od Vyklopniku. To je spatne?
Asi se mnou nebudes souhlasit, ale ja si myslim, ze zit v souladu s přírodou znamena, ze si ji vazime jako soucasti našeho života. Udelat nekde rezervace, kde si nesmis ani kýchnout a o par kilometru vedle kvůli tomu drtit po dalnici tisice kamionu, to je z globálního hlediska pitomost. Proc nemůže bejt klid taky kolem silnic? Proc musí bejt jenom jedna oblast vyhrazena pro prirodu? Proc nemůže bejt hezky i jinde? Mne by nevadilo ty svitky oceli vozit lodema, verim ze prirode to udela dobře, mozna ne Rakouskym ochranarum, ale ty jsou mi ukradeny, stejne jako jim je ukradeny zivotni prostředí niceny kamionama u vas Bratislave.
Třeba na Bataku jsou lednacci, i když je to umelej kanal a jezdi tam spousta lodicek. Videl jsem jednoho kousek od Vyklopniku. To je spatne?
- Denis
- zkušený harcovník
Ochrana prírody, krajiny a životného prostredia má viac stupňov, od všeobecných zásad, ako je ochrana vôd, ovzdušia, nakladania s odpadom, ochranou jednotlivých druhov rastlín a živočíchov cez ochranu krajinných celkov hospodársky využívaných, tzv. CHKO až po prírodné rezervácie, kde je presne definovaný účel ochrany, ktorý je niečím výnimočný, jedinečný a to až tak, že zasluhujeje špecialny druh ochrany. Ten je zasa odstupňovaný, podla dôvodu ochranu. V povodí Moravy sú chránené zvyšky lužných lesov. Ja osobne neviem posúdiť, čo by to s luhmi spravilo, ak by takú prďolatú riečku ako je Morava dali do objemu koryta velkého ako Dunaj, či večšieho. To budú posudzovať iný. Ale predpokladám, že ak prírodnú rezerváciu v Moravských luhoch vyhlásili Češi, Rakušania a dokonca aj Slováci, tak na to bol dostatočný dôvod, lebo vyhlásenie prírodnej rezervácie, to nie je vôla zopár nedšených amatérskych ochranárov.
Bagatelizácia jestvujúceho systému ochrany životného prostredia, namiesto jeho zdokonalovania, nám kladie otázky či má význam budovať riadené skládky odpadu a nesypať to rovno za mesto na kopu, či má význam dávať filtre na fabrické komíny a katalizátory do áut. Či má zmysel stanovovať normy prísad do poživatín, jedov do farbív a či má niekto sledovať čo obsahujú liečivá. Kto má ekonomické záujmy v regulovanom priestore samozrejme spochybňuje potrebu regulácie a ochrany spotrebitela, či ochrany životného priestoru, alebo nejakej rezervácie. Tu nejde o nejakého vtáčika.
Pripadá mi smiešne, ak niekto argumentuje tým, že na Hodonínsku vznikne niekolko tisíc pracovných príležitostí len preto, aby Číňania mohli čo najlahšie a najlacnejšie dostať tovar do strednej Európy, keď vieme, že napríklad len v Československom textilnom priemysle zanikly státisíce pracovných miest pre lacnu výrobu práve z Číny. A budeme ich podporovať, aby zanikli ďalšie tisícky pracovných miest. A to vozenie tovaru hore dole po Európe? Ak by sa nevozilo hore dole, tak by zostal zachovaný miestny priemysel. Korporáciam je výhodnejšie pozatvárať napr. všetky oceliarne a nechať len dve, tri a ocel voziť kade tade. A my z našich daní budujeme pre nich dialnice, ktoré o pár rokov nestačia. Budujeme moderné železnice, ktoré im tiež nestačia. Ak by im štáty nebudovali cesty, tak by nevozili a vyrábalo sa v regionoch, tak ako to bolo kedysi. 10 - 20 % nezamestnanosť, to je výsledok. Kašlem na to, nechce sa mi v tom prplať ani mínať čas. Prečo je to nepriechodné som uviedol, druhý si zas môže myslieť niečo iné a nech si to myslí, je mi to jedno. Reči sa vravia a chlieb sa je. A užívajte si ten baťák, keď postavia Nový Baťák, tak pôjdete z lodičkami do ghelu.
