Zabalitelná plachetnice na Berounku?
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Re: Zabalitelná plachetnice na Berounku?
Nechcem ti do tvojich predstáv kecať, ale myslím že gumák s kosatkou nebude moc ovládatelný, teda popláve na zadobočné kurzy. Mne sa zdá lepšie riešenie pri umiestnení sťažňa tak ako plánuješ použiť hlavnú plachtu, teda od sťažňa dozadu. Sťažeň by som inštaloval len zasunutím cez dieru v lavičke do sťažňovej patky nalepenej na podlahu, žiadne lana, stehy a vanty by som nedával. Sťažeň dĺžky podlahy v gumáku bude mať tak 2,7 m, to si myslím bude stačiť.
-
Husky
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 35
Díky za radu, Denis.
Vyrobim nejprve kosatku a vyzkouším.
Když to nebude fungovat podle plánu , neni až takový problém přezbrojit na vratiplachtu. Hedvabi je dost a rahna jsou taky skoro vyrobena.
Jinak, mam Minicat 420 . Tam je hlavni plachta trochu neskladna a tak jsme na prubu jeli i jen s kosatkou.
Lod se chovala trochu jinak, to je pravda, ale podstatnej rozdil byl pouze v rychlosti.
Je jasny, že těžko srovnávat sportovní plachetnici s podomácku oplachtenym ukrajinským gumakem. Tam to muze byt trochu jinak.
Jak říkám, třeba vyzkoušet.
Vyrobim nejprve kosatku a vyzkouším.
Když to nebude fungovat podle plánu , neni až takový problém přezbrojit na vratiplachtu. Hedvabi je dost a rahna jsou taky skoro vyrobena.
Jinak, mam Minicat 420 . Tam je hlavni plachta trochu neskladna a tak jsme na prubu jeli i jen s kosatkou.
Lod se chovala trochu jinak, to je pravda, ale podstatnej rozdil byl pouze v rychlosti.
Je jasny, že těžko srovnávat sportovní plachetnici s podomácku oplachtenym ukrajinským gumakem. Tam to muze byt trochu jinak.
Jak říkám, třeba vyzkoušet.
- Denis
- zkušený harcovník

Tak sa budeme tešiť na správu 

-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 84
- Kontaktovat uživatele:
Takže nám došla DinghyGo Orca 375. Hurá!
Objednávku jsme udělali v listopadu, kdy byla slíbena platba 100% v březnu a slíbeno dodání v dubnu. Přišlo 30. dubna.
První dojem: Pěkný výrobek.
Plachty bílé, myslím adekvátní gramáže.
Hlavní plachta se 3 spírami a špiónky na zadním líku, kosatka s ocelovým lankem v předním líku a se špiónky, zvedá se výtahem.
Duralové kulatiny dostatečně dimenzované, vanty z pleteného plastového lana, prostý kiking, zpřevodovaná hlavní otěž 1:2, záseky Optiparts.
5.6 m2 oproti 3.8 m2 plochy plachet, co jsme měli na Pírku, na papíru nevypadá o tolik více, ale jak jsme takeláž roztáhni v bytě, trochu jsme se té plochy lekli.
Lavička se solidním zámkem (nevyskakuje, jako na Pírku), výklopné kormidlo se hodí (na vlnách se blbě trefuje do čepů), čepy kormidla průměr 8 mm, silná duralová kormidelní páka, silná pojistná planžeta.
Jsem konzervativní, tak bych přivítal místo videonávodů normální tištěný manuál s obrázky a schématy.
Měla by i stoupat, viz video: https://www.youtube.com/watch?v=DdHxhZoM3ic
Na obrázku původní balení kosatky.
Křest a zkouška na vodě v pondělí na Slapech v Nové Rabyni.
Ahoj!
Objednávku jsme udělali v listopadu, kdy byla slíbena platba 100% v březnu a slíbeno dodání v dubnu. Přišlo 30. dubna.
První dojem: Pěkný výrobek.
Plachty bílé, myslím adekvátní gramáže.
