Plavčík

Pokec. Možnost prvního představení se na fóru.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Plavčík

Příspěvekod buchtalin » stř kvě 19, 2010 7:51 pm

Zdraví vás plavčík. Plavčík teoretik. Zatím se na plavbu připravuji. Moje zkušenosti s vodou doposud obsahují jen rekreační plutí (jakože turista :) ) na lodičce, šlapadle, kanoi, historickým kajutovým člunu, katamaránu, trajektu , parníku a vlastní svatbě na parníku, kdy jsem mohla kvůli focení chvíli držet kormidlo :D . Na rande jsem chodila na nábřeží a k plavební komoře pozorovat lodě a ruch okolo. Miluji jakýkoliv přístav s plachetnicemi a jachtami. Na Madeiře jsem v přístavu ve Funchalu strávila celý den. Manžel byl unešen ze dvou vojenských lodí, které měly radary, děla a kdoví co ještě a tak bylo potřeba je řádně okouknout.
Sním o bydlení na vodě, o proplutí vodních kanálu v Evropě, o plachtění u popřeží.
Líbí se mi pohled na svět z vody. Líbí se mi pozorovat plachetnice na Slapech, nebo na moři. Je v tom něco co mě zklidňuje a zároveň ve mně probouzí ducha dobrodruha, touhu něco takového také prožít. Ta chvíle se blíží v červnu mě čeká týdenní plavba po Vltavě a Labi na obytném motorovém člunu.
Jako plavčík se učím uzly, protože budu vyvazovat loď a fendry. Zajímám se i o vše ostatní. Máme doma hodně literatury. Manžel se připravoval na zkoušku VMP. Naštěstí ho voda taky baví jako mě. Četla jsem na foru o marinizaci manželky a moc jsem se pobavila  a začala jsem se obávat plavebních komor (jirkaM). Taky mám funkci kuchaře, takže jsem sestavila jídelníček a díky za inspiraci (stravování na lodi).
Některé příběhy jsem tu četla jedním dechem. To že vím, že se dá skutečně koupit loď v Holandsku a dostat se s ní až k břehu Řecka (Sachmet), že se dá plachtit s vlastní posádkou v Chorvatsku (Luna) ze mě již nečiní jen bláznivého snílka. Několik nocí se mi po těchto vyprávění zdálo o plachtění na moři. Cítila jsem ten vítr, sluníčko a sůl v puse :) Věřím, že jich tady najdu mnohem víc. Děkuji děkuji děkuji.
A teď se jdu pročítat dál, mám toho mnoho co číst a hodně se ještě učit ;)
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » stř kvě 19, 2010 8:08 pm

Gratuluju manželovi ;)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 19, 2010 8:49 pm

Vítej a přeji mnoho příjemných chvil u čtení a hlavně na vodě. ;)

Moc hezké stylové představení :good: (vrátil jsem se o mnoho let zpátky.... :) )
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv kvě 20, 2010 10:11 am

Rozumím, touto fází jsme si prošli všichni ;) A to očekávání a těšení je vždycky fajn :)
buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod buchtalin » čtv kvě 20, 2010 10:20 pm

moc děkuji za milé přivítání, je tady taková pohodička :)
buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod buchtalin » sob čer 12, 2010 7:51 pm

Tak za týden vyplouváme z Kralup nad Vltavou směr Roudnice nad Labem. Mám za sebou několikahodinovou plavbu se zkušeným říčním vlkem :D Vyzkoušela jsem si i plavební komoru, tak doufám, že jsem se na to připravila jak nejlépe jsem mohla. Poradíte někdo na co si dát při plavbě pozor?
TonniCzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod TonniCzech » ned čer 13, 2010 8:55 am

Bacha na rum,ten je na lodi zrádný,ale nutný ;)
buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod buchtalin » ned čer 13, 2010 11:05 am

rumu se nebojím, ten já konzumuju jenom v pečeném stavu (bábovka, buchty atd) :D
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » pon čer 14, 2010 5:56 pm

A až projdeš fází motorového člunu, zkus plachty. Pak už nebude cesta zpět. My s manželem jsme si k výročí svatby nadělili týden na plachetnici v Chorvatsku a do půl roku jsme měli vlastní (nyní na Slapech).
buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod buchtalin » úte čer 15, 2010 8:24 pm

už mám rezervovanou plachetnici na Lipně v červenci :) doufám, že příští rok podaří moře :D
Batcheeba
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Batcheeba » úte čer 15, 2010 8:35 pm

