Kam dál z 5ti metrové loďky?
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- catamaran
- aktívní jachtař

- Reputace: 25
- Kontaktovat uživatele:
No než sem napsat nějakou blbost tak si to radši ověřím, tak jsem to udělal. Najel jsem na Ministerstvo a tam je to takhle.
* B řídit soupravu o hmotnosti až 4,25 t
* B+E řídit soupravu o hmotnosti až 8,75 t
To značí:
B může táhnou max. 750kg
B+E může táhnout max. 1,5 násobek celkové hmotnosti auta. Ještě záleží na to co ti dá výrobce na závěs. Ale já mluvím o formulaci co je povolené...
Pro příklad uvádím teréní Toyotu, kde může být závěs na 6 tun. Už to musí být brždené vzduchem, ale pořád je to omezené 1,5 násobkem váhy auta.
A pokud tě odchytnou třeba na Mikulově rakouští celníci s váhou a vlek bude mít víc než 1,5 násobek auta, tak máš smůlu. Protože skutečná váha je prioritou. Budeš muset přeskládávat věci do auta. Já už to tak dělal. A nikdy se to neobešlo bez pokuty....
* B řídit soupravu o hmotnosti až 4,25 t
* B+E řídit soupravu o hmotnosti až 8,75 t
To značí:
B může táhnou max. 750kg
B+E může táhnout max. 1,5 násobek celkové hmotnosti auta. Ještě záleží na to co ti dá výrobce na závěs. Ale já mluvím o formulaci co je povolené...
Pro příklad uvádím teréní Toyotu, kde může být závěs na 6 tun. Už to musí být brždené vzduchem, ale pořád je to omezené 1,5 násobkem váhy auta.
A pokud tě odchytnou třeba na Mikulově rakouští celníci s váhou a vlek bude mít víc než 1,5 násobek auta, tak máš smůlu. Protože skutečná váha je prioritou. Budeš muset přeskládávat věci do auta. Já už to tak dělal. A nikdy se to neobešlo bez pokuty....
- catamaran
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
No já si to nechal dopsat v roce 1999. Jezdil jsem v tý době s dodávkou. Šéf mi napsal praxi a dovršil jsem věk 21 let. To muselo být. A na základě toho jsem dostal E.
No ale tohle téma je o tom, kam dále z 5-ti metrové loďky.
Pokuď můžu radit, tak nééé Reinke S 10. To je můj sen. Prosím nebrat.
Jinak se mi líbí: GO SMALL - GO NOW...
Vždy je to o penězích. Radši vyjedu na 5-ti metrové teď, než na 10-ti metrové nikdy....
Už jsem to tu někde zmínil, moc se mi líbí Solina 24. To by byla taky dobrá volba.
No ale tohle téma je o tom, kam dále z 5-ti metrové loďky.
Pokuď můžu radit, tak nééé Reinke S 10. To je můj sen. Prosím nebrat.
Jinak se mi líbí: GO SMALL - GO NOW...
Vždy je to o penězích. Radši vyjedu na 5-ti metrové teď, než na 10-ti metrové nikdy....
Už jsem to tu někde zmínil, moc se mi líbí Solina 24. To by byla taky dobrá volba.
- Surcouf
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 2
S tím Béčkem to mám ověřené z oficiálního ministerského popisu kategorií řidičáků a opravdu to platí v celé EU. musí být ale splněny vlastně 3 podmínky současně - to znamená : přívěs nesmí překročit pohotovostní váhu tažného vozidla a současně váha celé soupravy nesmí překročit 3 500kg. Samozřejmě ještě platí to, že ta celková váha soupravy nesmí překročit povolený údaj v techničáku, takže v praxi často ani těch 3 500kg nedosáhnete. takže se to opravdu týká aut, jejichž pohotovostní váha je cca. 1400kg a přívěs také nepřesáhne těch 1 400kg. Ideální situace by byla pohotovostka tažného vozidla 1 500, maximální užitečné zatížení 500, přívěs 1500 a max povolená hmotnost soupravy 3 500,- takové auto se ale těžko hledá. Takže s tímto upřesněním už končím, abych nebyl mimo mísu. A pořád mi z toho tudíž jako ideální loď pro mé potřeby vychází ta třída Mikro - tudíž Viko 20 a jemu podobné.
