Loď na regatu
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- mikel
- návštěvník fóra

- Reputace: 7
Loď na regatu
Zajímá mě Váš názor s odůvodněním, jakou loď si vybrat na regatu ( Fisrt, Salonu, Elan...). Co je asi nejlepší?
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Re: Loď na regatu
VOR 70

- Bilardos
- aktívní jachtař

- Reputace: 4
mikel píše:Zajímá mě Váš názor s odůvodněním, jakou loď si vybrat na regatu ( Fisrt, Salonu, Elan...). Co je asi nejlepší?
Trochu málo informací.
Obecně bych řekl, že je ideální one dizajn. Všichni mají stejné lodě, pak je celkem jedno, jakou.
Když to bude ORC, tak jsou zase handicapy, kterýma by se "teoreticky" měly lodě srovnat a "teoreticky" by zase mělo být jedno, jakou.
Pokud se neřeší ano ORC, tak může mít vliv nejen typ lodě, ale i stav plachet apod.
To určitě, Vor 70 je jasná volba.
Ale kdyby se ti náhodou nelíbila, mohla by ti stačit i Bavaria 42 Match
Dobře si s větrem rozumí i Dufour 44
Také dost dobrá.
Ale kdyby se ti náhodou nelíbila, mohla by ti stačit i Bavaria 42 Match
Dobře si s větrem rozumí i Dufour 44
Také dost dobrá.
Naposledy upravil(a) Anonym dne stř úno 17, 2016 2:40 pm, celkem upraveno 1 x.
- geronimo
- zkušený harcovník

- Reputace: 204
- Kontaktovat uživatele:
mikel píše:Zajímá mě Váš názor s odůvodněním, jakou loď si vybrat na regatu ( Fisrt, Salonu, Elan...). Co je asi nejlepší?
Chceš si jí koupit nebo půjčit, v tom bude asi rozdíl.....

- mikel
- návštěvník fóra

- Reputace: 7
Ne koupit nechci, ale jen pro zajímavost. Někteří řeší otázku hlavní rolovací plachty versus standart. Někteří zase rozměry resp.tvar samotné lodě Elan 350 je jak žehlička a např. Bavárie jak čípek do ...., ale co má lepší " jízdní vlastnosti"? Některé lodě mají výhodu dvou kormidel resp. kormidelních listů atd. Jo a házím k diskusi lodě, které jsou dostupné přes charter ( né tedy speciály). Prostě mě zajímají Vaše zkušenosti a názory, díky
- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
Tebou uvedené lodě jsou dobré.
Vždy záleží na konkrétní společnosti a konkrétní lodi.
V čártru dnes je loď skvělá, zítra s ní někdo něco provede a nestojí za nic. A naopak.
- JaOCZ
- aktívní jachtař

- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Jel jsem na First 35, Salona 38 a Salona 37. Subjektivne se mi nejvic libila ta First 35.
Ktera je lepsi, necht posoudi odbornici, ja jsem amater

H.
Ahoj,
tohle nenÍ vůbec jednoduchá otázka. Natož pro zelenáče mého kalibru. Logicky by měla být odpověď - lehká, velmi lehká loď s malou vodoryskou při náklonu, s co největším opachtěním, tenkým hlubokým kýlem. A to je právě ten problém. Můžeš vybrat i z totožných modelů, které budou mít jiný kýl a jiný stěžeň a jejich jízdní vlastnosti tak budou diametrálně odlišné.
Např. v námi oblíbeném přístavu jsou dvě lodě New Winter 9.00 od VdS. Jedna je s kýlem 1,5 a oplachtěním kosatky 1/1, druhá s 1,9 s oplachtěním kosatky 7/8. Druhá, tedy ta s větší hlavní plachtou, stejnou kosatkou a vyšším ponorem je zásadně rychlejší ve stoupačce.
Takže myslím, že pouhé označení First 35, Salona 38 nemusí vlastně tolik znamenat a spíše záleží na jejich provedení.
V tebou zmíněných lodích postrádám např. Pogo.
tohle nenÍ vůbec jednoduchá otázka. Natož pro zelenáče mého kalibru. Logicky by měla být odpověď - lehká, velmi lehká loď s malou vodoryskou při náklonu, s co největším opachtěním, tenkým hlubokým kýlem. A to je právě ten problém. Můžeš vybrat i z totožných modelů, které budou mít jiný kýl a jiný stěžeň a jejich jízdní vlastnosti tak budou diametrálně odlišné.
Např. v námi oblíbeném přístavu jsou dvě lodě New Winter 9.00 od VdS. Jedna je s kýlem 1,5 a oplachtěním kosatky 1/1, druhá s 1,9 s oplachtěním kosatky 7/8. Druhá, tedy ta s větší hlavní plachtou, stejnou kosatkou a vyšším ponorem je zásadně rychlejší ve stoupačce.
Takže myslím, že pouhé označení First 35, Salona 38 nemusí vlastně tolik znamenat a spíše záleží na jejich provedení.
V tebou zmíněných lodích postrádám např. Pogo.
- LadaM
- aktívní jachtař

