neco jako macgregor 26m za oktu a s motorem 30hp+

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

neco jako macgregor 26m za oktu a s motorem 30hp+

Příspěvekod Pefry2012 » ned zář 23, 2012 9:21 pm

Ahoj,
mozna Vam budu pripadat jak magor :mad: , zatim nevlastnim vubec nic ...na jachte jsem jeste nebyl (i kdyz pristi jaro se asi nekam prihlasim :-) )..pred par tydny jsem tu shanel info ohledne gumaku...no aktualne mam tady dost pocteno a musim rici, ze jsem jak pred prvnim rande..totalne rozhozeny.. jestli mam za gumaka dat 100+ nebo mozna lepe sehnat neco, v cem se da prespat s rodinou, pojezdit Evropska jezera, prehrady, reky a obcas kolem pobrezi nekde u more.. s plachtama i motorem..
Velmi se mi libi MacGregor, hlavne univerzalni konfigurace pro me ucely, ale cena je trochu vyssi, nez aktualne mam k dispozici...
...muj dotaz: netusite o nejake podobne lodi s vodnim balastem, hmotnosti okolo 1t (okta ma tusim 1600 na kouli s brzdenym privesem) na kterou se da povesit motor 30hp+, aby se s tim dalo treba na dunaj, labe,..?

delka 7m +/-

diky
Petr
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » pon zář 24, 2012 10:47 pm

tak ani stejne lehka ani levnejsi, ale neco podobneho http://www.marlow-hunter.com/Models2011 ... x2011.html
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon zář 24, 2012 11:51 pm

"Mekáča" s vodným balastom robili aj v menšej velkosti. Nízku hmotnosť majú plutvové lode staršej výroby.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » úte zář 25, 2012 12:20 am

TU je stručná história lodí MacGregor/Venture aj s tabuľkou jednotlivých typov.
Menšie modely Venture, mali dokonca ešte iba štvorcifernú cenu ...
Dnes sa produkuje iba váhovo, šírkovo a aj dľžkovo limitný (z hladiska bežného legálneho transportu na prívese za autom) model MacGregor M26.

Aj keď dealeri disponujú informáciami o príprave obnovy výroby veľkých plachetníc 65 alebo 70 stôp. Tie ale samozrejme využívajú klasický pevný balast v kýle.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » úte zář 25, 2012 9:14 am

Občas se na polských webech objeví "ODIN". Je to motorsailer s podobnými parametry jako MC Gregor, ale levnější.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » stř zář 26, 2012 6:05 am

polský Odin se později přejmenoval na Imexus a je velmi žádaný v západní evropě, moc často není vidět nabídky.

Asi díky velké poptávce je taky dost dražší než MacGregor

http://imexusyachts.com/pl/our-fleet/imexus-28

Ale na tahání za oktávkou to určitě nebude.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » stř zář 26, 2012 12:46 pm

"mozna Vam budu pripadat jak magor"
Tím že jsi vyloučil vlastní stavbu mi tak nepřipadáš.

- 1600 kg na kouli - máš možnost zakoupit kajutovou plachetnici 5-6 m. Loďka stačí právě tak velká, aby se v ní pohodlně leželo, sedělo! a vešel se chemický záchod. Otázka zda partnerka bude nadšena.

- motor stačí 5 hp . Sice nevyjedeš proti Labi , natož proti Dunaji , ale můžeš se vrátit na vleku . Máš možnost trávit dovolenou v řadě lokalit v ČR , dále Berlínská jezera , Mazury, řeky a kanály v Německu . Dále opatrně můžeš plachtit pobřeží Baltu a Chorvatsko - problém je přívěšák .

Nespěchej s nákupem.
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » stř zář 26, 2012 9:52 pm

moc krasne lode..kazdopadne mag gregor je asi soucasne moje volba :-) asi mi sice bude nejakou dobu trvat nez schrastim pul mega na starsi, ale treba milos bude za rok nebo dva prodavat ten svuj :-)
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » čtv zář 27, 2012 8:10 am

Dalším řešením je vyměnit oktávku za jiné auto, které může tahat aspoň 2 tuny. Takových je celkem dost.
Pak již můžeš výběr trochu rozšířit i přes 6m.
MaGregor 26M se oktávkou rozhodně tahat nedá (legálně)
Jakub_Vaurien
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jakub_Vaurien » čtv zář 27, 2012 10:37 am

Teď jsem se koukal do TP od Octavia Combi 1.9D rok výroby 2010 ale je to ta starší Oktávka na kterou jsem letos montoval kouli tak ta má na kouli 1300kg a svislé zatížení 60kg. Nevím jak to má ta novější ale o tom kolik to uveze na kouli je uvedeno ve velkým TP a je to dané výrobcem vozidla.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » čtv zář 27, 2012 10:40 am

Pefry, mal som výmenu demo MacGregora už dlhšie v pláne, lebo bolo stále ťažšie dôstojne pripraviť viacročnú a bežne aj "neslužobne" jazdenú loď na tradičné suché boat výstavy, kde sa všetko musí lesknúť jako psie gulky.