Hlavní plachta se 3 spírami a špiónky na zadním líku, kosatka s ocelovým lankem v předním líku a se špiónky, zvedá se výtahem.
Duralové kulatiny dostatečně dimenzované, vanty z pleteného plastového lana, prostý kiking, zpřevodovaná hlavní otěž 1:2, záseky Optiparts.
5.6 m2 oproti 3.8 m2 plochy plachet, co jsme měli na Pírku, na papíru nevypadá o tolik více, ale jak jsme takeláž roztáhni v bytě, trochu jsme se té plochy lekli.
Lavička se solidním zámkem (nevyskakuje, jako na Pírku), výklopné kormidlo se hodí (na vlnách se blbě trefuje do čepů), čepy kormidla průměr 8 mm, silná duralová kormidelní páka, silná pojistná planžeta.
Jsem konzervativní, tak bych přivítal místo videonávodů normální tištěný manuál s obrázky a schématy.
Měla by i stoupat, viz video: https://www.youtube.com/watch?v=DdHxhZoM3ic
Na obrázku původní balení kosatky.
Křest a zkouška na vodě v pondělí na Slapech v Nové Rabyni.
Ahoj!
-
Husky
- pravidelný návštěvník

Gratuluji. Vypadá velmi pěkně a zdá se podle videa, že taky slušně jede
S tim navodem máš pravdu. Je to šlendrián, když si ke zboží za 100 tis+ dovoli nedat řádný navod v tištěné podobě.
Nejses v tom sám. Je to nešvar i jinych výrobců. Když jsem koupil minicat , tak tomu také nebyl řádný navod k použití. Jen pochybna 3 strankova brožurka v mizerné angličtině plna nepřesností . A to jsem kupoval od českého prodejce. Vrcholem byl odkaz na YT, kde se nějaký pochybný neumětel pokoušel o sborku plavidla minocat 420. Pochybné rádoby "umělecké " strihy naprosto zneprehlednely pocinani onoho fachmana na monitoru a jen podtrhly bezcennost tohoto "manualu" k lodi za 150 litrů.
Nezbylo než provest velice zdlouhavou a nepříjemnou montáž plavidla systémem pokus-omyl za permanentního proklinani překupníka.
S tim navodem máš pravdu. Je to šlendrián, když si ke zboží za 100 tis+ dovoli nedat řádný navod v tištěné podobě.
Nejses v tom sám. Je to nešvar i jinych výrobců. Když jsem koupil minicat , tak tomu také nebyl řádný navod k použití. Jen pochybna 3 strankova brožurka v mizerné angličtině plna nepřesností . A to jsem kupoval od českého prodejce. Vrcholem byl odkaz na YT, kde se nějaký pochybný neumětel pokoušel o sborku plavidla minocat 420. Pochybné rádoby "umělecké " strihy naprosto zneprehlednely pocinani onoho fachmana na monitoru a jen podtrhly bezcennost tohoto "manualu" k lodi za 150 litrů.
Nezbylo než provest velice zdlouhavou a nepříjemnou montáž plavidla systémem pokus-omyl za permanentního proklinani překupníka.

-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
takže první praktická zkouška DinghyGo Orca 375 na Slapech dopadla dobře. Byla to paráda. Schválně jsme vybrali pro první jízdu pondělí 10.5. s jižním vánkem (nárazy slabého větru), lokálně úplně bez větru. Žádná plachetnice nás nepředjela, křižování proti větru od km 94 do km 98 za 3 hodiny, obraty úplně v pohodě, zpátky za hodinu. Kosatka 1 m2 není velká, ale při stoupačce je účinná a zabraňuje tomu, aby loď byla příliš návětrná (celkově má loď 5.9 m2 plachet). Nafukovací vysokotlaká podlážka do V zajišťuje lepší obtékání vodou, ale stabilita lodi je pocitově pod plachtami mnohem menší. Oproti 2,77m gumáku je 3,75 gumák mnohem klidnější na kormidle (není potřeba neustále korigovat) a hlavně, je na ní dost místa pro 2 a pro věci. Jediná velká vada = dodávaná pumpa. Žlutá plastová pumpa se velmi podobá pumpě prodávané za 159 Kč s tím, že sice má jmenovitý tlak 1 bar, ale musí se za chvíli rozbít vzhledem k tomu, že průměr pístu 100 mm znamená při 0.75 bar potřebnou sílu odpovídající tíze 60 kg (a to nepočítám různé odpory), což nedám, sorry jako. Musíme koupit vhodnější pumpu (menší průměr a vyšší válec).
