Lipno 2017

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Lipno 2017

Příspěvekod Andrejjeep » ned pro 24, 2017 2:20 pm

Posledné dni to vyzerá ako by sa čerti ženili, tak je čas pri teplom čaji z rumom a praskajúcom krbe napísať pár riadkov o prvom charter-i na Lipne.
Tak ako minulý rok, tak aj tento bola voľba na leto jasná. Aspoň týždeň niekde na lodi, keď už na vlastnej, tak aspoň požičať na ten plánovaný týždeň. Plánovanie začalo už v prvých mesiacoch v zime, kedy sme s polovičkou riešili zimnú dovolenku a padla reč aj na letnú. Nakoľko sme to plánovali v širšom rodinnom kruhu a financie boli +/- dané (rozbehnutá kúpa nehnuteľnosti) tak padlo rozhodnutie niekde u nás či v CZ. Voľba padla nakoniec na Lipno. Ubytovanie po pár peripetiách sme mali zabezpečené (ono zohnať ubytovanie pre 10 ľudí je niekedy docela sranda) som začal pátrať po charterovkách na Lipne, kde by s požičal nejakú menšiu plachetnicu na ktorú by som nepotreboval VMP. VMP bolo v pláne v priebehu roka a nakoniec to vyšlo tak, že preukaz som mal doma týždeň pred dovolenkou. Nakoniec sa podarilo zaistiť malú 6m plachetnicu typu Marieholm MS 20 ktorú vyrábali vo švédsku (http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=7172), kúsok od prenajatého apartmánu vo Frymburku. Tu sa trochu pozastavím nad touto plachetničkou. Pôvodne mala byť úplne iná, ale majiteľ charterovky mi odpísal že je obsadená, ale má voľnú vyššie uvedenú, len ešte nefiguruje na stránkach. Parametre plachetnice som si našiel na sailboatdata. Nevyzerala zle, zabudovaný motor, kormidlo na skegu, dosť plachiet .o) prijateľná kajuta, priestranný pohodlný kokpit, pevný kýl, slušný podiel balastu, jednoducho malá šikovná aj do nepohody. S pánom z charterovky bol príjemný dohodvor, takže už stačilo počkať pár mesiacov, kým príde čas sa vybrať na Lipno. Čas plynul a krátil. Na fóre našiel nejaké informácie, mapy ohľadom Lipna, tak bolo čo študovať. Čas uplynul ako voda a jednu sobotu sme vyrazili smer Lipno. Cesta cez rakúske diaľnice ubehla pomerne rýchlo a po pár hodinách sme boli na mieste, kde prebrali apartmán a ubytovali. Večer sme sa ešte prešli po okolí nakukli do maríny, aby sa človek trochu rozkukal. Jediné čo kazilo dojem boli správy z windy o utíchajúcom vetre na najbližší týždeň. Na druhý deň prebehlo predanie lode, vysvetlenie ovládania motora, pár vecí a výmena gib za inú nakoľko predchádzajúca posádka ju natrhla. Po krátkom zaškolení a príjemnej debate sme sa rozišli.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Nedeľa 30.7.2017
Nakoľko sme boli celá rodinka a aby sa vyhovelo všetkým a pre ani vánok čo nezčeril hladinu sme šil na výlet po okolí a pozrieť Lipno z vtáčej perspektívy z rozhľadne nad Lipnom. Podvečer sa trochu rozfúkalo tak sme sa vydali na prvú plavbu na Lipne. Nakoľko nefúkalo nejako extra tak bol taký diétny jachting. Pre väčšinu posádky to bola premiéra tak to padlo aj vhod. Na prvý krát, sme nešli ďaleko len na začiatok hlavnej vodnej plochy zhruba na úroveň ako sú Hruštice. Na zoznámenie sa z plachetnicou to dostatočne stačilo. Naspäť už vietor uľahol tak sa naštartoval motor a na malých otáčkach sme dobublali pred marínu vo Frymburgu. Pred marínou som si ešte pár krát vyskúšal ako sa cúva na motor, nakoľko kotvenie v maríne je na zadné vyväzovacie laná a predné mooringové lano. Pri troche opatrnosti to docela šlo len manévrovanie bolo také gumové a musel som používať hodne veľké výchylky aby donútil zatočiť tam kam chcem. Tak skrátka pré motorovanie z plachetnicou bez predchádzajúcich skúseností. Po krátkom cvičení, sa už išlo naostro do maríny. Na prvý krát nefúkalo, čo som bol rád, pre nulové skúsenosti z prístavnými manévrami. Po chvílke trápenia som to tam napasoval, síce som musel brzdiť nohou, pre vyššiu rýchlosť cuvania, ale nič sa nestalo tak som bol v tej chvíli spokojný. Už len vyložiť posádku (mali sme malú pacientku z ortézou, tak to bolo zaujímavé chodiť do maríny z invalidným vozíkom) a hor sa na kute.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Pondelok 31.7.2017
Druhý deň bol skúpi na vietor a doobedu sa ani lístok na stome nepohol. Osadenstvo sa rozhodlo na výlety po okolí tak sme zamierili do Českého Krumlova, pozrieť pamiatky. Na loď vyšiel čas podvečer ale nakoľko stále bolo bezvetrie tak sa motorovalo, aspoň sa detváky okúpali a vyšantili za loďou vo vode. Streda bola venovaná kúpačke ako ináč za loďou. Nakoľko nás bolo veľa tak sme sa rozdelili na dve skupiny a z jednou som šiel na hlavný tok, druhou smerom na Lipno nad Vltavou. Kvôli skromnému vetru to bolo skôr motorovanie. Pristánie ma potrápilo a nakoniec som to skončilo hodením lana a pritiahnutím sa k mólu. Hold chýba stále prax, a tento typ plachetnice ak sa už rozhodne ísť nejakým smerom dosť ťažko ju človek prehovorí aby šla zrovna tam kam potrebujem..