Dočasným príjemným riešením bola "Lode na vode", príprava na výstavu bola oveľa menej náročná. 8)
Vplyv krízového vývoja na potencionálnych záujemcov, ako aj posilujúci USD však neblaho spôsobil, že drahé predvádzanie na výstavách je bohužiaľ ekonomicky bezpredmetné. :(

Nemám preto dôvod momentálne vymeniť môjho "mekáča" za novšieho, zdá sa že priaznivejšiu dobu som už dosť zmeškal.
Ale uvidíme, čo prinesie budúcnosť ... kríza sa rozplynie v úžasnom rozmachu EU zóny, výstavníci výrazne znížia svoje ceny a zisky :? :lol:

K ťahaniu - prázdna MG26M s motorom cca 1300kg + cca 300kg alu príves = 1600kg. Reálne vyzbrojená a zásobená loď môže mať bez vodného balastu a posádky okolo 2t, zásoby a výbava sa však môže viezť v ťažnom vozidle.
Takže papierovo minimalizovaná súprava sa dá legálne ťahať aj relatívne bežným autom strednej triedy.
Ak oktávka, tak asi silnejsia ako 1,9TDI s iba 1300kg na guli.

Ak však je požiadavkou vyťahovanie z vody či častá a výrazne nespomalená a komfortná jazda s rezervou aj v kopcovitých terénoch - je vhodný silnejší voz, najlepšie s 4x4 pohonom. :)
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv zář 27, 2012 12:31 pm

Ono MacGregor je takový hybrid mezi motorákem a plachetnicí. Má tedy nectnosti jak motoráku tak plachetnice.
Pod plachtama je pomalejší, a kormidelní kolo malé. Těžký motor na zádi, trvale ve vodě, jízdě na plachty taky nepřidá.

Kajutová plachetnice z polské výroby bude rozhodně levnější, a jezdí lépe na plachty. Motor 5 koní je ale málo. Doporučuji 10 koní. Pak už se dá i na tom Labi, a i v chorvatsku jsou proudy mezi ostrovy, kde je potřeba trocha síly. Třeba Žderlac, nebo Tisno.

Ahoj RACEK
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » čtv zář 27, 2012 3:14 pm

Ahoj, ja pocitam 4x4 oktu 2l diesel a ta ma 1600 na kouli. Jinak samozrejme bych musel sehnat jine auto.
Pokud by byla plachetnicka aspon s 20 nebo 30 konikama v motoru, tak by to bylo super..ale zatim jsem v teto velikosti moc moznosti nenasel. :?
Pekny vikend
Petr
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » čtv zář 27, 2012 6:43 pm

Plachetnice s motorem 20-30koní nemá moc smysl.
Tak jako již bylo výše řečeno, ten limit je asi 10 koní pro běžnou plachetnici, více se nevyužije při výtlačné plavbě.
V praxi stačí 5-8 koní, když už tedy rezervu tak těch 10PS. Zkoušel jsem 15PS, nemá to žádný efekt, kromě větší spotřeby.

Větší motor uplatníš jen u motorsaileru a to té konstrukce trupu jako je MacGregor. A pak potřebuješ tak 50 a více koní, aby to šlo do skluzu. Musíš pak ale počítat s jistou nevýhodou v podobě těžkého motoru přes 100kg (pokud musíš šetřit váhu) na rozdíl od 35-50kg u menších motorů. Sám vozím motor 10 koní v kufru auta cca 50kg a je to asi maximum.
vladaz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vladaz » ned zář 30, 2012 2:58 pm

RACEK píše:Ono MacGregor je takový hybrid mezi motorákem a plachetnicí. Má tedy nectnosti jak motoráku tak plachetnice.

