pan.fotograf, žial diagnóza optimista som aj ja /nič v zlom

/ a pretože som pár překližek už rozrezal, tak viem že trup lode nie je len pár překližek, latí, vrutů a laminátu s textilem

. Samozrejme že to nie je rozhodujúca časť, tvrdím len, že tak ako všetko pri stavbe to zabere vela času. Stará loď neznamená nutne, že je v takom zlom stave, že je treba nutne rekonštrukciu. Treba jednoducho kúpiť niečo také, kde laminát neodpadáva od preglejky a zmieriť sa s tým, že loď nestojí pár korun. Druhá cesta je kúpiť v Polsku nový trup lode, funglovku a naň spraviť nádstavbu. Aj takáto stavba je len pár latí, překližek, vrutu a laminátu

a zaberie to času že by jeden neveril. Treba mať stále na pameti, že Guwy nechce stavať plachetnicu, ale malý kajutový motoráček s netradične riešeným usporiadaním, takže tam lodní architekt byť nemusí. Tým že do člnu dostaviaš kajutu, ktorá bude vážiť možno 30-40 kg mnoho nezmeníš a tým že by ju dal dozadu, dá ju tým správnym smerom / na váhu/.
Finn pri popise svojej lode správne napísal že má všetko vzadu a preto musel loď vyvažovať, Guwi bude sedieť viac vpredu a tento problém mať nebude. Ja mám na mojej 460 cm lodi zavesený 50 k motor, ktorý váži takmer 100 kg, to je iná káva na rovnováhu lode ako 25 kg malého peťkoňáku. Ja tiež vyvažujem, a tak 50 Ah batéria išla dopredu, na špici vozím dve kotvy s reťazom, zásoby jedla, vody a vína čo najviac do špice a pod.
Jardasu, ak to správne chápem, tak Ty máš pri spaní hlavu smerom k špici? Ja mám smerom k špičke nohy a mám ich vpodstate úplne do špice, po kotevnú skriňu a nohy mám zasunuté pod prednú palubu, min 80 cm, takže kajutka je de facto len taká minibúdka. Keď sme v nej spali prvý krát, tak som ešte nemal ušité kabrio a skrz komárov sme spali v lodi zavretý. To bola hrôza, vzduch sme za chvílu vydýchali a cez vetráčiky toho moc nešlo. Nie žeby nám hrozila smrť zadusením,

, to nie, ale na pocit velmi nepríjemné. Takže plachta bola pre mňa nevyhnutnosť, pretože okienko sa mi už nikde nevošlo. Tým že nemám sťažeň, som mohol riešiť plachtu nad kokpitom na trvalo a tomu aj zodpovedala cena. Bola to však dobrá investícia, aj keď dnes by som ju spravil trochu inak.
Ešte sa vrátim k stavbe trupu, guwi, ak si postavil svojpomocne drevodom, tak stavba lode sa až tak zásadne neodlišuje, tiež tam je rovina, zvislica, kontrola uhlopriečkou. Rebrá sa vyrezávajú podla šablóny, pripevňujú sa kolmo na montážnu stolicu v rozteči podla projektu a keď máš rebrá, tie ti už potom definujú krivky lode, ktoré lodný designer navrhol, rebrá ťa vedú. To píšem pre prípad že by si nezohnal vhodný trup lode. Ešte raz zdôrazním, skús zohnať nový trup lode rovno z výroby z Polska. Nie je to drahé, cena sa bude pohybovať medzi dvomi tromi tisíc eur. Stavba trupu je pre pracujúceho človeka pol roka, ak má kde stavať a tolerantnú manželku

Za ten čas postavíš nádstavbu na hotovom trupe.