- catamaran
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
Prostě musím nesouhlasit, tady jsem to zkopíroval a komu se chce, tak může číst.
Podmínky řízení jízdních souprav
Provoz na pozemních komunikacích je upraven zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích (dále jen "zákon"), ze kterého vyplývají určitá omezení pro řízení jízdních souprav. Zájemce by měl při výběru přívěsu mít na paměti zejména § 81 – Skupiny a podskupiny řidičských oprávnění, ze kterého vybíráme:
(4) Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení
a) motorových vozidel, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg,
c) jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3 500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla.
(10) Řidičské oprávnění skupiny B+E opravňuje k řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla uvedeného v odstavci 4 a přípojného vozidla, pokud nejde o jízdní soupravu podle odstavce 4 písm. c).
Z výše uvedených odstavců zákona (a v souladu se stanoviskem Ministerstva dopravy č. j. 120/2006-160-LEG/1 ze dne 16. 10. 2006) vyplývá, že:
Na řidičské oprávnění skupiny B je podle písm. a) možné řídit soupravu například následujícího složení:
maximální přípustná hmotnost tažného vozidla 3 500 kg – přívěs o maximální přípustné hmotnosti 750 kg
(3 500 + 750 = 4 250 kg)
Na řidičské oprávnění skupiny B je podle písm. c) možné řídit soupravy například následujícího složení:
maximální přípustná hmotnost tažného vozidla 2 000 kg a jeho pohotovostní hmotnost 1 505 kg – přívěs o maximální přípustné hmotnosti 1 500 kg
(2 000 + 1 500 = 3 500 kg [nepřevyšuje 3 500 kg] a zároveň 1 500 kg je méně než 1 505 kg)
maximální přípustná hmotnost tažného vozidla 1 700 kg a jeho pohotovostní hmotnost 1 400 kg – přívěs o maximální přípustné hmotnosti 1 350 kg
(1 700 + 1 350 = 3 050 kg [je méně než 3500 kg] a zároveň 1 350 kg je méně než 1 400 kg)
maximální přípustná hmotnost tažného vozidla 1 315 kg a jeho pohotovostní hmotnost 915 kg – přívěs o maximální přípustné hmotnosti 915 kg
(1 315 + 915 = 2 230 kg [je méně než 3 500 kg] a zároveň 915 kg nepřevyšuje 915 kg)
Na řidičské oprávnění skupiny B+E je možné řídit motorové vozidlo, k jehož řízení postačuje skupina řidičského oprávnění B, přičemž k němu je možné připojit přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nad 750 kg s tím, že v tomto případě neplatí omezení maximální přípustné hmotnosti soupravy 3 500 kg. Platí však omezení dané výrobcem vozidla (zapsané v technickém průkazu) a technické požadavky na spojitelnost vozidel do jízdních souprav a jejich provoz (§ 14 vyhlášky č. 341/2002 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích [dále jen "vyhláška"]). Teoreticky je možné podle zákona řídit soupravu až následujícího složení:
okamžitá hmotnost tažného vozidla 3 500 kg s nejvyšší konstrukční rychlostí vyšší 40 km/h – přívěs o okamžité hmotnosti nejvýše 5 250 kg
Podmínky řízení jízdních souprav
Provoz na pozemních komunikacích je upraven zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích (dále jen "zákon"), ze kterého vyplývají určitá omezení pro řízení jízdních souprav. Zájemce by měl při výběru přívěsu mít na paměti zejména § 81 – Skupiny a podskupiny řidičských oprávnění, ze kterého vybíráme:
(4) Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení
a) motorových vozidel, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg,
c) jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3 500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla.
(10) Řidičské oprávnění skupiny B+E opravňuje k řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla uvedeného v odstavci 4 a přípojného vozidla, pokud nejde o jízdní soupravu podle odstavce 4 písm. c).