- Reputace: 97
Za mě First 35 (v této kategorii). Ta loď pluje prostě krásně, holt frantíci umí. I s jedním kormidelním listem. Na E350 si člověk možná připadá víc jako závoďák, ale rychlejší není. Navíc nemám rád když to dole vypadá jako ve scontu.
Jak už tady padlo - u charteru záleží mnohem víc na stavu než na typu lodě (z pohledu výkonu při regatě).
Jak už tady padlo - u charteru záleží mnohem víc na stavu než na typu lodě (z pohledu výkonu při regatě).
- Martin88
- aktívní jachtař

- Reputace: 18
First 35 jsem bohužel ještě nevyzkoušel, takže srovnání nemám, ale E350 jsem měl už 3x a kdybych nebyl spokojený, tak bych ji nebral.
Vše pěkně po ruce, lehká, dobře stoupá, na kormidelním kole přesně cítím, co se děje, trochu dříve se musí refovat /chorvatský charter, jinde může být jinak/
Starší E37 mě také velice příjemně překvapila, ne tak tvrdá ve vlnách jako 350, ale stejný pocit na kormidle.
A úplně nejradši bych si vzal E450, tu jsem měl jen jednou a budu na to vzpomínat pořád. Nevzpomenu si, co bych jí mohl vytknout, kromě ceny za charter
ale plachty, kormidlo, obsluha, prostor, plavební vlastnosti všechno skvělé.
Vše pěkně po ruce, lehká, dobře stoupá, na kormidelním kole přesně cítím, co se děje, trochu dříve se musí refovat /chorvatský charter, jinde může být jinak/
Starší E37 mě také velice příjemně překvapila, ne tak tvrdá ve vlnách jako 350, ale stejný pocit na kormidle.
A úplně nejradši bych si vzal E450, tu jsem měl jen jednou a budu na to vzpomínat pořád. Nevzpomenu si, co bych jí mohl vytknout, kromě ceny za charter
ale plachty, kormidlo, obsluha, prostor, plavební vlastnosti všechno skvělé.- Bilardos
- aktívní jachtař

- Reputace: 4
err_ píše:V tebou zmíněných lodích postrádám např. Pogo.
Pogo už bych nepovažoval za běžnou loď k pronájmu a cena je také jinde. Tu bych ze seznamu vypustil.
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
asi bych se podival na vysledky regat IRC ORC v dannem okoli. pa se uvidi 

v prvom rade je potrebne pozriet sa na skusenosti konkretneho skippera s konkretnou lodou - niekomu viac vyhovuju first, iny by ich nechcel ani zadarmo. niekto by prisahal na elanky, druhy by do nich nevstupil ani v pripade ohrozenia vlastneho zivota.
je potrebne si to vyskusat - niekto ma rad holky, iny zase vdolky
vyhra ten, kto sa vie najviac prisposobit vsetkych poveternostnym podmienkam, ma najlepsiu posadku a najviac mu vyhovuje lod.
mimochodom, zaciatocnici by fakt nemali zacinat s plavbami na regatach, tam uz moze ist fakt o krk, nie len o majetok
tu poznamku o zaciatocnikoch som si neodpustil, lebo neverim ze skuseny skipper by polozil takuto otazku... ak sa mylim, tak sa hlboko ospravedlnujem.
je potrebne si to vyskusat - niekto ma rad holky, iny zase vdolky
vyhra ten, kto sa vie najviac prisposobit vsetkych poveternostnym podmienkam, ma najlepsiu posadku a najviac mu vyhovuje lod.mimochodom, zaciatocnici by fakt nemali zacinat s plavbami na regatach, tam uz moze ist fakt o krk, nie len o majetok
tu poznamku o zaciatocnikoch som si neodpustil, lebo neverim ze skuseny skipper by polozil takuto otazku... ak sa mylim, tak sa hlboko ospravedlnujem.
A už někdo ví, jaká to má být regata?

- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
deko píše:.......
mimochodom, zaciatocnici by fakt nemali zacinat s plavbami na regatach, tam uz moze ist fakt o krk, nie len o majetok![]()
......
Jsou také regaty, které jsou spíše spoluplavby. Tam je pro začátečníka prostor.
Je-li vnímavý, hodně se za týden naučí. Jako bonus se seznámí se spoustou zajímavých lidí.
Je třeba přečíst informace. Nejlépe získat doporučení od někoho, kdo zná konkrétní regatu.
Jo, to hodně pořádá třeba Aleš Morávek z Brna. Často je i na Jadranu potkávám a jsou to myslím vydařené akce.
Když jsme kdysi byli s naší regatkou u maríny Žut, byla tam zrovna vyvázána na začátku mola jedna loď bez stěžně. To bylo z jejich regaty, která probíhala souběžně s námi.
Když jsme kdysi byli s naší regatkou u maríny Žut, byla tam zrovna vyvázána na začátku mola jedna loď bez stěžně. To bylo z jejich regaty, která probíhala souběžně s námi.
- Dvojka
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 97
Když si chceš pohrát na závodění, tak vyzkoušej k výše jmenovaným i ARCHAMBAULT, bude tě bavit
. Lze najít charter i v Hr, i když nejvíc jich je ve Francii. Moc hravá, rychlá loď, pěkně/poučně reaguje na každou chybu, vyzkoušené
. Je možnost ji mít i s kormidelní pákou. Jsou pak další rychlé hračky, ale tuhle mám osobně vyzkoušenou. Příliš rychlé závodničky by mě asi i trochu strašily, že je nezvládnu dostat na max jejich možností (nebo na nich vůbec v pohodě přežít
).
Stejně - sebezávodější speciál je bez sehrané posádky a alespoň dvou závodníků na palubě jen moc hezká hračka, která nemá možnost se předvést v plné parádě
. Asi bych na tvém místě hledala malé regaty (je to taky o stratovném a jiných poplatcích, nejen o lodi) a pokud pojedou všichni na stejných neckách, vyhraje ten, kdo je nejlíp ovládne
(a získá v charteru nejvíc udržovaný kus).
Ještě maličkost, pokud chceš na "závodnější" verzi plachetnice trávit týden dovolenou proloženou "jakozávoděním", smiř se s menším pohodlím.
. Lze najít charter i v Hr, i když nejvíc jich je ve Francii. Moc hravá, rychlá loď, pěkně/poučně reaguje na každou chybu, vyzkoušené
. Je možnost ji mít i s kormidelní pákou. Jsou pak další rychlé hračky, ale tuhle mám osobně vyzkoušenou. Příliš rychlé závodničky by mě asi i trochu strašily, že je nezvládnu dostat na max jejich možností (nebo na nich vůbec v pohodě přežít
). Stejně - sebezávodější speciál je bez sehrané posádky a alespoň dvou závodníků na palubě jen moc hezká hračka, která nemá možnost se předvést v plné parádě
. Asi bych na tvém místě hledala malé regaty (je to taky o stratovném a jiných poplatcích, nejen o lodi) a pokud pojedou všichni na stejných neckách, vyhraje ten, kdo je nejlíp ovládne
(a získá v charteru nejvíc udržovaný kus). Ještě maličkost, pokud chceš na "závodnější" verzi plachetnice trávit týden dovolenou proloženou "jakozávoděním", smiř se s menším pohodlím.