V živej pameti mám, čo nám slubovali keď stavali vodné dielo Gabčíkovo. Stotisíce rekreantov budú využívať toto dielo. Pár stoviek ludí si postavilo chaty a hausbóty kde sa ešte dalo, na ramenách porobili hrádze, takže sú takmer nepriechodné a ešte aj tie dve komory čo postavili pre vodných motoristov na bývalom hlavnom toku, tak aj tie sú zavreté. Sluby sa slubujú a blázni sa radujú. Nechali nám kúsok priehrady a na 40 kilometrovom toku nemáš kde pristáť a ani prečo pristáť. Ešte že začali pomaly budovať maríny a krčmy. Ale aj to je nám na houby, lebo na vode sa piť nesmie. A tak žijeme v súlade s prírodou v zbytočne industrializovanej krajine, ťaháme si svoje loďky mimo túto "prírodu", dolu do Medveďova a nižšie, do Maďarska, kde ešte ostal starý krásny Dunaj, kde pre nás ešte ostalo miesto pre život. A tu sa začne niekto vytešovať, že korporácie chcú vláčiť čínske braky na nových obrých kontajnerových lodiach a dodrbú aj zvyšok toho Dunaja čo nám zostal. A čo s toho má? Tých pár šušňov? To je nechutné a zvrátené.
Bagatelizácia jestvujúceho systému ochrany životného prostredia, namiesto jeho zdokonalovania, nám kladie otázky či má význam budovať riadené skládky odpadu a nesypať to rovno za mesto na kopu, či má význam dávať filtre na fabrické komíny a katalizátory do áut. Či má zmysel stanovovať normy prísad do poživatín, jedov do farbív a či má niekto sledovať čo obsahujú liečivá. Kto má ekonomické záujmy v regulovanom priestore samozrejme spochybňuje potrebu regulácie a ochrany spotrebitela, či ochrany životného priestoru, alebo nejakej rezervácie. Tu nejde o nejakého vtáčika.
Pripadá mi smiešne, ak niekto argumentuje tým, že na Hodonínsku vznikne niekolko tisíc pracovných príležitostí len preto, aby Číňania mohli čo najlahšie a najlacnejšie dostať tovar do strednej Európy, keď vieme, že napríklad len v Československom textilnom priemysle zanikly státisíce pracovných miest pre lacnu výrobu práve z Číny. A budeme ich podporovať, aby zanikli ďalšie tisícky pracovných miest. A to vozenie tovaru hore dole po Európe? Ak by sa nevozilo hore dole, tak by zostal zachovaný miestny priemysel. Korporáciam je výhodnejšie pozatvárať napr. všetky oceliarne a nechať len dve, tri a ocel voziť kade tade. A my z našich daní budujeme pre nich dialnice, ktoré o pár rokov nestačia. Budujeme moderné železnice, ktoré im tiež nestačia. Ak by im štáty nebudovali cesty, tak by nevozili a vyrábalo sa v regionoch, tak ako to bolo kedysi. 10 - 20 % nezamestnanosť, to je výsledok. Kašlem na to, nechce sa mi v tom prplať ani mínať čas. Prečo je to nepriechodné som uviedol, druhý si zas môže myslieť niečo iné a nech si to myslí, je mi to jedno. Reči sa vravia a chlieb sa je. A užívajte si ten baťák, keď postavia Nový Baťák, tak pôjdete z lodičkami do ghelu.
V živej pameti mám, čo nám slubovali keď stavali vodné dielo Gabčíkovo. Stotisíce rekreantov budú využívať toto dielo. Pár stoviek ludí si postavilo chaty a hausbóty kde sa ešte dalo, na ramenách porobili hrádze, takže sú takmer nepriechodné a ešte aj tie dve komory čo postavili pre vodných motoristov na bývalom hlavnom toku, tak aj tie sú zavreté. Sluby sa slubujú a blázni sa radujú. Nechali nám kúsok priehrady a na 40 kilometrovom toku nemáš kde pristáť a ani prečo pristáť. Ešte že začali pomaly budovať maríny a krčmy. Ale aj to je nám na houby, lebo na vode sa piť nesmie. A tak žijeme v súlade s prírodou v zbytočne industrializovanej krajine, ťaháme si svoje loďky mimo túto "prírodu", dolu do Medveďova a nižšie, do Maďarska, kde ešte ostal starý krásny Dunaj, kde pre nás ešte ostalo miesto pre život. A tu sa začne niekto vytešovať, že korporácie chcú vláčiť čínske braky na nových obrých kontajnerových lodiach a dodrbú aj zvyšok toho Dunaja čo nám zostal. A čo s toho má? Tých pár šušňov? To je nechutné a zvrátené.
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Denis, vidím že ťa táto téma zdvíha zo stoličky, ale aby som ťa upokojil, môžem ti zodpovedne prehlásiť, že s tým celým nemám absolútne nič spoločné. Nie som na žiadnej ich výplatnej listine. Ani na čínskej. Dokonca, keď idem do Číny ( a už posledných 5 rokov som nebol) tak si musím ísť normálne požiadať o víza, a aj ich zaplatiť.