takže první praktická zkouška DinghyGo Orca 375 na Slapech dopadla dobře. Byla to paráda. Schválně jsme vybrali pro první jízdu pondělí 10.5. s jižním vánkem (nárazy slabého větru), lokálně úplně bez větru. Žádná plachetnice nás nepředjela, křižování proti větru od km 94 do km 98 za 3 hodiny, obraty úplně v pohodě, zpátky za hodinu. Kosatka 1 m2 není velká, ale při stoupačce je účinná a zabraňuje tomu, aby loď byla příliš návětrná (celkově má loď 5.9 m2 plachet). Nafukovací vysokotlaká podlážka do V zajišťuje lepší obtékání vodou, ale stabilita lodi je pocitově pod plachtami mnohem menší. Oproti 2,77m gumáku je 3,75 gumák mnohem klidnější na kormidle (není potřeba neustále korigovat) a hlavně, je na ní dost místa pro 2 a pro věci. Jediná velká vada = dodávaná pumpa. Žlutá plastová pumpa se velmi podobá pumpě prodávané za 159 Kč s tím, že sice má jmenovitý tlak 1 bar, ale musí se za chvíli rozbít vzhledem k tomu, že průměr pístu 100 mm znamená při 0.75 bar potřebnou sílu odpovídající tíze 60 kg (a to nepočítám různé odpory), což nedám, sorry jako. Musíme koupit vhodnější pumpu (menší průměr a vyšší válec).
- Denis
- zkušený harcovník

Úžasné
Kolko konikov sa dá na to nahodiť?
Kolko konikov sa dá na to nahodiť?-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Denisi, 6 hp a 30 kg max. Objednali jsme si elektrický Torqueedo 603S (měl by to být ekvivalent 2 hp) a asi příští víkend budeme zkoušet na Orlíku. Už jsem se smířil s tím, že silný vítr s vlnami motor nepřemůže, takže motor nebude sloužit jako nouzovka, ale spíš k plavbám za bezvětří a na mrtvých vlnách (například tam za poledního bezvětří a zpět po mořské bríze). Ale podle výrobce se prý dá křižovat na plachtách s pomocí motoru místo kormidla. Výhodou takového motoru je to, že nasadím nejprve na zrcadlo nohu (cca 7 kg) a až pak na nohu ovládací páku a baterii (cca 7 kg), normálně bude spolu s kotvou a věcmi motor uložen na přídi. Pokud tah motoru vyhoví a budeme později chtít zvýšit dojezd, stačí si pořídit náhradní baterii a plout se dvěma plnými. Motor obsahuje i GPS a ukazuje rychlost proti dnu i předpokládaný dojezd, což bude užitečné k tomu kolik dát "plynu", a vlastně v jaké je člověk situaci. Jinak, člun je z materiálu Valmex a je svařovaný.
- BigTwin_Jirka
- návštěvník fóra

- Reputace: 8
Nechci polemizovat o vhodnosti zvoleného pohonu. Rád bych pouze upozornil na to, jak dobrý marketing poplete hlavu lidem, kteří potom dovedou vyprávět o tom, jak se 600W elektrických vyrovná 2PS benzínovým a jak jak je vlastně 15,5kg výrazně lehčí oproti napřklad 14kg Suzuki 2PS ve čtyřtaktu. Já osobně bych velmi nerad prchal před bouřkou na Lipně s okem upřeným na poloprázdnou baterku a bránil se pudu sebezáchovy dát plný plyn. Prosím o prominutí že jsem vstoupil do jinak velmi zajímavé diskuze.
