Jak roztrhnout plachtu snadno a rychle

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Jak roztrhnout plachtu snadno a rychle

Příspěvekod lynx » čtv pro 29, 2016 6:35 pm

Jsem právě v Turecku. Je tu dost špatné počasí, takže jsem se uchýlil do útulně vytopené restaurace. Po dobré večeři mám dost času a chuti popsat, co se mi předevčírem přihodilo.
Odpoledne jsem asi ve tři hodiny vyplul z mariny v Goceku. Předpověď počasí jsem měl ze tří zdrojů. Dva (Windyty a SailGrib) udávaly vítr 10 - 15 kn. Na Weather Online předpovídali 4 až 5 Bft s poryvy na rozhraní 7 až 8 Bft.
V zátoce u mariny foukala příjemná čtyřka - zadobok. Nikam jsem nespěchal, takže jsem vyroloval asi čtvrtinu až třetinu genoy a spokojeně vyrazil k asi osm mil vzdálené zátoce, kde jsem chtěl přenocovat. Možná tam měla být otevřená restaurace.
Proplouval jsem mezi ostrůvky a kochal se. Vítr postupně sílil na 5 - 6, v poryvech až 8. Po několika takových poryvech jsem se rozhodl, že genou trochou zaroluji. Když jsem uvolnil otěž, přišel poryv, který byl ještě silnější. Starší a již dost řídká plachta nevydržela a na dvou místech praskla.
Byl jsem dost na volné ploše, takže se nekonalo žádné drama. Nastartoval jsem motor, provizorně zaroloval plachtu a pokračoval k zátoce Kapi Creek. Vítr ovšem pořád sílil a směřoval přímo do zátoky. Ve zúženém vjezdu foukala poctivá osmička. V zátoce jsem zjistil, že jediné kryté místo je obsazeno několika loděmi. Usoudil jsem, že bych nedokázal bezpečně přistát, a rozhodl se plout zpět do Goceku, protože jediná další vhodná zátoka je orientovaná stejně.
Otočil jsem se a zamířil ze zátoky. Ve zúžení ovšem motor na 2000 otáček nedokázal přetlačit vítr a loď buď couvala nebo přídí uhnula ze směru a bokem splouvala na skalnatý břeh. Rychle jsem dokončil obrat a vrátil se do zátoky. Druhý pokus dopadl úplně stejně. Až třetí pokus, kdy jsem otáčky zvýšil na chvíli na 3000 za minutu, byl úspěšný.
Po vyplutí z úžiny jsem občas musel taky zvyšovat otáčky přes 2500, abych udržel směr. Na dva tisíce jsem byl schopen plout proti větru rychlostí kolem jednoho uzlu. Až když jsem se schoval u břehu, rychlost se zvýšila na 3,5 a později i na 4,5 uzlu.
Ve zúžení před Gocekem ovšem zase klesla na jeden a půl uzlu. Vzdálenost, kterou jsem na zadobok plul asi hodinu a tři čtvrtě, jsem zpět urazil za pět hodin.
Prostě takový jachting pro radost. :)
Dodávám, že lidé z charterovky byli v pohodě, protože o stáří plachty věděli.
Moři zdar!
8)
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: Jak roztrhnout plachtu snadno a rychle

Příspěvekod err_ » čtv pro 29, 2016 9:44 pm

Diky za popis. Hlavni se venku asi ani neukazala?
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pát pro 30, 2016 7:06 am

lynx píše: Když jsem uvolnil otěž, přišel poryv, který byl ještě silnější. Starší a již dost řídká plachta nevydržela a na dvou místech praskla.

