Prezimovani lodi. Pomozte!
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- StHepa
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Prezimovani lodi. Pomozte!
Ahoj, nevim, jak prezimovat svoji plachetnicku (Finn, 4.5m). Zkousel jsem ho dat do garaze a nevesel se. Napadlo me vybudovat na zahrade pristresek, jen spojit dve late do 90° a polozit na zem. Pak pokryt krutiplechem, vlastne vytvorit takovej tunel s uzavrenymy koncy. Lod nemuzu nechat venku, je z mahagonu a drevo uz zacina trochu odchazet a potrebuju vedet, jestli je to, co jsem popsal dostatecna ochrana? Diky StHepa
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
To StHepa na to zapomeň. jinak ho na jaře můžeš rozštípat do kamen. V žádném případě ho nemůžeš nechat ležet na zemi a zavírat čela, ani ten plech není ideální, protože se ti to bude zevnitř rosit. Když už ho musíš nechat venku, najdi nějaký prostor kde nezahání sníh ani déšť a připevni jej nejlépe pod strop. Ta loď musí přes zimu větrat, jinak se bude potit a tím pádem hnít.
Petr
Petr
-
Ať to přikreješ čímkoli, vždycky hlavně nechat větrací otvory do kterých samozřejmě nebude pršet. Změny teplot způsobují kondenzaci vzdušné vlhkosti a je nutné, aby se při nočním ochlazování stačil vždy pod plachtou průběžně vyměňovat vzduch, jinak dojde ke kondenzaci a všechno se to pod plachtou orosí. Pozor taky, ze země vychází další vlhkost, která může kondenzovat. Kondenzovaná vlhkost je nebezpečnější, protože jí nemusíš zaznamenat.
- StHepa
- návštěvník fóra
Je to mala garaz, nevejde se mi tam asi o 20 cisel
Samozrejme jsem lodku nechtel polozit primo na zem, necim ji vypodlozit... Ale ty plechy teda budu muset zrusit. Mame na chate na zahrade mensi lesik, tak me napada ji povesit treba metr vysoko mezi dva stromy, to by vetralo krasne a dat pres ni plachtu..

- RadekS
- pravidelný návštěvník
Pozor!
Já mám takovou zkušenost, že ty levné zakrývací plachty (igelit) nejsou zcela nepropustné. Kdybych to musel takhle řešit, asi bych vtvořil něco jako stan, aby se ten igelit lodě nedotýkal. Pak bude moci případná prosakující voda stékat po vnitřní straně a vlastně i případný kondenzát. Nemáš skleník, nebo fóliovník, ty bývají přes zimu prázdné.
Já mám takovou zkušenost, že ty levné zakrývací plachty (igelit) nejsou zcela nepropustné. Kdybych to musel takhle řešit, asi bych vtvořil něco jako stan, aby se ten igelit lodě nedotýkal. Pak bude moci případná prosakující voda stékat po vnitřní straně a vlastně i případný kondenzát. Nemáš skleník, nebo fóliovník, ty bývají přes zimu prázdné.
- Josef
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 3
Loď položená na kozách dnem vzhůru je dobrý způsob uložení. Akorát tu plachtu bych nepokládal přímo na loď, ale nechal bych tam vzduchovou mezeru. Plachta z tkaného igelitu kterou chceš použít se ti v určitých povětrnostních případech vždy orosí zespodu, tak to musí mít možnost zase uschnout. Pokud bys použil celtovinu, tak tam ta mezera musí být také, aby zase při dešti neprotékala. Já bych jí dal na ty kozy dnem vzhůru a tu plachtu bych napnul přes dvě svislé tyče spojené provazem, nebo latí jako stan "áčko".
- teista
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Ty plachty jsou kvalitativně odlišné podle gramáže. Nejsem si jistý, ale zřejmě je rozdíl i v barvě. Ty levnější jsou většinou "řidší" a po nějakém čase vodu propouštějí. Na jednu zimu by mělo stačit dát je dvojitě a nenechat ležet přímo na lodi. Taky to vymyslet tak, aby při oteplení napadaný sníh sjel dolů. Mám trochu zkušenost se skladováním dřeva. Prostor nad ním musí větrat.
Jo, tak jsme se sběhli tři
Jo, tak jsme se sběhli tři

- MARIS
- moderátor
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
Přesně to co ti napsal Josef,je nejlepší.Byl rychlejší.Pokud by jsi jen položil plachtu na spodek lodě,tak přesto že ji budeš mít olaminovanou,tak i laminát má určitou míru propustnosti vlhkosti (záleží na druhu použité pryskyřice)a tak by bylo nebezpečí hniloby i pod laminátem.Celý trup zvenku i zevnitř musí větrat.Výška položek na které dáš loď,by měla být min.0,5m,a plachta do áčka jak psal Josef,aby voda a sníh plynule stékaly vedle lodi.
čtyři
čtyři

- Finn
- aktívní jachtař
- Reputace: 16
Zdenci píše:Ja mám v pláne svoju 470ku otočiť hore dnom na podstavec na ktorom teraz sedí a zakryť krycou plachtou ktorú majú v každom tescu alebo baumaxe...kedysi som tak mával drevenú európu a bolo všetko v pohode...nad zemou bude cca 40cm...
Na to u 470-ky pozor. Měl bys uložit na větší plochu, má kvůli váze dost měkké vrchní boky, stalo se mi u ní, že tam na jaře byly promáčkliny, když sem ji měl přes zimu dnem vzhůru na kozách, podloženo jen molitanem.