Dámská jízda aneb "jak neutopit lékárnice..."

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 97

Příspěvekod Dvojka » úte kvě 25, 2010 5:01 pm

4. den: Soline – Sabušica - Veli Iž, pořád Jugo 35uzlů (když takhle fouká, není čas koukat na čísílka, ale zahlédla jsem 37) cca 20NM plus něco navíc

Podtitul: když nejde o život, jde o h….

A to byl přesně problém číslo 1 dnešního dne. Při vaření ranního čaje (samozřejmě i s dávkou anestetik, prognóza je dnes obzvláště vypečená) se z oné místnůstky ozve: „máme problém!“
Nó jó, tak na tohle jsem čekala. „Tys tam hodila papír?“ První informace k toaletě zněla jasně: žádný jiný než biologický odpad, vše ostatní může jít do moře jinou cestou. Odpověď: „ne!, pouze bio, ale nejde to! :x “. Co nejde? Pokud tam nebyl papír, nemůže být žádný problém, loď je po vytažení a po zimních údržbách, jsme první, kdo s ní jede…
Dotyčná vyjde ven a zaujme obrannou pozici, zády se opírajíc o dveře, ruce připraveny, že i Čech by jí záviděl a doplňuje informaci: „prostě voda přitéká, ale už nic neodtéká“. Udělám krok ke dveřím, že se jako kouknu, ale je mi jasné, že dřív bych prošla zápasníkem sumo, než dotyčnou. „Ok, tak co se děje?“, ptám se a začínám se smát. „Co bys chtěla, po pěti dnech, no prostě to nechce projít! Mám to proštouchnot štětkou?“ To už se smíchy sesouvám na sedačku v salonku a zmůžu se pouze na: „tak šťouchej…“ Tak jo, první průser za námi. :lool:

Jelikož jsme v noci zůstali svázaní záděmi (nekamenovat – celková váha obou lodí byla menší než například u 50tky nebo katamaránu, naše menší loď byla v závětří za jejich větší, opotřebení lana tahem je menší než škubáním a točením a to, že i my jsme byly vyvázány na bóji imitovalo kotvení na dvě kotvy například v měnících se proudech), brzy nastane odpoutání. Protože kluci jsou na kurzu a ne na dovolené a cvičení dělá mistra, mají opět novou bojůvku: chyťte bójku ve větru :mad: .
Barušku berou sebou, bude si odchyt zkoušet s nimi, alespoň nastoupí v létě na kurz jako celkem zkušený lodník :D .

Vím, že takhle blbnout budou minimálně hodinu, tak odcházím do podpalubí předpřipravit oběd. Myslíte, že mě Tom zavolal, abych byla přítomna odvázání? Kdeže! Vidíc holky na palubě, chytnul lana a jako César ve dnech největší slávy s lehkým rozmarem hodil lana se slovy: „tak jste volné!“ Ave Césare!
Ale že by nás vyvezl trochu z větru, to zase ne! Naše záď, vystavená najednou ze závětří do plného fukotu se zachovala dle fyzikálních zákonů a potlačila loď přímo na lana bójky.
Vařím a najednou sporák v náklonu! Máme problém! :shock: Vybíhám ven a smutně koukám, že jsme kýlem chytly lana. No nic. Hůř už nebude a já ten zatracený oběd dovařím i v tom celkem divokém náklonu. :evil:

Holky zvyklé na to, že naše loď se tak často ve vodorovné pozici nevyskytuje, si s bohorovným klidem (a vidíc, že prací na plachtách a lanech bude dnes více) začínají dělat na palubě manikúru. Mimochodem, divili by jste se, ale na lodi plné holek nejsou jediné nůžky a tak jim půjčuji kleštičky. Začíná divadlo. Možná to chtělo fotku – škoda. Peťa si pouze postěžuje, že sice chtěla udržet pořádek na palubě tím, že bude pečlivě stříhat do moře, ale díky větru a celkem rychlým balistickým letům odstřižků, přestala tento problém řešit.

Kluci umlátili potřebný počet bójek, vrací nám Barušku, opatrně odpoutáváme bóji a pomalu čekáme na to, kdy se, potvora, kde vynoří. Nejsem moc klidná, bójka zatím nikde a nás vítr pomalu bere na další. Konečně se vynořila, startuji motor a tu se mi za zády ozve rozčilený Tomáš: „co blázníš, chceš ji namotat?“ Nonono!, nervóza jeden, asi se bojí, že by musel pod loď. Bóje už je dávno na metry od nás, pouze si to nevšimnul. V klidu odpovídám: „neboj, klíííd!“ (a v duchu si říkám: to máš za to refovací lano, taky si užij trochu stresu – jsem to ale potvora :oops: ).

Zde malé odbočení na téma bójky na začátku sezony:
týden po dámské jízdě jsem dělala kuchaře kurzantům a v posádce byli i dva potápěči (zdravím Valachy :good: ). Neustále trpěli dětskou nedočkavostí, kdy už budou moct do vody. Byla celkem sranda pozorovat, jak se dva postarší kluci snaží dostat své „atletické“ postavičky do sexy neoprenu a všech dalších udělátek. Řeknu vám, když vidím nějakého mladíka s pěknou figurou v neoprenu, jsem z toho celá vláčná, ale teď jsem dostávala nekontrolovatelné záchvaty smíchu (ostatně jako celý týden s touhle partou).
Po velikém funění, bručení a pocení byli kluci ve vodě. Byl jim sice dopřán ponor i u vyčnívajícího vraku, ale jim to bylo málo a tak se teď hnali prozkoumat dno na našem stání na bóji. Po půl hodině alotrií s přípravami se teď, po 10ti minutách, vynořují a zvesela hlásí: ta bóje, co jsme se na ni vyvázali dvěma lany, drží dole pouze na jednom ze čtyř. Zbytek je potrhán. Zajeli jsme gumákem (konečně jsem se vyřádila) k majiteli hospody a bójek a tu šťastnou novinu mu ohlásili. Odpověděl, že teď po zimě sice jeho potápěč kontroluje všechny úchyty, na tu zadní se ještě nedostal, ale do začátku sezony bude vše opět ok. Jo, předsezónní jachting.
Mimochodem, majitel zavedl celkem vychytanou věc – na bójích má tyče s držákem, na nichž je lano pěkně připravené a člověk nemusí lovit lano háčkem pod vodou (ne všechny mají oka nahoře na bóji), ale mrzí ho, že po odpoutání ne všichni respektují tento zlepšovák a celkem bezohledně hází lano do vody. Inu, ne všichni jsme přemýšliví a ohleduplní k dalším uživatelům dané služby.
Večer jsme se přemístili na bezpečnou bójku s tyčí a novinku vyzkoušeli a ráno spořádaně dali lana na držák.

