Vzpomněl jsem si že by to pro někoho mohlo být dobré řešení. Další vlna EET se blíží a pokud se s tímto nesmyslem nechcete zabývat a komplikovat si život, můžete zkusit následující řešení, pro které jsem se loni rozhodl používat.
Možná že znáte, viděli jste už. Já ho poprvé viděl loni na pustém ostrůvku v Holandsku, kde nic tu nic jen mola v pěkné přírodě a večer když přišla výběrčí poplatku jsem se zeptal žertem zda bere i platební karty, moc EUR většinou nevozím a kde to jde platím kartou...Revolut. Jaké bylo moje překvapení když řekla no problem a z kabelky vytáhla maličký SumUp Air. Dali jsme řeč a já ho potom také pořídil.
EET je evidence tržeb, tedy přijetí platby v hotovosti. Vše ostatní včetně převodu z účtu na účet do tohoto nespadá. Z toho jsem vycházel při rozhodování.
Řešení předpokladá pro nasazení 2 věci. Máte v telefonu nějaký tarif s daty (nebo pořídíte), nebo jste v dosahu WiFi a vaši zákazníci jsou ochotni zaplatit kartou místo hotovosti.
Neznám nikoho kdo by dnes neměl platební kartu, většinou jsou dnes běžně k účtu zdarma (jak vydání, vedení, tak platby či výběry).
Jsou v zásadě 2 způsoby přijímání plateb kartou. Máte pronajatý platební terminál (měsíční paušál), nebo ho nějakým způsobem splácíte a z každé platby odvede nějaký poplatek. Jak velký záleží na vaší bance, poskytovali terminálu.
Druhý způsob je že si terminál koupíte a dál za něj již nic neplatíte. Pouze odvede poplatek z každé transakce.
Který způsob zvolit se nedá jen tak říct. Záleží na konkrétních podmínkách, cenách a hlavně na objemu takto realizovaných plateb. Protože sazba poplatku se uvádí v nějakých % z každé platby. To si musí každý spočítat sám.
Terminály jsou podle velikosti, funkcí a komfortu různě drahé.
Já si pro začátek na test pro jednoduchost a neskutečnou láci zvolil terminál od firmy SumUp. A to konkrétně ten nejmenší SumUp Air. Stál mě něco kolem 400,-Kč
A mohu ho s klidným srddcem všem doporučit. Malý, přenosný. Na jedno nabití vydrží strašně dlouho. Už měsíce jsem ho nenabíjel. Velikost jako asi kalkulačka.
Takže pokud provozujete nějaké volné povolání, živnost, či řemeslo, a jedno zda v provozovně, nebo vyjíždíte k zákazníkovi, vždy máte po ruce „terminál“.
Jak to funguje?
Pokud chcete nejmenší a nejlevnější zvolte Terminál SumUp Air. Ten nemá GSM modul a veškerou komunikaci obstará váš chytrý telefon s datovým tarifem. Vše se spáruje přes modrý zub. A co je pěkné celé nastavení nezabere snad ani 5 minut. Potřebujete zadat jen kontakt a hlavně číslo účtu na který vám budou chodit poukázané platby. Funguje tedy všude kde je GSM signál. A kde není nejede ani EET…. Nebo pokud jste v dosahu WiFi bude fungovat také.

Dále si stáhnete zdarma aplikaci do mobilu, ten funguje jako vaše obrazovka a klávesnice pro zadání platby když zákazníkovy dáte do ruky samotný terminál. Jemu se pak na displeji ukáže částka platbě a pokyny k zaplacení. Přiložením bezkontatní karty, nebo vložením karty do terminálu a zadáním PIN.
Bere to snad všechny běžné karty: Visa, Mastercard, American Express, Diners Club, Discovery, Union Pay, a také pomocí mobilu G Pay a Jabko Pay.

Tento terminál stojí běžně 999,-Kč (malinko od loňska podražil), ale na tomto odkaze ho můžete mít se slevou 529,-Kč, tedy za 470,-Kč.
http://r.sumup.io/mOUhY
(pouze přes tento odkaz) A já dostanu taky nějakou kačku

Pokud nemáte takový telefon, nebo ho pro toto nechcete používat. Nebo spíše pokud platby do terminálu zadává více lidí, nebo vysíláte pracovníky do terénu, je lepší použít větší „Platební terminál 3G“. Jak název napovídá, má vlastní GSM modul a vlastní SIM kartu (elektronickou) s datovým tarifem, funguje zcela samostatně. Vše se zadává v něm, podobně jako znáte třeba z restaurací. Obsluha „naťuká“ částku a předá Vám platební terminál k platbě.

Tento je však dražší, běžná cena 2499,-Kč .
Oba terminály jsou po zakoupení ve vašem vlastnictví a už se neplatí žádný fixní poplatek. Jen při převodu platby na váš účet si tento poskytovatel ztrhává svůj poplatek.
Vyúčtování si v nastavení zvolíte dle potřeby denní, týdenní a měsíční.
Přes web prohlížeč se také můžete přihlásit do svého účtu a spravovat různá nastavení atd. Zobrazit, nebo stáhnout přehledy, vyúčtování. Koupit další terminál nebo doplňky. Také často používané položky můžete vložit do seznamu a nemusíte zadávat vše ručně. Včetně fotky zboží…a pak to vypadá jako malý E-shop….
Přes web se toto samozřejmě dělá lépe než v mobilu.
Dokoupit můžete nabíjecí stojánek (ale pokud s tím nepracujete nepřetržitě není potřeba), dále malou tiskárnu. Rovněž není nutná protože potvrzení o platbě ihned po ukončení transakce můžete odeslat zákazníkovi na mail, nebo telefon.
Nastavení a používání je tak snadné, že jednodušší už to nemůže být. Používám od loňského léta a zatím absolutně bez jakéhokoliv problému. EET jsem tím v případě osobního odběru zboží a platbou na místě jednou pro vždy vyřešil.
Pokud to někoho zajímá více mohu vzít do Hodonína a názorně předvést. Dejte vědět, malou krabičku uvezu.