Prezimovani lodi. Pomozte!

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Prezimovani lodi. Pomozte!

Příspěvekod StHepa » úte zář 23, 2008 2:07 pm

Ahoj, nevim, jak prezimovat svoji plachetnicku (Finn, 4.5m). Zkousel jsem ho dat do garaze a nevesel se. Napadlo me vybudovat na zahrade pristresek, jen spojit dve late do 90° a polozit na zem. Pak pokryt krutiplechem, vlastne vytvorit takovej tunel s uzavrenymy koncy. Lod nemuzu nechat venku, je z mahagonu a drevo uz zacina trochu odchazet a potrebuju vedet, jestli je to, co jsem popsal dostatecna ochrana? Diky StHepa
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fulda » úte zář 23, 2008 6:33 pm

To StHepa na to zapomeň. jinak ho na jaře můžeš rozštípat do kamen. V žádném případě ho nemůžeš nechat ležet na zemi a zavírat čela, ani ten plech není ideální, protože se ti to bude zevnitř rosit. Když už ho musíš nechat venku, najdi nějaký prostor kde nezahání sníh ani déšť a připevni jej nejlépe pod strop. Ta loď musí přes zimu větrat, jinak se bude potit a tím pádem hnít.
Petr
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Finn

Příspěvekod Ferdinand » úte zář 23, 2008 7:22 pm

Já teda nevím jak to řešíš Ty, ale 4,5m se Ti do garáže musí vejít, ne ? Já osobně parkuju auto venku a loděnku v garáži. Tisíce aut parkují venku, proč ne to moje ?
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orko » úte zář 23, 2008 7:45 pm

Já bych ti poradil to nejednoduší řešení vem dvě dřevěné kozy,loď na ně polož dnem vzhůru a příkrej plachtou.Pokud je loď suchá a plachta není děravá bude vše na jaře OK.Já mám takto přez zimu uloženýho piráta již několik let a nikdy nebyl žádný problém.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte zář 23, 2008 8:27 pm

Ať to přikreješ čímkoli, vždycky hlavně nechat větrací otvory do kterých samozřejmě nebude pršet. Změny teplot způsobují kondenzaci vzdušné vlhkosti a je nutné, aby se při nočním ochlazování stačil vždy pod plachtou průběžně vyměňovat vzduch, jinak dojde ke kondenzaci a všechno se to pod plachtou orosí. Pozor taky, ze země vychází další vlhkost, která může kondenzovat. Kondenzovaná vlhkost je nebezpečnější, protože jí nemusíš zaznamenat.
StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod StHepa » úte zář 23, 2008 8:57 pm

Je to mala garaz, nevejde se mi tam asi o 20 cisel :( Samozrejme jsem lodku nechtel polozit primo na zem, necim ji vypodlozit... Ale ty plechy teda budu muset zrusit. Mame na chate na zahrade mensi lesik, tak me napada ji povesit treba metr vysoko mezi dva stromy, to by vetralo krasne a dat pres ni plachtu..
Zdenci
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zdenci » úte zář 23, 2008 9:19 pm

Ja mám v pláne svoju 470ku otočiť hore dnom na podstavec na ktorom teraz sedí a zakryť krycou plachtou ktorú majú v každom tescu alebo baumaxe...kedysi som tak mával drevenú európu a bolo všetko v pohode...nad zemou bude cca 40cm...
StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod StHepa » úte zář 23, 2008 9:40 pm

Ja jsem jiz kupoval tu zakryvaci plachtu.. 4x5 metru asi za 280 korun, takova ta na karavany, auta atd. Takze lodku vzhuru nohama, plachtu na ni a zavazovat dole asi ne, aby se nazaparila. Radsi nechat napnutou nekam ke stromu...
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » úte zář 23, 2008 9:52 pm

Pozor!

Já mám takovou zkušenost, že ty levné zakrývací plachty (igelit) nejsou zcela nepropustné. Kdybych to musel takhle řešit, asi bych vtvořil něco jako stan, aby se ten igelit lodě nedotýkal. Pak bude moci případná prosakující voda stékat po vnitřní straně a vlastně i případný kondenzát. Nemáš skleník, nebo fóliovník, ty bývají přes zimu prázdné.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » úte zář 23, 2008 9:57 pm

Loď položená na kozách dnem vzhůru je dobrý způsob uložení. Akorát tu plachtu bych nepokládal přímo na loď, ale nechal bych tam vzduchovou mezeru. Plachta z tkaného igelitu kterou chceš použít se ti v určitých povětrnostních případech vždy orosí zespodu, tak to musí mít možnost zase uschnout. Pokud bys použil celtovinu, tak tam ta mezera musí být také, aby zase při dešti neprotékala. Já bych jí dal na ty kozy dnem vzhůru a tu plachtu bych napnul přes dvě svislé tyče spojené provazem, nebo latí jako stan "áčko".
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » úte zář 23, 2008 10:01 pm

