Norské příhody

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Norské příhody

Příspěvekod lynx » úte srp 17, 2021 2:33 pm

Abych trochu oživil fórum, vkládám popis dvou příhod, které se mi nedávno staly.

To si takhle nocí plujete okrajem severního Atlantiku v oblasti Folda, kde mapa upozorňuje na možnost vzniku nebezpečných vln. Máte konzultovat Norwegian Pilot nebo Sailing Directions Britské admirality.
I bych konzultoval, ale nemám s kým. Ovšem vím, že takové vlny vznikají, pokud z otevřeného oceánu dlouho fouká vítr o síle bouře. To dnes v noci nehrozí — sice fouká západ, ale 3 maximálně 4 Bft.
Ovšem poněkud houstne provoz. Dvě lodi jsou milosrdně daleko, třetí ve střední vzdálenosti očividně pluje jinam, další mě bude předjíždět, jedna další vypadá divně, ale ještě není blízko; ovšem asi je na kolizním kurzu.
Vidět jsem jistě výborně. Jednak mám nový radarový odražeč — ještě neoprýskaný od radarových paprsků :D —, za druhé pluji na plachty i motor a rozsvícené motorové světlo dělá z oplachtěné lodi vánoční stromeček.
Předjíždějící loď mě předjede ve velmi ohleduplné vzdálenosti, mohu se tedy soustředit na ten podivný exeplář, který se blíží a sveřepě po mně jde.
Červené poziční světlo poznám. To, co z dálky vypadalo jako sloup světla, se blíže změnilo ve tři bílá či žlutobílá světla nad sebou. Ale nic jiného. Rybář to tedy není. Tažná sestava? Neměla by nést nějaká další světla? Neměl by být osvětlen i vlečený předmět?
Nic takového není vidět. Když už mám toho ufouna blízko na pravém zadoboku, rozhoduji se pro radikální řešení. Zaroluji kosatku neb budu točit do větru a měnim kurz vpravo asi o 50 stupňů. Obzvlášť v noci mají být manévry výrazné — dobře čitelné.
Po chvíli spatřím i zelené poziční světlo, loď tedy právě pluje přímo na mě. Držim kurz a červené světlo mizí — jsem mimo kolizní kurz. Se zeleným světlem se objevilo několik dalších světel, která byla asi dosud schována za můstkem. Vlek stále není vidět.
Nemám čas světla luštit, protože ufoun začal prudce manévrovat. Ovšem nikoli kvůli mně. Nejsme v nebezpečí srážky! Udělal obrat tak prudký, že kdyby něco táhl, odstředivou silou by to vystřelil do kosmu. Najednou byl zádí ke mně a vzdaloval se. Ufff!!!
Milé setkání. :o

------------------------------------------
To si tahle spokojeně kotvíte v zátoce, čtete si, pak usnete. Ve tři ráno (ještě je úplná tma) slyšíte sílící hukot. Vstanete a vykouknete z lodi.
Asi deset metrů od vás pomalu proplouvá velká nákladní loď. Ne, není to sen. Loď se kolem vás těsně protáhne a zajede k malému molu. Tam začne nakládat cosi sypkého — snad písek. Nakládá do sedmi hodin. Ne, nebyl jsem celou dobu vzhůru, spal jsem jak zařezané dítě.
Asi zvýšený hluk mě zase vzbudil. Znovu jsem vykoukl a spatřil loď odplouvající pomaličku od mola. Procouvala kolem mě, v prvním dostatečně širokém místě se otočila, zase o mě nezavadila, ani nenamotala moje kotevní lano a odplula.
A to vše bez jediného zahoukání, i když jsem jí kotvil v cestě. Proč jsem tam kotvil? Inu, ve tři roky starých Navionicsech je tu doporučené kotviště a nikde v okolí žádný zákaz kotvení.
Jen dodám, že jsem měl rozsvícené kotevní světlo a vyvěšenou kotevní kouli.

vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Re: Norské příhody

Příspěvekod vojtaharok » úte srp 17, 2021 4:34 pm

Díky Lynxi za oživující povídání! Budeme se těšit na další historky...
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř srp 25, 2021 4:21 pm

Tak dobře, ještě něco přidám. Ale můžete klidně i diskutovat. :-D

Už vám někdy bylo na lodi těsno? Nemyslím uvnitř, ale v zátoce při kotvení. Já jsem si to docela pěkně vyzkoušel.
V krásně kryté zátoce přístávku Sandøy Hamn jsem spustil kotvu v místě, kam jsem v Navionicsech umístil ikonku kotvy. Rybářská loď dost výrazně zmenšovala prostor pro případné otáčení lodi.
Kotvil jsem na pěti metrech, ale je nutné přidat nejméně metr a půl pro tidal range. Vypustil jsem 30 metrů řetězo-lana. Kotva naštěstí držela jak přibitá.
Ani jsem si neťukl; ovšem pro jistotu jsem směrem k rybářské lodi dal tři fendry. Foukalo ze západu.
Na dalším obrázku je část záznamu pohybů Alfy na kotvě.

sandoy1.jpg

sandoy2.JPG
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř srp 25, 2021 4:39 pm

Přidám ještě trasu letošní plavby – 846 mil.

A taky fotku ledovce Svartisen, kolem kterého jsem poblíž polárního kruhu plul.

strasa.jpg

svartisen.jpg
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » stř srp 25, 2021 7:12 pm

Pěkná plavba, jak dlouho Ti to trvalo? Jaké nejhorší podmínky? Máš autopilota?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv srp 26, 2021 12:10 am

Pěkná plavba ano, ale náročná. Za 14 dní plavby na sever jsem 6 dní neplánovaně čekal v přístavech na slušnější počasí. Celé to trvalo šest a půl týdne. Nejhorší podmínky byly docela často – poryvový vítr do 8 Bft (občas asi i devítka), silný déšť, viditelnost třeba jen 100 metrů. Jednou na okraji Atlantiku až třímetrové vlny. V jednom místě – pověstné tidal gate – proud přes čtyři uzly. Ale jen asi jednu míli. V některých místech musel člověk opravdu pečlivě navigovat.
Ano, mám staršího autopilota – bez něj by to nešlo. Alespoň ne v mém podání.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv srp 26, 2021 12:28 am

MalyBob:
Plánuješ nějaký článek, plavbopis či podobně?

Něco asi napíšu, ale zatím se vzpamatovávám. :-D
Pokud to nebude tady, tak na stránkách ČANY.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pát srp 27, 2021 9:27 pm

Ale stejně je tam krásně, teda když se objeví sluníčko :D Parádní plavba Lynxi, :clap:
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » sob srp 28, 2021 11:20 am

Petře, jsi borec. Blahopřeji.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob srp 28, 2021 12:44 pm

Pik: Jj, umí být i krásně — třeba v Alesundu nebo v Tromso, jako na obrázcích.

Dík, Jardo.

A00CAFC3-D2A5-4A99-9EAA-061FC30E1E14.jpeg

740B9A81-E67B-4BC4-8B7D-0FABD0647A38.jpeg
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » sob srp 28, 2021 8:27 pm

Tak já si sem dovolím taky něco přihodit. V r. 2017 nás v Svolværu zavřelo počasí. Po 4 dnech čekání sme ve tři ráno vypluli a užívali si tuhle nádheru.
1-P1040022.jpg

Chytit nějakou dobrotu k obědu není na severu taky žádný velký umění ( Maurnes Marina )
1-P1040224.jpg
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob srp 28, 2021 9:14 pm

To je čirá provokace, já jsem chytil maximálně vlka. :D
Ale je fakt, že jsem jen jednou skutečně zkoušel chytat. :-D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon zář 13, 2021 4:50 pm

Zatím jsem se nedostal k sepsání reportáže o celé plavbě, tak alespoň kousek:

Šest až sedm mil jihozápadně od Tromsø je ve Straumsfjordu pověsté místo. Fjord se tu zužuje a v nejužším místě větší část šířky zabírá ostrov Ryøya. Pak stačí „tidal range“ kolem dvou metrů a dějí se tu věci. Jachtařský průvodce na to upozorňuje.
Když jsem místem proplouval poprvé, neměl jsem informace o přílivu v místě samém, ale jen údaje pro Tromsø. Stejně jsem ale připlul celkem naslepo. Právě jsem provozoval líný jachting – plavbu jen s vyrolovanou kosatkou. Proti vodě jsem plul rychlostí 3,5 až 3,75 uzlu.
Když jsem vplouval do nejužšího úseku, prosvištěl kolem mě superrychlý trajekt, proplul ale v bezpečné vzdálenosti. V protisměru pluly za sebou dvě velké nákladní lodi. Nejužší místo je splavné asi v šířce 400 metrů, nákladní lodi se držely ve své polovině fjordu, takže žádné drama.
Hladina byla mírně zvlněná, některé stojaté vlny byly špičaté, u břehu se tvořily vracáky. Pozoruhodný byl taky pohled na plotter, který mimo jiné udává rychlost proti dnu: 3,5 uzlu – 4 – 4,5 – 5 – 5,5 – 6 – 6,5 – 7 – 7,5… Nejvíc jsem viděl rychlost 8,0 uzlu. :o
Po proplutí se rychlost zase snížila, jen voda občas tekla jiným směrem, než by člověk čekal. Asi za hodinu a půl jsem dorazil do maríny v Tromsø.
Po další etapě na sever (do Torsvågu – N 70° 15') jsem se vrátil do Tromsø. Tam jsem se pustil do detektivní práce, která nakonec přinesla plody. Našel jsem přesné údaje o proudech u ostrova Ryøya. (Údaje poskytuje norský meteorologický server yr.no na záložce Coast; ta se pochopitelně zobrazuje jen pro místa u moře. Těch je ovšem v Norsku většina. :-D )
Mimo jiné jsem zde zjistil, že za skočného přílivu zde může být proud až 6,4 uzlu. Proti tomu jsem opravdu nechtěl plout. Raději jsem si přivstal, abych v místě byl určitě před tím, než voda začne téct v protisměru. Podařilo se – dorazil jsem během tzv. „slack water“, tedy v době, kdy voda neteče ani tam, ani zpět. I v té době byla voda dost zprohýbaná. :o

ostrov Ryøya ve Straumsfjordu

ryoya.jpg

údaje o přílivu

priliv.jpg

vlny za „slack water“ (je bezvětří)

slack_water.jpg
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » ned říj 31, 2021 4:10 pm

Konečně se mi podařilo zplodit první část vyprávění:

https://www.cany.cz/o-lodich-a-plavbach ... norsko21-1
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » ned říj 31, 2021 10:28 pm

Přečetl jsem :good:
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pon lis 01, 2021 7:16 pm

Ahoj Lynxi, hezké čtení, klidně by jsi to mohl rozšířit, aby to bylo ještě více inspirativní.
Loď byla přes zimu ve Svolværu? Byla na suchu? Byla něčím přikrytá?
Co jsi měl za plavby na sobě za oblečení?
Co jsi za plavby vařil?
Klidně tam doplň i ceny za mariny, restaurace.
Vítr bych uváděl v uzlech (je to obvyklejší), nebo ty máš windmetr v Bf?
Každopádně hezké čtení, kvalitně zpracované i s hezkýma fotkama.
Díky
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » pon lis 01, 2021 7:56 pm

Paráda....
Dobré čítanie, z ďalekého severu.

