To byl také do jisté míry důvod, proč jsem přivítal nabídku loňské cesty Bagatelou z polského Štětína do norského Trondheimu. Zkušenosti z plavby na sever se určitě mohou hodit.
Zkušenosti se hodily, počasí bylo plus minus loňsku podobné, možná trochu chladnější
(místní říkali, že je letos extrémně chladno). Kulichy a teplé mikiny jsme téměř nesundali za celou dobu pobytu. Když ale vysvitlo sluníčko, byla to paráda.
Byl jsem Liborem varován, že jedeme příliš brzo, že bude chladná voda, ale výběr termínu byl závislý na možnostech pracovního volna na relativně dlouhou dobu tří týdnů. Jet takovou dálku na dobu kratší by asi nebylo zrovna efektivní.
Takže termín odjezdu a příjezdu byl dán, sobota 14.6.2014 ve 23.15 odjezd trajektu ze Sassnitzu. Pátek 4.7.2014 ve 23.30 odjezd z Trelleborgu. Lístky na trajekt jsme kupovali začátkem roku za 2 x 95 Euro, později šla cena výše.
V sobotu 14.6.2014 doznívala letošní červnová extrémní vedra, i ve Stockholmu bylo údajně kolem 22° C. Předpověď pro Stockholm na další dny ovšem hlásila něco jiného, teploty kolem 12° C , vítr, déšť.
14.6.2014 sobota
Odjezd z Měchenic byl kolem 5 hodiny ráno. Loď a věci jsem měl naložené předem a tak jsme pouze sbalili doklady a peníze a vyrazili.
Do Sassnitzu jsme přijeli kolem 17 hodiny, tedy významně dříve, než byl odjezd trajektu ve 23.15 hod. Ještě bychom byli stihli předchozí trajekt, ale bylo by to dosti drahé, tak jsme raději počkali na nasmlouvaný trajekt. Je vidět, že jsme již dosti na severu, den je podstatně delší než u nás.
čekání před odjezdem trajektu
15.6.2014 neděle
Do Trelleborgu jsme přijeli někdy kolem 03.30 ráno a vzhledem k tomu, že jsme se v trajektu trochu prospali, tak jsme vyrazili rovnou na cestu do Stockholmu.
V německém Sassnitzu jsme doplnili nádrž s LPG, protože jsme se před jízdou na internetu dozvěděli, že ve Švédsku není zrovna moc LPG stanic. Celkem je jich údajně v celém Švédsku asi 35, ale u většiny z nich je poznámka - funguje pouze v pracovní dny od 12 do 14 hod. a podobně. Cestou jsme se přesvědčili, že ani jedna z LPG čerpaček - pokud tedy vůbec na předem nastavené GPS pozici byla – o víkendu nefungovala. Obvykle to byly nějaké zastrčené dílny na okraji města, kde snad LPG v pracovní dny prodávali, ale obvykle bez jakýchkoli cedulí a nikoli jako součást čerpacích stanic.
Jediná LPG čerpačka, kde jsem ve Švédsku bral dvakrát LPG, byla ve Stockholmu v městské části Nacka. Cena LPG byla kolem 10 SEK, Naturalu 95 kolem 15 SEK, E85 cca 10 SEK (Vattenverksvägen 2, SE-131 41 Nacka, Sweden)
Úsměvné bylo to, že slečna u pokladny říkala cosi ve smyslu, my jsme ta „best one“ čerpačka ve Švédsku a já s jejím kolegou jsme ji opravili na „only one.“
Po příjezdu do Stockholmu jsem začal hledat nějakou marinu s možností nechat tam auto a vlek. Předem jsem posílal maily a zkoušel telefonovat, ale bez úspěchu. Od Libora jsem měl informaci, že ve Vasa marině lze spustit loď a nechat tam auto na nehlídaném parkovišti před zábavním parkem, ale moje představa byla dát loď na vodu na sladké vodě a napřed jezdit po jezeru Mälaren.
Na strejdovi Googlovi jsem si před odjezdem vytypoval asi 15 marin a zadal je do GPSky. Jedna z nich, v ulici AlstGronviksvägen v městské části Alsten byla mým favoritem - rozlehlá marina s dostatkem prostoru na parkování.