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Utorok 1.8.2017
Sa niesol v znamení plavby, chvíľu na plachty, chvíľu na motor. Prekladané kúpačkou a ťahaním za loďou. Doobedu smerom na hlavú plochu Lipna, poobede smerom na Marínu Landal.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Streda 2.8.2017
Tretí deň sa poobede už docela rozfúkalo, tak som si spravil voľno, a sám sa vydal plachtiť. Po doplávaní na hlavnú plochu to začalo byť to pravé orechové. Fúkalo pekne západno južne tak pekne stúpal smerom na Dolné Vltavice, kam si plánoval aj doplachtiť a aj to tak zruba vychádzalo že sa do maríny vrátim ešte za svetla. Plavbu som si vyslovene užíval, a podarilo sa aj vytrimovať plachty aby bol primeraný tlak na kormidlo. Bolo to tak akurát. Ako kompas som mal aplikáciu v mobile Tack Taktic. Okrem kurzu, mi to ukazovalo aj rýchlosť v uzloch. Pri plavbe nebolo výnimkou kedy sa to rozbehlo cez 4 niekedy aj cez 5 uzlov. Jediné negatívum bolo zistenie že záveterné vanty sa pri takom vetre začínajú uvolňovať. Nič tragické, ale na môj vkus boli voľnejšie. Skúšal som aj plávať podľa kompasu a musím uznať na prvý krát vcelku zábava a dalo dosť zabrať aby ako tak sa držal kurzom ktorý som si vytýčil. Po cca hodine príjemnej plavby som sa otáčal pred marínou pri Vltaviciach a nabral kurz na spiatočnú plavbu. Pred ústim na úrovni Hruštic vietor postupne utíchol. Nahodil som motor dal trochu vyššie otáčky ako voľnobežne, stiahol rolovaciu kosatku a išiel k sťažňu kasať hlavasku. Pri kasaní som stál na jednej alebo druhej strane paluby a tým korigoval smer plavby v tiahlych oblúkoch. Po skasaní len rutiná plavba do maríny. Zo zájdenia do maríny na miesto už nemal až taký stres a na druhý pokus som to dal.

Obrázek

Obrázek

Štvrtok 3.8.2017
Ďen začal ako každý doterajší, bezvetrie, alebo len sem tam termický poryv. Okolie sme už mali pozreté, tak sa rozmýšlalo čo ďalej. Doobedie ubehlo ako voda, a tesne poobede sme sa vybrali smerom na Tajwan. Na plachty sa tam nedalo doplávať ostávalo len motorovať. Zbalili nejaké jedlo vodu a hor sa na výlet po vode. Nakoľko čas aj na motor vychádzal na dlho, bolo treba zabaviť mladšiu časť posádky. Okrem klasického kúpania sa každý stal nachvíľu kormidelníkom a riadil loď. Decká sa zabavili a ušiel čas. Pred ostrovom sme stretli katamaran, oboplávali Tajwan a nabrali priami kurz do maríny, kde prišli až podvečer. To som ešte nevedel čo ma čaká pri pristávaní. Zrejme už zaúčinkovala únava spolu z nedostatočnou praxou, jedným slovom moja osobná katastrofa. 2x sa nepodarilo usmerniť loď pri cuvaní aby šla rovno, potom pri ďalšom pokuse ma zanieslo moc blízko poslednej zakotvenej plachetnice a pri pokuse nacúvať navyše chytil kormidlom muringové lano. Situáciu sme vyriešili odviazaním moringu a spustením do vody a loď sme cez vyväzovacie laná pritiahli k mólu. .o((

Piatok 4.8.2017
Sa niesol v znamení predchádzajúcich dní. Doobedu kľud, poobede trocha jachtingu. Nakoľko som si chcel oddýchnuť tak šiel sám relaxovať na loď.

Sobota 5.8.2017
Od rána začalo príjemne pofukovať, čo bolo fajn, jediné čo kazilo radosť bolo odovzdanie plachetnice tesne poobede. Na vodu som vyrazil sám pred obedom. Fúkala príjemná 3-5. V úzkej časti sa to teraz hemžilo plachtami. V jeden moment som narátal cca 15-20 plachetníc. AJ napriek malému priestoru a častým obratom na vode vládla pohoda, kto mal prednosť ju dostal, kto dával prednosť ten ju dal. Užil som si fajn jachtingu a relaxu v tento krátky čas čo mal k dispozícií. Pri silnejších závanoch musel už držať liace kosatky v rukách cez vinšnu, nakoľko zo zásekov dokázal poryv lano vyseknúť. Malá nepríjemnosť ale dalo sa stým žiť. Vzhľadom na premávku som si vyskúšal plavbu snáď všetkými smermi. Časovo mi to vyšlo tak akurát po hlavný tok a obratom po vetre som zamieril do maríny. Pristátie sa podarilo na prvý krát. Zostalo len vynosiť veci, umyť palubu a odovzdať plachetnicu spoločnosti. Ešte krátky rozhovor z majiteľom, prehliadka cca 8m plachetnice a týždeň sa skončil.
Nasledujúci deň len zbalenie, odovzdanie ubytovania a cesta domov.

Zostali len spomienky na ďalšiu plavbu a zážitky, skúsenosti.

A.

Zpět na