Plachetnice nebo Říční loď??

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

medvidek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod medvidek » pát pro 06, 2013 11:24 am

Ahoj, jaky maly kajutovy motorak by jste doporučili?? Bylo by to pro dva lidi komfortně, pro 4 sem tam a nutnost odvizt kamkoliv za osobákem. nedávno jsem viděl na plavidlech tohle, ale zdá se mi to moc malinkatý. http://plavidla.cz/bazar_index.php?akce ... 0000037227 Máte někdo zkušenosti, popřípadě znáte výrobce atd??? Nedělají něco o kousek většího?? Bude to na Labe, kanály atd.

Děkuji mockrát za odpovědi.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát pro 06, 2013 11:56 am

Pro 2 lidi ok, pro 4 to neni pres noc. Prevoz OK, ale pocitej s investici do motoru, ty 4HP je takova legrace na Batuv kanal (do 10km/h).
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pát pro 06, 2013 12:48 pm

M alý to je koukej po něčem kolem 6ti metrů a šíře alespoň 2-2.20cm ta loď se šíleně houpe šlápneš na kraj a skoro se překlopí. a na Labe silnělší motor a o dost nebo budeš couvat
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Brubbel » pát pro 06, 2013 1:16 pm

Mam podobny, ale mensi Quicksilver 420. Spani pro 2, ale rozhodne ne komfortne, spis nouzove, luzka jsou cca 180 dlouha a uzka, ale u te 470 budou urcite vetsi. Treti muze spat leda na podlaze, ctvrty ve stanu, na brehu:) Musis to zkusit a lehnout si tam.
Vyrobce nevim, ale pripomina to http://mystraly-boote.de/ nebo http://www.ostmazury.pl/
Motor je slabouckej, pojedes krokem, ale jinak dobra cena!
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » pát pro 06, 2013 1:44 pm

medvidek píše:Ahoj, jaky maly kajutovy motorak by jste doporučili?? Bylo by to pro dva lidi komfortně, pro 4 sem tam a nutnost odvizt kamkoliv za osobákem. nedávno jsem viděl na plavidlech tohle, ale zdá se mi to moc malinkatý. http://plavidla.cz/bazar_index.php?akce ... 0000037227 Máte někdo zkušenosti, popřípadě znáte výrobce atd??? Nedělají něco o kousek většího?? Bude to na Labe, kanály atd.

Děkuji mockrát za odpovědi.

Tak takových inzerátů je na webu celkem dost. Zkusím to přeložit co češtiny:

"Mám tady trup bez papírů. Kdyby šly vyřídit, tak už je mám. No tak to nabídnu s dovětkem, ze není potřeba VMP ani registrace. Než ten kupec zjistí, že má na pět koní těžkej trup, navíc určenej do kluzu, ono to nějakej čas potrvá. Navíc mu vlastně ani nelžu.."
medvidek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod medvidek » pát pro 06, 2013 2:03 pm

:D
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát pro 06, 2013 2:08 pm

No, vono to taky muze bejt tak, ze si "normalni" motor prehodil na jinou lod a tuhle prodava se zalozakem, ale urcite to s tim nijak zazracne nepojede a za ty prachy se da asi sehnat i něco zajimavejsiho.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pát pro 06, 2013 2:17 pm

Tak jak to tam je napsáno to znamená,že je to vše nové. nebo je vyrábí asi. jinak asi tam pujde i 5Ohp. spíše chce nalákat lidi na to,že nemusí mít registraci a VMP. má tam telefon tak si mu zavolejte a budete vědět více a ne jen tápat
medvidek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod medvidek » sob pro 07, 2013 11:59 am

Ahoj,
jestli můžu rád bych se vrátil k úvodní otázce celého topicu. Plachetenice nebo říční loď?? Je jasný že s motorákem si nezaplachtím, ale jak je to s použití plachetnice na kanálech?? Myslím Německo, Holandsko, prťavej Baťák atd. Vzhledem k průjezdné výšce to se stězněm nepůjde, to je jasný, ale nějaký zkušenosti s plachetnicí v kanálech jen na motor??? Nebo je to nesmysl.

Děkuji Medvěd
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » sob pro 07, 2013 12:26 pm

Podle me je plachetnice na rekach s kanalech naprosto v pohode, ikdyz samozrejme jisty omezeni to ma:

- ponor. Samozrejme cim min tim lip, rekl bych ze do cca 130 cm uplne v pohode, do 150cm to celkem jde, vic uz je dost omezujici, ale potkali jsme na kanelch ve francii i lidi co meli 180cm, projeli to, ale byli z toho dost spatny ze casto drhli apod.

- vykon motoru. Proti silnymu proudu s plachetnici nejspis neprojedes ale casto se to da nekudy objet.

- komorovani s plachetnici je o neco slozitejsi ale da se poresit dostatecnym mnoztsvim dobre dimenzovanych fendru.

