Motorový čln 5-6m s kajutou (Daycruiser)
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Motorový čln 5-6m s kajutou (Daycruiser)
Kamarát ma poprosil o radu. Hľadá čln, ktorému by stačil motor 50-70 HP, ale s kajutou, kde sa dá prespať. A ľahký, aby sa dal bez problémov vytiahnuť a spustiť do vody z prívesu.
Zapáčil sa mu tento. Nepíšem schválne názov, lebo som zistil, že sa v Európe predáva pod minimálne 5 rozličnými menami.
Chcel by som vedieť, či ho niekto v CZ/SK má a jazdí, s akým motorom, a ako sa čln správa na vode.
Má niekto skúsenosť?
Zapáčil sa mu tento. Nepíšem schválne názov, lebo som zistil, že sa v Európe predáva pod minimálne 5 rozličnými menami.
Chcel by som vedieť, či ho niekto v CZ/SK má a jazdí, s akým motorom, a ako sa čln správa na vode.
Má niekto skúsenosť?
- avlada
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
Re: Motorový čln 5-6m s kajutou (Daycruiser)
To vypadá na nějakou polskou výrobu, já mám také z Polska od Sport-Yachtu z Kurian Cruiser 525 a jsem vcelku spokojen.S motorem 75 Hp to jezdí jako ďas, vyspí se tam v pohodě dva dospělí a i s váhou člunu i s motorem cca 800 kg jsem nadmíru spokojen. Převážím si ho na vozíku jak u nás, tak i do Chorvatska. Samozřejmě zpracování člunu není úplně 100%, ale zase za ty prachy oproti Quiksilveru. Co se týče jízdních vlastností na řekách je to v pohodě,akorát na moři při větších vlnách vzhledem k jeho nízké hmotnosti a vyššímu těžišti je poněkud méně stabilní oproti třeba Baylineru a podobným člunům se stabilním motorem.
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
áno, robia to poliaci (mimochodom, tak ako aj Quicksilver, aj mnoho ďaľších značiek).
Tá tvoja loď vyzerá tiež dobre - v čom sa prejavuje to horšie spracovanie?
Zabudovaný motor ani Z-nohu nechce, najmenší Mercruiser je tuším trojliter, a žerie to ako američan.
Tá tvoja loď vyzerá tiež dobre - v čom sa prejavuje to horšie spracovanie?
Zabudovaný motor ani Z-nohu nechce, najmenší Mercruiser je tuším trojliter, a žerie to ako američan.
- avlada
- návštěvník fóra
Ohledně zpracování např. vrzající podlaha na palubě (zespoda špatně podlepené),fórově nanýtované ochranné boční lišty,v místě té vlaječky na obrázku pod gelkoatem vzduchová bublina¨- takže díra duch,některé kování špatně zabudované,..Myslím si že, Quicksilver by si toto pohlídal-je to přeci značka.Co mě naštvalo je malá nádrž asi na 35 l i když měli psanou 60 l -přitom místa je tam dost.Ale co šlo jsem si opravil a dnes jsem spokojený.Jsem mobilní a naprosto nezávislý ,což jsem chtěl a přes zimu mám loď na vozíku doma v garáži.
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
kupoval si ho priamo v Poľsku, alebo v Čechách cez nejakého dealera?
A ešte by ma zaujímalo - viem že tam máš 75ku, ale s 50-tkou by to tiež išlo? Využívaš motor naplno, alebo je to s rezervou?
A ešte by ma zaujímalo - viem že tam máš 75ku, ale s 50-tkou by to tiež išlo? Využívaš motor naplno, alebo je to s rezervou?
- avlada
- návštěvník fóra
Samotný člun jsem kupoval přímo od výrobce před pěti lety v zimě, takže vyšel cca o sto tisíc levněji než od prodejce u nás ( nabízel ho někdo v Praze)
Co se týče motorizace myslím si, že by ta padesátka stačila, protože já i s plně naloženým jdu okamžitě do skluzu .Je tam Mercury dvoutakt DFI a má dost rezervu ve výkonu. Propeler mám spíš na tah, aby měl záběr, takže maximálka je tak 55 km/h.
Dal jsem na radu, abych loď osadil maximálním možným, protože se to hodí jak na moři při vlnách, tak při tahání třebas lyžaře a pod.Ono ten rozdíl v ceně 60 Hp a 75 Hp není tak propastný a člověk má klid.Těžko se ty koníčky potom navyšují .Ale pokud to má někdo třebas jenom na ryby a jezdí ve dvou, ve třech -tak je silnej motor na takovo loď fakt zbytečnej.