-
Husky
- pravidelný návštěvník

Mně je také sumafuk co si kdo koupí a čemu věří.
Ja mam duvod věřit tomu, že elektrický pohon je proti spalovacimu motoru outsider a na vode obzvláště.
Hodi se nanejvýš rybářům na zavazku návnady
Jinak to nemá valnou užitnou hodnotu ani s deseti baterkama, zejmena u torqvera je poměr této hodnoty k cene někde slušně receno v říti.
Ja mam duvod věřit tomu, že elektrický pohon je proti spalovacimu motoru outsider a na vode obzvláště.
Hodi se nanejvýš rybářům na zavazku návnady
Jinak to nemá valnou užitnou hodnotu ani s deseti baterkama, zejmena u torqvera je poměr této hodnoty k cene někde slušně receno v říti.

Ahoj, když je tu řeč o nafukovačkách, tak mě překvapuje, že jsem tu neviděl relativně nedávný počin Decathlonu - Tribord 5s:
https://www.decathlon.cz/nafukovaci-clun-5s-id_8505350.html
Pořídil jsem si jí asi před měsícem a po dvou testovacích plavbách jsem celkem spokojený, nicméně jiné jachtařské zkušenosti nemám, tak nemám s čím srovnávat. Každopádně při první plavbě (podle předpovědi měl být 10 uzlů vítr s poryvama k 16, reálně spíš míň) jsem na klidné hladině v pohodě vykřižoval cca 2 km, nechalo se stoupat cca na 75° od větru, možná by to šlo i ostřeji, ale chtěl jsem, aby to jelo rychle, neměl jsem účinnost křižování jako prioritu (a tak vůbec jsem si zkoušel, jak se to chová atd.). Chvílema taky vítr vypadnul úplně. Průměrná SOG 2.7 kt, maximální necelých 6.
Při druhé plavbě podle předpovědi 20 uzlů vítr a půlmetrové vlny, což už loď nedávala, placha se otevírala do vrtule bez ohledu na to, kolik jsem měl přitaženo a ta placatá špička trupu se zapichovala pod vlny tak, že jsem měl problém vůbec nabrat rychlost na réčko. Po větru jsem pak nekolikrát zapíchnul čumák pod vodu úplně.. Ale to bylo znatelně mimo podmínky, co píšou v manuálu, takže se to dá pochopit, příště už v něčem takovým jezdit nebudu.
Každopádne jako celej systém do mají vymakaný slušně, je to s kolečkama, báglama, v podstatě krom pumpy opravdu z krámu rovnou na vodu. Ten trup se fouká na 1 bar a je to solidně tuhý. Stěžeň je celokarbon, ty "miniupínačky", co vedou na stěžeň jen pod ráhno (hořejšek stežně trčí volně bez opory), jsou dyneemový, otěžový kladky jsou kuličkový od Nautosu, spodní je s řehtačkou atd. Prostě rozumný materiál, nic z toho nepůsobí jako supermarketová napodobenina.
Na rozdíl od tý Orcy výš je to ale evidentně spíš na blbnutí, moc ne jako dopravní prostředek, kde chce člověk jet v textilu a zůstat suchej (no, za kliných podmínek by to asi šlo)...
https://www.decathlon.cz/nafukovaci-clun-5s-id_8505350.html
Pořídil jsem si jí asi před měsícem a po dvou testovacích plavbách jsem celkem spokojený, nicméně jiné jachtařské zkušenosti nemám, tak nemám s čím srovnávat. Každopádně při první plavbě (podle předpovědi měl být 10 uzlů vítr s poryvama k 16, reálně spíš míň) jsem na klidné hladině v pohodě vykřižoval cca 2 km, nechalo se stoupat cca na 75° od větru, možná by to šlo i ostřeji, ale chtěl jsem, aby to jelo rychle, neměl jsem účinnost křižování jako prioritu (a tak vůbec jsem si zkoušel, jak se to chová atd.). Chvílema taky vítr vypadnul úplně. Průměrná SOG 2.7 kt, maximální necelých 6.
