Holandské tjalky - plachetnice s plochým dnem - zkušenosti

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Holandské tjalky - plachetnice s plochým dnem - zkušenosti

Příspěvekod spuzva » pon lis 12, 2012 7:19 am

Ahoj,

máte, prosím, někdo zkušenost s řízením lodě s plochým dnem a postranními kýly jako jsou např. tyto lodě? Díky za jakoukoliv užitečnou informaci.

Obrázek

nebo tato:

Obrázek
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod spuzva » pon lis 12, 2012 7:05 pm

Fakt nikdo???????
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » pon lis 12, 2012 7:33 pm

Obrázek
Ploché dno máme, boční ploutve taky (jsou za krajním buřtem), ale do Holandského tjalku hodně daleko :mad: (navíc dvě kormidla...)
Ale hlavně si hlídat ploutev na návětrné straně, abys jí neulomil. Závětrná se opírá o trup.
Jinak to jsou moc pěkné lodičky ;) (na těch fotkách)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon lis 12, 2012 7:38 pm

spuzva píše:Fakt nikdo???????

Nooo.... neco by tu bylo: Videl jsem to jednou zatocit. :mad:

Ale prepokladam, ze ani fotodokumentace manevru nebude nijak zvlast prinosna. Jsa kamnarem, nedokazu to prilis posoudit, ale krome toho jak maji zrefovano a ze jsou tam jenom dva, myslim ze se pri prujezdu nedelo nic zajimaveho.

Jinak je to foceny na vnejsi strane Afsluitdijku 22.kvetna 2009, byla dost zima a foukalo neprijemne (odhadem kolem 10m/s).

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon lis 12, 2012 8:12 pm

Michal Kalman na takovéhle lodi pracoval jako první důstojník, takže pokud akutně hledáš informace, spoj se s ním. Já na ní jen pár dní plul jako posádka. Co potřebuješ vědět?
Ismael
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Ismael » pon lis 12, 2012 9:39 pm

Ahoj.
Také jsem na takovéto lodi (trochu větší) strávil pár dní. Tahal jsem stěhovku,létavku a kosatku a po týdnu jsem necítil ruce a záda. Otěže končí na stěžních, nikoliv v kokpitu, chce to souhru více chlapů (minimálně dvou) při tahání větších plachet. Boční ploutve se pravidelně střídají - na to jsou většinou vrátky. Stěžně mívají "bakštáty", ty se při obratech též střídavě obsluhují......nic převratného. Loď je stabilní a díky šířce a hmotnosti trupu si moc velký náklon neužiješ. Uvnitř velmi komfortně zažízené s typickým holandským vkusem(?). Obrací ochotně asi jako kat.
Plavba příjemná, ale pod plachtami je to dřina. Ale všechny mají silný motor, takže to jsou motorsailery a plavba po kanálech ve vnitrozemí Nizozemí (smajlík) je neskutečná pohoda.
Když jsem se vrátil domů, byl jsem rozhodnut, že jinou než "plattbodenschepje" nechci.
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod spuzva » úte lis 13, 2012 1:46 pm

Felix píše:Michal Kalman na takovéhle lodi pracoval jako první důstojník, takže pokud akutně hledáš informace, spoj se s ním. Já na ní jen pár dní plul jako posádka. Co potřebuješ vědět?

Ahoj Felixi, chtěl bych vědět, zdali je možné si v Holandsku takovou loď půjčit a zda je na ní potřebný nějaký speciání výcvik. To je asi vše.. Díky Jirka

Zpět na