Přijeli jsme tam a požádali jednoho z jachtařů za drobný pivní úplateček, aby zavolal z našeho telefonu kapitánovi mariny, respektive někomu z vedení mariny, zda můžeme v marině zaparkovat. Po několika hovorech jsme byli odmítnuti s tím, že se jedná o klubovou marinu a že hosty neberou. Byli jsme odkázáni na marinu sousední, kde se vše opakovalo, s tím, že nám poradili, že v nedaleké ulici Äppelviksvägen, čtvrť Bronma, je veřejný slip, kde můžeme loď spustit a auto s vlekem, že můžeme nechal volně na ulici, že je Stockholm bezpečný. (Další lidé, se kterými jsme mluvili si tím ovšem už tak jisti nebyli).
Slip je betonový, široký asi 4 metry a byl na něm čilý provoz malých motorových člunů. Zda by se tam dala spustit větší plachetnice netuším. Na satelitních Google mapách je slip maskován stromy, ale je tam. Třeba by se tato informace mohla někdy někomu hodit.
Slip jsme našli, ale nakonec jsme se rozhodli, že se vrátíme do kempu ve Stora Sällskakapets Väg, Skärholmen Bredäng, ležícím poblíž dálnice kousek před Stockholmem a tam do rána přespíme.
Kemp byl v pohodě, cena za auto, stan, loď a dvě osoby 175 SEK.
16.6.2014 pondělí
Ráno jsem v kempu nechal ženu přebalit a připravit bagáž na dva díly a sám odjel pro LPG a prozkoumat možnost spuštění na vodu.
Problém malé lodičky je v tom, že úložná kapacita v lodi není zrovna největší. Obvykle tedy rozdělíme bagáž na dva díly a v půlce cesty se vrátíme k autu pro zbytek zásob. Takováto osmička má výhodu v tom, že i v případě nějakých problémů je snadnější možnost návratu.
Celé odpoledne jsme projížděli mariny na břehu jezera Mälaren s výsledkem naprostá nula. Nakonec jsme se rozhodli změnit plány a zkusit typ, který jsem vygoogloval před odjezdem na stránkách Sailing Stockholm's Archipelago http://www.zoo.co.uk/~murphy/sweden97.html
Cestou se střídal liják s normálním deštěm a po chvíli zase se sluníčkem, prostě docela slušný apríl.
V Österskäru jsme hned napoprvé nalezli dílnu, ve které jsme oslovili přítomného technika, zda můžeme spustit loď na vodu a nechat tam auto, ten nám odpověděl, že není problém, a ať se ráno domluvíme s majitelem.
Bylo už docela pozdě, tak jsme se rozhodli přespat v lodi naložené na vozíku. Po desáté večer u nás zastavilo auto, z něj vystoupil starší pán - ochranka a po objasnění situace, příjemném hovoru a drobném pivním dárečku jsme zalehli a spali spánkem spravedlivých.
slip v marině
žebřík na stěžně
17.6.2014 úterý, Österskär - ostrov Saxaren, najeto cca 9 NM
Ráno jsme sestavili trimaránek, zajeli pro další benzin do lodního motoru a cestou zpět se zastavili u majitele mariny s tím, že chceme zaplatit za slip a parkování. Pán jenom mávnul rukou, že nic nechce. Zanechali jsme mu s díky pár drobných dárečků made in Budvar a šli opět přebalovat bagáž. Původní plán s osmičkou a návratem k autu v půlce pobytu vzal za své, byli jsme příliš daleko od Stockholmu. Museli jsme narvat do lodi zásoby a vybavení na celý třítýdenní pobyt.
Počasí střídavě předvádělo aprílové žerty s deštěm, větrem a chladnem.
Na slipu bylo rušno, blížily se svátky letního slunovratu a všichni chtěli vyrazit na moře. Velice mne zaujal pojízdný jeřáb na dálkové ovládání, parádní mašinka.
Spustil jsem sestavenou loď na slipu do vody a při té příležitosti dal první koupel. Zapomněl jsem totiž odepnout jeden upínací pás na vozíku a při jeho odepínání na vodě uklouzl a bylo…. Voda byla sice chladná, ale žádné drama se nekonalo.
K večeru se udělalo hezky, přestalo pršet, vysvitlo sluníčko a naše toulky stockholmským archipelagem mohly začít.
Popojeli jsme na motor cca 9 NM na ostrov Saxaren a tam zalehli do zátoky na první noc na vodě. Vlny nás trochu tlačily ke břehu, ale zátoka byla bahnitá a tak se nic nedělo. Příště jsme si ale už vybírali hezčí a lépe chráněna místa.
jako by jim nestačily normální lodě...