Z výše uvedených odstavců zákona (a v souladu se stanoviskem Ministerstva dopravy č. j. 120/2006-160-LEG/1 ze dne 16. 10. 2006) vyplývá, že:
Na řidičské oprávnění skupiny B je podle písm. a) možné řídit soupravu například následujícího složení:
maximální přípustná hmotnost tažného vozidla 3 500 kg – přívěs o maximální přípustné hmotnosti 750 kg
(3 500 + 750 = 4 250 kg)
Na řidičské oprávnění skupiny B je podle písm. c) možné řídit soupravy například následujícího složení:
maximální přípustná hmotnost tažného vozidla 2 000 kg a jeho pohotovostní hmotnost 1 505 kg – přívěs o maximální přípustné hmotnosti 1 500 kg
(2 000 + 1 500 = 3 500 kg [nepřevyšuje 3 500 kg] a zároveň 1 500 kg je méně než 1 505 kg)
maximální přípustná hmotnost tažného vozidla 1 700 kg a jeho pohotovostní hmotnost 1 400 kg – přívěs o maximální přípustné hmotnosti 1 350 kg
(1 700 + 1 350 = 3 050 kg [je méně než 3500 kg] a zároveň 1 350 kg je méně než 1 400 kg)
maximální přípustná hmotnost tažného vozidla 1 315 kg a jeho pohotovostní hmotnost 915 kg – přívěs o maximální přípustné hmotnosti 915 kg
(1 315 + 915 = 2 230 kg [je méně než 3 500 kg] a zároveň 915 kg nepřevyšuje 915 kg)
Na řidičské oprávnění skupiny B+E je možné řídit motorové vozidlo, k jehož řízení postačuje skupina řidičského oprávnění B, přičemž k němu je možné připojit přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nad 750 kg s tím, že v tomto případě neplatí omezení maximální přípustné hmotnosti soupravy 3 500 kg. Platí však omezení dané výrobcem vozidla (zapsané v technickém průkazu) a technické požadavky na spojitelnost vozidel do jízdních souprav a jejich provoz (§ 14 vyhlášky č. 341/2002 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích [dále jen "vyhláška"]). Teoreticky je možné podle zákona řídit soupravu až následujícího složení:
okamžitá hmotnost tažného vozidla 3 500 kg s nejvyšší konstrukční rychlostí vyšší 40 km/h – přívěs o okamžité hmotnosti nejvýše 5 250 kg
- catamaran
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
Teď si to čtu dokola a dokola. Vlastně máme pravdu oba. Buď budeš řídit auto o celkové hmotnosti 3.500kg a k němu dáš vlek do 750kg.
A nebo tvoje varianta, že auto 2.000kg + vlek 1.400kg = 3.400kg. To je taky dovoleno. Ale v tomhle případě nesmíš překročit těch 3.500kg.
OK, už taky nebudu o tom psát
A nebo tvoje varianta, že auto 2.000kg + vlek 1.400kg = 3.400kg. To je taky dovoleno. Ale v tomhle případě nesmíš překročit těch 3.500kg.
OK, už taky nebudu o tom psát

Naposledy upravil(a) catamaran dne pát úno 04, 2011 7:48 pm, celkem upraveno 1 x.
- ficcus
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Surcouf píše:Mě osobně velice pomohly níže uvedené stránky při hledání vhodné lodi pro mou potřebu, neb asi jako většina "námořníků - teoretiků" jsem také nejdříve snil o lodi minimálně 32 stop, neb jsem si nedokázal dát do všech souvislostí co vlastnictví takové lodi obnáší. Až teprve zkušenost tohoto Francouze, který od 40 stopých korábů dozrál k 20tistopé bárce
a cítí se absolutně uspokojen, mi udělala jasno v tom, o čem je jachtařská vášeň a že tato malá bárka mi umožní ukájet tuto vášeň svobodně a bez velkého omezování po celou jachtařskou sezonu a všude, kde si vzpomenu. Tyto stránky jsou také velmi inspirativní pro všechny, kteří by chtěli vyzkoušet jachtění ve Francii. Pokud budete mít potřebu pomoci s překladem z frániny, stačí říct, neb googlácké a jiné překlady většinou páchají zvěrstva a smysl textu uniká
http://ydecaseneuve.free.fr/deltania_20/
... a tady má i video
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=viZCs8zUzzU&feature=related[/youtube]
a další
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6onkZH-Lq5Q&feature=related[/youtube]
- catamaran
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
http://sport.bazos.cz/inzerat/8758217/K ... asanka.php
jen nevím, jestli ten vlek nestojí hodně.....
jen nevím, jestli ten vlek nestojí hodně.....