Co se týče motorizace myslím si, že by ta padesátka stačila, protože já i s plně naloženým jdu okamžitě do skluzu .Je tam Mercury dvoutakt DFI a má dost rezervu ve výkonu. Propeler mám spíš na tah, aby měl záběr, takže maximálka je tak 55 km/h.
Dal jsem na radu, abych loď osadil maximálním možným, protože se to hodí jak na moři při vlnách, tak při tahání třebas lyžaře a pod.Ono ten rozdíl v ceně 60 Hp a 75 Hp není tak propastný a člověk má klid.Těžko se ty koníčky potom navyšují .Ale pokud to má někdo třebas jenom na ryby a jezdí ve dvou, ve třech -tak je silnej motor na takovo loď fakt zbytečnej.
- Petan
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
Ahoj, i já bych si rád koupil takový člun, ale vzhledem k tomu, že na něj mám našetřeno cca 80 tisíc, vybral jsem si tuhle loď:
http://lode.hyperinzerce.cz/motorove-cl ... rno-mesto/
splňuje všechny moje požadavky, chtěl jsem zabudovaný motor, dokonce je naftový, s vozíkem váží 1tunu a moje auto uveze 1,1.. Byl jsem se na něj podívat, ale je poněkud starší, rok výroby tuším 68, vytažený z vody. Noha je prý nezničitelná, ale jinak? Prý je vyměněn olej v motoru, kdy se mění olej v noze? Gumy na oknech jsou zpuchřelé, okna lehce popraskaná, ale na to se dá zvyknout, štít neprůhledný, ale ten prý půjde vyleštit. Tomuto motoru prý praskají hlavy, ale prodávající to popřel.
Poradíte mi někdo, na co si dát při koupi pozor? Co zkušební plavba? Díky moc, Peťan.
http://lode.hyperinzerce.cz/motorove-cl ... rno-mesto/
splňuje všechny moje požadavky, chtěl jsem zabudovaný motor, dokonce je naftový, s vozíkem váží 1tunu a moje auto uveze 1,1.. Byl jsem se na něj podívat, ale je poněkud starší, rok výroby tuším 68, vytažený z vody. Noha je prý nezničitelná, ale jinak? Prý je vyměněn olej v motoru, kdy se mění olej v noze? Gumy na oknech jsou zpuchřelé, okna lehce popraskaná, ale na to se dá zvyknout, štít neprůhledný, ale ten prý půjde vyleštit. Tomuto motoru prý praskají hlavy, ale prodávající to popřel.
Poradíte mi někdo, na co si dát při koupi pozor? Co zkušební plavba? Díky moc, Peťan.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Daj si pozor hlavne na laminát a výstuhy, ktoré budú asi drevené. laminát môže byť napadnutý osmózou a drevené časti trupu zhnité. Motor sa dá opraviť relatívne ľahko a lacno. Noha je drahá a ešte k tomu zničiteľná. Tam sa sústreď na vôle a na rôzne pazvuky ktoré môžu signalizovať skorý koniec nohy. A ešte ma napadá či funguje trim?
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Petan: ten čln nevyzerá dobre, sorry ale je to tak. Myslím tym tvar trupu. Je to nejaká "samodelka". Žiadne odtrhové hrany pod čiarou ponoru, vzadu ploché dno. Určite by som ho nekupoval skôr, než by som sa na ňom odviezol.
- Petan
- návštěvník fóra
Jak to tady tak čtu, začínám se víc bát. Ale takovou podobnou loď jsem už nikde neviděl, tak jsem se podíval i jiným směrem. Jenže za tu cenu tak akorát ojetý skůtr, ikdyž - zdá se - ve slušné kondici. Je výhoda, že i ten slušně jede, takže za den se i na něm člověk z Prahy podívá třeba na Kamýk a zpátky, jako s člunem. Nebo jeden den na Zvíkov a druhý zpátky, na to se moc těším. Ale na něm mě děsí ta povinná výtlačná plavba přes Prahu, sedět skoro dvě hoďky na zadku a snažit se plout výtlačně s vodometem, jde to vůbec? S plným loďákem na zádech. A jak je to s přepravou přes Slapy traktorem, dá se ten jeho vlek nastavit na tak malé plavidlo? To nevím, tak uvažuju dál. Původně jsem měl zájem o Sport 150, že bych si na něj udělal kajutku, ale nikdo ho neprodává, tak o něm nemá cenu snít. A jsem zase zpátky. 

