Odpoledne jsem asi ve tři hodiny vyplul z mariny v Goceku. Předpověď počasí jsem měl ze tří zdrojů. Dva (Windyty a SailGrib) udávaly vítr 10 - 15 kn. Na Weather Online předpovídali 4 až 5 Bft s poryvy na rozhraní 7 až 8 Bft.
V zátoce u mariny foukala příjemná čtyřka - zadobok. Nikam jsem nespěchal, takže jsem vyroloval asi čtvrtinu až třetinu genoy a spokojeně vyrazil k asi osm mil vzdálené zátoce, kde jsem chtěl přenocovat. Možná tam měla být otevřená restaurace.
Proplouval jsem mezi ostrůvky a kochal se. Vítr postupně sílil na 5 - 6, v poryvech až 8. Po několika takových poryvech jsem se rozhodl, že genou trochou zaroluji. Když jsem uvolnil otěž, přišel poryv, který byl ještě silnější. Starší a již dost řídká plachta nevydržela a na dvou místech praskla.
Byl jsem dost na volné ploše, takže se nekonalo žádné drama. Nastartoval jsem motor, provizorně zaroloval plachtu a pokračoval k zátoce Kapi Creek. Vítr ovšem pořád sílil a směřoval přímo do zátoky. Ve zúženém vjezdu foukala poctivá osmička. V zátoce jsem zjistil, že jediné kryté místo je obsazeno několika loděmi. Usoudil jsem, že bych nedokázal bezpečně přistát, a rozhodl se plout zpět do Goceku, protože jediná další vhodná zátoka je orientovaná stejně.
Otočil jsem se a zamířil ze zátoky. Ve zúžení ovšem motor na 2000 otáček nedokázal přetlačit vítr a loď buď couvala nebo přídí uhnula ze směru a bokem splouvala na skalnatý břeh. Rychle jsem dokončil obrat a vrátil se do zátoky. Druhý pokus dopadl úplně stejně. Až třetí pokus, kdy jsem otáčky zvýšil na chvíli na 3000 za minutu, byl úspěšný.
Po vyplutí z úžiny jsem občas musel taky zvyšovat otáčky přes 2500, abych udržel směr. Na dva tisíce jsem byl schopen plout proti větru rychlostí kolem jednoho uzlu. Až když jsem se schoval u břehu, rychlost se zvýšila na 3,5 a později i na 4,5 uzlu.
Ve zúžení před Gocekem ovšem zase klesla na jeden a půl uzlu. Vzdálenost, kterou jsem na zadobok plul asi hodinu a tři čtvrtě, jsem zpět urazil za pět hodin.
Prostě takový jachting pro radost.

Dodávám, že lidé z charterovky byli v pohodě, protože o stáří plachty věděli.
Moři zdar!