Hele, nechci vyvolávat flameware, ale je to o úhlu pohledu. Stejně tak se nechá říct, že má přednosti obou - umí jezdit na plachty líp než motorák a na motor líp než plachetnice. Pokud nechceš závodit, tak je to vhodnej kočkopes. Nutno ale říct, že já nejsem nestranný...

to Pefry: lehčí obdobu McG asi nenajdeš. Já osobně jsem váhu vleku řešil tak dlouho, až jsem přešel od VW na LandRovery. A je po starostech ;-)
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » ned zář 30, 2012 4:15 pm

Ahoj, se priznam, ze me ten kockopes vylozene vyhovuje :-). Co se tyka auta, tak mam problem, ze za poslednich mnoho let mam porad nejake sluzebni auto typu okta, mondeo nebo pason. Terenaky nehrozi, dodavka taky bohuzel ne, moje by mi neplatili... :-( Co se tyka uzitne hodnoty z meho pohledu, tak je to na jedno brdo a bohuzel nevim, cim budu jezdit za 6 mesicu...a kupovat kvuli tomu tezsi auto?..na to musim vymyslet nejaky "business plan" :-)

BTW a tochu OOT: kdyz ma nekdo treba Corveete 650 nebo neco podobneho, kde je treba predepsany motor 10k, lze nejakym koser zpusobem modifikovat lod nebo papiry na aspon 20k?

Petr
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned zář 30, 2012 6:21 pm

A načo ti bude na Corvete 650 dvadsať koňový motor? Loď nemôže plávať rýchlejšie, než na akú max. rýchlosť je skonštruovaný jej trup. A nič tomu nepomôže ani navyšovanie výkonu motora. Corveta tak ako každá plachetnica /loď/ bude mať nejakú maximálnu rýchlosť a na jej dosiahnutie potrebuje určitý počet koníkov. Ak tam dáš silnejší motor, tak budeš mať akurát výkonovú rezervu t.zn. že nemusíš točiť motor naplno, ak chceš dosiahnuť 100%nú rýchlosť. Odhadom by som povedal, že Corveta pôjde max 15 km/hod a asi jej k tomu ten 10 HP motor bude stačiť. Pokial si pametám, tak Ivan má na svojej plachetnici tak trochu predimenzovaný motor, ten by ti vedel povedať.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » ned zář 30, 2012 6:28 pm

Odpovědi:
Šlo by plachetnici modifikovat na silnější motor?: Asi ano - legálně.
Má to smysl?: Absolutně NE!

Tvar plachetnic je optimalizovaný pro výtlačný způsob plavby a pro takový trup platí fyzikální omezení rychlosti:
rychlost max. [km/h] = 6 x (odmocnina z délky trupu [m])
to je pro 6,5m plachetnici v = 6 x odmocnina (6,5) = 6x 2,55 = 15,3 km/h

Na to stačí motor do 10-ti koníků. Dalším zvyšováním výkonu dojde jen k tomu, že se před přídí vytvoří ještě větší vlna, záď se propadne hloubějí do údolí mezi vlnami a rychlost zůstává. A tak to jde při zvedání výkonu až do ztráty stability a převržení člunu.
To je fyzika a přes to vlak nejede....

Pro silnější motory a rychlejší plavbu je třeba je třeba tvar trupu pro výtlačnou plavbu.

Když bych to vzal do extrému: z tvého okouzlení silnými motory chápu, že ti jde o rychlost. Tak to kup motorák a nabastli na něj kýl a plachty :D Ve výtlaku to sice moc nepojede - trup potáhne vodu - ale ten výkon tam máš :D
Nebo tady někde na fóru byla původně výtlačná loď klasických tvarů, kterou výrobce začal nabízet i s dobastlenou zádí - aby dala i plavbu v kluzu (HABER???). Byl to sice hnus velebnosti - ale fungovalo to. Tak si můžeš k plachetce dobastlit.... :D :D :D

A nebo jsme zpátky u McG.... a podobných lodí....

