Zabalitelná plachetnice na Berounku?

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

DinghyGo Orca 375

Příspěvekod vojtaharok » stř čer 14, 2023 10:51 pm

Ahoj!

Tak jsem na základě naplutých asi 100 mil za různých podmínek vytvořil polární diagram,
nejednalo se o nějaké sofistikované měření pomocí GPS, ale na základě měření naplutých mil za nějakých
podmínek nějakým kurzem po dobu nejméně hodinu, nejedná se ani o "komerční" graf, aby to lidi kupovali...

Připomínám, že se jedná o gumák s vysokotlakou podlahou, délka 375 cm, šířka 150 cm, válce pr. 40 cm, stěžeň délky 5 m,
hlavní plachta asi 5 m2, kosatka (nepoužívám) asi 1 m2, ponor 80 cm (ploutev). RCD kategorie D, tj,. do Bf4 a vln 30 cm (50 cm), za těchto podmínek lze ještě sedět na středu lodi, pak je potřeba vyvažovat.

Na stoupačku: Od začátku Bf4 chytne loď relativně dobrou rychlost vůči vodě, takže začne fungovat hydrodynamika ploutve a zlepší se stoupavost. Pro větší rychlost větru se pak začne prohýbat stěžeň a enormně se zvětší twist, takže vršek plachty je neúčinný. Tím, že je to gumák, je úplně kulatý outor, což stoupaviosti nepomáhá.

Celkově je to tak, že za běžných podmínek (např. sobota 27.5.) jde za den vystoupat na Orlíku z kempu Radava ke hrázi a vrátit se zpět do kempu. Při stoupačce jsem předjel jednu kajutovou plachetnici, která stoupala jen na genu, jinak mě všechny předjely. Zpátky mě nikdo nepředjel, a když vítr lehl úplně, pokračoval jsem veslováním. Na moři plánuji trasy nejlépe na bočák. Celkově je to podle mého názoru bezpečnější plavidlo než podobně velký gumák s 5 koníky - i když pomalu, vždy se nám podařilo stoupat proti větru. Při 32 kt (v poloskluzu) už to ale raději zkoušet nebudu.

PolarChart.png

Zpět na