Ahojte všichni!

Pokec. Možnost prvního představení se na fóru.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Re: rozumná možnost

Příspěvekod Viky_CZ » čtv črc 31, 2014 12:31 pm

Janch píše:P.S. pro Vikiho: Jak malou a hnusnou vlastnickou loď bych mohl mít místo Štíra (=kajutovky) z půjčovny na Orlíku?
Na jak dlouho si chces lod pujcit aby sis za to koupil svoji? Treba tohle: http://aukro.cz/laminatova-lod-i4470033548.html

Janch píše:Nemám kotviště, nemám přívěsný vozík :?
Vymluvy. Kdo chce, zpusob si najde. Mne nestaci bejt na pujceny lodi 2x rocne, tak se holt smekam abych mel svoji.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » čtv črc 31, 2014 12:51 pm

Viky, Janch určitě myslí malou a hnusnou :) kajutovku.
Alespoň tak jsem to pochopil.

P. S. A s plachtama. :-)
zito
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod zito » čtv črc 31, 2014 12:54 pm

Díky kluci, za další tipy. Ten zmíněný kamarád se už i nabídl, že mi ukáže nějaké praktické věci co se táče vázání, odplutí a připlutí ke břehům atd. Ono by to bylo s ním fajn, má loď co patří bývalýmu kapitánovi, co teď lítá v Indii a nemá čas s ní jezdit, tak se o ní stará.. Ale není sám, jsou na ni dva proto už se k nim nechci moc cpát, nicméně na to praktické pochopení ho asi zneužiju rád.. :-D
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv črc 31, 2014 1:41 pm

lynx píše:Viky, Janch určitě myslí malou a hnusnou :) kajutovku.
Alespoň tak jsem to pochopil.

P. S. A s plachtama. :-)

Tak ja chapu, ze kajutovka je hodne o necem jinym, malou hnusnou kajutovku mam (byla to makacka, ale vesel jsem se do 50000,- i s vlekem). Ale fakt je, ze na zacatecnicky jezdeni staci i otevrena lodicka s vetrnym stitem a k ni bimini. A ty plachty..... to je kazdyho volba.

Zatim se nikomu nepovedlo mne presvedcit, ze provozovat plachetnici v CR ma praktickej vyznam. Kolem vltavsky kaskady jsou kopce jak prase a stejne tam lidi zbrblaji na motor.... a kvuli tomu ssebou musim tahat hadry a balast? :?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » čtv črc 31, 2014 2:01 pm

Viky_CZ píše: Zatim se nikomu nepovedlo mne presvedcit, ze provozovat plachetnici v CR ma praktickej vyznam. Kolem vltavsky kaskady jsou kopce jak prase a stejne tam lidi zbrblaji na motor.... a kvuli tomu ssebou musim tahat hadry a balast? :?

Jj, vodní plochy v ČR jsou moc malé. Taky mi připadá, že se nevyplatí mít plachetnici třeba na Orlíku. Za dva či tři víkendy se dá jezero projet tam a zpět a pak už je to stejné.
Takhle kdyby v ČR bylo Bodamské jezero, Balaton nebo Lago di Garda, to by byla jiná káva. :D
Taky by se to za nějaký čas projelo (proplulo) úplně všechno, ale trvalo by to podstatně déle.
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod spuzva » čtv črc 31, 2014 3:20 pm

lynx píše:
Viky_CZ píše: Zatim se nikomu nepovedlo mne presvedcit, ze provozovat plachetnici v CR ma praktickej vyznam. Kolem vltavsky kaskady jsou kopce jak prase a stejne tam lidi zbrblaji na motor.... a kvuli tomu ssebou musim tahat hadry a balast? :?

Jj, vodní plochy v ČR jsou moc malé. Taky mi připadá, že se nevyplatí mít plachetnici třeba na Orlíku. Za dva či tři víkendy se dá jezero projet tam a zpět a pak už je to stejné.
Takhle kdyby v ČR bylo Bodamské jezero, Balaton nebo Lago di Garda, to by byla jiná káva. :D
Taky by se to za nějaký čas projelo (proplulo) úplně všechno, ale trvalo by to podstatně déle.