- bobes
- aktívní jachtař
Nic ve zlém, ale jestli plánuješ z Prahy za jeden den na Kamýk a zpátky, nebo za den Zvíkov a druhý den zpět kup si letadlo. Uděláš i radost lidem , které bys za plavby potkal, hlavně hausbotářúm a lodím zakotveným.
Asi se mi budete smát, ale z finančních a časových důvodů se z jara chystám do stavby tohoto:

Za plány jsem dal něco kolem 30$. Celá stavba by se měla vejít do 15 000,- a honit to plánuju pětikoňákem. Díky plochému dnu by to mělo mít minimální odpor a tím pádem by s tím ani ten pětikoňák neměl mít tolik práce. Je to vyloženě ekonomická lodička s minimálníma nárokama na materiál, práci i provoz. Počítám, že až se do toho pustím, tak od prvního řezu do vyplutí mi to bude trvat cca 4-6 neděl. Tak je ta lodička jednoduchá.

Za plány jsem dal něco kolem 30$. Celá stavba by se měla vejít do 15 000,- a honit to plánuju pětikoňákem. Díky plochému dnu by to mělo mít minimální odpor a tím pádem by s tím ani ten pětikoňák neměl mít tolik práce. Je to vyloženě ekonomická lodička s minimálníma nárokama na materiál, práci i provoz. Počítám, že až se do toho pustím, tak od prvního řezu do vyplutí mi to bude trvat cca 4-6 neděl. Tak je ta lodička jednoduchá.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Oline sympaticka lodička, od koho si kúpil plány?
A.
A.
Andrejjeep píše:Oline sympaticka lodička, od koho si kúpil plány?
A.
Je to AF4 od Jima Michalaka. Nabízí ji ve třech velikostech. Já mám plány na tu prostřední.
http://www.duckworksbbs.com/plans/jim/michalak.htm
Nabízí plány jen na instant boats, včetně modifikace PDRaceru. Od něj je ten model PDR se vzduchovejma komorama v přídi a zádi. Ještě jsem od něho koupil plány na Twister, kterej se mi líbí víc, ale je o půl metru kratší a trochu širší, takže horší plavební vlastnosti....
- Petan
- návštěvník fóra
bobes píše:Nic ve zlém, ale jestli plánuješ z Prahy za jeden den na Kamýk a zpátky, nebo za den Zvíkov a druhý den zpět kup si letadlo. Uděláš i radost lidem , které bys za plavby potkal, hlavně hausbotářúm a lodím zakotveným.
To je prima nápad s tím letadlem, ale vodáka nenadchne, stejně, jako jet třeba autem.

- Petan
- návštěvník fóra
Tak jsem dneska prošvihl další loď. Už druhého prodávajícího jsem odradil tím, že si ji chci vyzkoušet i na vodě, což se mi zdálo normální. Snad se mi konečně podaří sehnat něco, co můžu vyzkoušet. Dalo by se to pochopit, kdyby byla nová, ale na tu by mi nestačilo asi ani půl mega, jestli mám správné info, jen noha s motorem a montáž stojí cca třista tisíc. A já mám hypotéku.. 

- bobes
- aktívní jachtař
Zimní měsíce jsou na zkoušení na vodě slabší. V květnu , červnu už to problém asi nebude. Zkouška na vodě není od věci. Poznáš jak je loď stabilní, jestli do ní teče( hlavně pokud má nohu) , jestli pluje kam chceš ty nebo kam ona. Vyzkoušíš řazení, jestli se motor i při delší plavbě uchladí, trim a pod.
U jednoduché laminátky s přívěsákem pokud se jedná o tovární loď by to asi šlo i bez zkušební plavby.
U jednoduché laminátky s přívěsákem pokud se jedná o tovární loď by to asi šlo i bez zkušební plavby.
- Petan
- návštěvník fóra
Díky, loď už nějakou chvilku mám a bez zkušební plavby nedoporučuju. Je tolik věcí, co by člověk chtěl vyzkoušet a ani ho to předem nenapadne. 

- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Petan, a čo si kúpil?
Ak niekto zháňa kajutovu loď tak mám na predaj balt 450 s motorom Johnson 60hp. Stačí sa ozvať a pošlem viac info
Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk

- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
zaves sem info, aj fotky ak sa da
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
olin píše:Asi se mi budete smát, ale z finančních a časových důvodů se z jara chystám do stavby tohoto:.....
Oline, jak probíhá stavba ?

Je to loď Balt 450, motor johnson 60 2T, vymenený olej v Nohe, momentálne je na suchu. Má kajutu, sonar, svetla, elektricky trip. Skladovana pod strechou cez zimu. Cena je 5000€ bez DPH, (6000€ s DPH, možný odpočet) prípadná dohoda, viac foto pošlem, možnosť obhliadky a plavby v Žiline na vodnom diele
geronimo píše:olin píše:Asi se mi budete smát, ale z finančních a časových důvodů se z jara chystám do stavby tohoto:.....
Oline, jak probíhá stavba ?
Ještě jsem se k ní nedokopal. Teď stavím dcerkám PDRko a ještě mám rozdělanýho Pluťáka, ze kterýho chci vytvořit taky takovej malej kajuťáček.
Jinak na AF4 střádám materiál. Jen nevím, kdy přijde na řadu.