EDIT:
tady je ta loď pro výtlačnou plavbu: http://haber-yachts.com/index.php?page=en-hb660m-v
a tady pro plavbu kombinovanou (neco jako McG): http://haber-yachts.com/index.php?page=en-hb700msd-v
a pro úplnost -loď jen pro plavbu v kluzu: http://haber-yachts.com/index.php?page=en-hb700msd-v
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » ned zář 30, 2012 7:07 pm

moje aktualni uvaha smerovala timto smerem: koupit gumaka suzumara 360 a suzuki 15/20hp na jare 2013, dale si utridit zdroje, zajistit nejake to parkovani v Praglu nebo okolo u nejake ochotne duse nebo firmy a nasledne koupit behem cca roku nejakou tu krapet vetsi lod. Stale kotvit nikde aktualne nechci, chci to mit na vleku a cestovat po louzich ruzneho charakteru. MacGregor je aktualne mimo moje moznosti nebot musim poresit bydleni a tak jsem premyslel o nejake plachetnicce a napadlo me, ze bych ten zavesny motor pouzil....jenze se prave obavam, aby to bylo vubec mozne..

cilem je nakoupit jen to, co uziji
..toz tak.. ;)

diky za Vase komentare
petr
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned zář 30, 2012 7:30 pm

No jestli ti jde jen o to, že na plachetnici chceš použít motor, který už máš (budeš mít na gumáku) tak by to neměl být problém. Akorát to bude chtít k tomu dimenzovaný držák (přeci jen bude rozdíl ve váze 10 a 20Hp motoru). Akorát nevyužiješ plnej výkon motoru, budeš ho používat v menších otáčkách, případně osadíš jinou vrtuli, aby jsi dosahoval optimálních rychlostí v určitém spektru otáček, aby jsi pak nebyl i na volnoběh moc rychlej.

Ještě k těm výpočtům rychlosti. Pokud je max. rychlost trupu třeba 12km/h znamená to tedy, že pokud s ní budu chtít proti proudu, který má 12km/h tak nemám žádnou šanci? Čistě teoreticky.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » ned zář 30, 2012 7:40 pm

Asi i prakticky....
Sice to nemám prakticky ověřené, ale úplně stejná situace je když je voda stojata - loď jede 12km/h a když je proud 12km/h - loď jede pořád stejně, jen vůči břehu stojí.... Pokud bude proud 18km/h, tak loď už slušně couvá... Ale pořád bude řiditelná.... :D
Alias - jak napsal Jára Cimrman o řiditelné vzducholodi KAREL: vlivem slilného protivětru jsme Vídeň (?) brzy nechali daleko PŘED sebou :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned zář 30, 2012 7:54 pm

Petr, neviem či v tom gumáku budeš jazdiť sám, alebo s manželkou a tromi deťmi :? Ale ak by ste v tom gumáku jazdili povedzme len dvaja, tak 10 HP motor to v pohode zvládne, samozrejme v sklze. Len by som upozornil že na plachetnicu je lepšie mať motor s dlhou nohou a na gumák patrí krátka noha. Ja som v svojich začiatkoch mal na gumáku motor s dlhou nohou, netušiac že sú nohy dlhšie a kratšie. Samozrejme som vrtulu pomerne rýchlo rozbil a potom som si na gumák spravil nadstavenie zrkadla na tú dlhú nohu. Krátka noha na plachetnicu je dobrá len ak nie sú vlny, pri vlnách, keď to najviac potrebuješ, tak motor na zadku plachetnice vybieha z vody von a točí sa vo vysokých otáčkach naprázdno. Budeš potrebovať dve vrtule, jednu na jazdu v sklze a druhú na výtlačnú plavbu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned zář 30, 2012 8:01 pm

Ešte k Charliemu, ja si myslím že prakticky by si mal ísť proti prúdu rýchlosťou 3-4 km/hod. Čo mám odmerané na mojej loďke, tak na tie isté otáčky ako dole prúdom, nejdem proti prúdu rýchlosťou rovnakou ako po prúde mínus rýchlosť prúdu, ten rozdiel je menší. Dolu prúdom idem 30, hore 25 a rýchlosť prúdu je 8-10. Ale je možné, že niekto druhý to má zmerané inak :hmm: .
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned zář 30, 2012 8:33 pm

Denisi, myslim ze ve vytlaku se ta rychlost odecte pomerne presne, jestli je to v kluzu jinak (tvuj pripad), to je asi otazka pripadnych dalsich vlivu.

Jina vec ovsem je, jak rychlej je proud v ty konkretni casti vody kde zrovna plujes, protoze to taky urcite neni konstantni.
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » ned zář 30, 2012 8:50 pm

pratele :-),moje situace je evidentne slozitejsi nez nazactku :-) ...na kratkou/dlouhou nohu jsem uplne zapomel, kdyz jsem ten dotaz psal...diky za upozorneni..kazdopadne je potreba se na to radne "vyspat" nez neco spustim :mad:

Zpět na