Lehká okruhovka pro začátečníka

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Lehká okruhovka pro začátečníka

Příspěvekod shadow » úte led 14, 2014 8:48 pm

Ahoj, jsem windsurfař, cca 85kg, relativně na dobré úrovni a rád bych si dny kde není dostatek větru na pořádné skluznutí se na ws "ukrátil" s okruhovou plachetnicí. Tedy minimálně pro začátek pouze pro relax, žádné závodní ambice (na to mi ws stačí více než dost :-D) Od okruhovky bych čekal následující:
- abych ji zvládnul sám (tedy přeprava, přemístění do vody, nastrojení, samotná plavba)
- v případě potřeby sebou vzít i druhého člověka
- max rozměry, délka 5m, šířka 1.8m (aby prošla vraty do stodoly)
- nízká pořizovací cena
- ač jsem poměrně šikovný, laminování mi nedělá problémy, rád bych loď s jednoduchou údržbou a snadnými opravami
- VMP nemám, nebyl by takový problém ho dodělat, ale ideálně loď bez potřeby VMP

Zde na fóru jsem se dočetl spoustu zajímavých informací o jednotlivých lodních třídách, ale přesto se zeptám, jakou by jste mi doporučili?
+ dostal jsem nabídku na toho Fireballa a poprosil bych někoho zkušenějšího o její zhodnocení, zda má cenu o ní uvažovat, či nakolik by mohla vyhovět mým požadavkům... přeci jen je to dvouposádková plachetnice... děkuji.

Cena 8000, fotky + popis od prodávajícího:
zde jsou fotky http://nakously.rajce.idnes.cz/fireball/
materiál je překližka, na namáhavých místech -například na špici (je vidět na fotkách jako tmavší barva) je opravováno laminátem (ale jen mírně a není zase takový problém laminát sundat a opravit přímo překližku, kdyby se do toho někomu chtělo)
jedna z přepážek je na tom trochu hůře (je to vidět na druhé fotce - světlé místo, opět přelaminováno, takže funkčně v pořádku, ale je to vidět, zase není takový problém ji vyměnit, ale je to otázka nějaké práce a času a to já jsem neměl, proto jsem řešil laminátem)
co se týká stěžně a ráhna - hliník, stav naprosto v pořádku
plachty dakron , ale starší, trošku vytahané, kosatka je trochu zmenšena, ale v pořádku. V hlavní plachtě chybí dvě vzpíry, dají se celkem jednoduše doplnit nebo rekreačně jezdit bez nich.
Všechna lanka, kladky, provazy jsou v použitelném stavu, nezrezlé.
Sací kladky ve dně lodi by snesly opravu nebo výměnu, ale pokud je člověk nechce využívat, stačí je nechat zavřené a ničemu nevadí.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » úte led 14, 2014 9:34 pm

Neváhej a ber. Pro surfaře ideální okruhovka a za ty prachy v hliníku není co řešit. Určitě ji zvládneš i sám rekreačně.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » úte led 14, 2014 10:17 pm

Kdysi jsem jezdil Fireball závodně, když byla volná chvíle jezdil jsem na něm sám i s kosatkou. Pokud to moc nefouká tak to jde, jak začne foukat budeš muset mít fyzičku. Dneska bych to už asi nedal. Na druhou stranu je to svezeníčko. To jo. Neznám přesně rozměry tak se možná netrefím, ale pro jednoho bych viděl tak Finna, 420 nebo nějakou menší jolu typu pirát. Nebudou tak divoké jako Fireball a i v silnějším větru se chovají velice vstřícně. I když za 8 kapříků je to asi dobrý kauf. :? Myslím.