Při druhé plavbě podle předpovědi 20 uzlů vítr a půlmetrové vlny, což už loď nedávala, placha se otevírala do vrtule bez ohledu na to, kolik jsem měl přitaženo a ta placatá špička trupu se zapichovala pod vlny tak, že jsem měl problém vůbec nabrat rychlost na réčko. Po větru jsem pak nekolikrát zapíchnul čumák pod vodu úplně.. Ale to bylo znatelně mimo podmínky, co píšou v manuálu, takže se to dá pochopit, příště už v něčem takovým jezdit nebudu.
Každopádne jako celej systém do mají vymakaný slušně, je to s kolečkama, báglama, v podstatě krom pumpy opravdu z krámu rovnou na vodu. Ten trup se fouká na 1 bar a je to solidně tuhý. Stěžeň je celokarbon, ty "miniupínačky", co vedou na stěžeň jen pod ráhno (hořejšek stežně trčí volně bez opory), jsou dyneemový, otěžový kladky jsou kuličkový od Nautosu, spodní je s řehtačkou atd. Prostě rozumný materiál, nic z toho nepůsobí jako supermarketová napodobenina.
Na rozdíl od tý Orcy výš je to ale evidentně spíš na blbnutí, moc ne jako dopravní prostředek, kde chce člověk jet v textilu a zůstat suchej (no, za kliných podmínek by to asi šlo)...
- geronimo
- zkušený harcovník

- Reputace: 204
- Kontaktovat uživatele:
Jo tos byl ty ? viděl jsem tě....šel jsem zrovna se psem po lávce a koukal, co to tu pluje... 
geronimo píše:Jo tos byl ty ? viděl jsem tě....šel jsem zrovna se psem po lávce a koukal, co to tu pluje...
No, svět je malý, ale že se rovnou takhle ztrapním jsem nečekal. Zrovna pod tou lávkou se vírt točil tak divně, že jsem ani nevěděl, odkud fouká, a dostal párkrát ráhnem po hlavě, takže jsem musel určitě zanechat vysoce umělecký dojem.
-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Je super, jak je jachtařský svět malý
Mě zaujala ta manipulační kolečka. U naší Galaxy (tak pokřtěna naše Orca 375) jsme odmítli vrtat do zrcadla. Koupili jsme v Hornbachu skládací německý rudl, ten se hodí na 32 kg sbalený trup a doufáme, že nějakým trámcem (např. 2 m dlouhá 125 mm PVC vzduchotechnická trubka pro uskladnění srolovaných plachet) použijeme ten rudl i pro manipulaci s nafouknutou lodí, přeci jen, první důstojník (žena) nemá sílu.
Z té plochy plachty bych měl trochu strach.
V dokumentaci se píše, že se dá zrefovat cca na polovinu (3 m2). Jak se to dělá? 
Mě zaujala ta manipulační kolečka. U naší Galaxy (tak pokřtěna naše Orca 375) jsme odmítli vrtat do zrcadla. Koupili jsme v Hornbachu skládací německý rudl, ten se hodí na 32 kg sbalený trup a doufáme, že nějakým trámcem (např. 2 m dlouhá 125 mm PVC vzduchotechnická trubka pro uskladnění srolovaných plachet) použijeme ten rudl i pro manipulaci s nafouknutou lodí, přeci jen, první důstojník (žena) nemá sílu.
Z té plochy plachty bych měl trochu strach.
V dokumentaci se píše, že se dá zrefovat cca na polovinu (3 m2). Jak se to dělá? 
vojtaharok píše:Mě zaujala ta manipulační kolečka...
