Tisa 2011

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

kanasmarek
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Tisa 2011

Příspěvekod kanasmarek » úte črc 26, 2011 7:54 pm

hojte,

Na splav reky Tisy sme sa vydali dvaja chlapi na gumaku ULYZ 400 s 2-taktom 8HP.
Boli sme celkom dost nalozeni...cca 40 lit. benzinu, stan, jedlona 3-4 dni,oblecko, sonar...
Nasu plavbu sme zacali v dedinke Tiszabecs na HU-UA hranici cca 20km od RO hranice.
V tomto useku je rieka oficialne nesplavna na motor..vraj do 5 HP je to povolene ..tolerovane? - info od miesteho cloveka.
Po splaveni cca 20 km hornej casti sme par krat skrtli nohou motor a o dno ..voda bola plytsia 1-2-3 stopy /sonar mam imperialny/
To skrtoch som uz v predtihu vytahoval motor z vody a padlovali sme do hlbsej casti.
Od mestecka Varosnameny , kde je sutok Tisy a Szamosu to uz bolo aj oficialne aj v pohode...akurat po hladine obcas plaval kmen stromu.
Kempovali sme na divoku ..tam kde to vyzeralo ok na postavenie stanu.
Cln sme mali s papiermi, vpredu a vzadu vlajky - z dovodu UA hranice. Pred dedinou Zahony nas kontrolovali colnici..zahukali majakmi a chceli nase doklady a pozriet pod zaplachtovany predok clna.
Rieka bola zaujimava, pekne namyte pieskove plazicky, kompy, mosty,volavky a miestny rybari s vrsami a inymy technikami lovu.
Splavili sme 200 km Tisy a 60 km rieky Bodrog..cize skoro z Rumunska sme sa dostali az na Slovensko.
Dene sme tahali od 7:00 do 19:00 s par prestavkami na kavu, jedlo a tankovanie.
Benzin sme tankovali v dedinke Zahony cca 2km od rieky a potom az pri mestecku Tokaj.
Spotrebovali sme 90 lit. benzinu. Rychlost clna bola v hormon toku Tisy do 10 mil/hod, v dolnom toku cca 8m/hod a proti toku Bodrogu cca 5-7 m/hod..co je dost malo, cln sme ani nedostali do sklzu.
Zazili sme slnecne pocasie ale aj prudky a vytrvaly lejak. Nastastie komarov nebolo.

Velmi vydarena akcia..len chce to silnejsi motor.

kandy

foto z akcie :

https://picasaweb.google.com/kanasmarek ... directlink
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » stř črc 27, 2011 7:54 am

Pekná plavba, gratulujem. Pekné fotky, len to počasie Vám neprialo. Dúfam, že ste sa v Tokaji zdržali :drunk: , lebo to sa jednoducho nedá obísť. Tie pivnice a vína, Bože!
Mal som ísť zajtra na Tiszató, ale akciu som musel kvôli počasiu posunúť. Ideme dvaja so synom, je to paddlerská akcia, bereme kajaky. Chcem hlavne fotiť a urobiť si niake to video. Budeme asi pod stanom v kempe v dedinke Poroszló. Nemá niekto chuť sa pridať? Dá sa aj s motorákmi! Ideme na predlžený weekend, keď sa počasie polepší, tak asi budúci štvrtok poobede odchod, večer tábor a piatok od rána výlety na vodu. V nedelu večer zas odchod domov.
kanasmarek
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kanasmarek » stř črc 27, 2011 11:23 pm

plavili sme sa iba dvaja , tak sme nemohli nechat volne pohodeny plne nalozeny cln...Tokaj sme prechadzali v najvacsiom lejaku a museli sme tahat ciaru, lebo sme boli casovo limitovani.
Bola to skor prvoplavba-aby som vedel co tam je a tak..nabuduce kedze uz viem podmienky mozne to naplanovat aj s vyletmi po okoli...viac clnov - viac zabavy.
belkom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod belkom » úte pro 25, 2012 3:22 pm