Zkouknul jsem ještě fotky, ta oprava ve předu. :lol: :lol: To je, :lol: zalaminovaný tunel pro spinakr. :hmm:
Naposledy upravil(a) rb dne úte led 14, 2014 10:36 pm, celkem upraveno 1 x.
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Angerthas » úte led 14, 2014 10:18 pm

No chce loď na kterou nepotřebuje VMP - to fireball neni, chce jezdit za větru, kdy nema surf ve skluzu - tj. chce to loď, co dobře jede ve výtlačné plavbě. S 85kg fireballa podle mého nevyváží. Sáhl bych po finnovi - jede od vánku, dva se na něj vejdou, rozměry OK, je na limitu pro VMP a dřevěnej sežene za rozumný prachy taky (kdyby chtěl, tátovi jeden v super stavu zavazí ve stodole :-D). A nebo postavit kachnu :-D
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » úte led 14, 2014 10:47 pm

VMP by se dalo dodělat, v tom bych blocker neviděl. Btw jen pro zajímavost, jak moc se tohle u nás "řeší?". Co jsem koukal na videa jak se jednotlivé třídy se chovají na vodě, Fireball se mi i líbí - nikde jsem ale neviděl video s jednočlennou posádkou - což nedokážu posoudit jak moc střelený nápad to je... Upoutala mě i Evropa, ovšem na tu už budu moc velký - a ráhno má proklatě nízko...

btw zeptám se ještě jak dlouho trvá přibližně loď před vyplutím nastrojit? Jsou v jednotlivých třídách znatelné rozdíly?

+ patrně to do tohoto vlákna nepatří, ale uvítám i případné nabídky na další alternativy.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » úte led 14, 2014 10:53 pm

+ prodávající zmiňuje "Sací kladky ve dně lodi by snesly opravu nebo výměnu, ale pokud je člověk nechce využívat, stačí je nechat zavřené a ničemu nevadí." Co to jsou ony sací kladky? Moc mi to nedává smysl, možná tak pokud by šlo o klapky. Případně jak velký problém to je?
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Angerthas » úte led 14, 2014 11:02 pm

Nstrojeni jedoposadkove lodi je rychlejsi - zapichnes stezen do "diry", zavesis rahno, vytahnes plachtu a jedes ... U dvoposadkove lodi tahas vanty, kosatku. Odhadem finna na manipulaku jsem z lodenice dostal na vodu za cca dvojnasobek casu nez serf. Fireball bude tak 2x finn - ale uz je to daaavno ...
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Angerthas » úte led 14, 2014 11:04 pm

Cucklapky jsou taky ony bazmek ktery se vyklopi pod lod a podtlakem vycucne pri dostatecne rychlosti vodu z lodi.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » úte led 14, 2014 11:18 pm

díky za informace. ws zvládnu i včetně trimu camberovky za cca 10-12min, tedy finn apod zabere 20-25min, fireball klidně i hodinu? možná se ptám "stupidně", ale i ta rychlost nastrojení je pro mne a potenciální letní podvečerní relax po práci důležitý parametr...
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » úte led 14, 2014 11:24 pm

Evropa je primárně určená pro dorostenky. Ne snad že by na tom kluci nejezdili, ale svého času to byla jedna z olympijských tříd pro ženy. Loď lehoučká s odpovídající stabilitou. To ráhno má opravdu nízko a pohyb pod ním je skutečně v těžkém předklonu a zcela jistě tam druhého nesvezeš.
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Angerthas » stř led 15, 2014 6:28 am

Tak jsem to s těma časama přepísk :-) fireball bude spíš 3x ws :-). Prostě stěžeň drží nikoli sám ale na třech ocelových lankách + musíš natáhnout kosatku. Zbytek je cca stejný. Toho táto va finna (vše dřevo i stěžeň) šlo nastrojit i za 15 min, což bylo dáno tím, že v době kdy ho stavěl se ještě nepoužívala spousta vychytávek a tak je místo kikingu jen dřevěný klínek, žádný dopílnání lemů plachty a podobně - jediný ovládací prvek byly otěže :-)
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » stř led 15, 2014 6:39 am