Kolečka jsou super, akorát nasadit je v kalné vodě poslepu, když s lodí cloumá vítr, je celkem opruz. Mít dva nosiče, tak je skoro efektivnější loď pár metrů z vody vynést (tohle váží nějakých 40 kg..). Jedno kolečko už jsem takhle ztratil (naštěstí se našlo), jak jsem s tím zápasil, tak jsem asi tou kýlovou ploutví vytlačil závlačku. Ty závlačky se tam obecně pletou, takže jsem si na 3D tiskárně vytisknul takový pojistný kroužky, který zároveň nasměrují ploutev na správné místo na ose.
vojtaharok píše:Z té plochy plachty bych měl trochu strach.V dokumentaci se píše, že se dá zrefovat cca na polovinu (3 m2). Jak se to dělá?
Návod byl někde na webu ke stažení, ale nedaří se mi to dohledat, tak tady je kopie, kterou jsem si stačil stáhnout:
https://drive.google.com/file/d/1oYkzV3_fPyOslDMhVyLQpvugXBZ3T2pr/view?usp=sharing
Vymyšlený to maj tak, že se ráhno zkrátí zasunutím teleskopické části do pozice "složeno" a plachta se omotá 3x okolo stežně. Zkoušel jsem to a prakticky se mi to nepovedlo. Jednak po trojnásobném omotání byla plachta krátká a i zkrácené ráhno dlouhé, tak se to nedalo složit, takže jsem měl omotáno jen 2x, což teda jakš takš vycházelo. Plachta je hodně tuhá a nahoře má navíc všitou nějakou plovoucí vycpávku, aby při převržení nešel stěžeň pod vodu, takže se roluje blbě.. Druhý zásadní problém je, že plachta je sice na špičce stežně zajištěná proti pootočení, ale protože jednotlivé segmenty stěžně se vůči sobě pootočit můžou, tak se plachta nahoře rozbalí, je celá povolená a má celkově tvar úplně na nic.. Nakonec jsem se cítil líp s plnou plachtou, která ale jakš takš držela tvar a dala se ovládat. Možná jsem něco podělal, ale každopádně už to refování asi nikdy zkoušet nebudu.
Jinak za těch rozumných podmínek při první plavbě jsem z toho kdovíjak vyděšený nebyl, ale samozřejmě to chtělo citelně vyvažovat, a když při křižování fouknul poryv, tak by mě to párkrát převrátilo, kdybych nestačil povolit otěž.
-
Husky
- pravidelný návštěvník

Manipulace s gumakem je kapitola sama o osobě. Na ruskejch yutubkach je misto kolecek v zrdcadle jakysi rudl bez drzadel , ktery se podsune pod zrdcadlo a cely se to prikurtuje ke člunu. Vypada to velmi dobře, ma to maly háček. Nefunguje to. Tak jsem k tomu privaril drzadla s pomocnymi kolečky pro najizdeni do kufru auta. To funguje.
Když nechceš vrtat do zrdcadla, tak nezbývá něž to na rudlu odvést k vodě, nafouknout a složit na plachte a i s plachtou stáhnou do vody. Taky opruz.
Nakonec ty4 diry do zrdcadla ještě rád vyvrtas.
Když nechceš vrtat do zrdcadla, tak nezbývá něž to na rudlu odvést k vodě, nafouknout a složit na plachte a i s plachtou stáhnou do vody. Taky opruz.
Nakonec ty4 diry do zrdcadla ještě rád vyvrtas.
-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Tak s tím elektrickým pohonem Torqueedo, to byla skutečně blbost jej koupit. Byl krásně zabalený, krásně vypadá, je naprosto tichý, exclusivně drahý, ale hodí se tak nanejvýš ... na míchání hrnce polívky, pokud nebude moc hustá
. Zkouška byla v sobotu 29.5. cca od 12:00 do 18:00, vítr Bf3 a občas Bf4 včetně zesílení v průběhu přeháňky. Loď bez talekáže, ploutve a kormidla. Čistý čas plavby 4,5 hodiny a rychlost lodi vůči dnu dle displeje 2 až 3 uzly, baterii jsme vybili ze 100% do 20%. Ale ta uplutá vzdálenost neodpovídá ani prospektu ani údaji o rychlosti. Při bočním větru má člun ohromný drift a proti větru musí člověk chtě nechtě dát plyn, aby to nesfoukávalo příď. Dva uzly na motor se zdá neskutečně neskutečně pomalu, člověk ani necítí tah motoru a má tendenci pod nějakou záminkou přidávat plyn. Ten elektrický pohon se mi zdál srovnatelný s pohonem vesly. Nedovedu si představit použití na tunové lodi, jak říká prospekt. Z toho je ale také poznat, jak je plachetní pohon výkonný a jak účinně ploutev eliminuje drift.