Ze Soline nabíráme kurz směrem na Sabušici na oběd, není to daleko (cca 9NM), ale to počasí je vskutku luxusně jachtařské. Holky se střídají za kormidlem, já začínám pociťovat celkovou únavu a tak, kromě práce na plachtách, odpočívám v sedě smotaná na zadním koši na fendrech (prostě sem tam zahmouřím oko).

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Blížíme se k Sabušici, Verča se trápí za kormidlem (sem tam ji to pěkně strhne) a vidím, že se k nám připojuje i šéf s kurzanty. No výborně, doufám že kotvení proběhne bez nejmenších problémů – hlavně žádnou ostudu.

Obrázek

Při vjezdu do zátoky je po pravé straně mělčina s křížkem, vpravo ostrůveček a izolovaná mělčinka. Ve vlnách a ve větru je mi i ten celkem velký prostor vjezdu docela úzký a tak na Verču neustále koukám a upravuji jí kurz.

Kluci z obou lodí nám nechávají místo mezi sebou, ale že by zde byl klid - to ani zdaleka.Shodíme kotvu a k mému potěšení drží. Chci si šplhnout, když už na mne kouká tolik chlapů.

Holky jsem poprosila, ať dovaří oběd bez mé asistence (část už je uvařená z rána) a jdu nenápadně pozorovat, zda držíme na místě (pro jistotu). Ještě si ani nedosednu a už vidím, jak na přídí lítá gumák a staví se do výšky. No krása, teď vypadám, že si ani věci neumím řádně pohlídat a přivázat, kat aby to spral! Letím na příď, než nám to v tom větru ulítne úplně. Hlavně že se potvora celou plavbu ani nehnul, ale teď přede všemi…! :gun:

Jíme oběd a děláme fotky. Dvě verze, jednu pro nás a jednu do rodinného alba pro Peťu a její maminku. Ona totiž její mamka prý zahlásila, že „jestli se jí ta holka vrátí, dá tisícovku prvnímu bezdomovci“. Málem jsem jí tu tisícikorunu první dny ušetřila. Fotíme fotky: Peťa ve vestě, jištění na laně, na klidném moři, Peťa s čajem, Peťa se opaluje, Peťa má dvě porce oběda… Chytám další záchvat smíchu. Pro klid maminky už nešlo víc udělat (ještě nevím co by řekl taťka a bratr, kdyby byli tušili, v čem jsme jezdili).

Obrázek

Poprosím holky, jestli umyjí nádobí i beze mne, a odpočívám v kokpitu. Najednou si uvědomím, že se udělalo celkem pěkně a poprvé nám svítí i sluníčko. Seběhnu dolů a vyženu holky,ať se jdou opalovat, že ten poslední hrnec už zvládnu sama. Douklízím a napadne mne, že jim předvedu, cože se to za jachting tady provozuje v létě. Namíchám vinný střik, a servíruji jim ho na příď, kde vystavují své modré nohy paprskům - no krasavice jsme všechny 8). Pouštím hudbu, 60té léta a rock 'n' roll to jistí.

Obrázek

Najednou vidím, že šéf odjíždí s lodí. Vyplašeně koukám, jestli jsem něco neprospala. Křičí na mne, že se pouze utrhli. Koukám na naši pozici, ale uklidňuje mne, že my jsme v pohodě, zato prý kluci po naší levé straně se utrhli taky a jedou zádí na nás.
Ty bláho a nikdo na palubě. Letím k rádiu a sladkým hlasem oznámím: „Frank&Rose, Frank&Rose tady JOY, utrhli jste se a najíždíte nám zadečkem do lodičky…“ – dnes mám vysloveně poťouchlou náladu :crazy: a vesele koukám, jak vybíhají z podpalubí a činí se.

Holky pozorují manévry na obou lodích a jemně to okomentují: „to mají za ten oběd na Murvenjaku, kdo se směje naposled…“ Pomyslím si, ještě není konec dne, tak abychom je opět nerozesmály my.

Odcházím k navigačnímu si ještě jednou okouknout, co nás čeká směrem na Veli Iž, juknu do větraček a co vidím, respektive co nevidím? Nevidím po stranách ani jednu loď! Vybíhám nahoru a už se jenom směji (já nejsem blázen) – utrhly jsme se taky, no paráda. Za naší přídí se vine čára jak po motoráku, no to je dílo, ten vítr je neuvěřitelný…

