Ahoj vsetkym!
Na starsie kolena som sa rozhodol zacat si plnit sen a k tomu potrebujem vlastnu lod. Skusenosti zatial nemam skoro ziadne, stihol som chorvatske "Becko" a tyzden plachtenia. Pokusal som sa zorientovat v ponuke pouzitych lodi a zistil som, ze sa nemozem zbavit potreby tureckeho Guletu. Tento typ lode mi vyhovuje z hladiska velkosti a "dobreho pocitu" ale vobec nic neviem ake su jej predpoklady na prakticke pouzitie na dlhsie preblavby. Nasiel som zatial iba jednostranne info od vyrobcov alebo charteroviek a rad by som pocul nieco menej zaujate. Ako je to vobec s plachtenim? AK som to aj videl nazivo, vzdy to islo na motor. Nie je to oplachtenie len na paradu aj vzhladom na velkost palivovych nadrzi, ktore maju objem stovky litrov? Moj rozpocet mi dovoluje kupit pouzity Gulet od charterovky, zostane aj rezerva na investiecie, ktore su viac ako iste. Nejde mi ani tak o detaily na ktore si treba dat pozor pri kupe ale principialne, ci sa da s tymto typom lode pocitat pri preplavbe atlantiku a dalej.
Vopred dakujem za vase nazory.
Palo
turecky Gulet
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
Re: turecky Gulet
Ahoj, vítám tě na fóru..
k tvému dotazu by bylo dobré dát fotku nebo odkaz na loď. Typů a velikostí je mnoho, ať je tedy případná debata věcná..
k tvému dotazu by bylo dobré dát fotku nebo odkaz na loď. Typů a velikostí je mnoho, ať je tedy případná debata věcná..
ponuka je dost siroka ale z momentalne dostupneho by som sa zaujimal o toto:
http://www.yachtworld.com/core/listing/ ... rkeyyacht&
http://www.yachtworld.com/core/listing/ ... rkeyyacht&
-
martinptacek
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Prvně ti pořadím já, když už jsem tak brzo vzhůru. I když by to chtělo někoho odbornejsiho.
Jako první me napadlo, ze 18m loď není vhodná pro někoho, kdo o lodích neví vůbec nic. Ale to se může do realizace změnit.
Co se nezmeni, to jsou rizika koupe starejch lodi obecně. Dřevěný lodě neznám, protože se jich bojím úplně nejvíc. Ale je chybou si myslet, ze když stoji 75k tak servis bude 25k a může se plout. Taky to může byt třeba dalších 100k. To se ale z par fotek nedá poznat. Každopádně čím větší loď tím víc moznejch poruch. Když bych chtěl koupit laminát nebo železo teto velikosti tak bych počítal s cenou 3 krát vyšší. Takže s tou lodi bude něco v neporadku. Pres Atlantik bych s tímhle neplul už jen kvůli drevenejm steznum. To vypovídá o tom jak dobře to plachtí a jak složitou obsluhu taková loď vyžaduje.
Jako majitel bys mel byt schopnej loď řídit celou sam, jinak tu největší výhodu, svobodu, hodis do kose a budeš furt na někoho odkazanej.
Řekni si na co loď chceš mít a pak si najdi lidi co dělají přesně to stejny. Podívej se na čem plují a kup si to taky.
Jako první me napadlo, ze 18m loď není vhodná pro někoho, kdo o lodích neví vůbec nic. Ale to se může do realizace změnit.
Co se nezmeni, to jsou rizika koupe starejch lodi obecně. Dřevěný lodě neznám, protože se jich bojím úplně nejvíc. Ale je chybou si myslet, ze když stoji 75k tak servis bude 25k a může se plout. Taky to může byt třeba dalších 100k. To se ale z par fotek nedá poznat. Každopádně čím větší loď tím víc moznejch poruch. Když bych chtěl koupit laminát nebo železo teto velikosti tak bych počítal s cenou 3 krát vyšší. Takže s tou lodi bude něco v neporadku. Pres Atlantik bych s tímhle neplul už jen kvůli drevenejm steznum. To vypovídá o tom jak dobře to plachtí a jak složitou obsluhu taková loď vyžaduje.
Jako majitel bys mel byt schopnej loď řídit celou sam, jinak tu největší výhodu, svobodu, hodis do kose a budeš furt na někoho odkazanej.
Řekni si na co loď chceš mít a pak si najdi lidi co dělají přesně to stejny. Podívej se na čem plují a kup si to taky.