8)

to je klasika při sólo plavbě,jsou jen jedny ruce a otěže geny nemá kdo přidržovat aby neflatrovala,stalo se mi to několikrát....
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pát pro 30, 2016 9:01 am

Když jsme u trhání plachet přidám se také:

V roce 2015 jsme pluli přes Messinskou úžinu dále na jih s cílem doplout na Maltu. Přes den se nad vnitrozemím Sicílie čerti ženili a když jsme pluli jižně od Syrakus černá hradba jihozápadě nevěštila nic dobrého. Nechal jsem skasat plachty, nastartovali jsme motor a hledali jsme místo, kde se před bouří schováme. Našel jsem na mapě zátoku a blížili jsme se ke břehu. Jenže to černo bylo rychlejší. Usoudil jsem, že v tom, co se blíží, by vplouvat do zátoky, kotvit, nebo se vyvazovat nebylo nejbezpečnější a tak jsme otočili na volné moře a na plný plyn jsme zdrhali od břehu. Po několika málo minutách se nad pobřežím směrem k nám přihnal větrný vír, který cestou zvedal prach a nad vodou vodu. První náraz větru stočil loď, ta se naklonila až k hladině a v tu chvíli vyletěla plachta složená v lazy bagu až na vrchol stěžně. V mžiku se urvaly všechny vozíky celospirové plachty a ta zůstala držet jen za dolní lík v ráhnu a výtah plachty. Loď s vlající plachtou byla neřiditelná, voda letěla vodorovně a kapky bolestivě bodaly do tváře, nebylo vidět na krok a kolem lítaly blesky, citelně se ochladilo. Vysekli jsme otěže ráhna a posádka se snažila ovládnout hlavní plachtu - stáhnout ji do kokpitu. Snažil jsem se udržet kurz na volné moře, pevnina byla stále nebezpečně blízko, viditelnost nula a tak jsem měl k dipozici jen kompas a plotr na palubě u kterého seděl člen posádky, který hlásil během našich piruet kam právě směřujeme - musel přeřvávat moře a vítr. Pomohlo až odřezání výtahu, teprve pak se podařilo hlavní plachtu ovládnout, loď uklidnila (my také) a při plném plynu držela směr. Bouře, jak rychle přišla, tak rychle odešla ... pak se objevila záchranná loď italské stráže, párkrát kolem nás zakroužila a my signalizovali, že vše je ok. Později, v Syrakusách, jsme se dozvěděli, že nedaleko nás se převrátil katamarán, v maríně bouře poničila zakotveným lodím plachty a potrhala rozvody vody a elektřiny na plovoucích molech.

A poučení (kde se stala chyba):
Když jsme spouštěli hlavní plachtu, posádka nezajistila hlavní výtah plachty a já to nezkontroloval - má chyba.
A bylo toho více ... byl jsem příliš soustředěný na cíl plavby - Maltu ... přes den bylo dost signálů, že se počasí zhorší. Měli jsme zůstat v Syrakusách a přečkat ten den. Jenže, znáte to, máte na týden loď a každý den se počítá ... další chyba.
S ohledem na předpokládané přistávání jsem nedal pokyn "do vest". Vesty a harnesy se nasazovaly až v nejhorším (a někteří až po nejhorším) ... to byla má chyba.
I v teplém Středomoří je vhodné mít nachystané teplé oblečení, ochlazení bylo skokové a my se chladem a vypětím z prožitého třásli - rychle ubývaly síly.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » pát pro 30, 2016 10:36 am

při podobné situaci při nonstop plavbě v Meltémi jsem uvazoval ke stěžni a k ráhnu vršek stažené hl.plachty a chatrný lazy back jsem na dvou místech zajišťoval úvazkem.Protože nedržel moc stoper rolfokovýho lana tak se uvazoval ještě na vazák a posádka měla přísný zákaz na to šahat.Když se v takové situaci nechtěně plachta vymotá tak to je opravdu nebezpečný.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát pro 30, 2016 10:43 am

Abych vás trochu ... zkusím přidat obrázek, jak je tu teď:

IMG_20161230_101347.jpg

Bohužel, video sem dát nejde. :(
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát pro 30, 2016 12:10 pm

kapo píše:
lynx píše: Když jsem uvolnil otěž, přišel poryv, který byl ještě silnější. Starší a již dost řídká plachta nevydržela a na dvou místech praskla.

8)

to je klasika při sólo plavbě,jsou jen jedny ruce a otěže geny nemá kdo přidržovat aby neflatrovala,stalo se mi to několikrát....

Takova klasika to asi neni. Pokud mam autopilota, nastavim otoceni na nem a mam obe ruce volne. Kdyz jej z nejakeho duvodu nemam bud pripraven nebo je jeho provoz s ohledem na podminky nemozny (zpravidla velke vlny), vrazim pinu mezi nohy, kazdou otez do jedne ruky a poustim a pretahuji take plynule. Bezne to tak praktikuji. A radeji s tou pinou nez s autopilotem.