Nastartuji, Baruška už stojí u vrátku a …. „AKCE!“ Jo vše šlo fajn, pokud jsem neuslyšela známou větu: „máme problém!“ Co zase?! Chytly jsme se o nějakou síť. Nechce se mi věřit. Opuštěná zátoka, žádná rybářská bójka nikde nebyla, v mapě je tohle místo označené kotvičkou, tak proč zrovna já? Dělám racka a kroutím hlavou.
Vytáhneme kotvu tak aby náhodou díky větru nemlátila o trup a pokoušíme se síť sundat aniž bychom ji poškodily. No pohled pro bohy: Bára leží na břichu na studánce a částečně visí z lodě, já visím zapřená o koš, na tři v tom větříku přitáhneme loď a posouváme síť po kotvě. :smash:
Vidím, že se k nám blíží šéf s lodí (později mi řekl, že nevěděl co máme za problém, ale dost ho pobavilo, když jsem prý už z dálky řvala, že jsme ho nevolaly a že si s tím poradíme). Kouká na nás a radí, ať jí uřízneme. Nu což, jdu pro nůž (ne, nenosím ho neustále u sebe, asi nejsem jachtař podle učebnice :x ), mám ho připravený v navigačním stolku v pohotovostním režimu. Podávám ho Báře, holky asistují, síť mizí a já si za kormidlem říkám, co by asi ještě mohlo nastat na tom kraťoučkém úseku, který nás dělí od cíle dnešního dne.

Ale Neptun se nevzdává… :rofl:
Naposledy upravil(a) Dvojka dne čtv kvě 27, 2010 6:59 pm, celkem upraveno 1 x.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » stř kvě 26, 2010 2:24 pm

pěkné čtení, stále mě napínáš,co se ještě po... :lol:
bez jakéhokoli flame bych chtěl podotknout, že podle fotek usuzuji na další závadu na lodi,
špatně kalibrovaný windmetr
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » stř kvě 26, 2010 2:38 pm

Nene, udělátka fungovaly dokonale ;) .
Na fotce je světlá chvilka v zátoce, která předcházela trochu hrubšímu počasíčku. Znáš to, před bouří je klid. Přidaly jsme pak na naší 343 na rychlost 8uzlů (to se Petě ani trochu nelíbilo) a přifouklo.
Foto ze sloupku (true) – ale znáš to, když jdou čísla výš, nemáš čas cvakat fotky a foto z Veli Iž těsně po příjezdu.

Obrázek

Edit: fotky vln jsem kvůli kontinuitě reportáže přemístila tam, kam patří - do druhé části čtvrtého dne.
Naposledy upravil(a) Dvojka dne čtv kvě 27, 2010 3:24 pm, celkem upraveno 1 x.
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » čtv kvě 27, 2010 9:16 am

No to je pěkné!!!!! Nenapínej nás a pokračuj, ať to stihneš do pátku, nebo nikam neodjedu!!! ;)
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » čtv kvě 27, 2010 10:42 am

To Komín: Ráda Tě opět vidím :D .
Já se snažím, seč můžu, ale nejsem žádný spisovatel, tak je pro mne tahle reportáž, coby prvotina ohledně psaného projevu, celkem porod. Mimochodem, když počasí ještě jak takž spolupracuje, postaví se ti do cesty (do vjezdu) člověk, aneb jak řekla Peťa – úchyl. Neboj, do pátku to tam bude asi celé. Sice mi chybí ještě některé fotky (CD je na cestě), ale ty asi hodím do pléna později. Taky se pokouším o nějaký sestřih videa (taky jsem to nikdy nedělala, tak se docela bavím), snad to holky povolí uveřejnit.

Ale musíš uznat, jelikož Veli Iž znáš, že to byly celkem pěkné vlnky :good: . Chyběl sice ještě kousek, aby se ty podmínky vyrovnaly té přeplavbě katamaránu z loni, ale když je člověk najednou odpovědný za lidi a loď, tak už z toho takovou dětskou neřízenou radost nemá.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » čtv kvě 27, 2010 10:57 am

Ahoj Dvojko,
Julius Fučík by z Tebe měl radost, parádní reportáž :good: . Vlny na Iž teda luxusní, doufám, že jste stres zaháněli výbornýma stejkama v té hospodě, kde je gril v atriu, u kterého stojí sto let stejný strejda ve stejné zástěře. Nikdy nevím, jak se ta hospoda jmenuje.

A k těm "chybám" na první kapitánské plavbě - mám malinko víc mil i plaveb, než uvádíš Ty, ale na každé další plavbě potkávám něco nového, co mne překvapí, zaskočí, rozhodí, vykolejí z rutiny a hlavně nutí si uvědomit, že se je pořád co učit :? . Čím víc lidí bude ochotných se veřejně "obnažovat", tím líp pro ostatní, více či méně zkušené. Proto piš, piš, čte se to výborně. Dík MB
TonniCzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Neptunky

Příspěvekod TonniCzech » čtv kvě 27, 2010 11:32 am

Toš takové krásné Neptunky a ony plavou samotné. Není to škoda:-)))) :whist:
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » čtv kvě 27, 2010 1:30 pm

Ta hospoda se jmenuje " U Mandrače" (nebo jí tak alespoň říkáme). Stejky dělají obrovské. Můj první jsem tam nedojedl a nechal si ho zabalit s sebou. A náš malý knírač ho měl ještě dva dny k obědu.

Jak se ti tam v tom vlnobití kotvilo? Předpokládám, že u městkého mola to nebylo. Ale to se dozvím v dalším povídání, že jo? Tak se nezdržuj odpovědí, přestaň se vymlouvat a piš už, sakra!!!
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » čtv kvě 27, 2010 1:41 pm

Díky Komíne, určitě Mandrač.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » čtv kvě 27, 2010 2:24 pm

To Komín:
Jojo, Mandrać to jistil :D . Kotvily jsme v maríně, ale tam je to přeci kolečko, žádné kryté ježky tam nejsou, takže vlnobití bylo všude. Moře se jim přelévalo do městečka.
Našla jsem na netu foto, tak označuji červeně místo, kde jsme všichni stáli.

Obrázek

To MalyBob: Díky :oops: a právě proto, že to možná jednou někomu pomůže, právě proto to píšu.
Já se nestydím za chyby, styděla bych se, kdybych nebyla schopna je přiznat a řešit.