Dobrý den,som tu nový,volám sa Miro a chcem sa podeliť o svoje zážitky z plavieb lodou-svojou.Mám lod 6x2,2m taký malý motorový hausboot.Motor Selva piranha 5xs na ovládanie kormidlom.Lod má 580 kg+posádka 2 dospelí-ja a manželka+motor+všetko ostatné,vopchám sa pod 1000kg,takže lod neregistrujem.Niesom ani vlastníkom preukazu VMP ale informácie o plavbe a všetkom ostatnom nasávam už 3 roky spolu z plavbou.Zatial sa mi podarilo splaviť 2x Bodrog z Tokaja v Madarsku až po sútok ondavy z tou druhou riekou-laborec alebo latorica-teraz neviem presne.Samozrejme sme plávali aj nazad dole prúdom do Tokaja.Trochu sme poplávali aj proti prúdu v Tokaji ale nie vela-nabudúce.Tohto roku sme navštívili jazero Tisza-to,lod sme spúšťali v Poroszlo v prístave Csicsman kikoto,zaplatil som molo+parkovanie vozíka aj auta cca 10 euro alebo tak nejak za 3 dni.Bolo to lacné,personál ochotný,mali tam aj super čierne pivo.Pustili sme sa Po jazere smerom dole ku Szolnoku a pred komorou asi 300 m sme vplávali do lava do spodného jazera.Po preplávaní jazera krížom cca 1hod sme zakotvili v nejakom prístave.Bol velmi dobre vybavený,bolo v nom možno 50 lodí velkých,menších,plachetnice i velké motorové lode.Cena za noclah v prístave 10euro.Plavba z Poroszlo do toho prístavu nám trvala asi 5 hodín.Voda v jazerách bola relatívne čistá no Tisza bola ako kakao a bolo nutné dávať pozor na plávajúce konáre a pod.Trochu to pripomínalo slalom.Na druhý den sme sa vrátili spať do Poroszlo,trvalo nám to 6 hodín.Tretí den sme strávili v strede jazera na kotve kúpaním a opalovaním.Boli sme velmi príjemne prekvapení velkosťou a krásou jazera a jeho kanálov obrastených z oboch strán.Určite sa tam o rok chystáme znovu.Máme to relatívne najbližšie z domu-Košice.

Obrázek
Obrázek
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte pro 25, 2012 9:00 pm

Vítaj na fóre! Potešil si ma :good:
Mohol by si ešte podrobnejšie popísať svoje plavby? Nejaké fotky, plavba proti prúdu s hausbótom, parametre lode atď...
Ako píšem inde my sme boli na Tiszató iba na kajakoch, ale sme zistili, že na pádlovanie je to moooc veľká voda a teraz snívame o výprave na gumáku.
belkom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod belkom » čtv pro 27, 2012 9:02 pm

