Sasanka 660 nebo Corveete z Polska

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

vlr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Sasanka 660 nebo Corveete z Polska

Příspěvekod vlr » pon čer 14, 2010 6:56 pm

Ahoj. Sleduji toto fórum už asi od Vánoc, protože se mi podařilo přemluvit rodinu, že se ojachtíme. Základna bude Lipno. Nejdříve jsem uvažoval o VIKU20, ale později jsem došel k přesvědčení, že větší je lepší. Jelikož nemáme na novou, uvažuji o dovozu ojetiny z Polska. Protože nemám závodní ambice, ale loď chci spíš na čundry, vybral jsem si zatím Sasanku 660, nebo Corveete 650 jako možné kandidáty (TES 678 je taky moc pěkná ale dražší). Větší loď už asi ne, protože bych ji rád občas převezl i na jinou nádrž.
Chtěl jsem se zeptat zkušenějších, jaký je rozdíl mezi Sasankou a Corvetou. V polských inzerátech je patrný rozdíl v cenách.
Další věc, která mě zajímá, je doba, kdy je nejlepší loď koupit. Mám na mysli jestli začít poptávat už teď nebo počkat až na podzim.
Chtěl bych loď do cca 5-ti let stáří. Existuje zde nějaká lhůta, kdy je už nevýhodné loď kupovat? Např. opotřebované vybavení jako plachty, takeláž apod.
Díky za rady. Vláďa.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pon čer 14, 2010 9:12 pm

Ahoj. Vše na co se ptáš je rozebráno v tématu dovoz lodí z Polska-zkušenosti nebo tak nějak. Koukni tam.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 14, 2010 9:30 pm

Těžko ti radit.
Pokud se jedná o pluté lodě, je nutné pro srovnání více údajů...

Měl jsem ve výběru také Sasanku a skončil jsem u Corveette.

Ani s jednou nešáhneš vedle, jsou to téměř stejné lodě, rozdíl je v 10cm a to nepoznáš. Papírově myslím je Sasanka trochu těžší, ale to se může kus od kusu lišit. Já mám myslím trochu více kg proti prospektu.

Sasanka má jinak udělaný kokpit, vstup jen z jedné strany, o to tam má více úložného prostoru. Vlastně 1 malá bakista navíc.

Takže spíš na co se ti podaří narazit, bude hlavní pro výběr.

Stáří až tak neřeš, spíš opotřebení, chartrovaná bude více opotřebovaná.

Nedávno jsem tu dával odkaz na jednu slušnou Corveettu v řádu cca 250kKč.

Letos jsi ten nejlepší termín již asi propásl, sezóna se rozbíhá. Po sezóně by mohli být levnější, Ale za půl až 3/4 roku zase můžou ceny trochu stoupnout...tak to neřeš.
Najdeš-li co se ti líbí, kup.

Takeláž nebude ani po 5-ti letech opotřebovaná...mám loď z roku 2004.

Plachty můžou být již vytahané, možná na výměnu. To musíš vidět in-natura. A posoudit zda se ti to ještě vyplatí.
Žádné plachty nejsou na pořád.

Pokud máš 5 let čas, to je dost dlouho, tak prostě sleduj nabídku a až tam bude něco vhodného ber.

Začal bych tady: http://mazury.info.pl/sprzedam/index.html

Je tam:
Corvette 650 z 2008 r

Witam ,mam do sprzedania jacht zaglowy Corvette 650 z 2008 roku. Wyposazony w sztywny sztag ,brama do kladzenia masztu, rolfok, lazy jack, kuchenka + zlew, wc chemiczne, instalacja wodna i gazowa ,radio cd, instalacja 12v + oswietlenie wnetrza, zabudowa dąb Wiecej informacji na tel lub zdjec na e-mail cena: 39900zł do niewielkiej negocjacji
cena: 39900zł
Kontakt: Giżycko, tel. 608 59 27 87, e-mail: wasyl68@neostrada.pl
2010-05-25

nebo
Corveette 650 - 2003

Do sprzedania mam jacht żaglowy Corveette 650, dwa komplety żagli jedne nowe regatowe, sztywny sztag, lazy jack, brama do kładzenia masztu, instalacja wody zaburtowej i ze zbiornika, instalacja elektryczna, gazowa, radio, WC chemiczne. Cena do niewielkiej negocjacji. Jacht nie czarterowany, wyrób stoczniowy. Stan b.db. Zdjęcia na e-mail.
cena: 32500zł

nebo
Sasanka 660 sn - 2009

stan - b.dobry, środek dąb, lazy jack, sztywny sztag, brama, kosze relingi, kaczy dziób, drabinka rufowa, kabina wc, skorupa janmor, dodatki bordo
cena: 35000zł
Kontakt: r, giżycko, tel. 606 719 388