Kdyz je na lodi kormidelni kolo, reseni neznam :-(
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát pro 30, 2016 7:10 pm

err_ píše:Pokud mam autopilota, nastavim otoceni na nem a mam obe ruce volne...

Tady nešlo o obrat, ale o zarolování genoy. Čili přidržovat otěž a přitahovat lanko rolfoku. To chce spíš tři ruce.
Jinak souhlasím, to, že autopilot umí obrat proti větru, je prima věc.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » pát pro 30, 2016 7:47 pm

Proto raději plachetnice s kormidelní pákou. 42stopá plachetnice byla OK, větší lodí s pákou jsem neplul.
Naposledy upravil(a) Lachtan dne pát pro 30, 2016 8:12 pm, celkem upraveno 1 x.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » pát pro 30, 2016 8:05 pm

Pomáhám si vinsnou genakru. Na ní mam lano rolfoku tři závity, zaseklé a kliku, pak jednou rukou pridrzuji a uvolňuji otěž genoy přes vinšnu genoy a druhou rukou klikou plynule navijim lano rolfoku.
Kormidlo drží autopilot nebo jen utáhnu středový šroub kormidelního kola. :)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát pro 30, 2016 8:11 pm

lynx píše:
err_ píše:Pokud mam autopilota, nastavim otoceni na nem a mam obe ruce volne...

Tady nešlo o obrat, ale o zarolování genoy. Čili přidržovat otěž a přitahovat lanko rolfoku. To chce spíš tři ruce.
Jinak souhlasím, to, že autopilot umí obrat proti větru, je prima věc.

A, tak to jsem se ucetl. Ale i namotani resim stejnym zpusobem. Pretahl jsem si lanko z rolfoku pres blok na zadnim kosi, takze jsem zredukoval nutnou silu. Pak pracuji tak, ze pres jednu otocku na vinsne drzim otez geny, kterou popoustim a pres roh rohatinky pritahuji lanko rolfoku. Pracuji pak stejne, jako se dvema otezemi. Jen miso jedne oteze mam v ruce lanko od rolfoku. Diky bloku na zadnim kosi a lomu pres roh rohatinky neni sila, ktera by mi to i z jedne ruky urvala a to i kdyz je gena castecne v tahu. Takze, co ji popustim na otezi, to ji seberu rolfokem. Na silny zadni vitr musim popustit hodne, ale gena je i tak stale castecne naplnena, takze neflatruje, ale je popustena tolik, ze ji jde namotat.

Nejhorsi je samozrejme prvni otocka. Obzvlast, pokud je na gene kompenzator. Pokud ale uz mam predmotano, tzn. nepluji na plnou genu, pracuje se s tim plynule a dobre. A ta pina se mi skutecne libi. Nekdo muj typ lode predelava na kolo, ja si ji tam ale rad necham.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát pro 30, 2016 8:31 pm

stani119 píše:Pomáhám si vinsnou genakru. Na ní mam lano rolfoku tři závity, zaseklé a kliku, pak jednou rukou pridrzuji a uvolňuji otěž genoy přes vinšnu genoy a druhou rukou klikou plynule navijim lano rolfoku.
Kormidlo drží autopilot nebo jen utáhnu středový šroub kormidelního kola. :)

Na tu kliku pozor. Abys nestrhl rolfok. Takhle totiz nepoznas, ze mas napr. uzel kolem kladky na kolejnici geny nebo smycku kdekoli jinde a neco rupne. Lidska sila je limit. Takovou silu, abys rucne urval rolfok nemas, proto muzes i trochu zabrat. Pres prevody na vinsne, navic s klikou, ale vladnes zcela jinou silou. Vseobecne bys mel ale rolfok ovladat celkem s lehkosti. Pokud to nezvladas, je cas vice popustit nebo se jinak postavit na vitr, abys castecne uvolnil plachtu.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » pát pro 30, 2016 8:52 pm