To TonniCzech: Neptunky chtěly dámskou jízdu. Takže přeneseně: Kurňa chlapi, říkali jsme bez bab! :gun:
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » čtv kvě 27, 2010 3:22 pm

4. den: Soline – Sabušica - Veli Iž, pořád Jugo 35uzlů (když takhle fouká, není čas koukat na čísílka, ale zahlédla jsem 37) cca 20NM plus něco navíc

Druhá část
Podtitul: když tě nedostanou vlny, dostane tě člověk...

Po obědě a zážitku se sítí na kotvě si užíváme celkem pohodový jachting. Je slunečno (jaká to změna proti předchozím dnům), vítr je sice nad rámec mých plánů pro prvoplavbu nezkušeného skippera s nezkušenou posádkou, ale zážitky z předchozích dnů nás vycvičily. Holky si prozpěvují „ Když ti vítr…“. I Peťa sundala vestu a užívá si! :shock:

Foto: máme nádherné počasí a vítr, jedeme na zrefovanou genu
Obrázek

Zde malé pojednání na téma: Oranžová vesta, hmyz a adrenalin.
Při jednom přiblížení se k pevnině (míjely jsme ostrůvky), přilítl na palubu čmelák zmámený zářivou oranžovou vestou a začal s ní koketovat. Znervózněla jsem. Tohle mi chybělo do sbírky problémů: anafylaktický šok na hmyz! :shock:
Je to jedna ze dvou věcí, které se obávám víc než bouře na moři (druhá je těžký úraz hlavy s bezvědomím). A proto jsem už v prosinci požádala Peťu, coby odborníka, ať vybaví lékárničku i pro tento případ (i když jsem zde byla nařčena z nezodpovědnosti, tak je vidět, že nejsem až takový dobrodruh – spíše jsem strašpytel, 4 měsíce jsem s holkami komunikovala co kdo jak kdy). Ta nelenila a sehnala od kolegy alergika adrenalinovou injekci.
Takže Peťa se stoickým klidem, pozorujíc čmeláka jak mizí ve vestě na jejím těle, oznámila Verče: „Kdyby něco, píchni mi to do vnitřní strany stehna.“ Braly mě mrákoty! Já nechci volat medico, ani spěchat někam na ošetření! Drobný hmyz to naštěstí pochopil – jak ohleduplné. Uff :roll: .

Plujeme v pořadí: šéf a jeho kurzanti, my, Tom s kurzanty. Koukám na Blue Star II před námi a najednou vidím, že prudce mění směr doleva. Vezmu dalekohled (i na malou vzdálenost, jelikož na moři trpím nějakou slepotou či co) a vidím, že uhýbají křížku s přidělaným světlem, který byl ale předtím mému zraku skryt jejich lodí. To mám opravdu ráda, znak tam, kde žádný není značený a kolem nevidím nic, kvůli čemu by tam měl být. Koukám do plotru, nic, rychle k mapě (času už moc nezbývá, celkem jedeme), tam taky nic, tak rozhoduji co s tím. Vzhledem k větru a plachtě by pro nás bylo výhodnější ji vzít levobokem. Ale pak si říkám, pokud to kluci před námi brali pravobokem, asi to tady šéf zná a ví, o co jde. Tak nelením a koukám ještě jednou (neb jak jsem holkám neustále opakovala, když nevím, koukám pořádně) a vidím, že o kus dál vpravo od křížku jsou sádky, které lehce čouhají ve vlnách nad hladinu. Krucinál! Nesnáším sádky! Asi přestanu jíst mořské potvory. Hlásím doleva! a doufám, že nás vítr moc nepoloží. Holky uvyklé i větším náklonům to berou jako zpestření manévru.

Foto: chtělo to prostě dalekohled
Obrázek

Protože odpolední úsek je celkem krátký a lodě byly rychlé (pěkně přifukuje :good: ), vidím, že kluci u šéfa si budou hrát a pilovat obraty a manévry ve větru. Ok, to je hra, kterou si můžeme taky užít a tak se přidáváme k blbnutí. Jsme v podstatě kousek před marínou Veli Iž, v okolí kromě nás tří není žádná loď, tak si hrajeme - cvičení přeci dělá mistra! Naše lodička je neuvěřitelně hravá – kozlík diblík. A jede nám to 8uzlů! Asi jsem se zamilovala. Ale Petě se toto číslo už nelíbí. Najednou, po chvilce hrátek, mám blbý pocit, že loď změnila chování a rozhlížím se. Blíží se poryv a celkem velké vlny. No nic, nejsme hrdinové, na tohle už nemám a tak rychle stahujeme genu a startujeme motor. Proti nám se ještě prohnal šéf (jak já jim záviděla, prohnali se jako závodníci, plachty je nesly v ukázkové rychlosti a náklonu, ve větru to těm chlapům fakt sluší :oops: ) a pak to přišlo – ten super větřík.

Jak později v hospodě šéf řekl, lehce je to položilo (měli jsme je za zády a já neměla čas koukat, škoda :bleble: ). Prý se pak se strachem podíval po nás, měl obavy, zda nás to nepoložilo úplně, protože viděl, že blbneme s nimi. Holt, naše JOY není svou velikostí stavěná na tyhle podmínky (ne v rukou turistů). Byl rád, že už máme plachty dole.