Finn je nastrojenej hned, to je pravda, taky je v něm víc místa pro dva, přestože to je jednoposádková okruhovka, dokonce se dá vozit ve třech, dva se vejdou z každé strany kýlkastlu, ale za 8 litrů Finna v hliníku a dakronu nekoupíš, ani za dvojnásobek, ceny těchto Finnů se motají kolem 25 a víš.
provizorni
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod provizorni » stř led 15, 2014 6:53 am

Kdyby jsi toho FB nechtěl tak řekni, já bych ho bral ;) :D
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » stř led 15, 2014 7:37 am

To zní ještě docela hratelně, díky za info. A koukám, že kdybych se s ním nakonec nedomluvil, prodat půjde patrně poměrně snadno... ještě se zeptám, na co mám při koupi dát pozor? Přeci jen ta cena je podezřele nízko, trup je překližka a já přeji jen v tomto nemám žádné zkušenosti...
jurin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

FB

Příspěvekod jurin » stř led 15, 2014 9:24 am

rozhodně bych se podíval na hnilobu okolo ploutvové skříně, častý problám u starých FB, potom bych se podíval do vzduchových komor, úchyty vantů, jestli má loď komplet takeláž, potrhané nebo plesnivé plachty, jinak FB je závodní okruhovka a pokud nefouká je to na ní opruz - není si jak pohodlně sednout, smysl má když fouká a to preferuješ surf, finn je dobrá loď - ráhno taky poměrně nízko ale jezdí i na kozí dech, ještě bych se podíval na 420 nebo vouriena, to jsou lehké lodičky a ten rozdíl v tom jak se dostaneš rychle na vodu zas není tek velkej. pirát nebo jeho klony jsou skvělé turistické lodě, ale už dost těžké na manipulaci cca 180 kg. zkus se zamyslet nad katamaranem, jako surfaři by ti to mohlo být bližší, asi by to chtělo vyzkoušet různé typy lodí než skočit do prvního vraku. jinak na FB, F, P a katamaranech jsem jezdil, tak mluvím z vlastní zkušenosti. jurin
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » stř led 15, 2014 10:04 am

Este ma napada Laser. Je lahky a nastrojeny za 10 minut. Mozes mat aj viac velkosti plachiet. Na Europu si uz tazky a je to pomerne nepohodlna lod, aj ked v silnejsom vetre velmi zabavna. S ohladom na nizku cenu je asi idealny ten Finn aj ked je tazky, alebo este lepsie Vaurien. Su to vhodne relaxovky.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř led 15, 2014 10:32 am

Po přečtení tohohle vlákna bych si asi plachetnici ani nekoupil. Naštěstí jsem jí koupil už předloni. :) Má 7,3m, kajutovka. Hodim jí na vodu - na skluzu tak 20min. i se zaparkováním. Když už je na vodě, tak nastrojení je cca 20 - 30 min. Vzhledem k tomu, že ještě nemám mrtvého muže, tak používám živou manželku k zaháknutí předního stěhu. Zbytek už si dělam sám. A to mam všechno na napínáky (9 napínáků).

To je ten FB vážně tak složitej, že nastrojení trvá hodinu?
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Angerthas » stř led 15, 2014 10:58 am

Kdyby chtel jo hodne plachet a jizdu i za vanku, tak jeste holandan :-) to je krasna lod ...
Jakub_Vaurien
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jakub_Vaurien » stř led 15, 2014 1:41 pm

Vaurien je určitě vhodná volba :-) Místa vagon a když to není přetížený tak to jede i za mírnýho větru a když zafouká tak se to jen tak nepřevrátí.

Pokud je loď jen pro rekreaci tak se strojí docela rychle. Bohužel u okruhovky to není jak na kajutovce kde to co odmontuješ tak vrazíš do lodi a pak si to tam zase postupně bereš.

U okruhovky to musíš vyházet ven z lodi, loď navázat na vozík a pak to tam zase všechno naskládat. A při taklování naopak, všechno vyskládat ven, loď shodit z vozíku nataklovat a pak hurá na vodu takže pro rekreaci bych odhadnul nastrojení Vau tak za 40 minut.