. Zkouška byla v sobotu 29.5. cca od 12:00 do 18:00, vítr Bf3 a občas Bf4 včetně zesílení v průběhu přeháňky. Loď bez talekáže, ploutve a kormidla. Čistý čas plavby 4,5 hodiny a rychlost lodi vůči dnu dle displeje 2 až 3 uzly, baterii jsme vybili ze 100% do 20%. Ale ta uplutá vzdálenost neodpovídá ani prospektu ani údaji o rychlosti. Při bočním větru má člun ohromný drift a proti větru musí člověk chtě nechtě dát plyn, aby to nesfoukávalo příď. Dva uzly na motor se zdá neskutečně neskutečně pomalu, člověk ani necítí tah motoru a má tendenci pod nějakou záminkou přidávat plyn. Ten elektrický pohon se mi zdál srovnatelný s pohonem vesly. Nedovedu si představit použití na tunové lodi, jak říká prospekt. Z toho je ale také poznat, jak je plachetní pohon výkonný a jak účinně ploutev eliminuje drift.-
Husky
- pravidelný návštěvník

Nechci Tě poučovat, ale tady je nejlepším řešením opustit slepou uličku elektrifikace i za cenu ztráty. Chybami se člověk učí, v nejhorším případě, těmi vlastnimi
Možná stojí za úvahu zakoupit alespoň nějaký 5 konik. To neváží vic jak 25 kg . Proti jakékoli elektrice jiná liga i když normalne na moře téměř nepouzitelne, ale v součinnosti s plachtou to bude o něčem jiném. Vždyť i první parniky se slabymi parostroji, si pomáhaly plachtami.
Možná stojí za úvahu zakoupit alespoň nějaký 5 konik. To neváží vic jak 25 kg . Proti jakékoli elektrice jiná liga i když normalne na moře téměř nepouzitelne, ale v součinnosti s plachtou to bude o něčem jiném. Vždyť i první parniky se slabymi parostroji, si pomáhaly plachtami.
- RACEK
- zkušený harcovník

- Reputace: 100
Já si neumím představit jak bude na zrcadle vedle kormidla ještě pětikoňák, nebo jak někdo montuje za plavby pětikoňák na zrcadlo místo kormidla.
Pětikoňák je na moře dostatečný, ale ta manipulace je problém. Nádrž s benzínem zabírá místo.
Tak tam nech ploutev, když jedeš na Torquedo. Udělej další měření. Zkus si s Torquedem víc pohrát.
Pětikoňák je na moře dostatečný, ale ta manipulace je problém. Nádrž s benzínem zabírá místo.
Tak tam nech ploutev, když jedeš na Torquedo. Udělej další měření. Zkus si s Torquedem víc pohrát.
-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Díky pánové. No vyhazovat jej nebudu, už jen proto, že žena je něj nadšená.
Pro plánování tras na moři prostě budu konzervativně předpokádat, že žádný motor nemáme.
Ano, ploutev tam budu nechávat (při zadních kursech ji jen trochu vysunu).
Spíš vyplujeme na motor za dopoledního bezvětří (se složenou takeláží), dáme si někde na ostrově oběd, sundáme a uložíme motor, postavíme takeláž a kormidlo a hurá zpátky po mořské bríze.
Každopádně příště ještě zkusíme na Orlíku kombinaci plachet a motoru (na místě kormidla) na stoupačku (na bočák nebo zadák motor netřeba), že by se zlepšila stoupavost a rychlost.