Musím přiznat, že já osobně jsem nikdy neřídila loď za podmínek, kdy na holý stěžeň a na motor (který běžel na vyšší výkon než je oněch doporučovaných 2000-2200 otáček, protože jinak nás vlny brali jinam) jedete v náklonu jak na plné plachty.
Blížíme se s k vjezdu do maríny. Tom s kurzanty už je uvnitř, jsme na řadě, nakonec pojede šéf. Najednou mi holky hlásí, že něco malého je ve vodě na pravoboku. Asi prý nějaký model na dálkové. Koukám a tohle znám – surfař, surf s tím oplachtěním typu wave a freestyle - prostě blázen :smash: .
Adrenalinoví závisláci, kteří nehledí, že my nejsme tak obratní a blízký kontakt na pár metrů nám opravdu nedělá na srdce moc dobře. Asi měl pocit, že na motor se otočíme i na pětníku a tak si to klidně hrnul na nás. Pár metrů před námi ho Neptun dohonil a z toho prkýnka ho sundal. Ale proč zrovna před naší lodí :shock: ? Peťa nevěří svým očím a zahlásí opravdu (na její klidnou povahu) drsnou poznámku na účet surfaře: „no to je ale úchyl :x !“

Foto "úchyla", pořízené těsně po příjezdu.
Obrázek

Obrázek

Vidím, že kluk kouká z neoprenu na naší příď, asi ho ta blízkost najednou až tak netěší. Tak nic, mám dvě vteřiny na to si vybrat, zda ho vezmeme naší závětrnou stranou, nebo návětrnou.
Pokud ho vezmeme závětrnou, budeme mít dost místa při vjezdu do maríny, ale nestihnu už dostatečně nastoupat a fouká tak, že při každém sjezdu z vlny uhneme cca 1m do závětří a motor už jede nad limit.
Když ho vezmu návětrnou, protáhneme se taktak mezi tímhle bláznem a vlnolamem. Když to uděláme v klidu a najedu si víc na toho holomka, vejdeme se mezi vlnolam a kluka celkem v pohodě. Naštěstí se kluk ve vodě nepokouší vstát, vidí, že by nám tím nepomohl. Šéf říkal, že se lehce obával, zda nás to nesmete na vlnolam, on měl ze svého úhlu pohledu na naší pozici trochu zajímavější kino.

Vjedu dovnitř a místo klidné hladiny i zde celkem houpe :? . Popojíždím a čekám na zřízence maríny, ale Tom se s uvazováním nějak camcá (no jo, fouká a jsou vlny, tak se to musí udělat pořádně) a mě to tady začíná být malé. Normálně klidně vyčkávám, až na mne zřízenec zamává a pak jedu. Teď jsem nekompromisně zamávala já a i bez odezvy jsem začala najíždět. I kdybych tam měla postávat na motor metr od mola a podat si mooring sama, tak je mi to jedno - já už to prostě chci mít za sebou :x !

Musím uznat, že to v maríně nebylo nejklidnější, Peťa vtipně pronesla na pohupující se lodě cosi jako „oni tak, my tak, no to je rodeo“ a my s Tomem a šéfem se koukali na stěžně. Ještě že naše JOY, která stála uprostřed, je proti jejich lodím malá a stěžeň končí pod jejich úrovněmi, jinak by to mohlo být zajímavé.

Foto těsně po příjezdu: Veli Iž - vlny
Obrázek

Foto těsně po příjezdu: Verča a vlny
Obrázek

Večer jsme zašli do hospody na ty nekřesťansky obrovské steaky (prostě tady v konobě u Mandraće to vždy hrozí obžerstvím, ale divili by jste se, co dokážou 50ti kilové holky spořádat) a večer se kluci přifařili na naši loď. Celkem jsem koukala jak málo lidí v kokpitu navíc stačí, aby nám začali potápět badeplato na JOY.

Edity se týkají pouze překlepů a úprav velikostí fotek.
buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod buchtalin » čtv kvě 27, 2010 10:35 pm

moc hezky se mi to čte :) moc se těším na každé nové vyprávění, je to pro mě takovej relax. Máš můj obdiv :good:
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » pát kvě 28, 2010 12:53 pm

To Buchtalin: díky :) , už připravuji poslední den, tak snad už se vykecám ze svých zážitků.

Pro (ne)pozorného čtenáře, který by snad nabyl dojmu, že jsem nechala pracovat pouze holky a nebyla jsem schopna se chytnout ani kormidla (protože jsem zde byla lehce nařčena, že jsem bezmyšlenkovitě přenechávala kormidlo v rukou nezkušené posádky a trajdala jsem si na příď), dokládám foto, sice pořízené ve chvílích klidu (zvláštní, když byly průsery, nebyl čas na fotodokumentaci nebo točení veselých video-sekvencí), ale přesto dokumentující, že jsem za tím občas i stála.
Obrázek

Jako úplatu JJ za to, že mě nechává se takhle vykecat na elektronický papír, přikládám tohle foto ;) :
Obrázek

Dnes jsem udělala edity/úpravy v reportážích, týkali se pouze změny velikostí obrázků tak, aby vyhovovaly doporučení JJ (max šířka 580pix, jak jsem byla upozorněna :oops: ).
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » pát kvě 28, 2010 1:59 pm

Tak jsem dostala SZ (děkuji, alespoň předejdu rozvíření diskuze ;) ) ohledně vlajek a protože by méně pečlivému čtenáři mohlo ujít, jak je to s lodí JOY (bylo to v jedné reakci pečlivě popsané) a vlajkami na ní, pokusím se to co nejjednodušeji napsat:
loď je registrovaná v HR, tudíž na zádi jsme měly velkou HR vlajku.
JOY patří majiteli Bemexu a tudíž dle vlajkové etikety jeho klubová vlajka, pokud tam bude současně i jiná klubová vlajka, patří na druhé nejčestnější místo po pravém sálingu, jenž je vyhrazen pro vlajku navštívené země. Mohla by být umístěná i co nejvýše stěžně, ale mají to takhle, tak do toho nezasahuji. (Ohledně stěžně není jasné, jak je to s jeho pozicí, zda je, či není nadřazen pravému sálingu. Prostě v takeláži je posloupnost – pravá vnější, pravá vnitřní, levá vnější, levá vniřní, ale ten vrchol stěžně…)
Dále pod čestné místo majitelské klubové vlajky patří vlajka posádky, jenž přiznává příslušnost k zemi, odkud pochází (a ne vždy je to výhoda, ale holt…) a nakonec je tam klubová vlajka klubu, jehož alespoň jeden člen je na palubě (dovolím si cítit se jako člen JJ).