A.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon lis 01, 2021 7:57 pm

Ahoj Ondřeji, postupně odpovím na Tvé otázky:

Ano, loď byla přes zimu ve Svolvaeru. Byla ve vodě – moře tu nezamrzá. Klubová marína, kde jsem loď měl, taky nemá dost místa na suchu, ani stojany k pronajmutí. Přes palubu před stěžněm jsem měl zakrývací plachtu, další jsem měl přehozenou přes ráhno a přivázanou k bortům. Kokpit byl zakryt stanem. Ve Svolvaeru může napadnout spousta sněhu. V kokpitu jsem měl lopatu. Jeden laskavý místní jachtař prý sníh z mé lodi několikrát odklidil. Nic za to nechtěl, i když jsem finanční kompenzaci nabízel – vyšlo by mě to mnohem levněji, než kdybych tam letěl sníh odklidit.
Plachtu přes ráhno pomuchlal vítr, ta před stěžněm vydržela.

Nosil jsem vysoké holínky Gill, jachtařské kalhoty – značku si nepamatuji (jsou na lodi) a silnou bundu z pracovních pomůcek. Většinou stačila. Když ne, nejlépe se osvědčilo vzít si nátělník, košili, mikinu, šátek na krk, slabou bundu a silnou bundu. Zima mi pak nebyla, ani když foukalo.

Za plavby jsem jedl buď studenou stravu nebo jsem si ohříval hotovky koupené v norských sámoškách. Chutnala mi zejména indická jídla. Stála 50 až 70 NOK. Norská jídla byla většinou dražší; a ta, která jsem zkoušel, mě nijak nenadchla.

Maríny stály cokoli od 70 NOK do 295 NOK za den. Někdy včetně elektřiny, jindy bez. Obvykle čím víc na sever, tím dražší.

Třeba v Tromso jsem byl několikrát v restauraci (doporučoval ji průvodce Lonely Planet). Fish and chips / mísa krevet s chlebem, máslem a dresingem / salát s uzeným lososem – ceny v rozmezí 149 do 169 NOK. Jedna (!) sklenka bílého vína 160 NOK. :o

Vítr uvádím v Bft, neb na lodi nemám windmetr a u Bft se spíš nespletu. :-D Taky si obvykle beru předpovědi v Bft.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob led 08, 2022 7:14 pm

Kdo si počká, ten se dočká – druhý díl vyprávění o plavbě do norské Arktidy:

https://www.cany.cz/141-ceske-clanky/content/o-lodich-a-plavbach/plavebni-oblasti/norsko/852-norska-arktida-2
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » ned led 09, 2022 6:59 pm

Díky za další zajímavé a užitečné vyprávění. Reportáže z plaveb, to čtu nejraději. Ahoj!
bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod bvp1 » ned led 09, 2022 10:16 pm

Myslím, že definice, kterou sis vymyslel, je definice č. 4
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon led 10, 2022 12:03 am

„Myslím, že definice, kterou sis vymyslel, je definice č. 4“

Správně. :D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát srp 19, 2022 7:35 pm

Už jste asi ani nedoufali, já vím. Ale nakonec se dobrá věc podařila. :)
Zde je odkaz na dokončení reportáže o mé loňské plavbě: https://www.cany.cz/141-ceske-clanky/co ... a-arktida3
Facebookofobové se nemusejí bát – je to na stránkách ČANY. :-D

Až se donutím, napíšu něco i o letošní plavbě. Ta byla ještě daleko výživnější. A taky jsem opustil Norsko.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » ned srp 21, 2022 9:53 am

:good:
jenom jsi nenapsal jestli brali halibuti... :hmm:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » ned srp 21, 2022 1:05 pm

Halibuti brali jistě skvělě, ale ne mně. Ale pravdou je, že jsem to moc nezkoušel.
A taky jsem rybařením nepolíben, takže jsem v sámošce koupil tři gumové rybky s háčky, jednu navázal na vlasec a mrsknul do vody. Zjistil jsem, že se rybka nepotopí, tak jsem našel kousek oceli (asi kus pantu), navázal to na vlasec asi o metr výš a zase hodil do vody. Rybka i s pantem se potopila. Pak jsem „chytal“ asi 15 až 20 minut a nic. :-(
Pak jsem musel pokračovat v plavbě.
Tolik k mé rybářské kariéře. :-D

Zpět na