Navíc do Stralsundu je to 6 hodin autem :-) na Lipno tak 3 a půl?? Není co řešit...
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » čtv črc 31, 2014 8:18 pm

Je jasné, že moře je moře. O tom není sporu. Bydlím v Praze, marinu mám v Černé na Lipně. Jedna cesta tam - cca 2 a půl hodiny, necelé. Plocha vcelku velká, motorové lodě zákaz. Vítr fajn, Je fakt, že za těch pár let už to mám projezděné kolem dokola, ale pořád mě to baví. Orlík je sice blíž, ale úzké koryto, vítr každou chvíli odjinud. A motorky, kolem dokola. Takže volba jasná - chci si zajezdit, tak tomu musím něco dát.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » pát srp 01, 2014 9:49 am

Když už tady ty lokality tak hodnotíte, musím se taky přidat :-).
Já mám (společně se dvěma kamarády) loď na Orlíku. Na Orlík jezdím už osmou sezónu a zatím se mi nepřejedl. Jsem takový tabulkový typ, takže mám dokonce přesný přehled kolik toho ročně na Orlíku napluji na motor a na plachty. Poměr je cca 1:2 (motor:plachty).
Snažím se nikam nepospíchat, cesta je pro mě cílem, mám rád zátoky, kde jsem buď sám, a nebo skoro sám.
V ČR jsem plachtil ještě na Slapech a na Lipně. Pro mě osobně Orlík vede, oproti Slapům je delší a většinou širší, takže plachtit se dá dobře a oproti Lipnu je možnost kotvení v zátokách s možností vystoupit suchou nohou na břeh.
Jsem ale moc rád, že někdo jiný preferuje Slapy, Slezskou Hartu, Nové Mlýny, Lipno, atd..., jinak bychom se na Orlík všichni nevešli.
Mimochodem v dubnu, v květnu, v říjnu a listopadu na Orlíku potkávám jen málo plujících lodí (průměr 3 - 5 za celý víkend), takže přeplníno tam naštěstí není.

P.S. Moře je fajn, ale bohužel se na něj (kvůli množství dovolené) nedostanu častěji než na 1 maximálně 2 týdny v roce...
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » pát srp 01, 2014 10:19 am

Jen okraj, je fakt, že na Orlíku je delší sezona. Lipno má dnes hladinu 723 n/m. Běžně okolo 724,5. Třeba takové Vrchlabí v Krkonoších má 422 m n.m. Takže se jedná o horské jezero, kde je jiná teplota. Každá plocha jiná - naštěstí. Na Lipně, když je dobrý vítr tak u Framyburka nastavím palchty a jedu v zátahu v Taiwanu. Nádhera.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » sob srp 02, 2014 1:04 pm

Základní rozdíl mezi Orlíkem a Lipnem je v tom, že Orlík je typická údolní nádrž dalo by se říct ve středním toku Vltavy, kde již řeka má jasné a zahloubené koryto a rovněž přítoky jsou poměrně zahloubené. Proto jsou zde sice horší větrné podmínky, na druhou stranu zde nejsou moc mělčiny, dá se dojet obvykle až ke břehu díky spádu břehů. Jen dodám, že ještě v polovině června zde potkáme jiné lodě v týdnu jen sporadicky (2 - 4 za den) a v zátokách je člověk skutečně často sám (jezdím sem už pár let). A obvykle se v polovině června už dá v pohodě koupat.

Lipno vzniklo na horním toku, kde jsou spíš planiny, řeka v těchto místech nebyla ještě zahloubená, proto i břehy nádrže jsou povlovné. Je to samozřejmě lepší pro vítr, nicméně je pak problém se dostat blízko ke břehu.

Nicméně v jednom článku týkajícího se Orlíku tuším na idnes.cz (o případném vypuštění Orlíku a jeho využití jako rezervy pro zachycení velké vody) bylo uvedeno, že je u nás nádrž o ploše 12 tis. km2, tam bych se chtěl podívat, nevíte někdo, kde by to bylo? Ve škole nám o ní nikdo neřekl a na mapě jsem tak velkou vodní plochu taky zatím nenašel ...

Pavel.

Pavel.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob srp 02, 2014 11:38 pm

spuzva píše:
lynx píše:Navíc do Stralsundu je to 6 hodin autem :-) na Lipno tak 3 a půl?? Není co řešit...

Zkus Berlínský jezera. tam jsi za 4 - 5 hod. A super. Dneska měla voda 25,5°C a ráno průhlednost 3-4m.

Stralsund nevím, Štětínskej záliv je kalnej, docela zklamání.

Zpět na