Loni jsme s plachetnici s ponorem 1.3m upluli po kanalech a rekach zapadni evropy cca 2000 km a zadnej vetsi problem. A musim potvrdit to co tu uz nekdo psal, ze mnozstvi tam plujicich lodi je fakt hodne maly (az na nektere vyjimky jako napr. Ryn apod.) az nas to samotny prekvapilo a to i v hlavni sezone.

dodo
medvidek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod medvidek » sob pro 07, 2013 12:38 pm

S ponorem by problem byt nemel, nejspis to bude viko 20 az 23 nebo neco v obdobne velikosti s ploutvi. Ztím jsem jen teoretik a z vetru mam trosku obavy jestli pro nej budu mit cit. Zatimco vsechno co ma motor mam v krvi.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » sob pro 07, 2013 2:18 pm

Kdybych už neměl lodí víc, než dost (teda podle manželky), tak bych si pořídil něco podobnýho: http://allegro.pl/renken-2500-classic-y ... 79589.html

Je to dostatečně velký, má to veškerý hygienický zázemí atd, atd.
Možná, až někdy prodam motorák.

S plachetnicí se na řeky bát nemusíš. Chce to ale ploutvovku. Já mam motor jen 5 koní a zatim jsem neměl nejmenší problém. Vážim asi 1,3t. Je to prostě jen na vyhlídkovou plavbu. Motorák mi už na volnoběh uhání 2x rychlejš, než plachetnice na plnej.

Viko se mi taky strašně moc líbí!! Přemejšlim, že prodam obě lodě, něco (dost) si přidam a koupim viko 27. Nejvíc mě na ní láká vodní balast, její velikost a váha. Pořád si loď taham za autem, jak kočka koťata. Tohle viko je asi to největší legálně přepravitelný za běžnym oobákem, co znam. Nebo někdo zná podobnou alternativu?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » sob pro 07, 2013 2:22 pm

medvidek píše:Ztím jsem jen teoretik a z vetru mam trosku obavy jestli pro nej budu mit cit. Zatimco vsechno co ma motor mam v krvi.

Vítr má neskutečný kouzlo. Najednou se všechno uklidní, seš to jen ty, voda a vítr.
Já jsem se na plachty nikde neučil. Prostě jsem je na přehradě vytáhl a málem se po.... radostí, když jsem zjistil, že se to opravdu hejbe. :D

Respekt ano, obavy ne. :)
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » sob pro 07, 2013 2:29 pm

ferdas píše:...

Tak takových inzerátů je na webu celkem dost. Zkusím to přeložit co češtiny:

"Mám tady trup bez papírů. Kdyby šly vyřídit, tak už je mám. No tak to nabídnu s dovětkem, ze není potřeba VMP ani registrace. Než ten kupec zjistí, že má na pět koní těžkej trup, navíc určenej do kluzu, ono to nějakej čas potrvá. Navíc mu vlastně ani nelžu.."

Ta loď je už prodaná. Od začátku byla jen s 5HP motorem právě kvůli možné absenci registrace a tech. prohlídek ;) Je to slabý motor pro ten trup, ale na stojatou vodu pro občasného rekreanta stačí :whist:
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob pro 07, 2013 4:50 pm

Jenom bych poznamenal, ze zle jazyky tvrdi o Bataku, ze je tam mistama jenom 70cm vody. Takze tam bych radsi plachetnici nebral zadnou.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » sob pro 07, 2013 6:16 pm

medvidek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod medvidek » sob pro 07, 2013 6:36 pm

A kdo to za mě postaví :D
hrad66
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod hrad66 » sob pro 07, 2013 7:27 pm

Viky_CZ píše:Jenom bych poznamenal, ze zle jazyky tvrdi o Bataku, ze je tam mistama jenom 70cm vody. Takze tam bych radsi plachetnici nebral zadnou.

A to proč? Já když zatáhnu kýlovou ploutev, tak mám ponor cca 40 cm. Akorát, že se tam fakt nedá plachtit :mad: takže jedině se spuštěným stěžněm na motor :P
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob pro 07, 2013 8:14 pm

Pramice s ploutvi se nepocita. ;-)
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » sob pro 07, 2013 8:26 pm

mam takovej pocit ze psal o ,,Buchtičce,, :)
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » ned pro 08, 2013 8:53 pm

Zdendo, alternativa na Viko 27 a moje vysněná loď je MacGregor 26 Sailboat. Je sice o stopu menší, ale má také vodní balast. Přepravní váha je okolo 1t a to myslím i s originál hliníkovým vlekem. Supr plachetnice!!! Očumoval jsem jí na Lipně. Bohužel se od roku 1995 již nevyrábí a v Evropě se moc nevyskytuje (Made in USA). Místo ní vyrábějí MacGregor 26M, ale to už je motorsailer.

MacGregor 26S zde k nahlédnutí:

http://macgregor.sailboatowners.com/ind ... =Macgregor

http://www.youtube.com/watch?v=ZFP3QA9-5GI
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » ned pro 08, 2013 9:32 pm

Pokud chces neco s vodnim balastem, doporucuji Catalina 250 ve verzi s vodnim balastem (sucha vaha 1090kg). Letos se prestala vyrabet, ale lepsi plavebni vlasnosti. Kvalitni konstrukce.
Po evrope jich je celkem hodne.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » ned pro 08, 2013 9:41 pm

Pěknej je i Hunter 19 i když je podstatně menší a má také vodní balast.
http://www.plavidla.cz/bazar_index.php? ... 551fe0de80
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned pro 08, 2013 10:34 pm

Dík, ani jsem netušil, kolik lodí může bejt s vodnim balastem.
Je mi jasný, že pravověrní jachtaři by nad tim asi ohrnovali nos, ale já jsem ten typ, co chce prostě jen bejt na vodě. Mít na lodi rozumný pohodlí a mít radost z plavby na plachty.

Zpět na