Nevím jak jsi to myslel s cenou. Mě se jeví obdobné, podle stavu a stáří 30-45 tis Zl

Nebo se obrať na geronima (s malým g) tady z fóra, má v Polsku kamaráda a může pomoc...
Naposledy upravil(a) Libor dne úte čer 15, 2010 4:10 pm, celkem upraveno 1 x.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » úte čer 15, 2010 7:10 am

A nebo se podívej na http://moto.allegro.pl/4080_lodzie.html

Je to naše AUKRO www.allegro.pl

celkem dobrý výběr jezerovek za rozumné ceny

Zdarec
vlr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vlr » úte čer 15, 2010 3:58 pm

Vlákno dovoz lodí z Polska jsem už prošel několikrát. Taky jsem vygoogloval řadu dalších inzerátů a na některé jsem odpověděl. Bohužel neumím polsky tak komunikuji anglicky. Občas někdo odpoví ale jde to ztuha.
Je pravda, že by bylo ideální kdyby mohl pomoci místní znalec. Jak psal Libor, např. kamarád geronima. Zkusím ho požádat přes SZ. Jenom se chci zeptat. Měl jsi Libore na mysli geronima tady z fóra, který se píše s malým "g"? Na fóru jsem viděl ještě Geronima s velkým G.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » úte čer 15, 2010 4:22 pm

Nám pomohl geronimo velice a velmi! ZDE je možné přečíst nějaké zkušenosti.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 204
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte čer 15, 2010 4:32 pm

Někdo mě tu hledal ? :whist: . Napíšu Jankovi a zjistím jak se věci mají, ale vhodná doba je po sezóně, konec září, říjen.
vlr, kolik hodláš za loď utratit ?
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » úte čer 15, 2010 5:32 pm

vlr píše:Díky. Zkusím poprosit geronima o pomoc.

Možná je dobrý to vlákno taky trochu sledovat... ;)
vlr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vlr » úte čer 15, 2010 5:48 pm

Sorry, trochu jsem zaspal. A právě jsem geronimovi poslal SZ.
OK. V současnosti jsem schopen za loď dát do 200k Kč hotově. Další co ušetřím bych si už rád nechal na další výdaje jako doprava, opravy apod.

Vláďa
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte čer 15, 2010 7:18 pm

Už to běží, napsal jsem Jankovi, čekám na odpověď
Hohen
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Hohen » pát zář 10, 2010 9:33 pm

Tak začínáme uvažovat o hodně podobné koupi lodě z Polska (teda vlastně stejné), a proto bych se rád zeptal jak to dopadlo s koupí. A pokud ano tak jak to bylo s přihlášením na SPS. Sice je tady na fóru ohledně přihlašování lodí jiné vlákno, ale tam nejsou uvedeny poznatky z praxe od nového roku. Hohen
vlr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vlr » ned zář 12, 2010 6:43 pm

Koupě ještě neproběhla. Vypadá to, že k akci dojde asi v průběhu října až skončí v Polsku sezóna.
Na SPS jsem se dotazoval telefonicky už před časem. Pokud jsem vše dobře pochopil, tak existence certifikátu CE je ideální situace, ale asi jde v podstatě o potřebu prokázat provoz lodě v EU. Jinými slovy, pokud bude i jiný doklad jako např. registrace, pojištění apod., který prokáže provoz lodě v EU, CE asi nutné nebude. Toto je ale jen a pouze můj výklad!!!
V každém případě až zúžím výběr, hodlám celou záležitost ještě před koupí konzultovat znovu s SPS abych se vyhnul případným budoucím problémům.
Na druhou stranu hodlám pořídit loď asi do cca 5 let stáří a existence certifikátu CE by mohla dávat jistotu kvality zpracování lodi u zavedeného výrobce.
Jaká je tvoje zkušenost?

Vláďa
Hohen
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Hohen » pon zář 13, 2010 10:31 pm

No my jsme zatím právě na začátku, takže teoreticky to mám zmáknutý, ale chybí mi praktický zkušenosti.
Hohen
MatyxCZ
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MatyxCZ » pát led 31, 2014 10:08 am

Omlouvám se, že se sem takhle vloudím, ale řeším aktuálně to samé. Na jaře mě čeká VMP, začátkem léta týdenní kurz na plachetce v HR s (doufám) zakončením v podobě C. Následně pak v září první jachta, samozřejmě jen jako posádka.
Nechci ale skončit s tím, že budu odkázán na 1-2 turnusy ročně na plachtách v rámci dovolené, chci trénovat a učit se i mezitím, takže se začínám dívat po nějaké plachetnici, kterou bych měl na Lipně nebo Orlíku. Cat B je zatím mimo moje fin. možnosti i v případě starších lodí, na druhou stranu na lodi budu o víkendech a svátcích pobývat víceméně sám, zbytek rodiny se vyskytuje převážně na koňském hřbetu :-D