V každým případě bych to asi neviděl na to, že to po práci odpolende čapnu dojedu k vodě nastrojím pojezdím a zase to odstrojím a pojedu s tím domů. Vzhledem k tomu, že okolo páté většinou přestává foukat tak si to nedokážu dost dobře představit. Ale asi bych to viděl taky na jednoposádkovou loď. Je to v jednom zvládnutelnější i když náhodou přifoukne a je na tom větší sranda.

Hezká jednoposádkové loď je například RS Vareo. Má to genakr a v jednom je na tom fakt sranda :-)

Obrázek
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » stř led 15, 2014 3:13 pm

Díky za informace a tipy na co kouknout při koupi lodi...jestli vás ještě něco napadá sem s tím...
Jinko když to shrnu:

Evropa je lehká ale pro mně příliš malá
Laser by šel, je moc fajn lehký, i pro někoho mé hmotnosti na rekreaci dobrý
Finn, u něj mě straší jeho poměrně vysoká hmotnost, jinak by vyhovoval

420, Fireball, Vaurien, Flying Duchman, vše dvouposádkové - tedy pro jednoho použitelné jen v slabém větru a FB mi z toho zvláště s aktuální nabídkou, jenž je cenově lákavá vychází nejlépe i při docela nízké hmotnosti...

Vše si předem vyzkoušet by samo bylo nej, to nepopřu...
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » stř led 15, 2014 3:59 pm

Laser vazi cca 60 kg to je pre chlapa na manipulaciu bezproblemove. Ked som obcas tahal Finn po mokrej a klzkej zvaznici, tak to bolo dost na hrane. Mam 75 kg. :) Finn nachystam za 25 min. Laser za 10 min. Pre teba ako surfistu je to vhodnejsi Laser. Je to vacsia zabava. Pozri ci niekto nepredava Laser Standard s druhym staznom a plachtou Radial. Alebo si kup Formulu WS s adekvatnou plachtou a zvezes sa takmer hocikedy. :)
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » stř led 15, 2014 4:08 pm

No, slalomáka a pár camberovek už mám :-) Za kolik se dá cca sehnat "použitelný" Laser? A jsou vůbec k sehnání?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř led 15, 2014 6:45 pm

shadowe abys toho neměl málo, ještě ti to zamotám, nic tě u dvouposádkových lodí nenutí jezdít na obě plachty. Jezdí na hlavní i na kosu samostatně, což by se s nadsázkou dalo nazvat refováním a ubyde ti tím prvků vyžadujícíh tvou péči. Se svou váhou i FB zvládneš ve středním větru vyvažovat sám i s oběma plachtama, záleží spíš kde na lodi jsou, než jestli máš o pět kilo víc. Váhy lodí tu kluci asi uvádějí i s nastrojením a pokud jsi aspoň trošku v kondici, zvládneš v případě potřeby okruhovku nastrojit¨/ odstrojit na vodě, či z vody, to ti manipulaci ulehčí. Taky nepíšeš jak a kde bude loď stát, ono se taky v některých případech nemusí odstrojovat vůbec. Zvažovat by jsi možná měl i výšku stěžně u nás je třeba rozdíl 6 a 7 m dost znát na tom pod čím podpluju.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » stř led 15, 2014 9:18 pm

Doporučuju ještě popřemýšlet o RS Feva, RS 400 i dalších RS. Podívat se kdo je dováží a za kolik peněz se dají dovézt použité. Dobré si je také je vyzkoušet předem, což jde na Lipně, asi jindy než v Lednu.

Já bych šel do RS Feva :?
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » stř led 15, 2014 10:11 pm

Odkud jsi? Máš to blízko na nějakou větší vodu, kde jsou kempy? Mohl bysis ušetřit starosti s převážením, loď mít někde zaparkovanou (na břehu) a přijet na lehko, vytáhnout plachty a jet...
No a když už se tu radí i podle osobních preferencí, tak doporučuju katamaran :good:

Zpět na