Ano o tom už jsem slyšel, točim menší klikou, na malé točky, plynule a kontroluji lana. Zatim se daří :)
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » pát pro 30, 2016 9:02 pm

Zpět to Lynx story
A jaké je z toho doporučení ?
Snad nevyplouvat s rozdrbanou genou,když je předpověď 8 Bft v nárazech ?
Nebo si aspoň po převzetí lodi ty plachty zkontrolovat ? :?
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát pro 30, 2016 9:15 pm

Spise je z toho pouceni o nevyzpytatelnosti maticky prirody a take, ze predpoved pocasi se musi brat ciste orientacne. Mam podobnou zkusenost. Lynx je tezce v pohode, ze nezpanikaril, vyresil alespon nejak genu a pral se s tim i na vice pokusu. Takze s cistou hlavou s jasnym zamerem a s jasnym cilem.

To v takovych situacich rozhodne nedokaze kazdy.

Stejny obdiv ma za zvladnuti vyse popsane situace i Richard.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » sob pro 31, 2016 12:50 pm

lynx píše: Vítr postupně sílil na 5 - 6, v poryvech až 8. Po několika takových poryvech jsem se rozhodl, že genou trochou zaroluji. Když jsem uvolnil otěž, přišel poryv, který byl ještě silnější. Starší a již dost řídká plachta nevydržela a na dvou místech praskla.

err_ píše:, vrazim pinu mezi nohy, kazdou otez do jedne ruky a poustim a pretahuji take plynule. Bezne to tak praktikuji. A radeji s tou pinou nez s autopilotem.

Erre ,fakt jsi v takovým větru jednou rukou refoval a v druhé přidržoval otěže ? :crazy: V poryvu takové síly je podle mě solo jachtař bezmocný a musí čekat ,držet kormidlo a doufat že poryv rychle přejde a škody budou co nejmenší.Lynx je borec že to zvládl :good:
V 8 Bf já teda neudržím jednou rukou otěže geny a druhou neutáhnu lano rolfoku,mám jen 190 cm a 90 kg,asi musím víc makat :D jinak ten postup přes vinšnu a rohatinky to je normálka. Prosím tě Erre ta pina mezi nohama,nemyslíš spíš páku kormidla ? Pina je přece spojená s kormidelní pákou pohyblivým klubem a když ji vezmeš mezi nohy tak neudržíš směr.Jako bývalý závodní jachtař jsem mockrát držel páku mezi kolenama a vytahoval třeba spinakr atd.Možná máš pinu nějak jinak spojenou s pákou kormidla ale u piny je důležité aby se s ní dalo pohybovat do všech směrů..
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » sob pro 31, 2016 3:27 pm

Jeste ze je ten Silvestr. To, co ja delam v takovem poryvu jsi se tady mohl docist. Vzbudilo to i jiste emoce :-)
A ano, myslim kormidelni paku :crazy:
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » sob pro 31, 2016 6:09 pm

:) :) ;) ve mě to rozhodně emoce nevzbuzuje :cheers:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob pro 31, 2016 6:49 pm

Silvestrovský jachting:

IMG_20161231_150740.jpg

IMG_20161231_150620.jpg
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » sob pro 31, 2016 8:43 pm

Tak stastnej Novej! Uplne ti zavidim. Musi to byt parada.

P.S.
Ta nova gena vypada dobre :-)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob pro 31, 2016 8:52 pm

Tobě taky všechno nejlepší.
Jj, nová genoa je dobrá. Ale už si ji neužiju -- ráno odjíždím.
Závidět nemusíš, vždyť vypluj! ;)
Tady je teď přes den 12 až 15 st. Celsia. 8)
Opalovačka, bronzovačka. :D
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » sob pro 31, 2016 9:22 pm

Tento rok vyplouvam uz v breznu, mozna koncem unora. I tak si myslim, ze dost predbiham. Prestoze mam sailing v teplotach koem 5°C uz za sebou, v minusovych to bude jeste jinaci :-) Letos mam ale trosaku vetsi cile, tak musim zacit brzo. Na udrzbu lode jedu uz v lednu.

Pokud vse dobre vyjde, skoncim sezonu v Dansku nebo v Norsku. Zalezi take na cenach za stani lode nekde pod dohledem.

Zpět na