Tolik naučené informace, dle kterých se řídím (jsou logické). A nebudu to měnit!
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pát kvě 28, 2010 2:44 pm

To: Dvojka

Nic nemen, delas to spravne.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » pát kvě 28, 2010 7:08 pm

5. den: Veli iž – Sukošan, totální bezvetří, cca 20NM, část I.

Co se děje, když se nic neděje.
Když se nic neděje, vše funguje jak má a ani počasí neblbne, blbne posádka!
V noci byly na obloze blesky, vítr se lehce stočil na jihozápad, pršelo a já si říkala, že s mým štěstím si asi užiji i bouřku na moři :crazy: . Už jsem pomalu škrtala s rozpisu bod – ukázat holkám slunečný den a opalovačku.

Ráno to ještě vypadalo jako náš standardní den: pršelo, bylo hnusně, po obloze valily mraky. Pak se najednou vyjasnilo přestalo foukat. Aha! Tak noční bouřky byly asi okraje fronty – že by meteorologie v praxi :? ?

Kluci začínají s nácvikem couvání na molo (přála bych vám vidět fotky jejich obličejů, když uviděli, že se na ně řítí velký motorák – ale to by asi nebylo úplně fér, přeci jenom tam vypadají jak chovanci ústavu :rofl: ). Bára si to u nich na lodi zkouší taky a my máme čas na vytváření reklamních snímků na téma: pivo, slunce, pohoda.

Foto: Peťa a pivo – snad jsem z holek neudělala alkoholiky :shock:
Obrázek

Najednou mě Verča dostane do kolen jednou jedinou otázkou. Vidí loď s kolečky (je vytažená a naložená kupodivu i s vlekem na pilířích) a zblblá mým neustálým: „holky, lodička nemá kolečka ani nožičky, nezastavím na místě, ani nezměním okamžitě směr“, se ptá: a co je tohle? :blink:

Bavíme se o včerejšku a omlouvám se Verče, že jsem jí asi dvakrát nevybíravě šťouchla do ramene při moc pomalém nebo rychlém povolování otěže. A Verča mi řekne, že nevěděla, na co se má vlastně koukat – bereme knihu, koukáme vedle kde opravují genu na plachtu a učíme se. Asi jsem měla věnovat více času kontrole dopadu informací na mou posádku. :idea:

Kluci si doblbli, molo zůstalo neporušené, Barušku nám vrátili bez újmy na těle a na duši (na duši jen částečně, poprvé zažila Toma jako instruktora – já jsem sice dělala papíry u jiného skippera, ale vím jak je občas nutné kurzanta hlasitěji informovat, že to molo je už opravdu moc blízko a ta rychlost couvání je opravdu moc vysoká) a padlo rozhodnutí, že si dáme oběd zde. Po jídle se už ze zvyku oblékáme do plné polní a vyrážíme.
Jaké to překvapení – je klidná hladina a máme vánek (zatím holkám neberu iluze, ale ten vánek si vyrábíme samy na motor). Ale jachtař je trpělivý (řekl mi kdysi můj první kapitán – zdravím Davídě) a tak učiním marný pokus: vytáhneme obě plachty na fiktivního motýla (fouká tak 1uzel na zadek) a nastává legrace. Stojíme rychlostí 1uzel, ale podle bodu na traverzu spíše couváme. Mám nový poznatek, plotter neukazuje rychlosti s mínusem!

Peťa udiveně kroutí hlavou: „je to vůbec to stejné moře? Nepřeneslo nás to v noci někam jinam?“ Probíhá tedy lekce z plachet na téma: fiktivní motýl. Prstíkem podržím ráhno v žádané pozici asi deset vteřin (na vozík ani nešáhnu, nemá to cenu) a hlásím sundání plachet. Nejsem jachtař, natož trpělivý. Na tu couvačku bychom to místo Ugljan – Rivanj taky mohly vzít spodem kolem Pašmanu!

Foto: místo moře máme zrcadlo.
Obrázek

Holky se neskutečně nudí a opalují se. Peťa hodí do pléna další perlu: v knize bývá nejdřív úvod, pak zápletka, vyvrcholení, rozuzlení. My jsme měly: vyvrcholení, zápletku, rozuzlení a úvod. Ale toho úvodu stačí jeden den, víc ne (jsou zvyklé na vítr, co budou jednou dělat na Jadranu v létě :? ?).

Ukazuji holkám, že v dáli pluje (nebo vytrvale stojí) jachta na plachty. Verča se podívá a znuděně odpoví: to je jen design, v tomhle to nemůže plout.

V zájmu zachování tradic letní plavby podávám vychlazené drinky (v našem případě pouze vinné střiky) a holky polehávají na palubě více či méně oblečené. Když kolem nás proplouvá v protisměru jachta s českou vlajkou, uděláme další objev: když jsme zápasily se živly v plné polní, nikdo cizí se k nám neměl, zato teď, když holky dekorují palubu, teď nás najednou zdraví ne celé kolo (je zajímavé, že Frank&Rose takové pozdravy nedostala). Holt - chlapi 8) .

To co předvádíme není ani tak spoluplavba, jedná se spíše o soulodění, jedeme na vzdálenost na podání ruky a podáváme si knihy (mám u sebe nejen plachty ale i uzly - opět skvělé fotky, ale kluci na jedné z nich vypadají dostatečně inteligentně, tak to snad můžu pustit – Tom tam cosi splétá).