Přímo proti větru s takeláží na motor nemá smysl, alespoň na tento, nehledě na opotřebení plachty a kmitání ráhna. Kosatku je možné na vodě úplně spustit, ale hlavní plachtu jen o trochu zrefovat (zespodu, ráhno se vytáhne výše), ale alespoň potom ráhno bude méně nebezpečné.
Jinak, zkoušeli jsme motor nasazovat na vodě; je to v pořádku, žena mi postupně podá od přídě motor, pak baterii a pak páku. Uložení motoru na přídi v lodních pytlích (zvlášť motor a zvlášť baterie s pákou).
Pro plánování tras na moři prostě budu konzervativně předpokádat, že žádný motor nemáme.
Ano, ploutev tam budu nechávat (při zadních kursech ji jen trochu vysunu).
Spíš vyplujeme na motor za dopoledního bezvětří (se složenou takeláží), dáme si někde na ostrově oběd, sundáme a uložíme motor, postavíme takeláž a kormidlo a hurá zpátky po mořské bríze.
Každopádně příště ještě zkusíme na Orlíku kombinaci plachet a motoru (na místě kormidla) na stoupačku (na bočák nebo zadák motor netřeba), že by se zlepšila stoupavost a rychlost.
Přímo proti větru s takeláží na motor nemá smysl, alespoň na tento, nehledě na opotřebení plachty a kmitání ráhna. Kosatku je možné na vodě úplně spustit, ale hlavní plachtu jen o trochu zrefovat (zespodu, ráhno se vytáhne výše), ale alespoň potom ráhno bude méně nebezpečné.
Jinak, zkoušeli jsme motor nasazovat na vodě; je to v pořádku, žena mi postupně podá od přídě motor, pak baterii a pak páku. Uložení motoru na přídi v lodních pytlích (zvlášť motor a zvlášť baterie s pákou).
-
Husky
- pravidelný návštěvník

Je pravda, že nasazování 5 k 25 kg na zrdcadlo na vodě , neřkuli ve vnobiti, není to prave ořechové, ale i tak existuje řešení. Misto kormidla použít přímo motor, kdy na nohu a akvilacni desku je pripevnena deska jako kormidlo. Jde to připevnit i bez vrtání, pomoci svěrek.
Na "italsky trim" musíš kormidelni desku sundat.
Na "italsky trim" musíš kormidelni desku sundat.
-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Tak jsme viděli nafukovací plachetničku Tribord 5s z Decathlonu plout okolo pobřeží v městečku Marina di Pisa. Vítr dobrá čtyřka a vlny dle windy 0,6 m přímo kolmo k pobřeží, takže plul na bočák celkem slušně a houpavě, ale musel přeci také od pobřeží někde vystoupat přes vlny, takže celkem slušný.
Reportáž z plaveb naší DinghyGo Orca 375 mezi ostrovy Sardinie, La Maddalena, Santo Stefano, Spargi a Budelli připravuji. Jen k nakousnutí tématu: motor jsme ale vůbec nepotřebovali.
Reportáž z plaveb naší DinghyGo Orca 375 mezi ostrovy Sardinie, La Maddalena, Santo Stefano, Spargi a Budelli připravuji. Jen k nakousnutí tématu: motor jsme ale vůbec nepotřebovali.
-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Tak ten elektrický Torqueedo 603S se nakonec celkem osvědčil, když jsme dokoupili 916 kWh baterii ("velká") a původní 501 kWh ("malá") jsme vozili jako záložní, a pluli jsme většinou s ploutví. Celý den brouzdání od kempu ke kláštěru, k pláži a k hospodě, celý den na 50% kapacity velké baterie s cestovní rychlostí 2,5 uzle. Akční rádius sestavy za dobrého počasí odhaduji na 10 námořních mil + 50% rezerva. V nouzi možno dopomoci veslováním či mezipřistáním a následným nasazením složené takeláže (do Bf 6). Maximální rychlost s tímto motorem pro náš člun (rychlost trupu asi 4.5 kt) byla za bezvětří 4 uzle, což na nějaké vyhýbání se lodím apod. stačí.
-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Wh a ne kWh, sorry jako 

-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele: