) na lodičce, šlapadle, kanoi, historickým kajutovým člunu, katamaránu, trajektu , parníku a vlastní svatbě na parníku, kdy jsem mohla kvůli focení chvíli držet kormidlo
. Na rande jsem chodila na nábřeží a k plavební komoře pozorovat lodě a ruch okolo. Miluji jakýkoliv přístav s plachetnicemi a jachtami. Na Madeiře jsem v přístavu ve Funchalu strávila celý den. Manžel byl unešen ze dvou vojenských lodí, které měly radary, děla a kdoví co ještě a tak bylo potřeba je řádně okouknout.
Sním o bydlení na vodě, o proplutí vodních kanálu v Evropě, o plachtění u popřeží.
Líbí se mi pohled na svět z vody. Líbí se mi pozorovat plachetnice na Slapech, nebo na moři. Je v tom něco co mě zklidňuje a zároveň ve mně probouzí ducha dobrodruha, touhu něco takového také prožít. Ta chvíle se blíží v červnu mě čeká týdenní plavba po Vltavě a Labi na obytném motorovém člunu.
Jako plavčík se učím uzly, protože budu vyvazovat loď a fendry. Zajímám se i o vše ostatní. Máme doma hodně literatury. Manžel se připravoval na zkoušku VMP. Naštěstí ho voda taky baví jako mě. Četla jsem na foru o marinizaci manželky a moc jsem se pobavila a začala jsem se obávat plavebních komor (jirkaM). Taky mám funkci kuchaře, takže jsem sestavila jídelníček a díky za inspiraci (stravování na lodi).
Některé příběhy jsem tu četla jedním dechem. To že vím, že se dá skutečně koupit loď v Holandsku a dostat se s ní až k břehu Řecka (Sachmet), že se dá plachtit s vlastní posádkou v Chorvatsku (Luna) ze mě již nečiní jen bláznivého snílka. Několik nocí se mi po těchto vyprávění zdálo o plachtění na moři. Cítila jsem ten vítr, sluníčko a sůl v puse
Věřím, že jich tady najdu mnohem víc. Děkuji děkuji děkuji.
A teď se jdu pročítat dál, mám toho mnoho co číst a hodně se ještě učit

Což nám způsobilo problémy při kotvení, kterým jsme ze jeden den zabejvali tři hodiny a strávili bezesnou noc, protože nám příď trochu narážela do kamení a loď byla uvázána u břehu velmi amatérsky za skládací kotvu.