Foto: Tom tam cosi sukuje.
Obrázek

Knihu jim podává Peťa (a to se bále první den pustit lodě v sedě v kokpitu!), protože jsem si řekla, že je čas splnit bobříka odvahy (to jsem netušila, jak ji tím rozblbnu). Tom zahlásí ukazujíc na mne, když vidí Peťu jak se vykloní: půjčíte jí na týden ženu a vrátí vám chlapa! :roll: :shock:

Foto: tyhle fotky, doufám, maminka neuvidí. Mimochodem, víte jak se pozná jachtařka? V sukni jednoduše – podle modřin!
Obrázek

Obrázek

Jediné, co holky dokáže alespoň trochu nadchnout, jsou projíždějící velké rybářské lodě - budou konečně vlny!! Verča je jediná, která se nechala zviklat mým nadšeným vyprávěním o tahání se na laně a k mému údivu se odvážně rozhoduje, že do té vody (16, místy i 17 stupňů Celsia!) vleze a vykoupe se! Uvazuje si lano a tahá se tak 5minut. Musím říct, že jsem měla trochu obavy, abych ještě nakonec neměla ostrý MOB :mad: , ale pohoda.

Obrázek

Je to k nevíře, ale i na klidném rybníku jsem neustále pod dohledem (jestli to ale nebylo spíše kvůli opalujícím se holkám ;) ). Stojím za kormidlem, nic se nikde neděje a on mě pořád hlídá… To jsem zvědavá, co si najde za chyby na mé jízdě :whist: .

Foto: i na zrcadle jsme pod dozorem! :blink:
Obrázek

Naposledy upravil(a) Dvojka dne sob kvě 29, 2010 9:02 am, celkem upraveno 3 x.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » pát kvě 28, 2010 7:13 pm

To Dvojka, si jednička :D . Píš ďalej. Fakt sa to dobre číta.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob kvě 29, 2010 5:34 pm

Vždycky mě učili, že na lodi mám mít boty se světlou podrážkou a pokud možno jemným vzorkem.
A teď koukám na fotky a jak kapitánka, tak Verča, Petra i Baruška z posádky mají na nohou lehké trekové boty. To je nyní v moderní době normální?
Možná mám staromódní názory, ale zdá se mi zbytečné té lodi ubližovat víc, než je nezbytně nutné… :?
doktorq10
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod doktorq10 » ned kvě 30, 2010 7:19 am

8)
Naposledy upravil(a) doktorq10 dne pon kvě 31, 2010 4:05 pm, celkem upraveno 2 x.
smucek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod smucek » ned kvě 30, 2010 9:53 am

Myslím kluci, že takové nároky můžete mít pouze na Dvojku. Ostatní děvčata se plaví poprvé a finanční nároky na výbavu nejsou zanedbatelné. Třeba pojedou jenom jednou, ale to by bylo škoda, když už mají od Dvojky takový pěkný základ. Myslím, že příště už budou lépe vybaveny.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » ned kvě 30, 2010 2:21 pm

To: Strycek_Bidlo
Možná by bylo dobré se zamyslet nad tím, zdali dnešní doba tak trochu nepokročila ;) - a hned i odpovím: představte si, ano, je to k nevíře, ale dnes se již nejachtí ve stylovém pruhovaném, občas je tam i nějaké to funkční oblečení a i dnešní boty mají zcela jiné vlastnosti proti historickým trekovkám – mimo jiné například podrážku vyrobenou z materiálu, který nejen nebarví, ale je i natolik měkký, že lodi neubližuje a s tvarem vlysů podrážky, které nedovolí se drobným kamínkům zachytit.

Až příště uvidíme video z nějakého závodu (třeba Volvo Ocean Race) a týmy v něm mají na nohou, světe div se, jiné než světlé podrážky :shock: , taky podáme protest?

Co se staromódnosti týče – doufám, že loď na které si užíváš jachtingu, je prosta všech novodobých nesmyslů, které tak ničí to staromódní pojetí plavby :D .

To: doktorq10
Nevím, kolik Ti je let, ale ano, pokud dáš za botu 2500-4000 je nejen opravdu z GoreTexu, ale máš možnost si i vybrat funkčnost podrážky.
A podle fotek nesuď (nebo se koukej pořádně! žádné čmouhy tam nejsou!, nebo Ty snad vidíš na našem bělostném laminátu něco?!), nebylo by Tě to hodno. Já si taky nedělám představu o Tobě podle Tvého obrázku pod jménem.

Obecně:
Pro vás pánové spíše platí, že my jsme na rozdíl od „super námořníků“, kteří mají pruhované trička a kapitánské čepičky a cvičky s bílou podrážkou, například netrpěli neduhem jiným, který ubližuje (jak píše Strycek_Bidlo) lodi víc: nekouřili jsme a nenechávaly za sebou čmouhance popela, „neopravovaly“ jsme chytře vše, co ti „idioti“ z charterovek neudělali apod. (i když tím výstroji lodě leckdy ublíží dovolenkář víc).

Nebojte, podrážky byly vždy překontrolované, zda v nich náhodou neuvízl kamínek (pokud jsme už šly na břeh), čmouhy podrážky nedělaly, tajemné lékárnice tuto informaci dostaly a zařídily se dle ní.

Uvědomte si prosím, že zvyšovat náklady holkám na dovolenou, kdy jsme si vzaly loď pro 6+2, zaplatily jsme ji ve čtyřech, včetně pak dalších nákladů (a to mnozí z vás nejsou schopni, pořád tady čtu nářky na ceny), že ty náklady nebudu zvyšovat o nějaké botičky s bílou podrážkou (příště nám vytkněte třeba ty pruhované trička).

To: smucek
Nároky na mne může mít kdo jen jaké chce, neznáte mojí výbavu a nemám se komu co zpovídat. Máš pravdu, možná holky pojedou i příště :D , ale opět nebudu žádat od nich a ani od nikoho jiného, aby se pitvořil nějakému obrázku pravého českého jachtaře ;) .

