Pilgrim 590

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

Jakub_Vaurien
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Pilgrim 590

Příspěvekod Jakub_Vaurien » pát pro 07, 2012 9:28 am

Ahoj, rád bych se tímto představil ostatním, kteří se jen tak nedostanou na pivo do Brna :-)

Jsem z Brna, mám okruhovou plachetnici Vaurien na Brněnské přehradě. Plachetnice mě baví. Několikrát jsem byl i na majitelské lodi v Chorvatsku a na přehradě jsem jezdil i na okruhové lodi třídy FireFly.

Tak to by bylo asi tak ve zkratce o mě a teď se pustíme do dotazu :-)
Našel jsem plány lodě Pilgrim 590 (http://www.boatdesign.net/nyd/P590/) jsou zřejmě volně k dispozici. Loďka se mi docela líbí jak velikostí tak váhou. Je dokonce o 40cm delší než pikův SPARROW se kterým byl letos ve Švédsku a přesně v tomto duchu se mi líbí i to cestování.

Nezabýval jste se někdo těmito plány jak je to zvládnuté povedené a jestli to splní funkci. Předpokládám příbřežní plavby a vnitrozemské (Lipno, Balaton, atd...). Jde o to jestli je toto přihlásitelné na SPS a jestli je to plavbyschopné po postavení podle této dokumentace. Případně jestli tam něco zásadního nechybí. Nepředpokládám, že bych příští rok vyplul spíš to beru zatím jako průzkum (po vzoru ficcuse si na to musím nejdřív postavit výrobní prostory) takže plán tak na 20 let dopředu. Obzvlášť když přihlédnu k tomu, že jsem se nedávno neuváženě pustil do zakládání rodiny :-)

Tímto bych tedy rád poprosil zkušené stavitele lodí jestli by zhodnotili použitelnost takovéto loďky. Děkuji...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát pro 07, 2012 9:52 am

Jakube, jestli si chceš odpočinout od manželky rodiny, jestli se chceš zavřít na pár let v garáži v prachu a špíně, je to ta ideální volba.
Jestli chceš s lodí opravdu jezdit, tak si ji kup hotovou. Dneska můžeš koupit jetou celkem levně třeba na Mazurách, a k obrazu svému si ji vymazlíš.
Bohužel znám hodně lidí co stavět začali, a nikdy nedodělali. V topicu i550 se ptal Vicky7 kolik potřebuje překližky, myslím že se měl spíš zeptat kolik roků zabere stavba, než se poprvé sveze. Dneska loď levněji koupíš, než postavíš.
Jsou ale lidi, které kutění prostě baví. Já jim to neberu, jen si myslím že je to těžší, delší a dražší cesta.

Ahoj RACEK
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » pát pro 07, 2012 2:47 pm

Na funkci to vliv mít nebude. :D
Ale stabilní Vaurien to taky nebude.
Pracná klasická stavba. Pro šťastnou rodinu bych hledal spíše zdrátuj a slep a třeba i s plochým dnem.
Plány za peníze nemusí být překážkou.
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 28

Příspěvekod Vicky7 » pát pro 07, 2012 3:35 pm

RACEK: jsem vysokoškolák... je mi 22 let... akorát studuji architekturu a nebo plachtím a vedu STA CZ :D ... Já mám takového volného času během léta.. nechci si fandit, ale trup i550 mám hotovou během června/července (prostě se zavřu v garáži)... Jsem v tomto směru optimista ;)

Na podzim bych se pokusil vyplout... dokud jsem mladý a mám spousty času, tak toho chci využít... :lol:
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » pát pro 07, 2012 5:35 pm

Jakube, kdyby jsi chtěl být stylový, tahle loď je něco!

http://www.atkinboatplans.com/Sail/Valgerda.html
Když se zvětší o 20 % má 6,7m, váží 500 kg, plachta nemá 12 m2,
když o 30%, taky ne. Tedy bez registrace.
Plány levné !
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » sob pro 08, 2012 9:24 pm

Já to Vicky7 vidím asi takhle,
když počítáš, že tě vyjde stavba na 100, tak realita je 150. Když přičteš motor a přívěs, jseš na 200. :? Jestli počítáš stavbu na dva měsíce, no nevím já bych řekl 12. Nejrychlejší na Slapech a Orlíku být asi nepotřebuju, vždycky jsem jezdil pro radost. K tomu aby jsem jezdil na Slapech a Orlíku mi stačí klidně Beluga, kterou trošku opráším.
No když jsem byl v tvém věku, tak jsem celé prázdniny trávil na moři. Za deset týdnů se dá objet celý Balt, celý Jadran, celá Anglie. A k tomu stačí trochu naleštit třeba Palomu. Až začneš pracovat, tak už toho volna tolik v kuse mít nebudeš. Proč ho chceš trávit zrovna v garáží? Tak to bych ležel raději někde na vodě, na Berlínskejch jezerech, na Balatonu s komárama, plavil bych se po Dunaji . . .
Čím jsem starší, tím víc lituju, každý minuty, kterou jsem strávil se štětcem v ruce.
Ahoj RACEK
Jakub_Vaurien
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Jakub_Vaurien » pon pro 10, 2012 3:35 pm

kanic: jen to nemá kajutu kde se dá schovat před nepřízní počasí.

Plány za peníze určitě překážkou nejsou. Jen jsem tohle našel tak mě zajímalo jestli se dá z těch plánů nějak poznat jaký to bude mít vlastnosti na vodě. Pokud ne tak asi zkusím udělat model a uvidím. Jinak pořád by mě zajímalo jestli se tohle dá přihlásit na SPS nebo je k tomu potřeba něco jiného. Případně jestli se to dá přihlásit v jiném státě?

Spíš jde o administrativní věci, než o stavbu samotnou. Abych pak neměl loď se kterou se nedá plout.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pon pro 10, 2012 4:02 pm

ahoj,
já bych asi ohledně přihlášení hodil dotaz přímo na SPS. Možná mají na svých stránkách i nějaký podmínky přihlášení. Zkus to prohledat tady http://www.spspraha.cz/plavidla/
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » pon pro 10, 2012 6:00 pm

Chápu. Každému se líbí nějaká jiná.
Mně věci jednoduché, klasické.
Dovedl bych si představit i dodatečnou kajutu.

Zpět na