Loď na regatu

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Loď na regatu

Příspěvekod mikel » stř úno 17, 2016 1:16 pm

Zajímá mě Váš názor s odůvodněním, jakou loď si vybrat na regatu ( Fisrt, Salonu, Elan...). Co je asi nejlepší?
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Re: Loď na regatu

Příspěvekod bozakafka » stř úno 17, 2016 1:32 pm

VOR 70 :mad: :mad: :?
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » stř úno 17, 2016 2:24 pm

mikel píše:Zajímá mě Váš názor s odůvodněním, jakou loď si vybrat na regatu ( Fisrt, Salonu, Elan...). Co je asi nejlepší?

Trochu málo informací.
Obecně bych řekl, že je ideální one dizajn. Všichni mají stejné lodě, pak je celkem jedno, jakou.
Když to bude ORC, tak jsou zase handicapy, kterýma by se "teoreticky" měly lodě srovnat a "teoreticky" by zase mělo být jedno, jakou.
Pokud se neřeší ano ORC, tak může mít vliv nejen typ lodě, ale i stav plachet apod.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 17, 2016 2:31 pm

To určitě, Vor 70 je jasná volba. :lol:

Ale kdyby se ti náhodou nelíbila, mohla by ti stačit i Bavaria 42 Match :thmbup:
Dobře si s větrem rozumí i Dufour 44
Také dost dobrá.
Naposledy upravil(a) Anonym dne stř úno 17, 2016 2:40 pm, celkem upraveno 1 x.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 204
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř úno 17, 2016 2:40 pm

mikel píše:Zajímá mě Váš názor s odůvodněním, jakou loď si vybrat na regatu ( Fisrt, Salonu, Elan...). Co je asi nejlepší?

Chceš si jí koupit nebo půjčit, v tom bude asi rozdíl..... :?
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod mikel » stř úno 17, 2016 7:08 pm

Ne koupit nechci, ale jen pro zajímavost. Někteří řeší otázku hlavní rolovací plachty versus standart. Někteří zase rozměry resp.tvar samotné lodě Elan 350 je jak žehlička a např. Bavárie jak čípek do ...., ale co má lepší " jízdní vlastnosti"? Některé lodě mají výhodu dvou kormidel resp. kormidelních listů atd. Jo a házím k diskusi lodě, které jsou dostupné přes charter ( né tedy speciály). Prostě mě zajímají Vaše zkušenosti a názory, díky
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř úno 17, 2016 7:45 pm

Tebou uvedené lodě jsou dobré.
Vždy záleží na konkrétní společnosti a konkrétní lodi.
V čártru dnes je loď skvělá, zítra s ní někdo něco provede a nestojí za nic. A naopak.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř úno 17, 2016 8:20 pm

Jel jsem na First 35, Salona 38 a Salona 37. Subjektivne se mi nejvic libila ta First 35.

Ktera je lepsi, necht posoudi odbornici, ja jsem amater :)

H.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř úno 17, 2016 8:37 pm

Ahoj,
tohle nenÍ vůbec jednoduchá otázka. Natož pro zelenáče mého kalibru. Logicky by měla být odpověď - lehká, velmi lehká loď s malou vodoryskou při náklonu, s co největším opachtěním, tenkým hlubokým kýlem. A to je právě ten problém. Můžeš vybrat i z totožných modelů, které budou mít jiný kýl a jiný stěžeň a jejich jízdní vlastnosti tak budou diametrálně odlišné.

Např. v námi oblíbeném přístavu jsou dvě lodě New Winter 9.00 od VdS. Jedna je s kýlem 1,5 a oplachtěním kosatky 1/1, druhá s 1,9 s oplachtěním kosatky 7/8. Druhá, tedy ta s větší hlavní plachtou, stejnou kosatkou a vyšším ponorem je zásadně rychlejší ve stoupačce.

Takže myslím, že pouhé označení First 35, Salona 38 nemusí vlastně tolik znamenat a spíše záleží na jejich provedení.
V tebou zmíněných lodích postrádám např. Pogo.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » stř úno 17, 2016 9:50 pm

Za mě First 35 (v této kategorii). Ta loď pluje prostě krásně, holt frantíci umí. I s jedním kormidelním listem. Na E350 si člověk možná připadá víc jako závoďák, ale rychlejší není. Navíc nemám rád když to dole vypadá jako ve scontu.
Jak už tady padlo - u charteru záleží mnohem víc na stavu než na typu lodě (z pohledu výkonu při regatě).
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » čtv úno 18, 2016 8:29 am