- catamaran
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
Díky našemu novému odkazníku portálu JI http://web.jachting.info/weblinks/archive?cat=76 jsem našel tuhle lodičku
http://www.gimiyachts.cz/pages/g258.htm vyráběnou v CZ. Kvalita zpracování se zdá vysoká. Nenašel jsem tam cenu.

http://www.gimiyachts.cz/pages/g258.htm vyráběnou v CZ. Kvalita zpracování se zdá vysoká. Nenašel jsem tam cenu.

- catamaran
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
to ficcus: a takový styl tě neláká? http://www.boatshop24.com/en/sailing-bo ... 07-2088043
Myslím, že je to ta stejná co má hacjacht na Orlíku. Měl jsem jí pronajatou a co se plavebních schopností a prostoru týče, je OK. Ale hlavně jak při couvání šla za kormidlem.
Myslím, že je to ta stejná co má hacjacht na Orlíku. Měl jsem jí pronajatou a co se plavebních schopností a prostoru týče, je OK. Ale hlavně jak při couvání šla za kormidlem.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
- heavy
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
Jinak ta Bavaria707 byla dlouho mým snem.
Bytelná ve srovnání s polskými loďmi a drtivá většina v původním stavu. Přepravitelná za mým autem
. Pohodička ... tedy až na tu cenu za 20let a víc starou loď
. Jenže moje orientace se přesouvá víc na moře takže chci ještě o chlup větší a těžší..., na to už nemám auto, takže zase dilema...
Můj nynější favorit je typ Bries 800 konstrukce VDS.
viz např.:
http://www.boatshop24.com/en/sailing-bo ... 00-2710734
EDIT: jedna ta 707 opravdu jezdí na Orlíku, ale čí je to fakt nevím
Bytelná ve srovnání s polskými loďmi a drtivá většina v původním stavu. Přepravitelná za mým autem
. Pohodička ... tedy až na tu cenu za 20let a víc starou loď
. Jenže moje orientace se přesouvá víc na moře takže chci ještě o chlup větší a těžší..., na to už nemám auto, takže zase dilema...
Můj nynější favorit je typ Bries 800 konstrukce VDS.
viz např.:
http://www.boatshop24.com/en/sailing-bo ... 00-2710734
EDIT: jedna ta 707 opravdu jezdí na Orlíku, ale čí je to fakt nevím
- Surcouf
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 2
K těm Gimiyacht už jsem zde vloni jednou psal, že je to jen taková virtuální potěmkinova vesnička.
Ta loď a její presentace se mi také moc líbila a tak jsem vyrazil do Litoměřic na uvedenou adresu, ale na místě se nachází pouze místní jacht klub, po výrobě lodí ani stopa a ještě jsem si vyslechl velmi nelichotivý komentář na adresu této velmi utajené výroby "dokonalých jachet". bylo prý vyrobeno "na koleně" několik kousků a poslední zakázka prý zkončila velkou blamáží a nespokojeností klientky. Cena byla nekřesťˇanská něco kolem milionu. AVARy jsou vedle toho za "hubičku" a hlavě reálně existují.
Ta loď a její presentace se mi také moc líbila a tak jsem vyrazil do Litoměřic na uvedenou adresu, ale na místě se nachází pouze místní jacht klub, po výrobě lodí ani stopa a ještě jsem si vyslechl velmi nelichotivý komentář na adresu této velmi utajené výroby "dokonalých jachet". bylo prý vyrobeno "na koleně" několik kousků a poslední zakázka prý zkončila velkou blamáží a nespokojeností klientky. Cena byla nekřesťˇanská něco kolem milionu. AVARy jsou vedle toho za "hubičku" a hlavě reálně existují.