K projektu: zdalo sa mi to príliš veľká utópia, kým som sa nedozvedel, že prípravy sú oveľa ďalej, než som si myslel. Len stručne:
Píšeš, že čo by z toho Slovensko malo. No ja ti poviem čo. Nájdi si na google "TTT Malacky".
Prírodná rezervácia - resp. CHKO Záhorie - vzniklo za komančov, a to hlavne z dôvodu, aby sa nemotali občania ČSSR po štátnej hranici s kapitalistickým Rakúskom. Tak dosiahli niekoĺko funkcií naraz - stavebnú uzáveru, sťaženie prístupu k hraničnej rieke Morava, zázemie pre pohraničnú stráž. Určite si pamätáš cestu do Devína spred 1989 - teda územie medzi cestou a Dunajom. No a v podobnom režime bolo celé CHKO Záhorie, pozdĺž toku Moravy až po Kúty. Jediná výnimka - a jediné miesto, kde sa dalo dostať k rieke Morave, bolo Hoštetno, teda Vysoká pri Morave - aj to len domáci, ostatní na povolenie. A k tomu 4 metre vysoký plot s ostnatým drôtom. Snáď si sa pred 1989 chodil člnkovať na rieku Moravu, alebo v tých lužných lesoch? Mal som odtiaľ spolužiaka, pamätám si veľmi dobre.
Cesta na Devín a Vysoká pri Morave v dec.1989
Píšeš o presťahovaní prístavu do Gabčíkova. To je pravdepodobné, lebo o bratislavský prístav sa už teraz trhajú developeri. Lenže - komu bude ten gabčíkovský prístav slúžiť? Veď tam žiadny priemysel nie je - Šamorín, Dunajská Streda, Veľký Meder - čo by sa tam malo akože prekladať? Navyše, relatívne blízko od prístavu Komárno, ktorý je Váhom spojený so Šaľou (Duslo) a oveľa bližšie k Novým Zámkom, Nitre, atď. Gabčíkovský prístav je od akéhokoľvek priemyslu ďaleko, jedine k Slovnaftu má relatívne blízko.
K projektu: zdalo sa mi to príliš veľká utópia, kým som sa nedozvedel, že prípravy sú oveľa ďalej, než som si myslel. Len stručne:
Píšeš, že čo by z toho Slovensko malo. No ja ti poviem čo. Nájdi si na google "TTT Malacky".
Prírodná rezervácia - resp. CHKO Záhorie - vzniklo za komančov, a to hlavne z dôvodu, aby sa nemotali občania ČSSR po štátnej hranici s kapitalistickým Rakúskom. Tak dosiahli niekoĺko funkcií naraz - stavebnú uzáveru, sťaženie prístupu k hraničnej rieke Morava, zázemie pre pohraničnú stráž. Určite si pamätáš cestu do Devína spred 1989 - teda územie medzi cestou a Dunajom. No a v podobnom režime bolo celé CHKO Záhorie, pozdĺž toku Moravy až po Kúty. Jediná výnimka - a jediné miesto, kde sa dalo dostať k rieke Morave, bolo Hoštetno, teda Vysoká pri Morave - aj to len domáci, ostatní na povolenie. A k tomu 4 metre vysoký plot s ostnatým drôtom. Snáď si sa pred 1989 chodil člnkovať na rieku Moravu, alebo v tých lužných lesoch? Mal som odtiaľ spolužiaka, pamätám si veľmi dobre.
Cesta na Devín a Vysoká pri Morave v dec.1989

Píšeš o presťahovaní prístavu do Gabčíkova. To je pravdepodobné, lebo o bratislavský prístav sa už teraz trhajú developeri. Lenže - komu bude ten gabčíkovský prístav slúžiť? Veď tam žiadny priemysel nie je - Šamorín, Dunajská Streda, Veľký Meder - čo by sa tam malo akože prekladať? Navyše, relatívne blízko od prístavu Komárno, ktorý je Váhom spojený so Šaľou (Duslo) a oveľa bližšie k Novým Zámkom, Nitre, atď. Gabčíkovský prístav je od akéhokoľvek priemyslu ďaleko, jedine k Slovnaftu má relatívne blízko.
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
No veď toto, Denis. Ne lepšom aute, v lepšom byte (dome), a na lepších lodiach
Ináč toto si čítal? https://dennikn.sk/130262/fico-kyvol-ze ... ovu-rieku/

Ináč toto si čítal? https://dennikn.sk/130262/fico-kyvol-ze ... ovu-rieku/