Původně jsem koukal na Miton23 apod., posléze jsem s výběrem skončil u Sasanky 660 SuperNova nebo něco podobného. Z hlediska požadovaného oplachtění jsem si ještě neudělal jasný názor, zatím jako základ beru spaní pro 2+2, aneb 2 dospělí pohodlně, dvě děti navrch jen občas na 1-2 dny max. Druhou podmínkou je WC. Zbytek vybavení počítám, že bych si dodělal sám, od solárního dobíjení baterie, až po vybavení na moře (rádio, silnější motor (většinou u těchto lodí bývá tak 2-5ps, na moře předpokládám aspoň 10hp), hloubkoměr, kotvy, možná WX atd.).

V čem ale nemám jasno je, jestli podobné lodě ala 660 SN jsou skutečně schopné plout v rámci limitů Cka, tedy 20nm a 6B? Plán by totiž byl časem loď začít používat právě i pro plavby (a současně delší pobyty v řádu i měsíců) u mořského pobřeží (proto se mi líbí právě kategorie 6-7m, hmotností bych ji mohl bez problému vozit za autem) za účelem získání dostatku zkušenosti před posunem do kategorie B (lodí i formálním oprávněním). Vím, že i 6-ti metrové jachty zvládly dokončit OSTAR, ale ty byly předpokládám odlišné od "jezerovek" ala 660ka, ne?
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » ned úno 02, 2014 2:45 pm

Řada lodiček 6,5 - 7,5 metru existuje nejen v kategorii C, ale i ve verzi B. akorát ploutev je nahrazena pevným, či zasouvacím kýlem a těžším balastem. viz třeba VIKO 23, nebo VIKO 22, které je také s vysouvacím kýlem, a tudíž je celkem snadno transportovatelné a pro psoby menší než 180 cm má téměř stojnou výšku.

http://www.navikom.pl/index_pl.php?id=2#yacht
MatyxCZ
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MatyxCZ » ned úno 02, 2014 8:06 pm

Surcouf píše:Řada lodiček 6,5 - 7,5 metru existuje nejen v kategorii C, ale i ve verzi B. akorát ploutev je nahrazena pevným, či zasouvacím kýlem a těžším balastem. viz třeba VIKO 23, nebo VIKO 22, které je také s vysouvacím kýlem, a tudíž je celkem snadno transportovatelné a pro psoby menší než 180 cm má téměř stojnou výšku.

http://www.navikom.pl/index_pl.php?id=2#yacht

To jsem netušil, nejspíš proto, že jsem nikde pořádně nenašel definice kriterií pro jednotlivé oblasti. Předpokládám ale, že inzerovaná VIKO 23 za 12.900,- EUR bude ta základní verze (našel jsem video z výstavy, kde ji prezentují jako "C") a její úprava pro "B" bude stát asi pěkný balík? Nicméně i tak moc díky, mám v tomhle stále dilema - hledám loď, která bude stačit pro 1-2 (skromné) lidi, takže nic velkého, ale současně se s ní bude dát příležitostně vyrazit i na otevřené moře. Tak jako tak díky, rozšířil jsi mi obzory ;-)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned úno 02, 2014 8:45 pm

Co je to otevrene more....?
Pluli jsme s Corveettou ze Stockholmu na finske Alandy...
V papirech ta nase ma jen D, ale o pismenku to neni....
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » ned úno 02, 2014 9:48 pm

V rámci oblasti C to tyto loďky zvládají docela dobře i se sklápěcí ploutví, je zde řada kolegů, kteří s tím mají zkušenosti a dopluli třeba až na Korsiku.
Jinak pevný kýl a B kategorie u té Viko 23 je k mání za příplatek cca 1 300,-€.

U té V 22 se nenechte zmást tím označením 22, ta lodička je větší než V23, má bez 5ti centimetrů trup dlouhý téměř 7 metrů (holý trup -695cm, celková: 7,4m), zatímco V23 má holý trup cca. 650 a celková je 680 cm.
U V 22 je příplatek za pevný kýl a B kat. cca. 1 650,-E, za zasouvací kýl cca. 2 250,-€
to jsou ceny vč. DPH
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned úno 02, 2014 10:43 pm

Maxuse 24 můžeš mít ve třech verzích, ploutvový, kýlový a dvoukýlový (twin keel)... :good:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Zpět na