- tatinecek
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 6
jak se tak dívám, tak by to byl pěkný hausboat, postavit se někde do přístavu, pořádně vyvázat a užívat sluníčko na palubě.
Ale plout s tím s Turecka do Řecka už bych se bál. 23 let stará dřevěná loď ?! Na prohlídku bych si vzal hodně zkušeného odborníka, aby mi tam našel všechno co loďce schází a pak utekl k nějaké osvědčené zančce. A jak bylo připomenuto, většinou poluješ ve dvou lidech, sem tam občas i víc, ale ovládat 18 m plachetnici v přístavu není legrace, zvlášť když je málo místa, nemáš příďový motor a fouká 20 kn z boku.
A že by někdo plul na oceán s takovou lodí, možná před 100 lety, když se jiné lodě nestavěly. Ale jenom představa Meltemi v Řecku s touto loďkou mi říká, že bych tam nechtěl být.
Jinak přeji šťastnou ruku při výběru .
Ale plout s tím s Turecka do Řecka už bych se bál. 23 let stará dřevěná loď ?! Na prohlídku bych si vzal hodně zkušeného odborníka, aby mi tam našel všechno co loďce schází a pak utekl k nějaké osvědčené zančce. A jak bylo připomenuto, většinou poluješ ve dvou lidech, sem tam občas i víc, ale ovládat 18 m plachetnici v přístavu není legrace, zvlášť když je málo místa, nemáš příďový motor a fouká 20 kn z boku.
A že by někdo plul na oceán s takovou lodí, možná před 100 lety, když se jiné lodě nestavěly. Ale jenom představa Meltemi v Řecku s touto loďkou mi říká, že bych tam nechtěl být.
Jinak přeji šťastnou ruku při výběru .
- maxik1958
- zkušený harcovník

- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, s tím ovládáním mají kluci pravdu, ale na dřevěnou loď to není žádné stáří, dřevěné lodě vydrží zdaleka nejvíc. Musíš se o dřevo ale starat. Turci obecně staví velmi kvalitní dřevěné lodě, takže záleží na tom jak se o ni starali. Takhle stará laminátka už může být napůl mrtvá, v podstatě i mladší, tam už se pak začalo šetřit. Takže dřeva není potřeba se bát co výdrže týká, mám plachetnici z 30tých let, dubovou, a trup je v absolutním pořádku. 

-
martinptacek
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Kdyby ta loď stala 200kE tak bych věřil, ze je trup v pořádku.
Tolik kabin a míst na lodi je jen komerce. Protože sehnat tak velkou trvalo partu co chce kazdej rok jet je nemožný. Takže leda na kseft, ze by sis z toho udělal nový zaměstnání.
Tolik kabin a míst na lodi je jen komerce. Protože sehnat tak velkou trvalo partu co chce kazdej rok jet je nemožný. Takže leda na kseft, ze by sis z toho udělal nový zaměstnání.
-
PodPetr
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 29
- Kontaktovat uživatele:
Tak na turecký Gulety jsem koukal asi před měsícem na Rhodosu a opravdu jsem slintal. Leštěné dřevo, ladné tvary - prostě nádhera.
Jen tak ze zájmu jsem si o tom něco zjistil.
Pro jednotlivce je to obtížně použitelné a na plachtění už vůbec ne. Ony také ty použité lodě jsou enormě levné. Provozní náklady (údržba) budou astronomické. Staví se to narychlo pro Charterovky. Furt to někde hnije. Převážně to jezdí na motor. Plachty pokud tam vůbec jsou, tak jsou spíš na krásu.
Viděl jsem ale jednoho maníka na 14 - 16m Guletu a vypadalo to, že byl jeho.
Je to hezké, ale ojetá charterovka udělá lepší službu...
Jen tak ze zájmu jsem si o tom něco zjistil.
Pro jednotlivce je to obtížně použitelné a na plachtění už vůbec ne. Ony také ty použité lodě jsou enormě levné. Provozní náklady (údržba) budou astronomické. Staví se to narychlo pro Charterovky. Furt to někde hnije. Převážně to jezdí na motor. Plachty pokud tam vůbec jsou, tak jsou spíš na krásu.
Viděl jsem ale jednoho maníka na 14 - 16m Guletu a vypadalo to, že byl jeho.
Je to hezké, ale ojetá charterovka udělá lepší službu...