Moja prvá lod bola SAILFISH 18,plachetnica.Kúpil som k nej motor Parsun 5hp.Prvú plavba po Bodrogu sme začali v Tokaji v HU.Info som čerpal zo stránok bodrog.sk..Po spustení lode na vodu sme sa vydali proti prúdu Tiszy smer Bodrog-SK.Lod merala 5,45x2,05,tenParsun ju tlačil proti prúdu Bodrogu rýchlosťou 8km/h-GPS.Sedelo mi to aj podla kilometrovníkov na brehu a počítania času na hodinkách.Boli sme z manželkou príjemne prekvapení krásou a velkosťou rieky.Dá sa to fakt vychutnať len vo výtlačnej plavbe.Na slovenskú stranu do Viničiek sme priplávali okolo 20,00hod.,už sa stmievalo.Rozhodli sme sa zakotviť,vyviazali sme sa o vrby-už viem,nesmie sa.Prvá noc prebehla v pohode,prekvapenie prišlo až ráno.Po prebudení sa nám zdalo,že lod je nejako nakrivo.Vyšiel som z kajuty a ...lod vysela na napnutých lanách jednou stranou nasadnutá na bahnitom brehu.Bodrog v noci klesol možno aj o 30cm.Bola to riadna fuška uvolniť utiahnuté uzly a postrčiť lod späť na vodu.Druhý den sme sa rozhodli stráviť chytaním rýb,opalovaním a kúpaním.Po prvom skoku do vody prišlo príjemné ochladenie ale aj prekvapenie.Až vtedy mi došlo,že na lodi nieje rebrík a mal som čo robiť aby som sa dostal späť na lod.Den tretí,po ranajkách a káve sme sa pustili po prúde späť do Tokaja,Lood išla dole prúdom na 1/2 plynu 12km/h.Do Tokaja sme dorazili okolo 14,00hod.,lod sme vytiahli z vody,pobalili sa a ..cesta domov.Z tej plavby ma poriadne bolel zadok.Celú plavbu som sedel na zrkadle a ovládal som motor.Vtedy som si povedal,že chcem lod z ovládaním motora kormidlom.Na plachty som tú lod nikdy neskúšal a z toho čo som mal možnosť vidieť na šírave ako sa plavia v náklone a večne obskakujú plachty ma to nechytilo.Bol som rozhodnutý-budem motorovať.
belkom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod belkom » čtv pro 27, 2012 9:49 pm

Po dlhom surfovaní na internete som sa skontaktoval z jedným pánom v ČR ktorý vyrába lode a dal som si postaviť lod podla svojich predstáv.Lod má 6x2,2m,trup je pramicového tvaru.Mám na nom kajutku z kopou úložných priestorov,velikánskou postelou,oddelené chem.wc a kuchynský pultík.Motor mám Selvu Piranhu 5xsna dialkové ovládanie pákou pri sedačke z kormidlom.Je o trochu dosť silnejší než Parsun 5.Išlo mi hlavne o to aby som mal trochu rezervu výkonu ked velmi fúka vietor alebo je silnejší prúd rieky.Proti prúdu Dunaja by mi to asi velmi nestačilo ale Tiszu popr.Vltavu a Labe by zvládol-síce pomaly ale isto.Zaujíma ma výlučne plavba vo výtlaku kedže lod nechcem registrovať.Na prvej plavbe po Bodrogu sa hned ukázala jej stabilita oproti SAILFISH 18,o priestore a pohodlí v kajute ani nehovorím.To najhlavnejšie je že už má ovládanie kormidlom.Lod sme spúšťali znovu v Tokaji,bola dosť nízka hladina Tiszy ale podarilo sa.Motor už zabehnutý niečo cez pol plynu tlačil lod proti prúdu bodrogu 8km/h,ja som sedel za kormidlom a vychutnával som si krajinu a rieku.Manželka v kuse fotila a natáčala,varila kávu a kochala sa krajinou a hlavne pohodlím na lodi.Vymákli sme 2 dni koncom mája-29-30stupnové horúčavy.Celý Bodrog až na slovensko kde vzniká sútokom dvoch riek sme zvládli do večera,ešte sme sa vrátili nazad do Ladmoviec.Tam sme kotvili pri takom velkom betonovom mole.Trčali z neho drôty a plechy a kadečo iné.Je to molo pre velké lode,z malou trebe velmi opatrne nájst miesto aby nedošlo k poškodeniu lode.Večer sme si užívali pohladu na rieku,rozoberali sme zážitky,prezerali fotky.Spanie ako na manželskej posteli malo tiež svoje kúzlo.Na druhý den ráno sme sa rozlúčili z Ladmovcami a dvoma lodami čo tam kotvia-LX ARTUR a LX MAREK-tuším,dal som pol plynu a cca 11km/h rýchlosťou smesa plavili späť do Tokaja.Cesta späť trvala o 2hodiny menej ako hore,na brehoch bolo kopec rybárov a kúpajúcich sa.Všetkým sme zdravili mávnutím ruky a až na pár výnimiek všetci pozdrav opätovali.V SZárospataku sme museli pred kompou na chvílu otočť lod proti prúdu kým neprešla,potom spustili lano do vody a pokračovali sme dalej.Tesne pred Tokajom sme stretli nejakú velikánsku výletnú lod-poschodovú,pozdravili sme sa z kapitánom,on nám aj zahúkal,bol to pekný zážitok.Po vplávaní na Tiszu som to na chvílu otočil proti prúdu poobzerať si Tokaj,plavba bola o čosi pomalšia,predpokladám 6-7 km/h-nemeral som.
belkom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod belkom » čtv pro 27, 2012 10:03 pm