First 35 jsem bohužel ještě nevyzkoušel, takže srovnání nemám, ale E350 jsem měl už 3x a kdybych nebyl spokojený, tak bych ji nebral.
Vše pěkně po ruce, lehká, dobře stoupá, na kormidelním kole přesně cítím, co se děje, trochu dříve se musí refovat /chorvatský charter, jinde může být jinak/
Starší E37 mě také velice příjemně překvapila, ne tak tvrdá ve vlnách jako 350, ale stejný pocit na kormidle.
A úplně nejradši bych si vzal E450, tu jsem měl jen jednou a budu na to vzpomínat pořád. Nevzpomenu si, co bych jí mohl vytknout, kromě ceny za charter :D ale plachty, kormidlo, obsluha, prostor, plavební vlastnosti všechno skvělé.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » čtv úno 18, 2016 8:33 am

err_ píše:V tebou zmíněných lodích postrádám např. Pogo.

Pogo už bych nepovažoval za běžnou loď k pronájmu a cena je také jinde. Tu bych ze seznamu vypustil.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv úno 18, 2016 10:46 am

asi bych se podival na vysledky regat IRC ORC v dannem okoli. pa se uvidi :?
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod deko » sob úno 20, 2016 10:04 pm

v prvom rade je potrebne pozriet sa na skusenosti konkretneho skippera s konkretnou lodou - niekomu viac vyhovuju first, iny by ich nechcel ani zadarmo. niekto by prisahal na elanky, druhy by do nich nevstupil ani v pripade ohrozenia vlastneho zivota.

je potrebne si to vyskusat - niekto ma rad holky, iny zase vdolky :) vyhra ten, kto sa vie najviac prisposobit vsetkych poveternostnym podmienkam, ma najlepsiu posadku a najviac mu vyhovuje lod.

mimochodom, zaciatocnici by fakt nemali zacinat s plavbami na regatach, tam uz moze ist fakt o krk, nie len o majetok :|

tu poznamku o zaciatocnikoch som si neodpustil, lebo neverim ze skuseny skipper by polozil takuto otazku... ak sa mylim, tak sa hlboko ospravedlnujem.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob úno 20, 2016 10:47 pm

A už někdo ví, jaká to má být regata? :lol: :lol: :lol:
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » ned úno 21, 2016 11:26 am

deko píše:.......
mimochodom, zaciatocnici by fakt nemali zacinat s plavbami na regatach, tam uz moze ist fakt o krk, nie len o majetok :|

......

Jsou také regaty, které jsou spíše spoluplavby. Tam je pro začátečníka prostor.
Je-li vnímavý, hodně se za týden naučí. Jako bonus se seznámí se spoustou zajímavých lidí.

Je třeba přečíst informace. Nejlépe získat doporučení od někoho, kdo zná konkrétní regatu.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned úno 21, 2016 12:25 pm

Jo, to hodně pořádá třeba Aleš Morávek z Brna. Často je i na Jadranu potkávám a jsou to myslím vydařené akce.

Když jsme kdysi byli s naší regatkou u maríny Žut, byla tam zrovna vyvázána na začátku mola jedna loď bez stěžně. To bylo z jejich regaty, která probíhala souběžně s námi.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 97

Příspěvekod Dvojka » ned úno 21, 2016 2:41 pm

Když si chceš pohrát na závodění, tak vyzkoušej k výše jmenovaným i ARCHAMBAULT, bude tě bavit ;). Lze najít charter i v Hr, i když nejvíc jich je ve Francii. Moc hravá, rychlá loď, pěkně/poučně reaguje na každou chybu, vyzkoušené :D. Je možnost ji mít i s kormidelní pákou. Jsou pak další rychlé hračky, ale tuhle mám osobně vyzkoušenou. Příliš rychlé závodničky by mě asi i trochu strašily, že je nezvládnu dostat na max jejich možností (nebo na nich vůbec v pohodě přežít :D).
P1010115.JPG

P1010122.JPG

Stejně - sebezávodější speciál je bez sehrané posádky a alespoň dvou závodníků na palubě jen moc hezká hračka, která nemá možnost se předvést v plné parádě ;). Asi bych na tvém místě hledala malé regaty (je to taky o stratovném a jiných poplatcích, nejen o lodi) a pokud pojedou všichni na stejných neckách, vyhraje ten, kdo je nejlíp ovládne :D (a získá v charteru nejvíc udržovaný kus).
Ještě maličkost, pokud chceš na "závodnější" verzi plachetnice trávit týden dovolenou proloženou "jakozávoděním", smiř se s menším pohodlím.
fric-frac-A.jpg

Zpět na