RS Feva

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

RS Feva

Příspěvekod RACEK » ned zář 09, 2012 9:35 pm

Zaujala mě loď RS Feva, plachetnice 3,66 metru dlouhá, 63 kg těžká se solidní nosností 228 kg. Trup je z nějakého polyetylénu, takže bezúdržbový, stěžeň hliníkový dělený. Tato loď získala různá mezinárodní ocenění.

V ČYKu jsem jich viděl při závodech pět, nahradili a několikanásobně předčili třídu Cadet. Vzhledem k nosnosti se na nich sveze snad i dospělí.

Tady na foru jsem toho četl hodně o 420kách, vaurienech a jinejch vykopávkách, ale o progresivní RS Feva zatím nic. Kdybych hledal loď pro mládež, nebo hračku pro rodinu, asi bych ji bral.

Ono ty malé okruhové loďky vychovaly dobré kormidelníky a kapitány. Jsem rád když někdo chápe, že proti větru se nemusí jet jen na motor.

Ahoj RACEK
Jakub_Vaurien
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Vaurien

Příspěvekod Jakub_Vaurien » úte zář 11, 2012 1:28 pm

Ahoj, svezl jsi se někdy na Vau? Že jej nazýváš vykopávkou?

Přesně díky tomuhle jsem vůbec nechtěl odpovídat. Bohužel se zatím nenašel nikdo kdo by odpověděl tak se do toho pustím.

Je hodně otázka na co tu loď chceš. Nevím kde jsi byl na té nosnosti 228kg přijde mi, že je to maximum co se tam dá naložit než se to úplně potopí. Nevím u jaké přehrady bydlíš, ale vzhledem k velikosti našich vodních ploch není rychlá loď zrovna velkou výhodou. Navíc vzhledem k tomu, že je to rychlý tak je to méně stabilní z čehož plyne, že se budeš častěji koupat a nebo se to vůbec budeš bát ve větru vytáhnout. Je na zvážení co od toho čekáš a s kým na tom chceš jezdit...

Jinak v zásadě nic proti tobě ale než začneš něco hanit tak si o tom něco zjisti... A kdyby sis chtěl vyzkoušet podle tvých slov "vykopávku" Vaurien tak se můžeš svézt na Brněnské přehradě...

Jakub_Vaurien
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte zář 11, 2012 10:33 pm

RS Feva je loď pro mládež, ale asi se na ní sveze i dospělý. Nemyslím si, že by měla být extra rychlá, ani vratká. Líbí se mi hlavně bezúdržbovost, dělený stěžeň, odtok vody zrcadlem. Až děti trochu povyrostou, asi jim tu hračku koupím a rád se svezu taky.
U té nosnosti je to údaj od výrobce. Má někdo praktickou zkušenost?

Vauriena jsme měli doma před pětadvaceti lety, takže jsem toho na něm najezdil opravdu hodně. Nijak Vauriena nehaním, pouze některé detaily mě na RS Feva přijdou dobře a prakticky vyřešené. Ono je ta loď stejně blíž Cadetu než Vau.

Jestli se v Brně jezdí Vau a jestli se sejdete na závody, tak je to dobře. Třeba v Praze těch Vau nikdy moc nebylo, tady byli Piráti, ale je to už hodně let co dojezdili.

Nemám rád, když někdo celé léto natírá a šperkuje ty svoje necky v garáži, a než stihne vyplout, už je podzim. Na RS Feva jen jezdíš.

Svým příspěvkem jsem chtěl hlavně upozornit na tuto loď, která mě osobně se líbí, a i když je určena pro mládež, snad sveze i dospělé.

Ahoj RACEK
vlastovka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vlastovka » stř zář 12, 2012 6:48 am

Na Vau před 25 lety zapomeň, vždyť dnes jsou Vau taky "bezúdržbové" s laminátovým trupem a dural kulatinama. Přijeď do Brna na Prygl a uvidíš :shock:
Akrastan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Akrastan » stř zář 12, 2012 9:19 am

Ona ta feva je (trup) opravdu prakticky bezúdržbová a nerozbitná - zásadní rozdíl oproti laminátu (žádné gelcoaty, které se mohou poškodit při nárazu, žádné dutiny, do kterých může zatékat - trup je vyplněn pěnou). Má široké boky kokpitu tvarované pro sezení při vyvažování, žádné borty, které při přitom tlačí do stehen. Je to "mokrá" loď - de facto nemá zrcadlo a předpokládá se, že se kokpitem občas přelévá voda - kamaráda nejachtaře, který se přišel podívat v suchém oblečení a chce suchý zůstat, na ní nesvezete. Stabilní je - má širokou záď - relativně snadno ji ovládne jeden člověk a to včetně genakru vytahovatelného a zatahovatelného i s čelenem jediným provázkem, a i když je určena primárně pro dva juniory, jezdí se na ní i v rodinných posádkách (dospělý + junior). Pro dva dospělé je asi trochu malá (optimální zátěž je pro rodinnou posádku 135 kg, i když zjevně unese podstatně víc).
zbynek_vareo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod zbynek_vareo » čtv led 03, 2013 2:08 pm

RS Feva je loď primárně určená pro mládež, ale není věkově omezená - závodí se i v kategorii open a rodiče s dětmi a na minulém mistrovství světa bylo víc než 30 takto kombinovaných posádek. Faktem ovšem je, že Feva je poměrně malá loď, užitečná hmotnost 228 kg je asi tak těsně před potopením, doporučená váha posádky je tuším do 115 kg. A jezdit na ní sólo asi taky není nic moc - loď je prostě určena pro dva a odpovídá tomu i ovládáání - např. umístění výtahu genakeru.
Pro rekreační rodiné ježdění je ideální RS Vision, který je Fevě velmi podobný, ale výrazně větší - obě lodě jsou v Brně na lodních sportech ( Fev bude od jara 5, Visiony 3 ) a není problém se na nich svést, další se dají vidět třeba na
Jinak bych si ještě dovolil něco k tomu Vaurienovi - myslím, že můžu kritizovat minimálně z toho pohledu, že třídu hodně dobře znám, sám jsem na něm závodil a do Čech ho před dávnými lety zavedl můj otec...Vorcek je stará třída, která dávala smysl v době svého vzniku, jako jednoduchá a levná loď určená pro amatérskou stavbu, navíc s dobrými jízdními vlastnostmi na moři. Bohužel tohle platilo v době vzniku, tj. před skoro 70 lety - od té doby se změnilo dost a hlavně se změnil i Vaurien. Dnešní továrně stavěné lodě jsou sice krásné a laminát nevyžaduje příliš údržby, ale jde o lodě velmi drahé a při tom konstrukčně zastaralé - moderní one design třídy jsou nejen rychlejší a přinášejí nové jachtařské zážitky, ale jsou i levnější......

Zpět na