Tú druhú lod-špicatú na foto vyššie-som chcel pôvodne používať na Domaši na plavbu z elektromotoromNRS 55lb,dal som jej nový náter a medzi tým mi vodohospodári vodu z Domaše vypustili.Tak som na nu primontoval Parsuna 5 a urobil som ho na ovládanie kormidlom.Tiahlo plynu a radenia vpred-vzad som prispôsobil na 2 páčky z prehadzováka na bicykel.Už som ju aj vyskúšal na šírave,na 3/4 plynu 11-12km/h,len to radenie a plyn som neotestoval lebo sme neskoro prišli k vode a chcel som plávať a nie sa hrať z lankami.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát pro 28, 2012 7:50 am

Vďaka za zážitky. Trasu čo opisuješ som prešiel na Google. Sú tam ozaj pekné miestá. Kde by sa dalo nechať auto, keby sme chceli splaviť Bodrog zo Slovenska? Resp. kde si nechal auto v Tokaji?
Nedám Ti pokoj, mám ešte jednu technickú otázku: Tu na fóre sa už rozoberal Tvoj motor, Selva xs5. Nikto ale nevedel dať odpovede zo skúsenosti. Ten motor je vo všeobecnosti dosť zatracovaný, lebo je jednovalec, lebo je Taliánský výrobok, že vraj je hlučný, nekultúrný, neštartuje, tečie zneho olej atď.
Mohol by si nám poskytnúť informácie z prvej ruky? Čo hovoríš na ten motor Ty ako majiteľ? Tu je vlákno: modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4390
Díky aj v mene ostatních zvedavcov. :good:
belkom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod belkom » pát pro 28, 2012 12:00 pm

Ak chceš splavovať Bodrog alebo Tiszu z hornej časti odporúčam spúšťať lod v Tokaji-HU.Ked prídeš do Tokaja pôjdeš stále po hlavnej ceste cez mesto až dorazíš ku ktižovatke-tuším je tam kruhový objazd.Na križovatke sa dáš do prava na most.Za mostom cca50-100m je odbočka do prava na takú miestnu cestu,asi 100-200m rovno a znovu do prava.Dlej po ceste lavotočivá zákruta a rovinka-už si tam.Po lavej strane uvidíš kemping,je v nom budova,majú tam sprchu,reštiku nie.2x sme tam nechávali auto aj z vozíkom cez noc,nič nezmizlo.Personál-nejaký miestny pán nám ochotne všetko vysvetlil,poukazoval,zaplatili sme neviem kolko forintov-na tri dni tuším 10-12euro,zdalo sa mi to lacné.Ked sme vkládali a vyberali lod sám vždy šiel s nami a ochotne pomohol-postrčiť,pritiahnuť a pod.Myslím že sa to volá Rakamaz Tisza kemping-na google určite uvidíš.Sklz je asi 30 m od kempu po lavej strane-dosť strmý.Spustíš aj dvojkolkou ale na vytiahnutie je asi potrebné 4x4-ja mám.Inak všetky potrebné info o Bodrogu sú na stránke bodrog.sk,spracované velmi detailne,ten pán čo to robil velakrát splavil aj Bodrog aj Tiszu.Pomohol mi aj informáciami pri probléme zo štartovaním Selvy 5xs-už viem ako na to.Prejdi na motory,tam to popíšem.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát pro 28, 2012 12:57 pm

Díky :good:

Zpět na