Naposledy upravil(a) Surcouf dne čtv úno 10, 2011 6:37 pm, celkem upraveno 1 x.
- catamaran
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
to Surcouf: aha, tak to jsem nevěděl. No vidíš, co dokáží stránky na netu. Ale Felix ji chválí, tak asi něco museli vyrobit v minulosti.
to heavy: myslel jsi takhle nějak jí tahat za autem?
http://www.quoka.de/boote/segelboote/se ... 16164.html
to heavy: myslel jsi takhle nějak jí tahat za autem?
http://www.quoka.de/boote/segelboote/se ... 16164.html
- heavy
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
Je to sice hezká debata, ale nějak tu "zasíráme vlákno".
Takže abych se vrátil k tématu jak jsem ho pochopil... tak ho taky uchopím
ficcusi víš toho o lodích víc než já, takže tí můžu říct jen svůj názor.
Pokud chceš plout ROZHODNĚ NIC NESTAV kup si větší loďku co můžeš mít u moře jako třeba Namor a doma budeš mít svojí krasavici.
Pokud , ale chceš především stavět, tak si klidně stav
.
Záleží co vlastně od toho čekáš.
Např. při mém pracovním harmonogramu 3 dětech a koníčkách i mimo jachting
Baharisi nezapomněl jsem na tebe s tím focením
je stavba... absolutní sebevražda
. Tož tak.
Takže abych se vrátil k tématu jak jsem ho pochopil... tak ho taky uchopím
ficcusi víš toho o lodích víc než já, takže tí můžu říct jen svůj názor.
Pokud chceš plout ROZHODNĚ NIC NESTAV kup si větší loďku co můžeš mít u moře jako třeba Namor a doma budeš mít svojí krasavici.
Pokud , ale chceš především stavět, tak si klidně stav
.
Záleží co vlastně od toho čekáš.
Např. při mém pracovním harmonogramu 3 dětech a koníčkách i mimo jachting
Baharisi nezapomněl jsem na tebe s tím focením
je stavba... absolutní sebevražda
. Tož tak.- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Myslím že Gimi nie je nekresťansky drahá. Táto 25 stopová loď váži ako píšu len 1300 kg, z toho je balast 380 kg. Ak k tomu pripočítame váhu plutvy, alebo aj nie, tak na loď zostáva asi 900 kg a to je sakra málo. Podobné lode vážia podstatne viac. Keď sa stavia sendvič s jadrom Airexu, Herexu, tak ta loď musí mať aj odpovedajúcu cenu. A že dnes nestavajú? Počas krízy sa mnoho vecí prestáva vyrábať.
25-26 stopová loď laminátka váži vždy asi 2000 kg. Na ťahanie treba už slušný teréňak a ak ťahať až k moru, tak to nemôže byť stará šunka. Teda ak nemá človek na Gimi, tak má jedinú možnosť ako získať lahkú 25 stopovú loď a to je preglejková stavba. Verím že to je sebevražda, ale prevádzkovať loďku na mori je pre mnohých tiež sebevražda. Podla môjho názoru, pre pracujúceho človeka s štandartným príjmom a malými deťmi, maximum kam sa môže posunúť je 22-23 stopová loď. Tak ako to prevádzkoval Libor, alebo popísal Surcouf.
25-26 stopová loď laminátka váži vždy asi 2000 kg. Na ťahanie treba už slušný teréňak a ak ťahať až k moru, tak to nemôže byť stará šunka. Teda ak nemá človek na Gimi, tak má jedinú možnosť ako získať lahkú 25 stopovú loď a to je preglejková stavba. Verím že to je sebevražda, ale prevádzkovať loďku na mori je pre mnohých tiež sebevražda. Podla môjho názoru, pre pracujúceho človeka s štandartným príjmom a malými deťmi, maximum kam sa môže posunúť je 22-23 stopová loď. Tak ako to prevádzkoval Libor, alebo popísal Surcouf.