Na Lipně? Kterou a kde? My se chystáme začátkem srpna.
buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod buchtalin » pát čer 18, 2010 11:54 am

ve Frymburku, malá plachetnička Navimor :) , pro začátek to snad bude stačit
Majsner
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Majsner » pon čer 21, 2010 8:42 am

Pokud je to loď z nejmenované půjčovny ve Frymburku, tak si dej pozor na ne úplně funkční rolfok ("navíjení" kosatky). A pokud bude trochu víc foukat, neplul bych pro začátek moc na volnou plochu, ale spíš směrem k hrázi. Ještě mě mrazí v zádech, když si vzpomenu, jak jsem vloni na téhle lodi uprostřed Lipna kasal všechny (dvě) plachty a startoval motor ;)
buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod buchtalin » úte čer 29, 2010 1:34 pm

Ahoj,

jsem zpět z plavby. A tak trochu zkráceně nějaké poznámky k plavbě a k lodi.

Loď: Patricia Sjans
Trasa: Kralupy nad Vltavou – Čelákovice – Kralupy nad Vltavou
Upluto Vltava+Labe km: 117
Celkem plavebních komor: 7

technické parametry plavidla pro muže:

Obytná motorová loď Patricia Sjans pro 2-5 osob. Délka 7,5m, šířka 2,8m, ponor 0,85m, čtyřválcový dieselový lodní motor Mercedes s výkonem cca 40pk, trup lodě ocelový, váha stroje cca 4 tuny.

technické parametry plavidla pro ženy:

Splachovací lodní WC (rozměr cca 80x100 cm společně se sprchou), tekoucí studená i teplá voda (voda došla už pondělí a nebylo kde doplnit), sprcha (na WC, bez vody nepoužitelná), nezávislé topení (plyn. přímotop co vyrábí jedovaté plyny, pro jistotu nevyzkoušeno), lednice (původně měla být na plyn, ale to nefungovalo, přepla jsem za jízdy na elektřinu z baterky, zapnutí lednice což pravděpodobně způsobilo středeční nepojízdnost plavidla, protože se vybila baterie, do konce plavby kapitán zakázal používat), plynový dvou plotýnkový vařič (při cestě se nedalo vařit, takže posádka byla stále hladová.Když se vařilo, tak se musel hrnec přidržovat, protože loď se houpala) kompletně vybavená kuchyňka (chyběl nůž, otvírák, palička na maso,jar), elektrické osvětlení (po skonání baterie moje čelovka). :D

Dostali jsme jinou loď než kterou jsme si objednali, ale typově měla být stejná. Nenašli jsme kotvící kolíky, lávku a dalších pár drobností, což jsme se dozvěděli později, že je to tak schválně, aby zákazníci moc nekotvili u břehu. :? Což nám způsobilo problémy při kotvení, kterým jsme ze jeden den zabejvali tři hodiny a strávili bezesnou noc, protože nám příď trochu narážela do kamení a loď byla uvázána u břehu velmi amatérsky za skládací kotvu. :(

Přesto všechno se mi týden moc líbil :) . A naše posádka si poradila s každým problémem. V plavebních komorách jsme se po čase perfektně sehráli a koupali jsme se v řece pouze dobrovolně :D . Pro příště víme co můžeme očekávat a jak se lépe vybavit. Přece jen to byla naše úplně první plavba.
buchtalin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod buchtalin » úte čer 29, 2010 1:37 pm

to Majsner : děkuji za tip, to se vždy moc hodí :)
jaben122
nováček na fóru
nováček na fóru

Dost drsný začátek :-)

Příspěvekod jaben122 » stř srp 25, 2010 10:18 pm

Začínali jsme s manželem také na vnitrozemských tocích, ale v Holandsku, respektivě v jeho severní části Frísku. Dostali jsme perfektně vybavenou a fungující loď a pečlivé dvouhodinové školení (k zapůjčení lodi pro plavbu na kanálech tam není potřeba ani VMP). Zpočátku jsme měli občas zadky orosené hrůzou, ale pak jsme si zvykli. Příští rok jsme to dali ještě jednou a k tomu kanál duMidi, a pak už hurá na moře na plachetnici. Ale manévrování ve větru (v Holandsku fouká pořád) na uzkých kanálech při čekání na otevření mostu bylo dobrou školou pro pohyb v marínách na moři, když trošku víc foukne a sposta lodí má problém:-)

Zpět na