Pánové, to opravdu nic konstruktivnějšího od vás nemám čekat, než šťouchání kvůli tomuhle? Už mi do holek nevrtejte, akorát mě tím popudíte :gun: .

Pokud máte nějaké výtky, směrujte je pouze na mojí osobu (já už se doma buď zasměji, nebo si to vezmu k srdci) a já se Vám na rozumné připomínky budu snažit co možná nejslušněji odpovědět. ;)

Edit: Aby to nebylo jen mlácení prázdné slámy (ale nebudeme ostatní otravovat zbytečně obrázky), přikládám pár odkazů, světe div se, na boty určené na jachtu s nebílou podrážkou :shock: :o .

http://www.duncanyacht.co.uk/showpartnumber.asp?CategoryID=2511&PartNumberID=245339
http://www.duncanyacht.co.uk/showpartnumber.asp?CategoryID=2511&PartNumberID=168346
http://www.shoes.co.uk/womens/henri-lloyd-/trainers/deck_grip_profile_2_y94040-670100301/marine/
http://www.ldcracingsailboats.co.uk/index.asp?selection=detailed&uid=9855&itemtitle=Octogrip
doktorq10
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod doktorq10 » ned kvě 30, 2010 4:03 pm

Carpe diem ...
Naposledy upravil(a) doktorq10 dne pon kvě 31, 2010 4:12 pm, celkem upraveno 2 x.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » ned kvě 30, 2010 4:25 pm

Původně jsem chtěl počkat na konec reportáže a pak Dvojce moc zatleskat, ale pod tíhou okolností nemohu jinak. Tuto reportáž sleduji už od samého začátku. Krásné vyprávění Dvojky se tu kříží s nemístným až někdy nechutným napadáním každé maličkosti, kterou by někdo udělal jinak. Já jsem v tom týdnu byl shodou okolností také v Chorvatsku a vím co se tam celý týden dělo. ( v neděli 2.5. před Komižou nás chytlo 40 uzlů ) Pánové, divím se, že Vás baví hledání každé hlouposti a obdivuju Dvojku, že na každou ještě odpoví. V tomto týdnu a myslím, že je to jachtařsky dobrý týden, jsem viděl mnoho lodí s profesiálně ustrojenou posádkou které ani nevypluli, a na moři jsem jsem často dostával od mých čtyř prvonámořníků otázku, Proč jsme tu sami, proč nikoho nevidíme? .
Dvojko, obdivuji Tvoji statečnost a jistě i umění kterým disponuješ. Zvládla jsi to na jedničku a ještě napsala nádhernou reportáž.
Za mě osobně ti děkuji za reportáž, přeju mnoho dalších mil a moc tleskám
:good: :good: :good:
karelrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

jak neutopit lékarnice

Příspěvekod karelrs » ned kvě 30, 2010 4:28 pm

Dvojko, nezlob se na ně, vždyť to nikdo nemyslel zle, spíš jen glosují
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » ned kvě 30, 2010 5:40 pm

To: Mirinekk
Děkuji moc za potlesk, jsem ješitná jako každá ženská a dělá mi to dobře :oops: .
Odpovídám na každou otázku nebo výtku, alespoň se snažím. Když už jsem svoji prvoplavbu coby skipper hodila na fórum, předpokládala jsem diskuzi a spousty dobrých rad. Co jsem ale nečekala je, že někteří (aniž by trochu zapřemýšleli, nebo si pořádně vše přečetli) budou citovat učebnice a vrtat se v nepodstatných věcech. Ale i to je možná dobře :? .

Konec reportáže se píše, čekám však na CD s komplet fotkami, abych tomu dortu dala tu třešinku ;) .

To: doktorq10
Je jediná věc, která mě dokáže tak trochu popudit. Když lidé nemyslí anebo když myslí povrchně :hmm: .

Takže vaše dotazy před napsáním příspěvku měli znít takhle:

Řešila Dvojka zdraví posádky nebo image? Odpověď – jasně že zdraví, raději boty funkční, nepromokavé, protiskluzovou podrážkou, bezpečné, než s bílou podrážkou.

Řešila Dvojka ochranu vzhledu cizího majetku? Odpověď – Je taky asi pravděpodobné, že když jsem četl v jedné z odpovědí, že plánovaly jízdu dlouho předem, asi jim ta ženská dala i informace ohledně věcí jako: co nás čeká, poslala statistiky počasí a asi hned připojila i co na sebe… taková jednoduchá dedukce. Je dedukce správná? - Ano, protože na fotkách nikde nevidím černé čmouhy.

Čemu by Dvojka dala přednost - zdraví nebo čmouhám? Zdraví! Uražený palec je asi horší komplikace, než čmouha (která tam ani jedna nebyla).

Má smysl, abych v dnešní době trval na bílé podrážce? Odpověď – Podívám se raději předem na internet, cože se to dnes vlastně nabízí pro vrcholový jachting – je to furt pouze bílé? Ne.

Je Dvojka jachtař? Odpověď – ne, neživí se jachtingem (ani jako sportovec, ani jako hlavní činností – opět je to, co mě živí, uvedeno v jedné z odpovědí), tudíž je turista – věnuje se jachtingu pouze pár týdnů v roce.

Jsou holky jachtařky? Odpověď – ne, je to v reportáži hned na začátku. Takže - asi nemají komplet výbavu. A už vůbec ne speciály na nohy.

Svoboda vyjádření končí tam, kde začíná povinnost myslet.

To: Karelrs
Nezlobím se, ještě ne :D . Ale je přeci jasné, že se své posádky zastanu.

PS to: doktorq10 - asi tam na ty slavnosti piva zajdu.

Zpět na