Než jsem to napsal tak koukám, že mě RadakS trochu předběhl.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » úte zář 23, 2008 10:08 pm

Ty plachty jsou kvalitativně odlišné podle gramáže. Nejsem si jistý, ale zřejmě je rozdíl i v barvě. Ty levnější jsou většinou "řidší" a po nějakém čase vodu propouštějí. Na jednu zimu by mělo stačit dát je dvojitě a nenechat ležet přímo na lodi. Taky to vymyslet tak, aby při oteplení napadaný sníh sjel dolů. Mám trochu zkušenost se skladováním dřeva. Prostor nad ním musí větrat.

Jo, tak jsme se sběhli tři :)
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » úte zář 23, 2008 10:15 pm

Přesně to co ti napsal Josef,je nejlepší.Byl rychlejší.Pokud by jsi jen položil plachtu na spodek lodě,tak přesto že ji budeš mít olaminovanou,tak i laminát má určitou míru propustnosti vlhkosti (záleží na druhu použité pryskyřice)a tak by bylo nebezpečí hniloby i pod laminátem.Celý trup zvenku i zevnitř musí větrat.Výška položek na které dáš loď,by měla být min.0,5m,a plachta do áčka jak psal Josef,aby voda a sníh plynule stékaly vedle lodi.

čtyři :lol:
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » úte zář 23, 2008 10:23 pm

Maris to tu trochu už nakousl. Ani laminátu voda nesvědčí, obvzlášť v mrazu. Laminát je částečně nasákavý. Pokud takto navlhlý laminát zmrzne popraská a za čas "zhadrovatí" Odborně se tomu říká tuším osmóza.
StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod StHepa » úte zář 23, 2008 11:26 pm

Tak myslim, ze ted uz mam docela jasno, jak to provedu :) Misto na to mam, tak doufam, ze zima bude mirna... Dekuji vam, panove :good:
kireklof
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod kireklof » stř zář 24, 2008 7:46 am

Zdravím všechny ve fóru a reaguji na uložení plachetky. Řešil jsem to uložením lodě šikmo v garáži, v konci podložit na výšku předku auta a příď zavěsit na kladku a vytáhnout ke stropu. záleží, ale na otevírání vrat garáže.Mějte se a už se těším na jaro bude za chvíli. Erik
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarda_x » stř zář 24, 2008 7:57 am

StHepa píše:Je to mala garaz, nevejde se mi tam asi o 20 cisel

A víš jak vlastně vzniklo, že má trup lodě třídy cadet bez špičky? :-)))
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orko » stř zář 24, 2008 9:04 am

Ani mě nenapadlo, že by někdo nenechal mezi trupem lodi a plachtou vzduchovou mezeru,příště to popíši podrobněji.Jinak už vše bylo řečeno a ta plachta z OBI na přikrytí auta je dobrá ale jen na jednu zimu.Aspoň já kopuji vždy novou a je jistota.
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » stř zář 24, 2008 9:11 am

Také se přidám s dotazem jak zazimovat okruhovku. Je z laminátu a má dvě úložná místa. Větší na přídi a menší na zádi. Měl jsem v plánu ji položit na pneumatiky. Jaká je optimální výška? Mám nechat kryty úložných prostorů otevřené? Děkuji za rady...
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orko » stř zář 24, 2008 9:18 am

Jak již bylo zde psáno minimálně 0.5m nad zemí a vše otevři at větrá a přes ty pneu dej dřevjené lišty nebylo by dobré aby loď ležela přímo na pneu.
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarda_x » stř zář 24, 2008 12:30 pm

Když už se mluví o tom zimování... Kdyby někdo řešil zásadní problém, že nemá ani kde loď uložit, tak v již. Čechách mám louku. Není problém tam loď postavit. Přístřeší by si musel ale dotyčný vyrobit sám. Bohužel, nemám to ani oplocené, ale bylo by to grátis.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » stř zář 24, 2008 1:45 pm

Zdenci píše:Ja mám v pláne svoju 470ku otočiť hore dnom na podstavec na ktorom teraz sedí a zakryť krycou plachtou ktorú majú v každom tescu alebo baumaxe...kedysi som tak mával drevenú európu a bolo všetko v pohode...nad zemou bude cca 40cm...

Na to u 470-ky pozor. Měl bys uložit na větší plochu, má kvůli váze dost měkké vrchní boky, stalo se mi u ní, že tam na jaře byly promáčkliny, když sem ji měl přes zimu dnem vzhůru na kozách, podloženo jen molitanem.

Zpět na